Jesli chodzi o etui to testowalem firmowe (tragedia przy wyjmowaniu z kieszeni i strasznie sie koty nim lapie) oraz taki skórkowy kondonik od HTC (za miekki przez co niezbyt wygodnie sie PDA wklada czy wyjmuje). Ostatecznie kupilem za 33 zl etui z Vobisa (podobno juz tylko 2 szt w calej polsce zostaly). Na górze byly linki. Etui jest genialne, latwo sie wsadza i wyjmuje telefon (zeby np zrobic zdjecie czy wsadzic do samochodowego), slicznie wymoszczone materialem od srodka i generalnie zarowno wyglada jak i dzialanie oceniam na mocna 5+. Oczywiscie ma wady (brak otworu na aparat i głośnik) jednak bledna one przy jego zaletach. Dla mnie koniec szukania etui do HD.
Jesli zas chodzi o uchwyt samochodowy to dostalem oryginalny zestaw do HD sprzedawany przez HTC (standardowe ramie HR plus glowica do HD) i absolutnie nie wyobrazam sobie powrotu do kretyńskich uniwersalnych uchwytów z jakimis gąbeczkami i przyciskami do rozsówania ramion. HD to moj 8 PDA i testowalem tych uchwytow multum na przestrzeni lat. Najlepiej zawsze działały te dedykowane robione specjalnie pod dane urzadzenie. Jedyne co moglo stawac z nimi w szranki to Krusell z odpowiednim samochodowym uchwytem - jeden ruch reki w dół i PDA sobie wisi lekko sie tylko dyndajac

Zaleta to brak koniecznosci wyjmowania z pokrowca

Wracajac do uchytu to ramie od HR sprawia bardzo dobre wrazenie ale oczywiscie z niego zrezygnowalem

Wisi sobie w prywatnym samochodzie a do firmowki poskładałem uchwyt składający sie z podstawy w postaci wynalazku o nazwie ClipDashboard (do Magica dostalem cos takiego od Ery z uchwytem brodita - sklada sie to z roznych koncowek i ramion dzieki czemu mozna dopasowac do kazdego samochodu i przymocowac bez wiercenia i klejenia czegokolwiek) mocowanego do kokpitu, stopy z Brodita umozliwiajacej obracanie PDA, przykreconej do niej stopki z uchwytu rowerowego HR i na koniec z oryginalnej głowicy HR. Sztywno i na wysokosci jak dla mnie absolutnie optymalnej.

Pozdrawiam
jarekt