Aplikacja Pogoda - krótkie pytanie.

• 24 Odpowiedzi
  • 3911 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Radiorama

• *
  • 91
  • Sprzęt: Nokia N900
Aplikacja Pogoda - krótkie pytanie.
« dnia: Grudzień 29, 2008, 06:33:13 »
Witam, mam wyłączony TF3D, i nie wiem jak znaleśc skrót do aplikacji pogoda?
Do tej pory aby sprawdzic pogodę musiałem włączac TF3D, da się to jakoś ominąc?

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
Odp: Aplikacja Pogoda - krótkie pytanie.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2008, 14:14:22 »
No właśnie. Gdyby ta aplikacja występowała jeszcze luzem to TF3D można właściwie wyrzucić do kosza. Jeszcze akcje są fajne, ale szkoda, że tylko giełda amerykańska, do tego brak kursów walut, surowców itd. A wady i bugi liczone już w dziesiątkach chyba.
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2008, 14:59:33 »
A wady i bugi liczone już w dziesiątkach chyba.

Poważnie w dziesiątkach? Wymień jakieś bugi, bo mnie to strasznie ciekawi. Oczywiście nie mam na myśli braku sympatii do w/w interface'u liczonego jako bug.

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2008, 17:34:50 »
Nie wiem czy to bug'i ale np.

- przeglądamy sobie zdjęcia, powiedzmy jesteśmy na 50 z 100 i nagle pada decyzja o wykasowaniu 51 zdjęcia, radzę się przygotować na oglądanie po raz kolejny 50 zdjęć bo TF3D ustawia się znowu na nr. 1
- przy starcie systemu w pewnym monecie zdarza się że TF3D "zasłania/wyłącza" pytanie o pin, trzeba później ręcznie załadować
- brak możliwości zmodyfikowania nazwy konta email wyświetlanego na "kopercie" w TF3D, jedynie można usunąć i jeszcze raz utworzyć całe konto
- zdarza się że TF3D nie odświeża na ekranie głównym zaplanowanych terminów
- brak normalnej możliwości wpisania innych miast w pogodzie
- powolność

Myślę że jeszcze można by dalej szukać.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 17:52:22 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2008, 17:51:25 »
Nie wiem czy to bug'i ale np.

- przeglądamy sobie zdjęcia, powiedzmy jesteśmy na 50 z 100 i nagle pada decyzja o wykasowaniu 51 zdjęcia, radzę się przygotować na oglądanie po raz kolejny 50 zdjęć bo TF3D ustawia się znowu na nr. 1
- przy starcie systemu w pewnym monecie zdarza się że TF3D "zasłania/wyłącza" pytanie o pin, trzeba później ręcznie załadować
- brak możliwości zmodyfikowania nazwy konta email wyświetlanego na "kopercie" w TF3D, jedynie można usunąć i jeszcze raz utworzyć całe konto
- zdarza się że TF3D nie odświeża na ekranie głównym zaplanowanych terminów
- brak normalnej możliwości wpisania innych miast w pogodzie
- powolność

Myślę że jeszcze można by dalej szukać.

Żaden z tych bugów u mnie nie występuje (poza tą przez Ciebie opisaną cechą o email'u)
Pogodę mogę wpisać przy małym darmowym dodatku (.cab)
nie jest powolny, a juz na pewno jakieś 5 razy szybszy od P1 nad którym się tak zachwycałeś. Cały czas chodzi o interface tf3d.
Jak w P1 przeglądałem zdjęcia i było ich 100 w katalogu to na wyświetlenie powiedzmy 51szego czekałem lata świetlne.

W HD występują oczywiście bugi ale te w/w są dosyć dla mnie wątpliwe. Sczególnie,że miało ich być "dziesiątki"... to przynajmniej kilkadziesiąt
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 17:53:40 wysłana przez woody »

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2008, 18:02:24 »
Żaden z tych bugów u mnie nie występuje (poza tą przez Ciebie opisaną cechą o email'u)
nie jest powolny, a juz na pewno jakieś 5 razy szybszy od P1 nad którym się tak zachwycałeś. Cały czas chodzi o interface tf3d.
Jak w P1 przeglądałem zdjęcia i było ich 100 w katalogu to na wyświetlenie powiedzmy 51szego czekałem lata świetlne.

