Blokada ekranu

• 48 Odpowiedzi
  • 16287 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Nijoo

• 286
Blokada ekranu
« dnia: Grudzień 17, 2008, 10:30:02 »
Witam mam pytanko gdzie jest ustawienie blokady ekranu i jak ustawić i czywogóle sie da żeby blokował ekran np po 5 sec. a wygaszał np po 20sec?

*

Offline Tampon

• **
  • 109
  • Sprzęt: TouchHD :ok:
Odp: Blokada ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 17, 2008, 12:25:20 »
blokujesz ekran za pomocą naciśnięcia przyciska Power na górze urządzenia.

Aby zdefiniować kiedy ekran ma wygansąć (zablokować system) wchodzisz w :

Start -> Settings -> System (zakładka) -> Power -> Advanced (zakładka)

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 17, 2008, 12:44:29 »
blokujesz ekran za pomocą naciśnięcia przyciska Power na górze urządzenia.

Aby zdefiniować kiedy ekran ma wygansąć (zablokować system) wchodzisz w :
[...]

To NIE JEST blokada
To jest wygaszenie ekranu polaczone z PSEUDOblokada
Wystarczy ze nadejdzie polaczenie lub SMS/MMS rozswietla Ci ekran i juz po blokadzie za pomoca przycisku POWER
Oczywiscie ze nadchodzace zdarzenia nie musza wybudzac Ci HD'ka
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

Offline Nijoo

• 286
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 17, 2008, 13:00:26 »
a jak wygląda blokada?
Pozatem jak rozmawiam wygasza mi sie ekran to jest denerwujące bo nie moge np zrobic notatki czy zobaczyć ile rozmawiam da sie to wyłaczyć podczas rozmowy?

*

Offline m4zd4

• *
  • 63
  • Sprzęt: Htc Touch HD
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 17, 2008, 13:32:53 »
Pozatem jak rozmawiam wygasza mi sie ekran to jest denerwujące bo nie moge np zrobic notatki czy zobaczyć ile rozmawiam da sie to wyłaczyć podczas rozmowy?

Zainstaluj HD Tweak, tam jest jest opcja 1.3 Light Sensor, zmień ją na Disabled

*

Offline Tampon

• **
  • 109
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 17, 2008, 13:58:23 »
jeśli nie Power, to w takim razie co z blokadą ?

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
  • Sprzęt: Blackstone, Leo, iPhone
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 17, 2008, 14:07:49 »
instrukcja się kłania :P
trzeba dłużej przytrzymać "czerwoną" słuchawkę
Vulnerant Omnes, Ultima Necat

*

Offline symetryk

• 23
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 17, 2008, 20:52:42 »
instrukcja się kłania :P
trzeba dłużej przytrzymać "czerwoną" słuchawkę

Hmmm... no właśnie - ja przytrzymuję i nic się nie dzieje - urządzenie się nie blokuje. Podobnie, gdy ustawiłem wyświetlanie opcji przy długim naciśnięciu i wybraniu blokady z listy - też się nie blokuje. Coś robię nie tak? Trzeba coś ustawić? Może problem jest w tym, że mam włączoną blokadę z kodem po pewnym czasie nieaktywności?
Chcieć to móc

*

Offline Tampon

• **
  • 109
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 17, 2008, 21:21:28 »
Ja też nic takiego nie mam ;]

Zobacz u siebie w: Start -> Settings -> Buttons

masz tam przypisaną blokadę do przycisku odkładania słuchawki ?
Jak nie tam to zobacz w Gyrator2 (jeśli masz) czy masz tą funkcję przypisaną

*

Offline symetryk

• 23
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 19, 2008, 19:55:02 »
U mnie  juz dziala  :ok:
Wylaczylem blokade na PIN po danym czasie i juz sie blokuje "czerwwona" sluchawka
Chcieć to móc

*

Offline Adamela

• **
  • 124
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 24, 2008, 00:18:29 »
Mam u siebie problem z tą blokadą , polegający na samoistnym odblokowywaniu się HD-eka co jakiś czas. Przeważnie odblokowuje się normalnie poprzez przyciski odblokuj na dole i środku ekranu. Ale raz na jakiś czas przy wyciąganiu sprzętu i dotknięciu przycisku zasilania(wzbudzania) na górze, HD robi numer z mignięciem chwilowym szarego ekranu blokady i pojawia sie pulpit odblokowany, bez naciskania  klawiszy odblokuj.
Czy ktoś ma tak samo lub wie o co chodzi ?

