Android na HD-ku

• 13 Odpowiedzi
  • 5664 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Android na HD-ku
« dnia: Luty 03, 2010, 17:47:46 »
Witam

Mam pytanko czy ten najnowszy Android z 2.02.2010 opłaca sie go wrzucic na telefon i jak sie sprawóje te botowanie co wybiera sie w nim czy ma wziasc wm czy androida ????

Co o tym sądzicie ???

*

Offline karaskiew

• 527
  • Sprzęt: Touch Hd
Odp: Android na HD-ku
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2010, 22:15:25 »
Kolejny odgrzany temat użyj opcji szukaj a nie zakładaj.

Jeśli chodzi o androida nie działa bluetooth, gps i radio wiec sobie nie poszalejesz.
Energy.BLACKSTONE.21898.Sense2.1.Mar.30
Radijo 1.13.25.24

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2010, 09:18:14 »
Kolejny odgrzany temat użyj opcji szukaj a nie zakładaj.

Jeśli chodzi o androida nie działa bluetooth, gps i radio wiec sobie nie poszalejesz.

Na jakiejs wersji dziala tez BT, ale nie dzialaja inne sprawy... trzeba poczekac az chlopaki wymienia sie informacjami i poskladaja jakis wmiare kompletny kernel... Na chwile obecna jest to raczej ot tak aby zobaczyc jak to wyglada...
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline karaskiew

• 527
Radijo 1.13.25.24

*

Offline zoomol

• **
  • 129
  • Android n00b :D
  • Sprzęt: HTC Sensation (Non-branded) S-OFF & permroot
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2010, 15:42:34 »
Ostatnio zainstalowałem sobie Androida,

Poniżej kilka fotek jakie zrobiłem podczas instalacji i samego już adnroida na Blackstone

HTC Sensation (Pyramid) :D
ROM: HyperNonSense 0.7>ICS 4.0.3
HBOOT: 1.27.1100 KERNEL: 3.0.16-g5e58c5e htc-kernel@18000-build-144 #1
RADIO: 11.22.3504.07_M, Kompilacja: HyperNonSense ICS v6 (firmware: 3.30.401.101)

*

Offline karaskiew

• 527
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2010, 19:35:33 »
No nieźle jeszcze napisz co ci działało a co nie i morze jakiś filmik zapodaj z szybkości działania.
Radijo 1.13.25.24

*

Offline dareksad

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2010, 22:23:02 »
Ostatnio zainstalowałem sobie Androida,

Poniżej kilka fotek jakie zrobiłem podczas instalacji i samego już adnroida na Blackstone

...i jest po Polsku ???

*

Offline karaskiew

• 527
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 15, 2010, 12:06:17 »
No skoro zdjęcia są po polsku to chyba sie rozumie samo przez sie.
Radijo 1.13.25.24

*

Offline zoomol

• **
  • 129
  • Android n00b :D
  • Sprzęt: HTC Sensation (Non-branded) S-OFF & permroot
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 15, 2010, 14:25:19 »
No nieźle jeszcze napisz co ci działało a co nie i morze jakiś filmik zapodaj z szybkości działania.
:) najlepsze jest to, że zrobiłem niezły opis, ale komp mi padł i sesja przeglądarki się nie zapisała :(:(:( wkurzyłem się i tylko zdjęcia wkleiłem...

Tak po krótce:
1. Co działa:
a) WiFi - i to rewelacyjnie... Szybko łapie sygnał, nie rwie, stabilnie działa, szybka i bezproblemowa konfiguracja
b) AndroidMarket - sklep z aplikacjami - świetna sprawa, szybko można znaleźć przydatne aplikacje (również gry, programy multimedialne etc...), lista sortuje się tak, że najpierw widać te darmowe :)
c) integracja z kontem na google (gmail, buzz, mapy google, dokumenty google, kalendarz google i inne) - super działa! Nie od parady Android jest robiony przez team googlowców, czuć to przy pełnej integracji z usługami googla. Wystarczy że ktoś ma chociażby gmaila i już może cieszyć się super zrobioną aplikacją gmail, która w pełni integruje się z Androidem. Słowem: szybko, stabilnie, przejżyście i praktycznie....
d) interfejs Androida - co kto lubi. Mnie się podoba, graficznie bardzo ciekawy, przejścia między oknami - czasami się lekko haczą, ale i tak jest dużo lepiej niż na jakimkolwiek ROMie z M2.5  (i tu też byłem zaskoczony)
e) wszystkie przyciski (hard i soft) działają (Vol+/-, Power, słuchawki, domek, strzałka wstecz) i każda z nich dokładnie odpowiada temu, do czego została stworzona (oprócz POWER, ale o tym dalej)...
f) ...i tu dla mnie kończy się lista dobrodziejstw...