W HD występują oczywiście bugi ale te w/w są dosyć dla mnie wątpliwe. Sczególnie,że miało ich być "dziesiątki"... to przynajmniej kilkadziesiąt
Chcesz mi powiedzieć że jak wykasujesz jakieś kolejne zdjęcie to nie wraca do pierwszego zdjęcia  :D ?
To że nie ma u Ciebie bug'ów a u innych występują to zbyt dobrze to nie świadczy o TF3D - jakbyś śledził uważnie forum, to już nie raz przewijały się  problemy z terminami, pinem itp.  Co do pogody to wydawało mi się że piszemy o czystym inteface a nie z dodatkami - zwykły użytkownik nie powinien "latać/szukać" dodatków, tweak'ów czy grzebać w rejestrze żeby mieć prostą funkcjonalność. Jeżeli chodzi o pogodę można też się czepić, że ikonki pogody bez synchronizacji powinny zmieniać się w zależności od godziny bo trochę głupio gdy w nocy wykona się aktualizację i cały dzień mamy piękny księżyc :)

Co "dziesiątek" to nie ja tak pisałem więc kolego czepiaj się autora a nie mnie, tak samo nie wiem po co się czepiasz P1i - rozmawiamy o nim ? Widzę że masz duże pojęcie porównująć smartphone'a do pda  :D. A tak na marginesie jak już wyskoczyłeś z P1i to na 200 Mhz kontakty ze zdjęciami w aplikacji Primetech Contacts obsługiwało się płynniej niż na 528 Mhz z TF3D  :P.

Powolność jest - uruchom sobie SPB Mobile Shell albo gołego Windows'a. 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 18:25:53 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2008, 18:35:29 »
Co trzeba zrobić aby HD wyświetlał pogodę dowolnego masta a nie tylko tych miast które ma wpisane.

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2008, 18:38:49 »
Co trzeba zrobić aby HD wyświetlał pogodę dowolnego masta a nie tylko tych miast które ma wpisane.

użyć opcji szukaj na forum  :P

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2008, 18:45:32 »

Chcesz mi powiedzieć że jak wykasujesz jakieś kolejne zdjęcie to nie wraca do pierwszego zdjęcia  :D ?
To że nie ma u Ciebie bug'ów a u innych występują to zbyt dobrze to nie świadczy o TF3D - jakbyś śledził uważnie forum, to już nie raz przewijały się  problemy z terminami, pinem itp.  Co do pogody to wydawało mi się że piszemy o czystym inteface a nie z dodatkami - zwykły użytkownik nie powinien "latać/szukać" dodatków, tweak'ów czy grzebać w rejestrze żeby mieć prostą funkcjonalność. Jeżeli chodzi o pogodę można też się czepić, że ikonki pogody bez synchronizacji powinny zmieniać się w zależności od godziny bo trochę głupio gdy w nocy wykona się aktualizację i cały dzień mamy piękny księżyc :)

Co "dziesiątek" to nie ja tak pisałem więc kolego czepiaj się autora a nie mnie, tak samo nie wiem po co się czepiasz P1i - rozmawiamy o nim ? Widzę że masz duże pojęcie porównująć smartphone'a do pda  :D. A tak na marginesie jak już wyskoczyłeś z P1i to na 200 Mhz kontakty ze zdjęciami w aplikacji Primetech Contacts obsługiwało się płynniej niż na 528 Mhz z TF3D  :P.

Powolność jest - uruchom sobie SPB Mobile Shell albo gołego Windows'a. 

Źle mnie rozumiesz jeśli myslisz,że personalnie się kogokolwiek czepiam.
Nie chodzi o to kto napisał "dziesiątek".Nikomu też nie zarzucam błędów w swoich tezach. Mamy demokracje i każdy może pisać co mu się żywnie podoba choćby miały być to głupoty. Ja postawiłem maly kontrapunkt do tej wypowiedzi i też tylko z czystej ciekawości.
Co autor miał na myśli mówiąc "dziesiątki bugów".
Interfejs tf3d nie jest najbardziej trafionym wynalazkiem. To raczej rywalizacja z konkurencją o piękniejsze GUI.
A to,że możemy go nie lubić chociażby za to,że jest mało wygodny czy wręcz niepraktyczny to już inna kwestia.

Większość programików,które są zintegrowane z tf3d możemy zastąpić innymi,dużo lepszymi - zarówno komercyjnymi jak i darmowymi.
To tak jak z windowsem desktopowym. Mamy podstawowe przeglądarki, edytory plików graficznych,eksplorery a nawet maszyny do obróbki filmów. Ale kto tak naprawdę korzysta z WMovie Maker jeśli chce "pociąć" film? Z drugiej strony nikt nie instaluje PhotoShop'a jeśli potrzeba mu wyświetlić prostego JPG'a.

