[SOLVED] Blackstone zawiesza się o godzinie 1:55

• 8 Odpowiedzi
  • 1378 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline deveb

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC Touch HD
[SOLVED] Blackstone zawiesza się o godzinie 1:55
« dnia: Sierpień 11, 2009, 20:29:05 »
Witajcie,
od pewnego czasu (czyt. 3 tygodni) zawiesza się system i to nie byle jak :mysli:

Objawy są następujące:
rano biorę THD do rąk, załączam ekran i moim oczom ukazuje się zegar zatrzymany dokładnie na godzinie 1:55. Nie da się na nic tapnąć ani wyłączyć ekranu (kompletny brak reakcji). Po SR wszystko zdaje się działać jak należy, tym razem zegar pokazuje już poprawny czas. Taka sytuacja zdarza się losowo (zwiechy nie są codziennie, średnio co 2, czasami co 3 dzień).

HR robiony kilkukrotnie, ROMy, SPL oraz RadioROMy dla pewności też były zmieniane więc wszystko wskazuje na hardware. :(

Moje pytanie: czy ktoś wie o co chodzi???
Może ktoś miał podobne doświadczenia bądź po prostu wie gdzie jest problem???

PS. Nie obraziłbym się jeśli ktoś podzielił się serwisówką od PCB :) Aha, nie chodzi mi o tę powszechnie dostępną w której jest opisany proces otwarcia urządzenia, ale szukam tej z dokładnymi opisami płyty głównej, wyprowadzeniami cpu, etc, etc- nigdzie nie mogę jej znaleźć :/

Sprawa bardzo poważna bo oprócz typowych zastosowan, używam THD zawsze jako budzik!

EDIT: Problem rozwiązany, opis na końcu tematu ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 20:31:54 wysłana przez deveb »
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

*

Offline majsterek

• **
  • 129
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
Odp: Blackstone zawiesza się o godzinie 1:55
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2009, 21:00:32 »
Witajcie,
od pewnego czasu (czyt. 3 tygodni) zawiesza się system i to nie byle jak :mysli:

Objawy są następujące:
rano biorę THD do rąk, załączam ekran i moim oczom ukazuje się zegar zatrzymany dokładnie na godzinie 1:55. Nie da się na nic tapnąć ani wyłączyć ekranu (kompletny brak reakcji). Po SR wszystko zdaje się działać jak należy, tym razem zegar pokazuje już poprawny czas. Taka sytuacja zdarza się losowo (zwiechy nie są codziennie, średnio co 2, czasami co 3 dzień).

HR robiony kilkukrotnie, ROMy, SPL oraz RadioROMy dla pewności też były zmieniane więc wszystko wskazuje na hardware. :(

Moje pytanie: czy ktoś wie o co chodzi???
Może ktoś miał podobne doświadczenia bądź po prostu wie gdzie jest problem???

PS. Nie obraziłbym się jeśli ktoś podzielił się serwisówką od PCB :) Aha, nie chodzi mi o tę powszechnie dostępną w której jest opisany proces otwarcia urządzenia, ale szukam tej z dokładnymi opisami płyty głównej, wyprowadzeniami cpu, etc, etc- nigdzie nie mogę jej znaleźć :/

Sprawa bardzo poważna bo oprócz typowych zastosowan, używam THD zawsze jako budzik!

Witam. Może to po prostu jakiś program, który standardowo instalujesz po wgraniu nowego romu lub HR? Napisz co tam instalujesz...

*

Offline deveb

• **
  • 157
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2009, 21:16:14 »
Lista dosyć krótka:
1. AutoMapa
2. SMSReports Eraser
3. Resco Sudoku
4. MDict
5. SoftMaker Office

Też podejrzewałem jakiś "trzeci" soft ale po ograniczeniu się do powyższego minimum problem wciąż występuje.. :/

Aha- wszystkie aplikacje są 100% legalne- problem niewłaściwie działającej "witaminki" z tego powodu pomijamy ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2009, 21:18:13 wysłana przez deveb »

*

Offline kamil004

• **
  • 159
  • Sprzęt: HTC HD
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2009, 22:29:15 »
Witam. Może to po prostu jakiś program, który standardowo instalujesz po wgraniu nowego romu lub HR? Napisz co tam instalujesz...

kiepska droga dedukcji.

