"Nie można wysłać wiadomości sms."

• 11 Odpowiedzi
  • 24676 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kroolas

• 37
  • Sprzęt: Blackstone
"Nie można wysłać wiadomości sms."
« dnia: Grudzień 13, 2009, 12:50:22 »
Witam.

Posiadam Blackstone'a od roku. Okolo 2 tyg. temu przy probie wysłania sms zaczął pojawiać się następujący komunikat:

"Nie można wysłać wiadomości sms. Sprawdź, czy w polu Ustawienia jest prawidłowy adres centrum usług, a następnie spróbuj wysłać wiadomość ponownie."

Przy probie sprawdzenia numeru centrum sms, czyli: Ustawienia -> Usługi - > Poczta głosowa i wiadomości tekstowe -> Pobierz ustawienia.
wyskakuje następujący blad:

"Nie można odczytać ostawień z sieci. Spróbuj przejrzeć ustawienia później lub rozłącz połączenie danych i spróbuj ponownie."

ROM oryginalny HTC plus wszelkie poprawki dostępne na stronie HTC są zainstalowane.

ROM ver. 1.14.479.3 (25874) WWE
Radio ver. 1.09.25.14

Karta sim (Heyah), przełożona do starej nokii działa i smsy można wysyłać bez problemu.

Wsparcie techniczne okazało się kompletnie bezużyteczne, gdyż wysłali mnie do operatora w celu skonfigurowania usługi sms.
Operator nic nie możne zrobić gdy ustawienia na karcie sim są ok.

Spróbowałem zrobić hard reset i na "czystym telefonie" problem ciągle występuje.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem i jak można go rozwiązać?
blackSTONEhenge™ (WM6.5.3.28232/Manila 2.1) v4.4, Radio 1.17.25.09

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
Odp: "Nie można wysłać wiadomości sms."
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 13, 2009, 18:27:37 »
Przełożyć sim do innego telefonu próbowałeś i działa - a próbowałeś wsadzić inna kartę sim do HD i wysłać smsa ?

Polecałbym Ci managera konfiguracji ale skoro po hard resecie (jeżeli nie mylisz hard z soft) dalej problem występuje i tylko na smsach - czyli mmsy i połączenia normalnie są wykonywane to powiem szczerze że zgłupiałem  :O

Próbuj jeszcze ręczna konfiguracje zrobić ze strony heyah... Bo może automatyczna coś szwankuje...
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline HOHLIKS

• **
  • 138
  • Sprzęt: i780+n810
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 13, 2009, 18:30:15 »
A niech sprawdzi czy sam nie może wprowadzić numeru do centrum obsługi w ustawieniach, może to pomoże.

*

Offline kroolas

• 37
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 14, 2009, 21:11:47 »
Przełożyć sim do innego telefonu próbowałeś i działa - a próbowałeś wsadzić inna kartę sim do HD i wysłać smsa ?

Polecałbym Ci managera konfiguracji ale skoro po hard resecie (jeżeli nie mylisz hard z soft) dalej problem występuje i tylko na smsach - czyli mmsy i połączenia normalnie są wykonywane to powiem szczerze że zgłupiałem  :O

Próbuj jeszcze ręczna konfiguracje zrobić ze strony heyah... Bo może automatyczna coś szwankuje...

sim w innym telefonie działa - smsy wychodzą , inna karta w hadeku i niestety ten sam blad (czyli ewidentnie telefon)

zrobiłem hard reset, czyli ustawienia fabryczne przywrócone, mms i internet chodzi bez problemu, konfiguracje sciagnalem automatycznie i wprowadzałem ręcznie

A niech sprawdzi czy sam nie może wprowadzić numeru do centrum obsługi w ustawieniach, może to pomoże.

problem polega ze nie można gdyż występuje błąd:

"Nie można odczytać ostawień z sieci. Spróbuj przejrzeć ustawienia później lub rozłącz połączenie danych i spróbuj ponownie."

*

Offline kroolas

• 37
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 25, 2009, 01:47:32 »
wymiana karty sim pomaga

*

Offline szczyku

• **
  • 173
    • AUTO-CZĘŚCI
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Desire
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2009, 10:41:06 »
ja mam ten sam problem, zaczął się on od chwili przeniesienia numeru z orange do plusa :-|

z poziomu manilli mam częsty komunikat "nie można wysłać wiadomości sms", ale jak przejdę do pisania sms-a za pomocą edytora windows sms-y wychodzą za każdym razem :mysli:

zaznaczam jeszcze raz że problem się zaczął od chwili przeniesienia numeru z orange do plusa, dodam że wpisywałem numer centrum sms dla plusa, próbowałem na różnych romach i ciągle to samo :(

męczy mnie wchodzenie za każdym razem do edytora windows, proszę o pomoc.
hypnotiQ  -----> --=BYSIO=--

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2009, 18:37:44 »
NIegdyś miałem ten sam problem. Nikt nie znał rozwiązania.  Ktoś ze wsparcia technicznego proponował wymianę sim etc. Shit anyway!!

A rozwiązanie działające w 100 procentach macie panowie tutaj ;)  :ok: :

http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=2736313&postcount=1

szkoda,że kroolas wymienił kartę ..niepotrzebnie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 18:45:47 wysłana przez woody »

*

Offline kroolas

• 37
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2009, 01:09:43 »
NIegdyś miałem ten sam problem. Nikt nie znał rozwiązania.  Ktoś ze wsparcia technicznego proponował wymianę sim etc. Shit anyway!!

A rozwiązanie działające w 100 procentach macie panowie tutaj ;)  :ok: :

http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=2736313&postcount=1

szkoda,że kroolas wymienił kartę ..niepotrzebnie

problem wymiany karty nie jest bolesny, aczkolwiek bardzo irytuje.. 3 dni temu musiałem zrobić to znowu... na razie smsy chodzą...

przetestuje rozwiązanie... mam nadzieje, ze zamknie to problem z numerem centrum smsow...

WIELKIE DZIĘKI !!!

*

Offline szczyku

• **
  • 173
    • AUTO-CZĘŚCI
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 01, 2010, 19:51:16 »
rozwiązanie nie pomogło... :-| za każdym razem mogę wysłać tylko pierwsza wiadomość a następna już nie chce... dodamże jak telefon poleży sam jakiś czas to znów mogę wysłać pierwszą wiadomość a następną już nie...

*

Offline kroolas

• 37
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2010, 02:18:08 »
szczyku, Twój problem najwidoczniej leży po stronie manilli, ATcommander polecany przez woodiego w 100% rozwiązuje problem przechowywania przez telefon numeru centrum sms...

*

Offline szczyku

• **
  • 173
    • AUTO-CZĘŚCI
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 05, 2010, 21:02:53 »
szczyku, Twój problem najwidoczniej leży po stronie manilli, ATcommander polecany przez woodiego w 100% rozwiązuje problem przechowywania przez telefon numeru centrum sms...
to dziwne... bo wcześniej wszystko chodziło... a odkąd wyszedł rom hypnotiQ w wesji 1.8, to tylko jego używam...

wcześniej nie było problemów, zaczęło się odkąd dostałem kartę od plusa, nadal myślisz że to wina mannili :( spróbuje na innym romie i dam znać...

*

Offline ChudyTouchHD

• 8
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 22, 2011, 16:57:26 »
Działa! Sposób z xda pomógł:) Wielkie dzięki ;)

Sorry za odkopanie ;)