brak zasięgu/ a bateria

• 3 Odpowiedzi
  • 4603 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
brak zasięgu/ a bateria
« dnia: Grudzień 17, 2009, 13:20:49 »
Niedawno miałem przyjemność spędzić weekend w jakiejś głuszy gdzie znalezienie jakiegokolwiek zasięgu choćby na chwilę było nie lada sukcesem.

To jednak nie problem, problem w tym, że bez zasięgu poziom baterii znikał w tempie wręcz zatrważającym!

Miałem wtedy zainstalowany rom Experience, radio 1.17, a baterię zżerało średnio 1% co 2-3 minuty!!! Po szybkiej zmianie na Energyrom nie zaobserwowałem poprawy.

Rozumiem, że musi się trochę więcej sprzęt napracować ale to juz byla przeginka.

Moje pytanie w związku z tym, czy to wina kombinacji radioromu i romu, czy ktoś z was nie zaobserwował podobnego zjawiska?
sgs III

*

Offline sinksink

• *
  • 73
  • Sprzęt: SGS2 , SGT10.1 , Kindle 4 Touch
Odp: brak zasięgu/ a bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 17, 2009, 13:37:58 »
Nie wiem jak jest z energyromami...
Ale sprawa wygląda tak od strony technicznej. jeżeli nie jesteś zalogowany w sieci to fon próbuje stale aż mu się to uda ( stale tzn w krótkich odstępach czasu ) jeżeli masz bardzo słaby zasię to telefon dostarcza więcej energi z baterii. Proste czym gorzej z siecią tym gorzej z baterią i gorzej z nami... bo więcej energii dostraczanej do anteny tym i silniejszy sygnał jest wypromieniowywany przez antenę w fonie ;P
Palm m500 -> Ipaq 3650 -> FS LOOX N500 -> HTC Touch HD -> SGS2 , Kindle 4 Touch , SGT 10.1

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 17, 2009, 15:32:10 »
Nie wiem jak jest z energyromami...
Ale sprawa wygląda tak od strony technicznej. jeżeli nie jesteś zalogowany w sieci to fon próbuje stale aż mu się to uda ( stale tzn w krótkich odstępach czasu ) jeżeli masz bardzo słaby zasię to telefon dostarcza więcej energi z baterii. Proste czym gorzej z siecią tym gorzej z baterią i gorzej z nami... bo więcej energii dostraczanej do anteny tym i silniejszy sygnał jest wypromieniowywany przez antenę w fonie ;P

To wszystko logiczne i jasne tylko w tych samych okolicznościach nokia kolegi zużywała jakieś 10*mniej energii, a Iphone jakieś 3* mniej.
W podobnych okolicznościach miałem też jakieś starsze HTC kiedyś.  Tak drastycznego zżerania baterii "w oczach" jeszcze nie widziałem.

Stąd moje pytanie bo możliwe, że osoby, które na co dzień borykają się ze słabym zasięgiem opracowały jakąś magiczną kombinację radiorom-rilphone, który lepiej się sprawuje w podobnych sytuacjach.

sgs III

*

Offline sinksink

• *
  • 73
  • Sprzęt: SGS2 , SGT10.1 , Kindle 4 Touch
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2009, 12:09:47 »
Tryb Samolot ;P albo chodzisz i szukasz gdzie masz najlepszy zasięg i tam zostawiasz fona...
Palm m500 -> Ipaq 3650 -> FS LOOX N500 -> HTC Touch HD -> SGS2 , Kindle 4 Touch , SGT 10.1