*

Offline Radiorama

• *
  • 91
  • Sprzęt: Nokia N900
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 28, 2008, 12:10:20 »
Witam, te wszystkie blokady to są PSEUDO-blokady, owszem naciśnięcie słuchawki czerwnej dłużej powoduje "Device locked" , niestety tylko na niby bo wystarczy ditknąć kalwiszy głośności i co?? sa aktywne!! co to za blokada pytam się ?? dopiero dodatkowe odgórne wygaszenie powoduje niby blikadę, ale nie widzę wyświetlacza :-( czyli też do kitu..
blokada użądzenia po czasie też bez nadzieja...
w tel. Nokia jest to 10000 x lepiej rozwiązane bloka klawiszy do faktyczna blokada, a blokowanie kodem jest nie po czasie a na żadanie!!!
Bo urządzenie powinno się blokować nie kiedy ono chce tylko kiedy ja tego chcę!!! z tego punku widzenia blokada czasowa kodem jest całkowicie idiotycznym rozwiązaniem!!

*

Offline lhrrob

• *
  • 54
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 03, 2009, 21:37:39 »
To jest niezly watek i mam nadzieje, ze ktos wie jak rozwiazac problem z blokada ekranu.
Czy ktos na forum wie co zrobic aby po niedebranym polaczeniu ekran od razu sie blokowal?
Przeciez jak trzymam telefon w kieszeni ale nie slysze badz nie moge odebrac to po takim polaczeniu mozna niezle sobie namieszac... np w menu. Calkiem mozliwe, ze nie potrafie tego ustawic wiec prosze o pomoc.
Jezeli nie da sie tego zrobic w cywilizowany sposob (bez gotowania) to szczerze powiem, ze jest to jedna z wiekszych bolaczek tego phona.
Pozdrawiam uzytkownikow!

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 03, 2009, 23:42:18 »
Jedyne pewne blokady wg. mnie to zewnętrzne programy np.:

darmowy - S2U2 http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=464695
płatny - PocketShield http://pocketshield.netserver01.com/default.htm

Osobiście po kilku wpadkach typu przypadkowe odrzucenie albo odebranie bez mojej wiedzy ważnych telefonów odżałowałem 13 $ i nabyłem PocketShield. Jak dla mnie rewelacja, autor zrezygnował z wielu wodotrysków w przeciwieństwie do S2U2 który może efektownie wygląda ale ma też więcej problemów z działaniem. Dzięki prostocie PS jest stabilny, znikomo obciąża urządzenie, nie ma problemu z baterią, dla estetów pojawiają się skórki a ostatnio wersja PL.

Szkoda, że HTC nie było wstanie czegoś takiego stworzyć.

ps. u mnie blokada się wyłączała po naciśnięciu głośniej/ciszej
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 23:44:36 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline porosiu

• **
  • 169
  • Sprzęt: htc hd, htc desire,evo 3d
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 04, 2009, 11:05:45 »
U mnie jest troszeczke inaczej gdy fona zablokuje czerwona sluchawka to odblokowuje sie tez nia(nie liczac poloaczen badz sms,ow)gorny przycisk i przycisk glosnosci nie odblokowuja telefonu :)

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 04, 2009, 19:56:18 »
Potwierdzam, że w PocketShield warto zainwestować!

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 04, 2009, 20:29:44 »
Zainwestowałem w PocketShield i nie do końca jestem usatysfakcjonowany.

Jeśli na pokładzie jest również Gyrator 2, zablokowany ekran zostaje odblokowany przez zwykłe przekręcenie HD z pozycji "portrait" do "landscape".

Co ciekawe, przekręcenie HD-ka w każdą inną pozycję ("reverse portrait", "reverse landscape") utrzymuje ekran zablokowany. Tylko ten jeden gest - chyba wbrew intencjom twórców programu (gesty odblokowujące ekran zaimplementowane przez nich wyglądają jednak daleko inaczej) - działa niezgodnie z oczekiwaniami.