Ale w obronie tf3d mogę powiedzieć tylko tyle,że nie czuję opóźnień-zwolnień.Wydaje mi się,że responsywność jest na dobrym poziomie. Wszystko reaguje natychmiast i  nie mam - przynajmniej do tej pory - żadnych zwiech. Stosuje wprawdzie ROM customizowany ale na playowskim też było ok. Co nie znaczy,że nie mam wielu pretensji co do działania i stabilności całego systemu w połączeniu z HD.

zwykły użytkownik nie powinien "latać/szukać" dodatków, tweak'ów czy grzebać w rejestrze

Zwykły użytkownik nie kupuje telefonu z zaawansowanymi możliwościami. Raczej decyduje się na coś w rodzaju SE Walkman,Iphone albo banalniejsze telefoniki z możliwością wykonania rozmowy i ew. wysłania sms'a. Chociaż dzisiaj nawet te najprostsze mają możliwość przeglądania wszystkich multimediów.

Acha i na zakończenie dodam,że owym "bugiem" nie jest głupota inżynierów w nieprzemyślanym do końca interfejsie, który działa tak jak chcieli konstruktorzy, ale złe działanie,błędy kodów czy "wywalanie aplikacji", konflikty systemowe, errory itp. W moim przypadku takim bugiem jest np to,że  wywaliło mi parę razy kontakty a błedem konstruktorów wm to,że nie mogę np w tym cholernym systemie skonfigurować ręcznie centrum serwisowego sms.

P.S. A'propos kasowania zdjęć. Wejdź sobie w "albums"- to nadal poziom tf3d. Tu po skasowaniu zdjęcia nie powraca już wyświetlanie na pierwszą pozycję

....ponowna edycja bo tym razem muszę się przyczepić ;)
Taki przemiły dodatek w P1 jak Primetech Contacts nie jest niestety darmowy. Też trzeba się nakombinować aby to zainstalować i nie mam na myśli krakowania tylko zwyczajny wysiłek w poszukiwaniu alternatywy dla systemowego "contacts"
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 19:29:15 wysłana przez woody »

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:16:33 »
Pierwszy z brzegu bug. Wchodzę w ustawienia, a tam w komunikację - i co? "Klepsydra" i wieczne oczekiwanie. Z poziomu WM natomiast menedżer połączeń spokojnie działa. Nawet jeśli u innych nie występuje to mnie to jakoś mało interesuje. Ja nie "cuduję" z moim hadekiem. Niewiele ustawień zmieniłem, zainstalowałem ledwie kilka aplikacji. Problem znikającego menu opisałem w osobnym wątku. Też mam jakieś dziwne przeczucie, że TF3D nie jest tu bez winy. Samych bugów nie ma może kilkadziesiąt ale jest ich na pewno więcej niż kilka. Kilkadziesiąt jest łącznie z licznymi wadami i problemami powodowanymi przez TF3D.

Po stronie zalet mamy estetykę, efektowny i efektywny sposób nawigacji, jedną funkcjonalną aplikację (pogoda) i jedną, która mogła by być funkcjonalna gdyby nie ograniczenia, o których wspomniałem wyżej (akcje).

Ocenę pozostawiam każdemu. Dla mnie to trochę mało, choć sam nie zrezygnowałem jeszcze na razie z TF3D, ale jestem tego bliski. Gdyby nie Second Today to już dawno bym to zrobił. TF3D to dla mnie najbardziej "iphonowska" część tego telefonu. Jest pełna tych samych wad co sztandarowy produkt firmy dla snobów ze zgniłym jabłkiem w tle. Czyli minimum funkcjonalności, zero konfigurowalności i elastyczności, za to pełno jarmarcznych wodotrysków. Niestety chyba projektanci TF3D nie bardzo potrafili się uwolnić spod wpływu tego applowskiego badziewia.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 21:27:29 wysłana przez qrzysztof »

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:33:31 »
Zwykły użytkownik nie kupuje telefonu z zaawansowanymi możliwościami. Raczej decyduje się na coś w rodzaju SE Walkman,Iphone albo banalniejsze telefoniki z możliwością wykonania rozmowy i ew. wysłania sms'a. Chociaż dzisiaj nawet te najprostsze mają możliwość przeglądania wszystkich multimediów.
Zapomniałeś o grupie użytkowników biznesowych - SE Walkmana, Iphone'a czy Nokię nie zintegrujesz z siecią firmą tak dobrze jak WM z Outlookiem i mało ich obchodzi grzebanie po rejestrach czy instalowanie różnych dziwnych cab'ów.