2. Co nie działa:
a) Bluetooth
b) GPS
c) u mnie telefon i wszystkie jego dobrodziejstwa (tzn. uruchamiałem Androida z wyjętą kartą SIM, ponieważ gdy wpisywałem kod PIN, telefon komunikował mi, że PIN jest niepoprawny, chociaż kod był poprawny - na WinMo działa bez problemu). Nie wiem co jest tego przyczyną, ale nie uraczyłem sobie pogadać za pośrednictwem Androida... A szkoda, to wielki minus...
d) wygaszający się za szybko ekran i problemy z wybudzeniem telefonu - o co chodzi? Otóż, pomimo ustawień wygaszania ekranu po 30 sek., ekran wygaszał mnie się czasami po 8-10 sek., co uniemożliwiało czytanie komunikatów, opisów etc... Gdy już tel. się wyłączył, przyciskiem POWER próbowałem go wybudzić - na ekranie przez chwilkę pojawił się 'lockscreen' i ekran z powrotem gasł... Musiałem w bardzo szybkim tempie odblokować go suwakiem - nie zawsze się to udawało :P Taka swoista 'gra Androida z człowiekiem' - nudzi się po którymś razie....
e) wyłączenie telefonu - tylko za pomocą wyjęcia baterii (przyciskiem POWER nie da się wyłączyć Blackstone'a z Androidem) - ale to jest znany bug
f) ...i inne... lista bugów jest dość długa, każdy może doświadczyć czegoś innego... Ja dość pobieżnie przejrzałem to, co siedzi w Androidzie - bardziej z ciekawości niż z chęci używania na dłużej...

Filmiku video raczej nie będę robił - bo jest tego mnóstwo na youtube... Jeśli chodzi o płynność - każdy może mieć zastrzeżenia, jak dla mnie osobiście - działa dobrze, gdyby nie dłuuuga lista tego co nie działa, to myślę, że zatrzymałbym się na Androidzie na dłużej.... A tak? tylko 1,5 dnia... Zobaczymy, może chłopaki z XDA niedługo zarzucą jakąś wersję XDAndroida, który jest bardziej wolny od bugów.

...aha.... używałem XDAndroida 2.0.1 v1.2 - teraz jest 1.5, ale na XDA piszą, że dla Blackstone'a lepiej na razie używać 1.2... (1.5 próbowałem zainstalować, ale mi się w ogóle nie odpalił, pomimo konfiguracji wg. manuala z odpowiedniego wątku...)

...i jest po Polsku ???
Yep, Polish language included - też zrobiłem taaakie oczy  :O :O :O :O  :mrgreen: :mrgreen:
Pozdro
Zoomol
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2010, 14:34:12 wysłana przez zoomol »
HTC Sensation (Pyramid) :D
ROM: HyperNonSense 0.7>ICS 4.0.3
HBOOT: 1.27.1100 KERNEL: 3.0.16-g5e58c5e htc-kernel@18000-build-144 #1
RADIO: 11.22.3504.07_M, Kompilacja: HyperNonSense ICS v6 (firmware: 3.30.401.101)

