A jednak soft moze byc szybki

• 9 Odpowiedzi
  • 3590 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaXyM

• 469
A jednak soft moze byc szybki
« dnia: Sierpień 22, 2010, 03:26:43 »
Nie pisze tego posta aby namawiac do uzywania ponizszego programu ale jako konkluzje.

HD, jeszcze 2 lata jeden z najmocniejszych PDA z telefonem do dzis kuleje w kwestii szybkosci. HTC Messaging zabija system - i az dziw ze HTC wypuscilo taki badziew. Wydawac by sie moglo ze nie da sie szybciej (???). Ale juz Mobile Outlook jest wielokrotnie szybszy. Szczegolnie jesli mowimy o duzej ilosci SMSow. Ja mam ok 400 - na HTCM nie dalo sie pracowac, na MO jest duzo lepiej. Niestety obie te aplikacje maja problem z watkowaniem SMSow po wczytaniu ich z backupu (np. po HR) ale to jest temat na innego posta ;)

Szukalem rozwiazania aby naprawic watkowanie w MO i natrafilem programik SMS-chat. Jest to klient SMSowy majacy swoje wady i zalety. Ale szokujaca jest jedna rzecz: predkosc dzialania. Predkosc z jaka wczytuje i sortuje watki, z jaka otwiera te watki i wyswietla jest niesamowita. Nie widzialem czegos takiego jeszcze

Wniosek - "a jednak sie da". Jakby kazdy program byl tak szybki to nie trzeba by bylo gonic za MHz, za plynoscia/szybkoscia obslugi iPhona. Starczylby stary wymeczony WM.
Polecam wszystkim aby przynajmniej zobaczyli jak szybko moze dzialac aplikacja pod WM (szczegolnie w porownaniu do innych tego typu)

pozdro
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline RaadiYoo

• 433
  • Sprzęt: HTC Touch HD -> HTC Sensation XE ->SGS4 ->SNote4
Odp: A jednak soft moze byc szybki
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2010, 08:40:12 »
a działa pod WM6,5? bo na www wersja 1,25 jest dedykowana do WM 5.0/6.0/6.1/ Phone Edition/Professional ...

chyba, że jest wersja późniejsza ...  :mysli:

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2010, 09:41:18 »
Działa bez problemu nawet na starym poczciwym hermesie. Z tego co kiedyś próbowałem zrozumieć skąd ta różnica w szybkości działania wywnioskowałem że MO wczytuje tylko potrzebne w danym momencie SMSy, a sms-chat podczas uruchamiania wczytuje do pamięci RAM wszystkie przechowywane sms. Przy 400 smsach to nie jest tragedia, ale przy 4000 już troche ramu potrafi zająć. Jak by wszystkie programy działały na tej zasadzie, to nie starczyło by RAMu nawet w takich urządzeniach jak HD2.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2010, 09:46:31 wysłana przez IronWolf »

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2010, 13:13:04 »
Tak, dziala na na WM6.5 - mam taki.

Proces SMS-chatu zajmuje lekko ponad 5MB. Dla mnie to jest akceptowalna wielkosc. Ale prawda jest ze przy paru tysiacach SMSow to juz bedzie kilkadziesiat MB co moze byc za duzo dla wielu urzadzen. MO chyba jednak nic nie wczytuje. Bo wejscie do watku z glownego spisu jest wolne, co moze oznaczac ze wtedy po raz pierwszy wczytuje te posty do pamieci.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2010, 19:16:53 »
ja sie przesiadłem na milestone ,android  w porównaniu do wm to jest poprostu cos niesamowitego. Szczerze mówiąc miałem obawy kupując dotykowy pda  bez rysika ,ale to co napotkałem łatwośc,szybkość i przyjemnośc w użytkowaniu poprostu przeszła moje najśmielsze oczekiwania.

p.s touch hd  mam  również do zabawy  nowe romy :)
Zabrania się: w podpisach (bez zgody administracji) umieszczenie grafik lub tekstów - większych, niż dwukrotność popularnych userbarów - czyli odpowiednio: 700x20px (w poziomie)
BS_Cloudy _2.4 WWE  Radio_1.17.25.09
Test-  Android 2.2 (FroYo)

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2010, 20:36:05 »
[...]
jak na androida bedzie takie bogactwo oprogramowania jak na WM to tez sie przesiade bo to ze jest szybki to tylko polowa sukcesu
byc moze juz za 365 dni......kto to wie.....
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2010, 09:18:26 »
(...)  Niestety obie te aplikacje maja problem z watkowaniem SMSow po wczytaniu ich z backupu (np. po HR) ale to jest temat na innego posta ;) (...)

