Brak powiadomien o nowym SMS - rozwiazanie

• 5 Odpowiedzi
  • 1722 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaXyM

• 469
Brak powiadomien o nowym SMS - rozwiazanie
« dnia: Luty 23, 2010, 02:07:30 »
Prawdopodobnie znalazlem rozwiazanie nieodtwarzanych dzwiekow nadchodzacego SMSa.
Winnym okazal sie... HTC Messaging.
Problem mialem w romach: Energy, Grzegorza10, XanyTecha... uwaga! w wersji z HTC Messaging - postanowilem dac mu szanse.

Opis problemu
Po nadejsciu SMSa dzwiek nie jest odtwarzany. Albo jest odtwarzany z opoznieniem (od kilkudziesieciu sek do kilku godzin) - albo w ogole.
Dzwiek sie odtworzy dopiero po wybudzeniu urzadzenia, przy czym ikone nowego SMS jest widac od razu po wlaczeniu wyswietlacza.

Warunek pojawienia sie bledu:
duza ilosc SMSow - u mnie ok 300

Testy:
Testowalem za pomoca bramki wysylajac kolejne SMSy. Slyszac charakterystyczny dzwiek w glosnikach wiedzialem ze SMS nadszedl.
Co ciekawe za prawidlowosc mozna uznac schemat: pierwszy SMS nie odtwarzal dzwieku, drugi odtwadzal. Kolejny nie gral a nastepny juz tak. Po obudzeniu urzadzenia odtwarzane byly brakujace powiadomienia.

Na koniec postanowilem potestowac zachowanie ROMu od momentu jego wgrania. I doszedlem do nastepujacych wnioskow:
1. czysty ROM po flashowaniu - dziala doskonale. Kazdy SMS odtwarza dzwiek nadejscia
2. po wgraniu SMSow z backupu (pewnie ponad 300) urzadzenia zaczyna zapominac odtwarzac dzwieki (bez wzgledu czy uzywany byl tryb normalny czy watkowany)
3. po usunieciu wszystkich SMSow... urzadzenie ponownie zaczyna odtwarzac dzwieki nadejscia nowego SMSa

Wniosek:
Ten nasuwa sie sam. Pozostalo sprawdzic jak zachowa sie HaDek z Mobile Outlook.

« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 02:19:16 wysłana przez MaXyM »
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

akada

Odp: Brak powiadomien o nowym SMS - rozwiazanie
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2010, 08:22:19 »
na każdym z tych ROM'ów sypią się sms'y po backupie z WM6.1
nowe wskakują pomiędzy stare, stare otwierają się bez treści...
ideę aby skasować skrzynkę zastosowałam już dawno. próbowałam przywrócić sms'y via Jeyo Mobile ale wszystkie miały datę przywrócenia. odpuściłam i mam czystą skrzynkę...
stare przeglądam w outlooku.

*

Offline sinksink

• *
  • 73
  • Sprzęt: SGS2 , SGT10.1 , Kindle 4 Touch
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2010, 10:45:45 »
ja uzywam w wm 6.1 windows my phone i mam synchronizację z mikroschitem... i nie ma problemu z przywracaniem ;P
Palm m500 -> Ipaq 3650 -> FS LOOX N500 -> HTC Touch HD -> SGS2 , Kindle 4 Touch , SGT 10.1

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2010, 13:31:25 »
Na przywracanie starych SMSow jest tip, opisywalem w innym watku: trzeba je przywracac w trybie standardowym a nie konwersacji (mowa o HTC Messaging). A dopiero potem przelaczyc. A przywracajac nie wolno przywracac folderu "Conversations".

Natomiast samo przywracanie za pomoca np. PimBackupu jest konieczne. Przeciez moge uzbierac wiadomosci w HTC Messaging.

W kazdym razie problem prawdopodobnie dotyczy duzej ilosci wiadomosci w polaczeniu z HTC Messaging - mam nadzieje.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline Elninjo

• 611
    • Moja stronka
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2010, 19:33:28 »
A już doszedłem, że za brak dźwięków odpowiada przejście na język polski w rejestrze...
Rozwiązanie http://pdaclub.pl/forum/blackstone/dodatki-tweaki-upiekszenia-i-ulepszenia-do-wm-i-manilii/

FIX PL do dźwięków HTC Sense 2.5

P.S. Dajcie znać czy zadziałało...:)
Samsung Galaxy S21
Testy ROMów z XDA

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2010, 21:42:32 »
biorac pod uwage ze ja nie korzystam z polskich wersji to raczej nie pomoze.