Bad Pixel?

• 5 Odpowiedzi
  • 1773 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Meaven

• *
  • 84
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Athena, Eten M700, Touch HD!!!
Bad Pixel?
« dnia: Styczeń 12, 2009, 07:48:26 »
Witam.
Mam pytanie odnośnie badpixeli jako, że dzisiaj zauważyłem na ekranie mojego HD czarny punkcik. Punkcik ten jednak przesuwa się gdy zmienić kąt patrzenia na ekran. Stąd też podejrzewam, że może to być jakaś skaza na folii. Zatem nieco głupie ale nadal ważne pytanie. Czy bad-pixele przesuwają się gdy zmienić kąt patrzenia na ekran?
"Bądź jak nieboszczyk - zachowuj zimną krew w kłopotliwym położeniu.."

*

Offline pawgaw

• **
  • 158
    • coś o sobie
  • Sprzęt: HTC Diamond 2.03.540.0 Billyj80
Odp: Bad Pixel?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2009, 08:42:53 »
Nie zmieniają położenia. Takie wrażenie możesz mieć ze względu na załamanie promieni świetlnych. Fizyka... :)
Dodatkowo moze to byc spotęgowane jeśli masz jakąś folię zabezpieczającą.
pozdrawiam
PawGaw

*

Offline Meaven

• *
  • 84
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Athena, Eten M700, Touch HD!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2009, 10:53:07 »
Zakladam wiec, ze jest to skaza na folii. Gdyby to byl bad-pixel to nie bylbym w staniem zobaczyc co jest wyswietlane pod nim a wystarczy spojrzec pod innym katem by on sie przesunal.
"Bądź jak nieboszczyk - zachowuj zimną krew w kłopotliwym położeniu.."

*

Offline pwned

• 8
  • Sprzęt: Galaxy S
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2009, 11:05:10 »
Jeżeli jest ciemny to jest Dead Pixel. Bad pixele świecą na zielono, czerwono lub niebiesko. Nie przemieszczają się razem ze zmiana kąta padania :)

*

Offline filipp

• *
  • 59
  • Sprzęt: (SX1, E50, E61i), E71, hp 214
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2009, 12:09:12 »
Jeżeli jest ciemny to jest Dead Pixel. Bad pixele świecą na zielono, czerwono lub niebiesko. Nie przemieszczają się razem ze zmiana kąta padania :)

IMHO bad-pixels dzielimy na dead-pixels (czarne) lub hot-pixels, czyli wspomniane przez Ciebie świecące, chociaż takie "kolorowe" zwykło nazywać się hot-subpixels, ze względu na permanentne świecenie jednej lub dwóch składowych piksela. Ale to tylko tak w kwestii formalnej. :smile:

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2009, 23:12:05 »
Witam.
Mam pytanie odnośnie badpixeli jako, że dzisiaj zauważyłem na ekranie mojego HD czarny punkcik. Punkcik ten jednak przesuwa się gdy zmienić kąt patrzenia na ekran. Stąd też podejrzewam, że może to być jakaś skaza na folii. Zatem nieco głupie ale nadal ważne pytanie. Czy bad-pixele przesuwają się gdy zmienić kąt patrzenia na ekran?
Piksele nie ale jak masz paprocha to tak. U mnie jeden się zaplątał i dzieje się to co u ciebie.
Are you shpongled?