Zacznij jesli juz od instalowania co chcesz, odpal SKToolsa i zobacz jakie aplikacje/procesy etc. sa uruchamiane z systemem generalnie skup sie na opcji autostartu w SKToolsie

i mozesz podac wpisy

Druga sprawa jest ustawienie budzika na godz 1:53 :P
i utrzymywac telefon w stanie gotowosci, no i obserwowac co sie stanie, czy jakas aplikacja sie nie uruchomi, czy tel sie tez zawiesi w stanie swiecenia itp

*

Offline deveb

• **
  • 157
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2009, 23:22:09 »
Zacznij jesli juz od instalowania co chcesz, odpal SKToolsa i zobacz jakie aplikacje/procesy etc. sa uruchamiane z systemem generalnie skup sie na opcji autostartu w SKToolsie

i mozesz podac wpisy
Ok, jutro ok południa będę miał czas to obczaję to

Druga sprawa jest ustawienie budzika na godz 1:53 :P
i utrzymywac telefon w stanie gotowosci, no i obserwowac co sie stanie, czy jakas aplikacja sie nie uruchomi, czy tel sie tez zawiesi w stanie swiecenia itp
To już sprawdzałem- system nie zawiesza się podczas pracy, łapie zwiechę tylko gdy jest w stanie spoczynku (wyłączony ekran).

Swoją drogą pośrednio podsunąłeś mi ciekawy pomysł z tym trybem gotowości.. Trzeba by tak to zrobić żeby fon miał tą 1:55 w momencie gdy go najczęściej używam (czyli w okolicach południa). W końcu podczas używania nie zawieszał się.  Ponieważ w tym wypadku zegar sprzętowo ma niezmienną godzinę i datę (stale odlicza czas ale wartość godziny zmieniana jest przez system tylko i wyłącznie w odniesieniu względnym do zegara sprzętowego), dlatego spróbuję ze zmianą strefy czasowej. Dam lokalizację na np. Pekin. Wtedy pomimo nawet lokalnych a zarazem prawidłowych ustawień czasu, zegar zarządzany przez system będzie przesunięty i zobaczymy czy dalej będzie zwiecha o 1:55. Jeśli nie- będzie wyraźne przypuszczenie że to wina na drodze zegar<->system a nie samo hardware..

Mimo wszystko obawiam się że prawdopodobnie walnięty jest moduł zegara- to podejrzewam najbardziej- robiłem kiedyś jakiegoś zetafona z bardzo podobnymi objawami- wystarczyło wygrzanie okolic kwarcu- stąd pytanie o dokładną serwisówkę do THD.

Jutro podam kolejne wieści z frontu, a przede wszystkim obadam autostart ;)

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2009, 10:51:25 »
hehe ale jajka :) ... też mam taką przypadłość od kilku tygodni ;) co kilka ranków HD'k jest po nocy zawieszony (czyt. nie reaguje na dotyk, choć wł/wył podświetlenia działa)... ale przyznam szczerze że nie zwróciłem uwagi, o której godzinie nastąpiła zwiecha... być może też o 1:55 (sprawdzę to przy następnym razie)

ja w odróżnieniu od Ciebie mam długą listę zainstalowanych aplikacji, nawet bardzo długą (nie będę wypisywał bo za dużo klepania)...
ale z tych co wymieniłeś TY mam tylko AutoMapę, choć powątpiewam że to jej wina, bo mam ją od marca w telefonie i wcześniej takich zwiech nie miałem... do tej pory myślałem że to może wina S2U2...
z drugiej strony te objawy mam tylko na obecnie używanym ROM'ie (Dutty 3.9), na wcześniejszych ROM'ach Dutty'ego tego nie miałęm, więc może tu należy szukać problemu...
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