Acha i na zakończenie dodam,że owym "bugiem" nie jest głupota inżynierów w nieprzemyślanym do końca interfejsie, który działa tak jak chcieli konstruktorzy, ale złe działanie,błędy kodów czy "wywalanie aplikacji", konflikty systemowe, errory itp. W moim przypadku takim bugiem jest np to,że  wywaliło mi parę razy kontakty a błedem konstruktorów wm to,że nie mogę np w tym cholernym systemie skonfigurować ręcznie centrum serwisowego sms.
A co system operacyjny ma do wracania zdjęć do pierwszej pozycji po wykasowaniu, czy to że po synchronizacji pogody aplikacja nie zmienia obrazka w związku upływem czasu ? Tak trudno byłoby zaimplementować np. w godzinach 22-5 rano księżyc, 5-22 słoneczko - ewidentnie ktoś poszedł na łatwiznę i fajerwerki a nie funkcjonalność. Po co takie bajery palcem przesuwane - powinni dać w to miejsce od razu album o którym piszesz  a nie taką dziwną przeglądarkę która nadaje się tylko do lansowania przed innymi. Jestem ciekawy co kierowało projektantami tworzącym to cudo :) ?

....ponowna edycja bo tym razem muszę się przyczepić ;)
Taki przemiły dodatek w P1 jak Primetech Contacts nie jest niestety darmowy. Też trzeba się nakombinować aby to zainstalować i nie mam na myśli krakowania tylko zwyczajny wysiłek w poszukiwaniu alternatywy dla systemowego "contacts"
Nie wiem czy zauważyłeś ale praktycznie w każdym wątku na XDA gdzie ktoś coś ciekawe zrobił jest taki przycisk/link Donate.
Co do szukania to nie przesadzaj, jak ktoś wie czego potrzebuje to znajdzie, a jak nie umie posługiwać się wyszukiwarką to ani nie znajdzie płatnego programu ani darmowego cab'a.
Ciekawostka za Primetech Contacts zapłaciłem 200 rubli (18 zł) wystarczyło poszukać sklep, a jeżeli ktoś był leniwy to zapłacił 20 euro, 18 zł za dobrze zrobiony/przetestowany program który zwiększa szybkość i przyjemność używania urządzenia, jak dla mnie bardzo dobra cena.

Wg. mnie TF3D jest niedorobionym wodotryskiem, z tego co czytam większość użytkowników wcześniej czy później i tak wyłącza go i albo zostaje przy standardzie WM albo płaci za SPB Mobile Shell który wg. mnie jest bliski idealnego "międzymordzia".

TF3D to dla mnie najbardziej "iphonowska" część tego telefonu. Jest pełna tych samych wad co sztandarowy produkt firmy dla snobów ze zgniłym jabłkiem w tle. Czyli minimum funkcjonalności, zero konfigurowalności i elastyczności, za to pełno jarmarcznych wodotrysków. Niestety chyba projektanci TF3D nie bardzo potrafili się uwolnić spod wpływu tego applowskiego badziewia.
Z ust mi to wyjąłeś  :ok:.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 21:39:04 wysłana przez Borg »

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 29, 2008, 23:56:02 »

Jakoś nie rozumiem sensu Twoich wypowiedzi Borg.

-Najpierw twierdzisz,że użytkownikom nie chce się szukać cab'ów a potem mnie oświecasz jak mozna sobie radzić-pomagać doinstalowywując różne płatne programiki (tak jak w Twoim przypadku było to z PrimeTech'owskim Contacts)

-po drugie; o co chodzi z tym "Donate";
Nie wiem czy zauważyłeś ale praktycznie w każdym wątku na XDA gdzie ktoś coś ciekawe zrobił jest taki przycisk/link Donate.
bo nijak nie moge tego odnieść do moich wypowiedzi?

- Wydaje mi się,że kolega nie czyta ze zrozumieniem odpowiadając na powyższe poniższym ;)  :

A co system operacyjny ma do wracania zdjęć do pierwszej pozycji po wykasowaniu, czy to że po synchronizacji pogody aplikacja nie zmienia obrazka w związku upływem czasu ? Tak trudno byłoby zaimplementować np. w godzinach 22-5 rano księżyc, 5-22 słoneczko - ewidentnie ktoś poszedł na łatwiznę i fajerwerki a nie funkcjonalność. Po co takie bajery palcem przesuwane - powinni dać w to miejsce od razu album o którym piszesz  a nie taką dziwną przeglądarkę która nadaje się tylko do lansowania przed innymi. Jestem ciekawy co kierowało projektantami tworzącym to cudo :) ?

TF3D to dla mnie najbardziej "iphonowska" część tego telefonu. Jest pełna tych samych wad co sztandarowy produkt firmy dla snobów ze zgniłym jabłkiem w tle. Czyli minimum funkcjonalności, zero konfigurowalności i elastyczności, za to pełno jarmarcznych wodotrysków. Niestety chyba projektanci TF3D nie bardzo potrafili się uwolnić spod wpływu tego applowskiego badziewia.
Z ust mi to wyjąłeś  :ok:.