*

Offline mrock

• *
  • 54
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2010, 11:53:43 »
c) u mnie telefon i wszystkie jego dobrodziejstwa (tzn. uruchamiałem Androida z wyjętą kartą SIM, ponieważ gdy wpisywałem kod PIN, telefon komunikował mi, że PIN jest niepoprawny, chociaż kod był poprawny - na WinMo działa bez problemu). Nie wiem co jest tego przyczyną, ale nie uraczyłem sobie pogadać za pośrednictwem Androida... A szkoda, to wielki minus...
Wyłącz żądanie kodu pin pod WM i problem zniknie.
...aha.... używałem XDAndroida 2.0.1 v1.2 - teraz jest 1.5, ale na XDA piszą, że dla Blackstone'a lepiej na razie używać 1.2... (1.5 próbowałem zainstalować, ale mi się w ogóle nie odpalił, pomimo konfiguracji wg. manuala z odpowiedniego wątku...)
Obecnie jest już 1.6
Ponadto co kilka godzin wychodzi nowy zImage (http://glemsom.anapnea.net/android/htc-msm-android/) więc sytuacja zmienia się dość dynamicznie.

Nie mniej jednak, daleka droga jeszcze do wersji, którą będzie można śmiało flashować zamiast WM. (tak, takie rzeczy też się już robi: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=625200)

*

tomwil

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 08, 2010, 12:20:40 »
Dla zainteresowanych... Android 2.1 (Eclair) On HTC [19 Apr 2010] (V2.1c)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=621498

jak na razie sprawdziłem:
-WiFi - ok
-gsm - dzwoni i odbiera
-gprs - odbiera i wysyła
-synchronizuje
-działa bluetooth - nie próbowałem czy wysyła i odbiera (nie mam jak) ale jest wykrywany i sam wykrywa inne sprzęty
- brak aparatu
- bateria znika w oczach ale praktycznie cały czas działa WiFi... 1,5 godziny i z 80% po instalacji zostało ok 55%... fakt cały czas coś na nim
  robie...
-ładuje z USB ale jak na razie nie mogę znaleźć opcji mass storage...
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 13:40:01 wysłana przez tomwil »

*

Offline karaskiew

• 527
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 08, 2010, 12:36:05 »

-WiFi - ok
-gsm - dzwoni i odbiera !!!
-gprs - odbiera i wysyła...

a gps?
Radijo 1.13.25.24

*

tomwil

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 08, 2010, 13:14:42 »
dopiero wieczorem będę miał jak sprawdzić... jak na razie jestem zaskoczony stanem systemu i tym jak działa. Jak sie uda jeszcze uruchomić aparat i gps (nie wiem czy działa) to będzie rewelacja. Przy parametrach HDka ... można by pomyśleć o stałej zamianie...

Połączone: Maj 09, 2010, 10:03:28

-WiFi - ok
-gsm - dzwoni i odbiera !!!
-gprs - odbiera i wysyła...

a gps?

-gps nie działa, wykrywa mi urządzenie ale nie może się połączyć, wywala błąd o wymuszonym zamknięciu aplikacji
-gprs UMTS też, jedynie na Edgu leci w obie strony
- strasznie grzeje sie procek, temperatura baterii dochodzi do 39 stopni (o ile można wierzyć aplikacjom) co jest widoczne w szybkim spadku stanu naładowania, jednak gdy uśpimy urządzenie temperatura spada i od razu rośnie %

Wnioski:
Raczej zabawka i ciekawostka. Ale można sobie wyrobić pogląd na działaniu Androida i jego obsłudze na lotniskowym LCD... w porównaniu do Spicy to niebo i ziemia...
ps widziałem juz w Erze X10 ... 
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 10:03:28 wysłana przez tomwil »

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 01, 2010, 21:53:02 »
Zainstalowałem i.......
Zasięg już praktycznie mam cały czas (pisałem już że mam słaby i czesto mi hdek gubi).

Ale mam pytanie. Jak to zainstalowac żeby wywalić winde a zostawić androida bo po każdym wyciągnięciu baterii odpala sie windows.

Aha. U mnie nie działają:
Wyłączanie telefonu, jedynie co to moge wyciągnąć baterie.
gps,a nie łapie.
Niekiedy go fajnie przymuli że musze czekać ze 3 sek żeby coś zaskoczyło.

Bateria aż parzy tak ją wcina.

Poza tym fajna zabawka......

:-)