Blackstone - problem z EDGE

• 4 Odpowiedzi
  • 903 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Blackstone - problem z EDGE
« dnia: Listopad 16, 2010, 10:17:41 »
Witam serdecznie,

ostatnimi czasy zauważyłem dość przykrą rzecz w moim PDA. Otóż w pracy mam dość słaby zasięg sieci PLAY no i wnioskowałem, że to przez niego mam problem z wysyłaniem i odbiorem smsów czy telefonów. Jednak po wymuszeniu wybierania sieci 3G do połączenia (czasem łapie HSPA PLAY bądź 3G PLUS) wszystko chodzi bardzo dobrze. Podobnie w domu, tam zawsze mam zasięg 3G więc telefon chodzi jak trzeba.

Zmieniłem kartę na operatora ERA i sprawa bardzo podobna, zasięg full EDGE a wysyłać i odbierać telefonów i smsów nie mogę. Gdy znajdę się w zasięgu 3G to wszystko gra.

Czy ktoś miał podobne zjawisko ? Oczywiście wina (chyba!!) nie leży po stronie ROMu bo zmieniałem je i wszędzie tak samo. Cofałem również wersje Radia gdyż obecnie mam 1.17 i taka sama sytuacja. Czy to oznacza że uszkodził się moduł GSM czy jest jakieś inne rozwiązanie tej sytuacji ?

Pozdrawiam

*

Offline teti77

• 266
  • Sprzęt: Sensation
Odp: Blackstone - problem z EDGE
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2010, 15:48:08 »
Ja mam podobnie, co prawda w domu nie ma problemu z zasięgiem ale jest masa miejsc gdzie tel. jest "martwy". Zarówno w centrum miasta, wewnątrz i na zewnątrz budynków. Często nie można się do mnie dodzwonić, pomimo że tel. pokazuje 1-2 kreski. Testowałem kilka ROMów, różne radia, rilphony i inne cuda na kiju ale bez zmian. Przełączyłem się na stałe na Edge bo 3G to jest jakieś nieporozumienie. To samo dotyczy rozmów podczas jazdy autem poza miastem. Zasięg niby jest, ale bez szans na jakąkolwiek konwersację. Ogólnie rzecz biorąc HD jako telefon to nieporozumienie...
Rozbraja mnie pewien cytat z wątku FAQ:

"...Urządzenie posiada niesamowitą zdolność wychwytywania sygnału GSM, w miejscach gdzie inne telefony komórkowe nie dają sobie z tym rady. Touch HD pozwolił mi na przeżycie zupełnie nowych doznań - z tym telefonem mogłem spokojnie prowadzić konwersacje telefoniczną bez żadnych zakłóceń w miejscach dotąd nie znanych mi z tej strony. Wysoka jakość rozmów wynika z bardzo silnej wewnętrznej anteny.
Od chwili przejścia na wielofunkcyjnego HTC Touch HD, skończyły się moje problemy z brakiem zasięgu, przerwanych rozmów z powodu zaniku sygnału. Można śmiało powiedzieć, iż najlepsza cechą tego telefonu jest faktyczna realizacja podstawowego założenia aparatów komórkowych, czyli doskonała jakość połączeń."

Ktoś ma specyficzne poczucie humoru pisząc te bzdury.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2010, 15:51:05 wysłana przez teti77 »

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2010, 16:32:02 »
No u Ciebie sytuacja bardzo podobna choć Ty zmieniłem wymuszanie właśnie na EDGE i chodzi dobrze co jest zupełną odwrotnością do problemu który u mnie występuje.

Jeśli chodzi o Twoją wypowiedź to nie byłbym taki srogi w opiniach o "nieporozumieniu" THD jako telefonu bo nie jest aż tak źle. Jednak coś z telefonem jest nie tak jeśli taki przypadek jest nieodosobniony.

Być może wina leży w hardware i stąd te problemu. Nie wiem czy wysyłać go na gwarancję czy zostawić? :/

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2010, 14:19:42 »
nie wiem skąd u Was ale u mnie takich problemów nie ma... mam lepszy zasięg i rzadziej go gubię niż na moim poprzednim telefonie, a był nim Sony Ericsson  K800
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2010, 20:14:05 »
Ja też mogę potwierdzić, że na Blackstone miałem zawsze niewiarygodnie dobry zasięg, dużo gorszy w tych samych miejscach mam w Leo, co przyznaję wkurza mnie niemiłosiernie.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1