Iphone - Appleowskie badziewie -jak to zwiesz lub ku czemu się przychylasz- akurat jest dosyć funkcjonalne,konfigurowalne(jak każdy zaawansowany system) i elastyczne. Zaś z punktu widzenia prostego użytkownika jest miłą kolorową i użyteczną zabawką z prostą i wręcz banalną,intuicyjną obsługą.
Tf3d akurat jako jego pełna alternatywa dość mocno za tym kluczy.
Bynajmniej nie bronie żadnego z tych rozwiązań ale też nie staję bezmyślnie po stronie pustych sloganów typu "badziewie" etc.

A wracając do meritum - jeśli ktoś używa sformułowań typu "dziesiątki bug'ów","pełne samych wad" - to ja pytam co konkretnie jest bugiem lub wadą a nie staję w opozycji twierdząc,że takowych brak.

Szacujesz też, że od tf3d "większość wcześniej czy później odchodzi". Robiłeś ankiety, albo prowadzisz jakieś statystyki aby móc tak autorytatywnie i pochopnie rzucać podobnymi hasłami? Otóż chyba nie. Więc ja Ci w ciemno powiem,że tak nie jest. Z cała pewnością żadna "większość" nie wyłączy tego "dobrodziejstwa" - co najwyżej "gruba mniejszość" albo jak wolisz elita ;). "Taczfloczyde" nie jest bez wad, istnieje wiele lepszych rozwiązań na wm - i całe szczęście- ale miejmy nadzieję że i ten interface będzie się rozwijał i ulepszał  bo ma całkiem interesujące początki. Może będzie podobnie jak z KDE na linuxie .... a może i nie - a wtedy tf3d pozostanie powierzchowną,płytką i niedopracowaną - aczkolwiek swoistą alternatywą skórek na WM ...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 02:25:06 wysłana przez woody »

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2008, 00:18:19 »

Twierdzisz też,że od tf3d "większość wcześniej czy później odchodzi". Robiłeś ankiety, albo prowadzisz jakieś statystyki aby móc tak autorytatywnie rzucać danymi? Otóż chyba nie. Więc ja Ci w ciemno powiem,że tak nie jest.
Właśnie testuję Mobile Shell. I dochodzę do wniosku, że na 99% kupię. Niebo a ziemia.

"Taczfloczyde" nie jest bez wad, istnieje wiele lepszych rozwiązań na wm - i całe szczęście- ale miejmy nadzieję że i ten interface będzie się rozwijał i ulepszał  bo ma całkiem interesujące początki. Może będzie podobnie jak z KDE na linuxie a może i nie a wtedy pozostanie powierzchowną,płytką i niedopracowaną alternatywą skórek na WM ...
Miejmy taką nadzieję. Wtedy bardzo chętnie wrócę do natywnego interfejsu.

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2008, 00:21:44 »

Twierdzisz też,że od tf3d "większość wcześniej czy później odchodzi". Robiłeś ankiety, albo prowadzisz jakieś statystyki aby móc tak autorytatywnie rzucać danymi? Otóż chyba nie. Więc ja Ci w ciemno powiem,że tak nie jest.
Właśnie testuję Mobile Shell. I dochodzę do wniosku, że na 99% kupię. Niebo a ziemia.

To prawda; Niebo a Ziemia.
Ale nie znaczy to,że większość odejdzie od tf3d i zakupi shell'a ;)

*

Offline mrock

• *
  • 54
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 30, 2008, 01:07:34 »
Jeszcze akcje są fajne, ale szkoda, że tylko giełda amerykańska, do tego brak kursów walut, surowców itd.
Tak Ci się wydaje?
A wpisz "CHFPLN=X", albo "EURPLN=X" w konfiguracji wykresów? :)
Gapa  :P

PS: Akcjami się nie interesowałem, ale podejrzewam, że znając skróty również można je ustawić.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 01:09:30 wysłana przez mrock »

*

Offline Radiorama

• *
  • 91
  • Sprzęt: Nokia N900
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 30, 2008, 06:51:30 »
Kolego mrock dobrze, tylko "zapomniałeś" dodac w/g jakiego kursu jest to przelicznik :mrgreen:
mnie osobiście interesuje kurs kantorowy z danego miasta i ew. dopiero bankowy, a nie jakiś tam ogólnik nie mający przekładu w rzeczywistości  :D

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 30, 2008, 12:20:39 »
Ja widzę różnicę w zakupie oprogramowania w sklepie a grzebaniu w rejestrze i wgrywaniu cab'ów w których nie wiadomo co jest i co krok to zapis że wgrywasz na własną odpowiedzialność B).