Offline deveb

• **
  • 157
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2009, 20:46:18 »
Do listy zainstalowanego softu zapomniałem dodać jeszcze QuickMenu ;)

i mozesz podac wpisy
Oto listing startup'u wykonany przez SKTools:
poutlook.lnk;1
QuickMenu.lnk;2
AutoShortcut.lnk;3
Autodataconfig.lnk;4
RunCC.exe;0
BootLauncher.exe;0
connmgr.exe;0
shell32.exe;0
sdpready.exe;0
tskschedule.exe;0
autotimeupdate.exe;0
ciphase2.exe;0
coldinit.exe;0
services.exe;0
gwes.exe;0
TimeWizard.exe;0
initvmmap.exe;0
device.exe;0

[...] te objawy mam tylko na obecnie używanym ROM'ie (Dutty 3.9), na wcześniejszych ROM'ach Dutty'ego tego nie miałęm, więc może tu należy szukać problemu...
Używam ROMów Bysia, choc faktycznie na Dutty'm też to mi się kiedyś zdarzało

[...] ale z tych co wymieniłeś TY mam tylko AutoMapę, choć powątpiewam że to jej wina, bo mam ją od marca w telefonie i wcześniej takich zwiech nie miałem...
Z tą AutoMapą może coś być- trochę inaczej integruje się w system niz reszta, po pierwsze autostart z karty pamięci bo drugie nie koniecznie zmiana AutoMapy ale wersji systemu operacyjnego mogła coś poknocić.. Póki co to tylko gdybanie.. Przypomniało mi się też że kiedyś raz HD'ek zaliczył zwiechę na czystym sofcie- po HR, bez karty pamięci i żadnego backupu..

Napisane: Sierpień 12, 2009, 15:34:00
Jest postęp!!! :D

Popytałem też na forum xda i ktoś powiedział żebym sprawdził zdarzenia. I faktycznie, o 1:55 wywala się coś takiego \\.\Notifications\NamedEvents\PushIntertScheduleTimeUp1

Zaraz pokminię co z tym zrobić :D Na początek wyłączam "Push Internet", ponoć pomaga ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2009, 20:53:20 wysłana przez deveb »

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2009, 22:30:57 »
z tym push'em to może coś być, używam tego, tyle że w ustawieniach mam zaznaczone by aktualizował strony między 7-23...
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

Offline deveb

• **
  • 157
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 16, 2009, 20:30:50 »
z tym push'em to może coś być, używam tego, tyle że w ustawieniach mam zaznaczone by aktualizował strony między 7-23...
A ja wcale tego nie używałem, ponadto czasy aktualizacji danych nie są tym "o co kaman". Chodzi o to że prawdopodobnie sam proces odpowiedzialny za Push'a ma coś powalone w harmonogramie i się przez to wykrzacza :-| Szukam jeszcze dokładniejszego info bo dobrze byłoby jeśli ktoś potwierdziłby mi że ten "PushIntertScheduleTimeUp1" to faktycznie Push Internet a nie coś, co tylko ma podobną nazwę a w rzeczywistości to co innego.

Póki co dziś po wyłączeniu Push'a HD'k nie zawiesił się- ale jak wiadomo nie zawieszał się codziennie więc po prostu mogłem się "wstrzelić" w ten czas..

EDIT: Kolejny postęp!
Jednak to nie Push. Wchodzimy w dotTaskManagera (lub podobnego np. Memmaid), wchodzimy w Notifications, odnajdujemy cokolwiek co jest w harmonogramie o 1:55 (lub o godzinie o której regularnie mamy zwiechę), będzie to na 99,9999% "PushIntertScheduleTimeUp1". Wywalamy ten wpis i powinno być po problemie :D Czas teraz na testy ;)

Napisane: Sierpień 13, 2009, 11:20:16
EDIT 2: Problem rozwiązany!!!

Dla potomnych, którym również będzie dolegać opisany problem:
Za pomocą dobrego narzędzia systemowego np. "HD Settings Tool", (nie wystarczą wbudowane opcje systemowe), należy wyłączyć PushInternet Engine. Następnie dla pewności, za pomocą programów do czyszczenia systemu, np. "MemMaid", należy sprawdzić czy nigdzie nie zostały wpisy "PushIntertScheduleTimeUp1". Jeśli są, usuwamy je.

Zrobione :D

Dziękuję za uwagę, pozdr ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 20:35:46 wysłana przez deveb »