Przede wszystkim gratki dla Bysia za najnowszy romik, moim zdaniem jeden z lepszych, jak to napisali poprzednicy bez większych niemiłych niespodzianek co do funkcjonalności.
Mimo to postanowiłem go gruntownie przetestować, oto co zauważyłem:
1. Problem z instalacją z karty pamięci - pomimo jej formata wyskakiwało "files not found" i zaraz SERIAL, możliwe że gdybym zrobił kilka razy format tak jak jeden z moich poprzedników to by ruszyło, ale nie chciało mi się tyle bawić.
2. Pierwszy start jest baaardzo długi, po czym następuje automatyczny soft reset i uruchamia się krótki tutorial, niestety w języku angielskim, bardzo dobra sprawa dla początkujących
3. Google Lokalizator nie wykrywa lokalizacji automatycznie
4. Kolejno uruchamia się konfiguracja urządzenia, poczty itp. fajna sprawa, nie widziałem tego w poprzednich softach(ostatnio miałem 4.7)
5. Wybrana strefa czasowa to USA, trzeba zmienić na Polskę żeby wszystko spolszczyło się prawidłowo, to samo tyczy się stery czasowej
6. W zakładce Akcje, są całkiem niepotrzebnie powpisywane już jakieś akcje, jak ktoś z tego nie korzysta to tym bardziej jest to bez sensu
7. Po każdym resecie pierwsze uruchomienie blokady trochę trwa
8. Domyślną przeglądarką jest IExplorer(widziałem gdzieś post jak to zmienić)
9. Start->Ustawienia->System->Uploader - a to co?
10. Przy ustawianiu daty, Dni i przyciski są nieprzetłumaczone
11. Raz podczas przeglądania albumu wysypał się shell32.exe, kilkanaście razy musiałem kliknąć na "nie wysyłaj" i od tej pory nie miałem już więcej tego błędu
12. Po zakończeniu nagrywania filmu w albumie pozostaje czarny ekran i trzeba kliknąć strzałkę, wtedy album uruchamia się na nowo
13. Podgłaśnianie w takich aplikacjach jak album, youtube czy radio za pomocą Vol Up, Vol Down, nie widać suwaka(jedynie czarny pasek po lewej)
14. W Ustawieniach TF3D nie działa "Lokalizacja" kliknięcie nic nie powoduje
15. Gdzie się ustawia ilość dni z których ma ściągać pocztę? wcześniej było to w ustawieniach poczty, a teraz nie widzę
16. Jeżeli w kontaktach mamy wpisany adres osoby mamy coś takiego jak "Wyświetl dom na mapie" niestety opcja ta nie działa
17. Albo mam tylko takie wrażenie albo po uruchomieniu BT Audio jest lepsza jakość dźwięku w słuchawce niż w innych romach.
18. Po ustawieniu lokalizacji i automatycznego pobierania pogody na głównym ekranie pod godziną pojawia się liczba 36 a obok H i L, co kolwiek to oznacza - Automatyczne pobieranie pogody działa wyśmienicie
19. Brak wolnej przestrzeni na samym dole w eksploratorze plików, przez co jest problem z wklejaniem plików, dopiero po załączeniu klawiatury miejsce to się pojawia
20. W ustawieniach każdego budzika nie widać opisu do póki nie zacznie się go edytować
21. Dźwięki dzwonka można zapisywać do Moje Urządzenie->Moje Dokumenty->Moje Dzwonki, Dźwięki e-mail można zapisywać do katalogu windows, natomiast nie mam pojęcia gdzie idzie wgrać dźwięki budzika w formacie mp3 aby dało się je wybierać. Dałoby rade żeby wszystkie dzwięki wrzucać do jednego katalogu na urządzeniu, najlepiej do "Moje Dzwonki"?
22. Nie da się przypisywać akcji do przycisków, nie ma na liście ani jednego przycisku, a chciałbym na słuchawce uruchamiać wybieranie głosowe
23. Na mojej słuchawce bluetooth podwójne kliknięcie oznacza wybranie ostatniego numeru, czy zamiast tego nie dałoby się uruchamiać np. wybierania głosowego?
24. Narzędzia->Formatuj SD Card, nie działa, przynajmniej w moim przypadku wyskakuje że karta jest uszkodzona, mimo iż karta działa prawidłowo.
Cała reszta również została przetestowana, Radio, YouTube, WiFi, Bluetooth, Internet 3G, Udostępnianie Internetu i masa innych działa bez zarzutu. Manilla 2.5 po prostu rewelka!
Bysio wielkie dzięki za dalszą walkę z naszym romem, Pozdro!
oby nasze HD'ki były ponad czasowe