Co do błędów, chcesz kolejny proszę bardzo z przed chwili, kilka razy zdarzyło się że po wyłączeniu video (mp4) zegarek przestaje mieć normalny wygląd, cyfry są mniejsze i zwykła systemowa czcionka brak tła, znika informacja o alarmach. Reset  TF3D albo soft reset urządzenia pomaga ale to chyba nie powinno tak być ?

Iphone - Appleowskie badziewie -jak to zwiesz lub ku czemu się przychylasz- akurat jest dosyć funkcjonalne,konfigurowalne(jak każdy zaawansowany system) i elastyczne. Zaś z punktu widzenia prostego użytkownika jest miłą kolorową i użyteczną zabawką z prostą i wręcz banalną,intuicyjną obsługą.
Nie chcę tu kolejnej "wojny" rozpoczynać ale "funkcjonalny i elastyczny" powiadasz, nowy z pudełka bez jailbreak'a i innych modyfikacji ?
Ja inaczej rozumiem funkcjonalność i elastyczność, i nie lubię zabawek które same decydują co jest dla mnie dobra a co nie wg. wytycznych wielkiego brata. Do tego żeby wgrać jakiś plik dźwiękowy muszę załadować na komputer cały bajzel pt. "iTunes". Co do użyteczności jako zabawka też można by polemizować, na standardzie mms'ów brak, nagrywania video brak, przesyłania między użytkownikami bluetooth'em zdjęć/dzwonków brak, kopiuj/wlej np. sms'a brak i to wszystko za ponad 2000 zł w normalnym sklepie :).

Przejrzyj sobie działy  diamnod'a, touch pro i touch hd - co bardziej świadomi  użytkownicy używają shell'a albo innej nakładki.

Może będzie podobnie jak z KDE na linuxie ....
He he bardzo dobre porównanie - i stanie się tak jak KDE, przeładowanym środowiskiem graficznym w którym najprostszą rzecz którą można "załatwić" kilkoma znakami w konsoli, będziemy klikać, potwierdzać, klikać, potwierdzać a na koniec dostaniemy komunikat o błędzie bo czegoś brakuje  :D.

ps. Piszesz że u Ciebie się nic nie dzieje, wszystko szybko działa po czym dalej piszesz, że używasz zmodyfikowanego softu - jak Ci play'a soft dobrze działał to po co zmieniałeś ? Wg. mnie większość użytkowników ma raczej standardowe softy a nie modyfikowane przez kogoś, z tego co pamiętam w tych zmodyfikowanych są zaszyte jakieś tweak'i związane z pracą TF3D.

woody wydaje mi się że czas kończyć, bo dyskusja prowadzi donikąd.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 30, 2008, 14:34:33 »
Kolego mrock dobrze, tylko "zapomniałeś" dodac w/g jakiego kursu jest to przelicznik :mrgreen:
mnie osobiście interesuje kurs kantorowy z danego miasta i ew. dopiero bankowy, a nie jakiś tam ogólnik nie mający przekładu w rzeczywistości  :D
Kantorowy? :) Z danego miasta? Może jeszcze napisane z jakiego kantoru? :) We Wrocławiu pewnie 4,20 a w Białymstoku 3,70 u Józka i 3,80 u Zdzicha. Nie przesadzajmy. Wystarczy kurs średni, rynkowy. 99% on zadowoli.

Surowce (ropa, złoto itd) też pewnie można jakoś znaleźć, choć ja nie potrafię. Ale naszej giełdy nie ma, nawet indeksów. Co nie zmienia faktu, że użyteczność aplikacji kilkakrotnie wzrasta.

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 30, 2008, 16:49:15 »
Ja widzę różnicę w zakupie oprogramowania w sklepie a grzebaniu w rejestrze i wgrywaniu cab'ów w których nie wiadomo co jest i co krok to zapis że wgrywasz na własną odpowiedzialność B).

Co do błędów, chcesz kolejny proszę bardzo z przed chwili, kilka razy zdarzyło się że po wyłączeniu video (mp4) zegarek przestaje mieć normalny wygląd, cyfry są mniejsze i zwykła systemowa czcionka brak tła, znika informacja o alarmach. Reset  TF3D albo soft reset urządzenia pomaga ale to chyba nie powinno tak być ?

