zamiast AM 4.1 mamy AM 4.1 RC1

• 316 Odpowiedzi
  • 72159 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Odp: zamiast AM 4.1 mamy AM 4.1 RC1
« Odpowiedź #270 dnia: Sierpień 22, 2007, 10:42:10 »
Spytam jeszcze raz
Czy ktoś z was ma może taki objaw, że AM włącza się z wyłączonym dźwiękiem (w lewym górnym rogu czerwony głośniczek z X) lub w czasie nawigacji wyłącza dźwięk?
Po długich rozmowach z supportem do niczego na razie nie doszliśmy i cały czas mam ten problem
AM mam zainstalowaną na karcie z licencją przypisana do karty SD.
Co robiłem żeby wykluczyć tą przypadłość
- kilka razy kartę formatowałem i wgrywałem całą AM na nowo
- zrobiłem HR
- przy okazji dla sprawdzenia też tej opcji wgrałem WM6

Ciągle to samo :(

Już nie wiem co jest nie tak
Jakieś pomysły?
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #271 dnia: Sierpień 22, 2007, 10:49:52 »
Spytam jeszcze raz
Czy ktoś z was ma może taki objaw, że AM włącza się z wyłączonym dźwiękiem (w lewym górnym rogu czerwony głośniczek z X) lub w czasie nawigacji wyłącza dźwięk?
[ciach]
Podczas prawie rocznego użytkowania Mio P550 nie zauważyłem jeszcze nigdy, aby wystąpił opisywany przez Ciebie problem.
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #272 dnia: Sierpień 22, 2007, 11:02:14 »
To co może być u mnie...?
Może jeszcze raz wypakuję mapy?
A może - wiesz... - deinstalacja i instalacja na nowo ??  :worried:

No więc tak:
- wyciąłem fizycznie katalog z mapą i okazało się, że jest już ok. Prawdopodobnie wystąpił jakiś błąd w mapie w procesie kopiowania na SD - przypominam sobie, że chcąc zdefragmentować SD już po instalacji AM 4.1 RC1 przekopiowałam całą SD do katalogu w PC i po formatowaniu ponownie przekopiowałem i widocznie nastąpił w toku kopiowania jakiś błąd!
Serdecznie dziękuję za pomoc :-)

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #273 dnia: Sierpień 22, 2007, 11:09:29 »
- wyciąłem fizycznie katalog z mapą i okazało się, że jest już ok. Prawdopodobnie wystąpił jakiś błąd w mapie w procesie kopiowania na SD - przypominam sobie, że chcąc zdefragmentować SD już po instalacji AM 4.1 RC1 przekopiowałam całą SD do katalogu w PC i po formatowaniu ponownie przekopiowałem i widocznie nastąpił w toku kopiowania jakiś błąd!
Serdecznie dziękuję za pomoc :-)
Pozdrawiam
W sumie to nie ma za co  :) Poradziłeś sobie sam  :wink: :ok:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #274 dnia: Sierpień 24, 2007, 21:18:44 »
Wersja 4.1:

1) po wyłączeniu odbiornika GPS/Bluetooth pojawia się biały ekran i info o błędzie odczytu danych GPS (gdy opcja czytania w osobnym wątku: OFF) - ten objaw potwierdzony u innego naszego kolegi

Czy może ktoś jeszcze to sprawdzić u siebie?
ISTQB Certified Tester

*

Offline beblot

• 34
  • HP 214:Hx4700 WM6.0 fix2(kozhura_Edition)
« Odpowiedź #275 dnia: Sierpień 24, 2007, 23:32:00 »
witam,mam to samo.mam nietypowego gps-a ,nie posiada baterii ale jest na stałe podłączony do gniazdka zapalniczki.Po wyłączeniu zapłonu pojawia mi się taki sam komunikat.Po ponownym włączeniu zapłonu muszę ręcznie włączyć gps w ustawieniach AM.