Tutaj się trochę nie zgodzę. Wystarczy zrobić backup w odpowiedni sposób. Osobiście używam PIM Backup, ale nie jest to warunek. Warunkiem jest aby ustawienia wyświetlania SMSów w systemie przy wykonywaniu backupu oraz przy odtwarzaniu backupu były ustawione na Classic a nie Threaded. Gdy nie wykonuje się tych operacji można sobie wyświetlanie SMSów przełączyć z powrotem na Threaded jak ktoś bardzo lubi. Działa bezbłędnie, dziesiątki (setki? ;) ) HRów nie mogą się mylić ;)
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:08:16 »
Dzieki za tip. Rozni sie on tylko tym ze robilem backup z wlaczonym threadingiem. Co nie powinno miec znaczenia bo przeciez struktura poczty nie ulega zmianie. Ale moze warto wyprobowac.

sam znalazlem watek na xda gdzie byl dyskutowany problem importu z sms z backupu. Tam zalecane jest wykonanie backupu/restoreu SMS-chatem (lub innym prog. ktorego nie pamietam) przy czym podczas importu musza byc spelnione 2 warunki:
- wylaczony threading
- zabity procesu tmail.exe (osobiscie nie wiem jak to zrobic).

Faktem jednak jest ze mi import sie nigdy nie udal tak aby watkowanie bylo 100% poprawne (takze uzywam PimPackup). Najczesciej rozmowy z jedna osoba byly rozdzielane do kilku niezaleznych watkow albo w jednym watku mialem swoje Smsy a w drugim odpowiedzi. Za to SMS-chat lyknal baze Smsow z ktora MO sobie nie radzi i wyswietla watki poprawnie i bez kombinacji.

Ogolnie ostatnio wypracowalem sobie fajne kombo: SMS-chat + SMS Reports Ereaser. IMO powinno to byc w standardzie. Ale to juz troche OT
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 14:17:10 wysłana przez MaXyM »

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 23, 2010, 14:33:47 »
Widzę w tym wątku specjalistów od SMS-ów w HTC, może więc ktoś będzie mógł mnie oświecić. Pisałem o tym problemie kilka dni temu http://pdaclub.pl/forum/blackstone/lista-sms-ow-wymienionych-z-dana-osoba/ ale tam nikt nie odpowiedział. Są (przynajmniej ja znam) dwa sposoby na wyświetlenie listy SMSów. Jeden pokazuje wszystkie (na liście bardzo podobnej do tej, która pokazuje się w "mail"), po naciśnięciu "All messages" w okienku, w którym widać dowolny pojedynczy SMS. I ta lista wygląda OK - jest chronologiczna, z "najświeższymi" na początku, czyli na samym dole listy. Druga lista pokazuje się po tap-nięciu na treść SMS-u - pokazuje się lista SMS-ów wymienionych z nadawcą danego SMS-u. Na dole okienko z guzikiem "Send" - najwyraźniej do chatowania przez SMS (?). I tu problem, bo ta lista jest ułożona kompletnie przypadkowo, na samym dole mam np. jakieś SMS-y z lipca, wyżej - z czerwca, jeszcze wyżej z sierpnia, totalny misz-masz. Odszukanie konkretnej wiadomości graniczy z cudem. Nie mam właczonego threadowania SMS-ów (czyli mam widok "Classic"), jeśli to może mieć jakieś znaczenie.
Czy tę listę można jakoś uporządkować?

WM6.1 ROM Topix 3.5, TouchFLO 3.0

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 24, 2010, 11:09:21 »
Zrezygnowac z HTC M ;)
Dlugo staralem sie do niego przekonac bo sama idea mi sie podoba. Ale wymieklem.

co do twego problemu to nie wiem - wyglada ze nie poradzil sobie z sortowaniem wg dat. Rozumiem ze stuacja nastala po imporcie backupu smsow.