Nie chcę tu kolejnej "wojny" rozpoczynać ale "funkcjonalny i elastyczny" powiadasz, nowy z pudełka bez jailbreak'a i innych modyfikacji ?
Ja inaczej rozumiem funkcjonalność i elastyczność, i nie lubię zabawek które same decydują co jest dla mnie dobra a co nie wg. wytycznych wielkiego brata. Do tego żeby wgrać jakiś plik dźwiękowy muszę załadować na komputer cały bajzel pt. "iTunes". Co do użyteczności jako zabawka też można by polemizować, na standardzie mms'ów brak, nagrywania video brak, przesyłania między użytkownikami bluetooth'em zdjęć/dzwonków brak, kopiuj/wlej np. sms'a brak i to wszystko za ponad 2000 zł w normalnym sklepie :).

Przejrzyj sobie działy  diamnod'a, touch pro i touch hd - co bardziej świadomi  użytkownicy używają shell'a albo innej nakładki.

Może będzie podobnie jak z KDE na linuxie ....
He he bardzo dobre porównanie - i stanie się tak jak KDE, przeładowanym środowiskiem graficznym w którym najprostszą rzecz którą można "załatwić" kilkoma znakami w konsoli, będziemy klikać, potwierdzać, klikać, potwierdzać a na koniec dostaniemy komunikat o błędzie bo czegoś brakuje  :D.

ps. Piszesz że u Ciebie się nic nie dzieje, wszystko szybko działa po czym dalej piszesz, że używasz zmodyfikowanego softu - jak Ci play'a soft dobrze działał to po co zmieniałeś ? Wg. mnie większość użytkowników ma raczej standardowe softy a nie modyfikowane przez kogoś, z tego co pamiętam w tych zmodyfikowanych są zaszyte jakieś tweak'i związane z pracą TF3D.

woody wydaje mi się że czas kończyć, bo dyskusja prowadzi donikąd.

Kolego Borg! Sugeruje przerzucić się na mniej zaawansowaną zabawkę przy takim toku myślenia.
Skoro nawet zmniejszony zegar na Home Screenie nazywasz bugiem. Przesuń sobie palcem po ekranie w dół a odzyskasz duży zegar bez Hard czy Soft resetów ;).
A'propos cab'ów. To są pliki wykonywalne w WM czyli np instalki aplikacji itp. Tak jak w UIQ3 miałeś SIS a na windowsie .exe. czy RPM'y jeszcze gdzieś indziej. I jeśli widzisz jakieś wyimaginowane różnice-niuanse pomiędzy zakupem w sklepie a instalowaniem cab'ów (chociaż nie wiem co ma jedno do drugiego - bo zakupiony program może mieć rozszerzenie .cab) to możesz tworzyć kolejne pokręcone terminy i filozofie.

Tymczasem apeluję o czytanie ze zrozumieniem! .. a nie wciskaj mi w usta przekręconych radykałów rzekomo mojego autorstwa 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 16:51:53 wysłana przez woody »

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 30, 2008, 19:26:53 »

Kolego Borg! Sugeruje przerzucić się na mniej zaawansowaną zabawkę przy takim toku myślenia.
Skoro nawet zmniejszony zegar na Home Screenie nazywasz bugiem. Przesuń sobie palcem po ekranie w dół a odzyskasz duży zegar bez Hard czy Soft resetów ;).
Kolego woody proponuję nauczyć się czytać ze zrozumieniem, napisałem wyraźnie że samo się przełącza po odtwarzaniu video i nie chce wracać do normalnej postaci. Jeżeli coś samo się przełącza wbrew użytkownikowi to raczej jest to błąd i palec można sobie wsadzić ... :).

A'propos cab'ów. To są pliki wykonywalne w WM czyli np instalki aplikacji itp. Tak jak w UIQ3 miałeś SIS a na windowsie .exe. czy RPM'y jeszcze gdzieś indziej. I jeśli widzisz jakieś wyimaginowane różnice-niuanse pomiędzy zakupem w sklepie a instalowaniem cab'ów (chociaż nie wiem co ma jedno do drugiego - bo zakupiony program może mieć rozszerzenie .cab) to możesz tworzyć kolejne pokręcone terminy i filozofie.
Człowieku wiem co to są cab'y, THD nie jest moim pierwszym urządzeniem z windows'em (np. Mpx200 czy Mpx220) więc idź ucz kogoś innego.
Co niuansów i filozofii widzę że stosujesz wybiórcze cytowanie i łapanie za słówka - pisałem o grzebaniu w rejestrze i instalowaniu cab'ów niewiadomego pochodzenia. Kupując w sklepie teoretycznie oczekujesz jakości i prawidłowego działa a instalując program jakiegoś zapaleńca możesz oczywiście mieć to samo co w sklepie (albo jeszcze lepiej), ale możesz też mieć niemiłą niespodziankę i brak supportu.