*

Offline yarocz

• **
  • 137
    • http://www.mobilni.cba.pl
  • Sprzęt: HP 114,HOLUX 240,Goclever:T76 GPS TV i Phone 500
« Odpowiedź #276 dnia: Sierpień 25, 2007, 15:17:03 »
Nie wiem czy o to chodziło:
- uruchomiłem GPS po BT ( Holux 240)
- włączyłem BT na pocket PC
- uruchomiłem AM 4.1 RC1 i nawiązałem połączenie z anteną ( prawidłowy odczyt pozycji )
- wyłączyłem zasilanie anteny i poczekałem do komunikatu: " brak sygnału gps "
- włączyłem zasilanie anteny i uruchomił się BT Menager
- nawiązałem połączenie z anteną i po chwili program prawidłowo odczytał pozycję
W trakcie nie było żadnych problemów ani dziwnych ekranów.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #277 dnia: Sierpień 25, 2007, 17:26:07 »
witam,mam to samo.mam nietypowego gps-a ,nie posiada baterii ale jest na stałe podłączony do gniazdka zapalniczki.Po wyłączeniu zapłonu pojawia mi się taki sam komunikat.Po ponownym włączeniu zapłonu muszę ręcznie włączyć gps w ustawieniach AM.
Dokladnie o to chodzi ..... goraca prosba do osob, ktore maja ten sam komunikat, o bledzie odczytu danych GPS gdy w wylaczy sie (lub jeszcze nie wlaczy) odbiornik GPS/Bluetooth, o zglaszanie tego do supportu. Nie ma takigo czegos ani w iGO ani nie bylo w 3.9.7.......

Pozdrawiam z Krynicy Morskiej    B)
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #278 dnia: Sierpień 25, 2007, 21:18:20 »
Dokladnie o to chodzi ..... goraca prosba do osob, ktore maja ten sam komunikat, o bledzie odczytu danych GPS gdy w wylaczy sie (lub jeszcze nie wlaczy) odbiornik GPS/Bluetooth, o zglaszanie tego do supportu. Nie ma takigo czegos ani w iGO ani nie bylo w 3.9.7.......

W sumie masz rację... Aczkolwiek ja w AM 4.0.1 to miałem i po prostu klikałem na "Włącz (COM6)" i zawsze działało!. Ale w zasadzie...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #279 dnia: Sierpień 25, 2007, 22:05:35 »

W sumie masz rację... Aczkolwiek ja w AM 4.0.1 to miałem i po prostu klikałem na "Włącz (COM6)" i zawsze działało!. Ale w zasadzie...
Tylko czemu to uzytkownik ma sie dostosowywac do programu jesli wiadomo, ze dzialanie jest nieprawidlowe.....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #280 dnia: Sierpień 25, 2007, 22:15:57 »
To tak jakbym czytał o produktach M$...
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #281 dnia: Sierpień 25, 2007, 22:51:23 »
To tak jakbym czytał o produktach M$...

No, no, nie przesadzaj, i tak AM jest "the best"  :E

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #282 dnia: Wrzesień 01, 2007, 19:58:51 »
Witam wszystkich użytkowników AM po wakacjach i mam pytanie do wszystkich testujących wersję 4.1, bardzo niewiele piszecie o praktycznym wykorzystaniu RC 4.1 w nawigacji. Pewnie wiele osób czekających na wersję finalną 4.1 jest zainteresowanych czy zostały poprawine algorytmy wyznaczania trasy, zostały rozwiazane problemy z natrętnymi komunikatami przy zjechaniu z trasy. Większość osób testujących przejechała na RC 4.1 trasy wakacyjne i może opisać jak się wersja 4.1 zachowuje w terenie.
Pozdrawiam i życzę łagodnego przejścia z lenistwa wakacyjno-urlopowego w tryb codziennych obowiązków

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #283 dnia: Wrzesień 01, 2007, 20:09:56 »
[...] czy zostały poprawione algorytmy wyznaczania trasy, zostały rozwiązane problemy z natrętnymi komunikatami przy zjechaniu z trasy. [...]
W wersji 4.0.1 jest taka magiczna kratka, jak zdejmiesz z niej ptaszka to przestanie gadać o zjechaniu z trasy.
Menu > Ustawienia > Komunikaty >5 (na samej górze)

*

Offline sponsor

• **
  • 198
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #284 dnia: Wrzesień 01, 2007, 20:18:40 »
Jak dla mnie to jest zwalone wyznaczanie tras... Jeśli weźmiesz sobie trasę Warszawa - Ustka, to wszystkie rodzaje - szybka, optymalna i krótka różnią się tak niewiele, że to dla mnie nie działa po prostu.
Tak jak w AM4.01 szybka przez Gdańsk, optymalna Toruń i  Bydgoszcz, a krótka jest tak samo jak wszystkie rodzaje w 4.1RC1...
Kiszka, bo na chłopski rozum trasa szybka powinna prowadzić po drogach "SZYBKICH KLASĄ", czyli drogach międzynarodowych, autostradach i głównych krajowych, a nie po samych 3-cyfrowych jak w AM4.1RC1....
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #285 dnia: Wrzesień 01, 2007, 21:39:32 »
Kiszka, bo na chłopski rozum trasa szybka powinna prowadzić po drogach "SZYBKICH KLASĄ", czyli drogach międzynarodowych, autostradach i głównych krajowych, a nie po samych 3-cyfrowych jak w AM4.1RC1....