*

Offline Jarekdd

• 24
  • Sprzęt: Samsung Galaxy NOTE
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 07, 2009, 20:01:31 »
To ja polecam prosty programik wykorzystujący akcelerometr, Sensorlock 0.40.0 w pelni darmowy http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-sensorlock.html
JD
Nokia ... HTC HD / HTC HD2 / HTC SENSATION / Samsung Galaxy NOTE

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 08, 2009, 08:05:51 »
To ja polecam prosty programik wykorzystujący akcelerometr, Sensorlock 0.40.0 w pelni darmowy http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-sensorlock.html

Czy gest zablokowania i odblokowania można zmienić - bo jeżeli jest tylko pełny obrót po długości to trochę mi się nie widzi. Takie obracanie żeby zablokować czy odblokować podczas przychodzącej rozmowy aż się prosi o upuszczenie urządzenia na podłogę.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline m4zd4

• *
  • 63
  • Sprzęt: Htc Touch HD
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 08, 2009, 10:32:04 »
Czy gest zablokowania i odblokowania można zmienić - bo jeżeli jest tylko pełny obrót po długości to trochę mi się nie widzi. Takie obracanie żeby zablokować czy odblokować podczas przychodzącej rozmowy aż się prosi o upuszczenie urządzenia na podłogę.

Z tego co pamiętam to była możliwość ustawienia swoich gestów.

*

Offline lhrrob

• *
  • 54
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 08, 2009, 20:00:14 »

Niestety programu nie polecam.
Po instalacji blokuje ekran ale nie blokuje czterech klawiszy dotykowych wiec ciagle mozna odebrac polaczenie w kieszeni.
Ekranu nie moglem odblokowac w zaden sposob wiec zastosowalem soft reset - przycisk power dzialal.
Po resecie urzadzenie wlaczylo sie i zablokowalo na pierwszym ekranie. W tym momencie nic juz nie dzialalo.
Hard reset oczywiscie pomogl i dzieki spb backup (polecam) wszystko wrocilo do normy.

*

Offline lockin

• 5
  • Sprzęt: I8910 HD
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 14, 2009, 15:38:16 »
Czy ktos zna sposob by HTC HD wybudzic z uspienia (ekran wylaczony) inaczej niz przez POWER lub wyciagniecie stylusa? Chodzi np o przyciski glosnosci lub przyciski funkcyjne pod ekranem... ?
SL45 < 6300 < 7650 < K750 < K800 < N73 < E65 < N95-8GB < Omnia < HTC HD < 5800 < Omnia I8910

*

Offline Jarekdd

• 24
  • Sprzęt: Samsung Galaxy NOTE
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 14, 2009, 18:11:25 »
Sensorlock działa wyśmienicie, opisany powyżej problem występuje kiedy nie zablokuje się aparatu poprzez obrócenie doookoła, tylko kiedy aparat sam zablokuje się automatycznie po okresie bezczynnosci, wtedy klawisze dziąłją, jak się obroci to na pewno żaden klawisz nie działa.
Podczas rozmowy przychodzącej tylko przyciski sie uaktywniają, to problem dla tych co słuchawek bluetooth używają, poza tym wszystko gra.
JD
Nokia ... HTC HD / HTC HD2 / HTC SENSATION / Samsung Galaxy NOTE

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
  • Sprzęt: HTC Touch HD ROM,  i-Mate Ultimate 9502
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 14, 2009, 21:08:24 »
moze dodam jak ja rozwiazalem blokowanie touch hd
Generalnie przycisk power sprawdza sie ale tylko jesli nic sie nie dzieje, tzn nie dzwoni nikt lub nie przychodza smsy.
jak juz ktos dzwoni to wszystko sie odblokowywuje i mozna przypadkowo odebrac badz odrzucic polaczenie
mam przetestowane wszystkie programy ale zaden nie satysfakcjonowal mnie
najwiekszy problem to klawisze sprzetowe ktore nie byly blokowane i tak zawsze dzialaly i moglem przypadkowo je wcisnac
rozwiazanie ktore mam w tej chwili jest niestety platne ale mysle ze warto zainwestowac
program AE Button Plus
dzieki niemu ustawilem ze aby odebrac , badz odrzucic polaczenie musze nacisnac 2 razy zielona badz czerwona sluchawke
w praktyce jest to skuteczne zabezpieczenie przed przypadkowym odebraniem badz odrzuceniem
a jak juz wyjme z kieszeni tel to moge zawsze suwakiem ekranowym zrobic to co wyzej,
dodatkowo pod klawiszem glosniej mam ustawione szybkie wlaczanie bluetooth jak dluzej przytrzymam,
klawisz ciszej to np wifi
dziala to rewelacyjnie,

jeszcze jedna sprawa odnosnie wygaszania ekranu po odebraniu rozmowy, jak chce zrobic notatke to wystarczy nacisnac klawisz home i znow jest podswietlony
 pozdr

« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 14, 2009, 21:39:42 »
Kolego aaaassss, a jak wyglada sprawa zmniejszenia czasu czuwania na baterii? Zauwazyles moze, ze HD szybciej sie rozladowywuje? Ja mialem przez 1 dzien i noc zainstalowane, a rano widocznie wiecej baterii zniknelo niz normalnie.