Wracając do meritum - jeżeli HTC zdecydowało się na pogodynkę to powinni umożliwić wybranie każdego miasta znajdującego się w bazie accuweather.com, to że jest tylko wycinek tej bazy to wg. mnie błąd. Tak samo jeżeli włączam plik video i zegarek ma standardowy wygląd 3d, to oczekuję że po wyłączeniu pliku będzie tak samo wyświetlany a nie zmieniony.

Tymczasem apeluję o czytanie ze zrozumieniem! .. a nie wciskaj mi w usta przekręconych radykałów rzekomo mojego autorstwa 
O to samo apeluję do Ciebie bo widzę że nie rozumiesz np. co to oznacza "samo się przełącza", poza tym widzę że zaczynasz jakąś myśl a później "amba"- cisza, brak kontrargumentów ?

Myślę, że dalej ciągnąć tego tematu nie ma sensu, u Ciebie wszystko działa i nie ma problemów tylko się cieszyć. Chcesz coś mi udowodnić zapraszam na pw.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 19:36:27 wysłana przez Borg »

*

Offline gentillo

• 30
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 30, 2008, 20:54:04 »
Bardzo interesująca dyskusja Panowie. Po przeczytaniu jej nie mogłem sobie odmówić dodania moich 3 groszy. Od jakiegoś czasu korzystam z urządzeń z WM. Wcześniej miałem Omnię. Ale od kiedy kupiłem swój pierwszy telefon zawsze szukałem możliwości poprawienia inżynierów o ile to tylko było możliwe. Odnosząc się bezpośrednio do WM to na Omnii po tygodniu użytkowania miałem już zainstalowany SPB Mobile Shell. HD mam od 1,5 miesiąca. I jak do tej pory TF3D cały czas jest włączony. Testuję już 4 zmodowany ROM, przez jakiś czas miałem SPB Mobile Shell i nadal nie czuję potrzeby wymiany interfejsu na jakiś inny. Oczywiście nie jest to interfejs pozbawiony wad. Powiem nawet, że ma kilka które mnie bardzo wkurzają. Chociażby zupełnie "odpuszczona" praca w "landscape". I jeszcze kilka mniej lub bardziej denerwujących. Z drugiej strony ma on coś co naprawdę mi się podoba. Swoistą elegancję i prostotę. Jak wiadomo jest to tylko nakładka na system. Ale moim zdaniem działająca naprawdę fajnie i fajnie wyglądająca. Oczywiście można się kłócić czy taka aplikacja ma "wyglądać" czy ma "działać". I wszystko jak wiadomo będzie zależeć od tego kto będzie to oceniał. IMHO w tym wypadku jest to naprawdę bardzo fajny i rozsądny kompromis. Dodanie mojego miasta do bazy pogodowej zajęło mi 2 minuty. Wiadomo, że dla wielu osób nie będzie to taka prosta operacja. Prawda jest jednak taka, że dla wielu osób zainstalowanie nowej karty graficznej w kompie to niemałe wyzwanie. Wykorzystuję HD do trzech głównych rodzajów zadań. Multimedia, nawigacja i zaawansowany terminarz. Bardzo podoba mi się obsługa odtwarzacza muzycznego wbudowanego w HD. Na nawigację raczej nie ma on wpływu. Co do terminarza też jest ok. Kontakty, wiadomości wszystko działa, choć nie perfekcyjnie. Udało mi się nawet znaleźć sposób na odpalanie z poziomu zakładki HOME SBSH Calendar. Jak dla mnie jest ok. Aczkolwiek podkreślę raz jeszcze, nie idealnie. 
HTC TOUCH HD2

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 30, 2008, 21:13:08 »
Dobra odpuśćmy już sobie tą pogodę i TF3D bo się niedobrze robi :).

Tak z ciekawości jakie wrażenia z przesiadki Marvell na Qualcomm ?

*

Offline gentillo

• 30
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 30, 2008, 21:51:26 »
Generalnie różnić w prędkości działania nie widzę. Nie miałem zresztą okazji do bezpośrednich porównań. Oba telefony to bardzo dobre urządzenia. Gdyby nie ekran w htc, co jest dla mnie ważne przy nawigacji, omnia jeszcze długo byłaby moim numerem jeden:)
HTC TOUCH HD2

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 30, 2008, 22:07:11 »
Jeśli ciągnę nudny OT to dajcie znać. Ale a propos bugów TF3D jest jeszcze to:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=119258.0

Nadal nierozwiązane.

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 30, 2008, 22:11:17 »
Jeśli ciągnę nudny OT to dajcie znać. Ale a propos bugów TF3D jest jeszcze to:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=119258.0

Nadal nierozwiązane.

Pisałem o tym ale kolega woody stwierdził że u niego nie występuje :).