No ja się tu z kolegą nie zgodzę. Nie zawsze "czerwone" są najszybsze. Jeżdżę dużo i nie wiem czy to feler AM, czy wiedza jej programistów, ale wyznaczając trasę szybką, jest ona naprawdę szybka.

Ostatnio jadąc stwierdziłem, że będę mądrzejszy i pojechałem krajówką i utknąłem w ciągu samochodów ze średnią 60 km/h, drugi raz pojechałem za Marzenką i miałem 15 min do przodu na 100 Km.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #286 dnia: Wrzesień 01, 2007, 22:04:58 »
w moim przypadku tylko trasy optymalne sa bez sensu wyznaczane a szybkie w miare OK, prawie ze po mojej mysli  te odcinki ktore dobrze znam i wiem jak logicznie i dobrze pojechac bez zadnych navi, w 4.1 znacznie to poprawili i to widac, bo w 4.0.1 szybkie trasy byly wyznaczane tez bezsensownie jak optymalne.
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline sponsor

• **
  • 198
« Odpowiedź #287 dnia: Wrzesień 01, 2007, 22:23:20 »
No sorki, ale jak pojechałem szybką z Warszawy do Ustki to trafiłem na 40km przebudowy dróg, gdzie co kawałek uskok nawierzchni, kupa TIR'ów tasujących się na zwężonej drodze... Wiem że np "7" czyli "E77" też jest mocno przebudowywane, ale chyba autorzy AM nie będą w każdej wersji swoich map zmieniać ustawień dróg w zależności od ich przebudów...

Prawda jest taka, że to powinny być parametry synchronizowane przez internet - tu nadzieja że w końcu MIPLO będzie działać i jeśli zapowiedzi się spełnią i będzie informacja o przebudowach, korkach itd. to może być fajnie...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #288 dnia: Wrzesień 01, 2007, 22:38:59 »
Fakt, może być fajnie - taki substytut TMC...

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #289 dnia: Wrzesień 02, 2007, 01:34:37 »

Zapowiadają to już od 2005 roku - przynajmniej tak brzmiały pierwsze zapowiedzi miplo. Ciągle mam nadzieję, że tak będzie w rzeczywistości.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #290 dnia: Wrzesień 02, 2007, 01:52:40 »

Zapowiadają to już od 2005 roku - przynajmniej tak brzmiały pierwsze zapowiedzi miplo. Ciągle mam nadzieję, że tak będzie w rzeczywistości.
ISDN dłużej zapowiadano....
ISTQB Certified Tester

*

Offline kamil_sc

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 WM 6.0 PL
« Odpowiedź #291 dnia: Wrzesień 02, 2007, 10:06:03 »
Kiedy bedzie wkoncu finalna wersja Automapy ?

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #292 dnia: Wrzesień 02, 2007, 10:09:36 »
A skąd Clubowicze bądź forumowicze mają to wiedzieć...  :ohreally: ??
Na pewno przed wakacjami...  :P :ok:

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #293 dnia: Wrzesień 02, 2007, 10:54:39 »
A skąd Clubowicze bądź forumowicze mają to wiedzieć...  :ohreally: ??
Na pewno przed wakacjami...  :P :ok:

Też mnie nurtuje to pytanie  :) Ale może Ci co testują AM 4.1 RC1 chociaż wiedzą kiedy kończą sie testy??
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #294 dnia: Wrzesień 02, 2007, 11:26:21 »
Też mnie nurtuje to pytanie  :) Ale może Ci co testują AM 4.1 RC1 chociaż wiedzą kiedy kończą sie testy??
Nie wiedzą... Ale testować możesz i Ty... Napisz do supportu AutoMapy...
No chyba, że już nie wysyłają linków...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #295 dnia: Wrzesień 02, 2007, 11:36:29 »
Nigdy... po 4.1 będzie 4.2 potem 4.3.... a kiedyż może 5.0...........
ISTQB Certified Tester

*

Offline emigrant

• 362
« Odpowiedź #296 dnia: Wrzesień 02, 2007, 11:51:32 »
Nigdy... po 4.1 będzie 4.2 potem 4.3.... a kiedyż może 5.0...........

