"Aparat" w HD

• 45 Odpowiedzi
  • 7752 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wonito

• **
  • 221
  • Sprzęt: Galaxy S3
Odp: "Aparat" w HD
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 02, 2009, 10:28:30 »
Taa  to zmienione w "pakiecie standardowym"  :) na maxa działa najlepiej.

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 02, 2009, 11:37:43 »
FoxHound, wytrzyj szybkę na aparacie. Potem zrób test.

Tutaj kilka zdjęć z Topaza (moduł aparatu i cała reszta jest taka sama).

Wszystkie z ISO = 100 i automatyczny balans bieli

Nie jest zbyt dobrze ale coś widać. Zdjęcia są pozbawione jakiejkolwiek obróbki.

Zauwazyłem, że wrzucacie zdjęcia poobcinane i pozbawione 392 pikseli w pionie.

HD i Topaz robią tak, że w trybie panoramicznym usuwają górę i dół zdjęcia po 196 pikseli z każdej strony. Normalnie zdjęcia mają wymiary:

2592px × 1944px

a w trybie panoramicznym, już tylko:

2592px × 1552px

Co daje tylko i wyłącznie obcięcie kadru, nic więcej. Taką panoramę można zrobić identycznie w PS.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 11:48:40 wysłana przez СП4УБВ »

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 02, 2009, 13:34:23 »
Chcialbym zeby to byla wina zabrudzonej szybki ale niestety to nie to...
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 02, 2009, 16:18:20 »

A co do zdjec ktore tu koledzy wrzucacie to naprawde kolosalna roznica w porownaniu z moimi :-|
Ustawienia: Superdokladny, 5M, Rownow. bieli Auto. - rom WWE 1.57

1. Pobaw sie jeszcze opcja "Tryb pomiaru" - ustaw na usredniony

Co do tego zdjecia troche niebieskie wiec widac ze Auto Balans bieli sobie niezbyt poradzil, drugie to zdjecie z tego co widze bylo robione niemal pod slonce - wiec nie ma sie co dziwic ze tak wyglada
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 02, 2009, 20:27:13 »
To duzo pomoglo  :grin: a mozesz tak strascic o co chodzi w tym usrednionym trybie pomiaru ?
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
  • Sprzęt: Blackstone, Leo, iPhone
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 02, 2009, 22:59:57 »
w uśrednionym aparat zwraca większą uwagę na cały kadr w porównaniu z centralnym.
polecam też podkręcić nasycenie do +4 (balansować pomiędzy +2 a +5). na zero wszystko jest wyblakłe, nienaturalnie wyblakłe.
Vulnerant Omnes, Ultima Necat

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 02, 2009, 23:28:06 »
To duzo pomoglo  :grin: a mozesz tak strascic o co chodzi w tym usrednionym trybie pomiaru ?

Chodzi o pomiar swiatla, w punktowym robione to jest na srodku, wiec moze sie okazac ze bedzie to pomiar w ciemnym miejscu... a reszta obrazu moze byc duzo jasniejsza - przez co cala reszta zostanie przeswietlona (lub odwrotnie). Przy usrednionym jak nazwa wskazuje pomiar jest usredniany z calej fotografowanej ekspozycji...

A niejako ze siedze sobie jeszcze przy aktualizacji serwerkow to pyknelem zdjecie noca :)

http://img232.imageshack.us/img232/922/imag0048g.jpg
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 03, 2009, 09:20:06 »
Dziekuje bardzo za podpowiedzi :ok: nareszcie ten aparat robi przyzwoite zdecia :grin:
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline Adi_

• **
  • 103
  • Sprzęt: HTC HD
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 03, 2009, 16:20:27 »
Według mnie to htc jak na telefona robi zajebiste zdjecia. Lepiej wychodza niz na moim canonie powershoot a510 4.3mpx i olimpusie 5.0mpx. Tylko jeden zal do producenta ze nie zainstalował lampy błyskowej.

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
  • Sprzęt: Blackstone, Leo, iPhone
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:31:54 »
Według mnie to htc jak na telefona robi zajebiste zdjecia. Lepiej wychodza niz na moim canonie powershoot a510 4.3mpx i olimpusie 5.0mpx. Tylko jeden zal do producenta ze nie zainstalował lampy błyskowej.
jasne :E
tego nie ma co porównywać!
Vulnerant Omnes, Ultima Necat

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 04, 2009, 10:03:04 »

To ja bym proponowal poczytac o jakis podstawach fotografii, telefon raczej nie doscignie nawet prostego kompakta :) Jak poczytasz troche i zalapiesz o co chodzi to z takiego PowerShota wyciagniesz naprawde niezle fotki ktore potrafia zadziwic innych :) Bez tego to nawet lustrzanka za kupe kasy spierniczysz wiekszosc zdjec :)

*

Offline Wonito

• **
  • 221
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 15, 2009, 09:57:51 »
СП4УБВ to o czym piszesz świadczy o tym ,że matryca w HD jest w formacie 3:4 i zdjęcie panoramiczne nie poszerza konta widzenia a jedynie jest wycinkiem matrycy co powoduje obcięcie góry i doły to taki pozorny tryb panoramy w wielu kompaktowych aparatach. Na upartego można zmusić telefon do robienia zdjęć w formacie 3:4 tylko jaki to ma sens...

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 15, 2009, 10:03:20 »
Dokładnie to napisałem, a jaki to ma sens? Ano taki, że robiąc panoramę pozbawiasz się automatycznie części informacji z matrycy, a zrobić identycznapanoramę możesz w dowolnym programi graficznym.

Ja tam nie widzę sensu ucinania sobie kadru, wolę to zrobić później podczas obróbki zdjęcia.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2009, 10:05:07 wysłana przez СП4УБВ »

*

Offline Wonito

• **
  • 221
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 16, 2009, 09:51:25 »
No właśnie zgadzam sie z Tobą całkowicie, tyle tylko ,że w HDeku nie masz wyboru formatu zdjęć, jedyne co możesz wybrać to rozdzielczość. To są po prostu ustawienia producenta, dali taką matrycę ustawiając zdjęcia na panoramę.

*

Offline zvierzak

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC HD, Motorola Milestone
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 16, 2009, 12:25:32 »
No właśnie zgadzam sie z Tobą całkowicie, tyle tylko ,że w HDeku nie masz wyboru formatu zdjęć, jedyne co możesz wybrać to rozdzielczość. To są po prostu ustawienia producenta, dali taką matrycę ustawiając zdjęcia na panoramę.

A ja się z tobą nie zgodzę!

Menu>Settings>Advanced i druga opcja Widescreen ustawiasz na OFF

*

Offline Wonito

• **
  • 221
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 17, 2009, 09:08:57 »
Fakt, mój błąd, jakoś o tym zupełnie zapomniałem.