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 14, 2009, 21:53:44 »
czytalem o tym, ja natomiast u siebie nie zaobserwowalem tego, ale mam ustawione wszystko co mozna w tryb oszczedzania energii w Advanced Conf. Tool
mam jeszcze g-light,
jak prowadze rozmowy to ekran od razu mi sie wygasza
laduje raz na 2,5-3 doby
najwieksza roznice zauwazylem jak odinstalowalem g-light, ten program daje spore oszczednosci, bo np wieczorem mam ustawiony tryb 2 a standartowo automatyczna regulacja wyswietlacza najnizej schodzi do 3 (np wieczorne czytanie email lub buszowanie w necie, wtedy wystarczy 2 by dobrze widziec)

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 14, 2009, 22:13:27 »
Zaciekawila mnie Twoja wypowiedz:) Bede musial zainstalowac go i sam sie przekonac czy bedzie mi odpowiadal:) Sadzilem ze wiecej energii zuzyje poniewaz tez dziala caly czas w tle. Ale jesli sie w ciemniejszym otoczeniu czesto uzywa to faktycznie moze zaoszczedzic baterii.

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 14, 2009, 22:25:39 »
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=463775&page=2

koles najpierw pisze ze zuzywa wiecej baterii, ale potem sie z tego wycofuje, trudno jest to jednoznacznie ocenic, mi to wystarcza,
a co najwazniejsze w koncu bez problemu moge wyjmowac telefon z kieszeni bez przypadkowego nacisniecia zielonej lub czerwonej sluchawki

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 14, 2009, 22:46:53 »
mam przetestowane wszystkie programy ale zaden nie satysfakcjonowal mnie
najwiekszy problem to klawisze sprzetowe ktore nie byly blokowane i tak zawsze dzialaly i moglem przypadkowo je wcisnac
rozwiazanie ktore mam w tej chwili jest niestety platne ale mysle ze warto zainwestowac
program AE Button Plus
dzieki niemu ustawilem ze aby odebrac , badz odrzucic polaczenie musze nacisnac 2 razy zielona badz czerwona sluchawke
w praktyce jest to skuteczne zabezpieczenie przed przypadkowym odebraniem badz odrzuceniem
a jak juz wyjme z kieszeni tel to moge zawsze suwakiem ekranowym zrobic to co wyzej,
dodatkowo pod klawiszem glosniej mam ustawione szybkie wlaczanie bluetooth jak dluzej przytrzymam,
klawisz ciszej to np wifi
dziala to rewelacyjnie,
Ale bajki piszesz - co tylko AE Button Plus blokuje przyciski przy dzwonieniu ? Przetestuj jeszcze raz bo coś słabo testowałeś  :P .

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 14, 2009, 23:42:56 »
nie bajki
testowalem s2u2, pocketshield, touchlockpro,
w zadnym z tych programow nie moglem zablokowac TYLKO klawiszy sprzetowych, jesli wiesz jak, to napisz

Napisane: Styczeń 14, 2009, 23:30:35
a poza tym maja one zbedne dla mnie fajerwerki i głownie chodzi w nich o blokowanie ekranu dotykowego, a ja tego nie potrzebuje, bo przeciez np jak ktos dzwoni to trudno przypadkowo przesunac suwak w lewo by odebrac polaczenie a bardzo latwo wyjmujac z pokrowca nacisnac zielona sluchawke
sa oczywiscie metody ktore polegaja na tym ze najpierw odblokowujemy caly tel a dopiero potem odbieramy polaczenie ale dla mnie to jest bez sensu,
ja chce miec tylko zablokowane klawisze sprzetowe
w touchlockpro jest blokada, ale niestety odblokowanie nastepuje tylko albo poprzez light sensor albo poprzez wyjecie stylusa, nie ma jeszcze obslugi d-padu tak jak w diamondzie czy touch pro
Napisane: Styczeń 14, 2009, 23:39:56
aaa, jeszcze jedno, mam pokrowiec krusella i w nim szczególnie czesto zdarzalo mi sie przypadkowe odbieranie a jeszcze częściej odrzucanie połączenia