ciekawie czy sie doczeka do tej 5.0 :) moze juz ta firma nie bedzie istniala :)

ja mam takie caly czas wrazenie ze AM powstaje o tak od niechcenia, zeby zarobic jakals dodatkowa kase( tylko pytanie co jest glownym dochodem tej firmy ;p ) o_0 a raczej powstaje dzieki uzytkownikom, ktorzy podrzucaja im pomysly, bledy do poprawy itd.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #297 dnia: Wrzesień 02, 2007, 11:57:43 »

ja mam takie caly czas wrazenie ze AM powstaje o tak od niechcenia, zeby zarobic jakals dodatkowa kase
Podejrzewam jednak, że mało kto ma wyobrażenie ile jest przy tym roboty a Twojemu stwierdzeniu przeczy to, że nawet w wekend w nocy odpowiadają........
ISTQB Certified Tester

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #298 dnia: Wrzesień 02, 2007, 12:17:16 »
[...] czy zostały poprawione algorytmy wyznaczania trasy, zostały rozwiązane problemy z natrętnymi komunikatami przy zjechaniu z trasy. [...]
W wersji 4.0.1 jest taka magiczna kratka, jak zdejmiesz z niej ptaszka to przestanie gadać o zjechaniu z trasy.
Menu > Ustawienia > Komunikaty >5 (na samej górze)
Wiem Igab że coś takiego istnieje w Automapie, powiem więcej w WM jest taki symbol głośnika(taki u góry ekranu) który jak dasz na off to w ogóle AM nie będzie się odzywała a Ty spojrzysz od czasu do czasu na ekran z AM stwierdzisz że, jesteś na właściwej drodze i dalej do przodu, ale chyba chodzi w systemach nawigacji o coś innego a mianowicie, po zjechaniu z trasy program powinien mnie o tym poinformować, już w tym momencie wiem że zjechałem z trasy nastepnie powinienem mieć komendę zawróć i dobry algorytm w programie powinien ocenić w tym momencie że jadę świadomie w złym kierunku (np z powodu wypadku na drodze, korków, robót drogowych nie mogę jechać wcześniej ustaloną trasą) i nie powinna mnie cały czas zawracać do drogi z której zjchałem, tylko powinien zaproponować po kilku komunikatach "zawróć" trasę alternatywną ,uważam że Destinator ma taki algorytm znacznie lepiej wykonany niż AM, a co dziwne pod tym względem AM dosyć dobrze spisuje się w miastach gdzie zmiana trasy od wcześniej założonej i wyznaczenie alternatywnej działa b. dobrze to na trasach poza miastem mam zastrzeżenia i tego chciałem się dowiedzieć od wszytkowiedzacych betatesterów, a co dowyznaczenia drogi szybkiej, optymalnej to trasa szybka cechuje się jeszcze przepustowością i wiadomo że, trasa dwupasmowa, dwukierunkowa na której znajdują się tysiące aut w przypadku wypadku, zablokowania itp powoduje długie oczekiwania ale nie zmienia to faktu że jest szybka dlatego uważam że algorytm wyznacznia trasy szybkiej nie powinien uwzględniać chwilowych robót, korków itp ( bez uwzględniania TMC) tylko ich kategorię. Moja prośba dotyczyła: wyznaczyłeś trasę nawigacja Cię prowadzi a Ty po trasie oceniasz czy nie było odstępstw od tego co zostało wyznaczone, czy nie wprowadziła Cię pod prąd w jakimś mieście nie wprowadziła Cię na rondo po angielsku, a przy świadomym zjechaniu z trasy prowadziła Cię alternatywną. Jak żaden z betatesterów nie będzie miał żadnych uwag do działania to wtedy wyjdzie finalna wersja i dlatego się pytam jak AM 4.1 działa bo to jest podstawa do wypuszczenia  wersji finalnej.
Pozdrawiam

*

Offline emigrant

• 362
« Odpowiedź #299 dnia: Wrzesień 02, 2007, 12:58:46 »
hmm tak sie zastanawiam czy nie zglosic im pomyslu zeby dolepili 3 punkty POI odnosnie Okęcia w Warszawie: Okecie Warszwa-przyloty( zeby kierowalo na pas przyloty ), Okecie Warszawa-odloty( pas odloty) i Okecie Warszawa-parking ( punkt na  parking platny ten stopniowany ). Jak sie nie myle to w jakims programie to widzialem, czy to tomtom, igo czy destinator?( nie pamietam). Niby tam wszystko jest super oznakowane i raczej nie powinno miec sie problemow z wjechaniem na pas przyloty czy odloty lub ten parking, ale fajnie zeby cos takiego bylo w am o tak sobie ;p, moze rzeczywiscie sie komus przyda. Nie wiem moze i bez sensu to, co Wy na to?