zamiast AM 4.1 mamy AM 4.1 RC1

• 316 Odpowiedzi
  • 72212 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Krakus

• 632
Odp: zamiast AM 4.1 mamy AM 4.1 RC1
« Odpowiedź #210 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:06:46 »
Witam!
Zadałem pytanie (które dziwnym trafem znikło). Czy dobrze rozumiem, że Automapa (a konkretnie Aqurat sp z o.o.) każe sobie płacić za możliwość betatestowania swojego wyrobu? Jak pisałem, znam firmy, których sekretariat działa na wolontariuszach latami, ale to jest chyba sprawa dla Państwowej Inspekcji Pracy...

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #211 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:22:20 »
w jakim sensie każe sobie płacić??

W tym wątku nie raz było opisane, że betatesterem może być każdy kto ma ważną licencję, a nie jest to dodatkowym płaceniem za betatesty.
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #212 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:28:49 »
Witam!
Zadałem pytanie (które dziwnym trafem znikło). Czy dobrze rozumiem, że Automapa (a konkretnie Aqurat sp z o.o.) każe sobie płacić za możliwość betatestowania swojego wyrobu? Jak pisałem, znam firmy, których sekretariat działa na wolontariuszach latami, ale to jest chyba sprawa dla Państwowej Inspekcji Pracy...

Skąd taki wniosek? Poczytaj dobrze ten wątek. Jak masz ważną licencję i nie boisz się używać nie do końca sprawdzonego programu (możliwość utraty danych) to możesz.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #213 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:36:14 »
Martwo... widać 4.1 RC1 jest bliskie ideału... :)
Napisane: Sierpień 06, 2007, 22:25:37
Ja testowałem wejście czwórki teraz mam w nosie jak mnie potraktowali.
typowo Polskie... aż dziw bierze, że nie dokonałeś samospalenia....

chłopie tu większość ma inne ( :proud:no prawie większość) ma inne przyjemności w życiu, nawigacja jest jedynie kolejnym narzędziem w ich realizacji. No ale ktoś to narzędzie musi mi przygotować to prawda. Mam gaśnicę pisarzu  :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #214 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:37:29 »
Witam!
Zadałem pytanie (które dziwnym trafem znikło)...
Raczej wyparowało z powodu nadmiernych oparów absurdu  :P

ps.
czy nie pora wybrać się do okulisty? :worried:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=76335.msg493091#msg493091
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #215 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:46:23 »
Skąd taki wniosek? Poczytaj dobrze ten wątek. Jak masz ważną licencję i nie boisz się używać nie do końca sprawdzonego programu (możliwość utraty danych) to możesz.
Przeczytałem bardzo dokładnie, i jak sam zauważyłeś, żeby zostać betatestere trzeba mieć (vzyli wykupić) wżną licencję. A jak ktoś nie ma, to co? Może zostać betetesterem, czy może jednak musi zapłacić?

@nocnyMarek
Na mojej przeglądarce (mam Firefoxa) mojego pierwszego postu nie ma. Stąd moje zdziwienie. Chcesz screena?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 20:48:21 wysłana przez Krakus »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #216 dnia: Sierpień 07, 2007, 20:57:02 »
Też mam FF, chcesz screena?

A co w tym dziwnego, że w pewien sposób ograniczają grono testerów?
Jaką wartość ma betatester, który nie ma zielonego pojęcia p programie?
A jak masz taki kaprys, by nim też zostać, to po prostu musisz spełnić pewne warunki,
jednym z nich jest znajomość programu ...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #217 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:10:37 »
ok Krakus ale nocnyMarek ma rację bo to jest naprawdę specyficzny program i jak ktoś pierwszy raz ma z nim do czynienia to opanowanie interfejsu zajmuje trochę czasu a poza tym najlepiej jak ktoś ma możliwość porównania wersji.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #218 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:17:59 »
Próbując dziś zainstalować 4.1RC1 wybrałem opcje 'przypisz licencje do karty' czy cos takiego. I - niestety - pokazał sie błąd: "Podano numer licencyjny użyty na innym urządzeniu."

Instalowane na tym samym urządzeniu oczywiście. Instalacja poszła, jak to odznaczyłem. Trochę bez sensu - urządzenie podczas obu instalacji się nie zmieniło...

Lukasz

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #219 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:20:46 »
Wcale nie bez sensu, pierwszym urządzeniem był PDA drugim karta.

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #220 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:21:59 »
Wcale nie bez sensu, pierwszym urządzeniem był PDA drugim karta.

tak, ale urządzenie było zgodne sprzętowo z poprzednim urządzeniem.
Mniejsza z tym :)

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #221 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:28:23 »
Czy zauważyliście że mapa ma błędy w RC1, np. jakiejś drogi niema. Już nie wiem czy to celowe czy nie, bo w testach do 4.0 uprzedzali o błędach, a tu takowego stwierdzenia nie było.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #222 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:30:52 »
Czy zauważyliście że mapa ma błędy w RC1, np. jakiejś drogi niema. Już nie wiem czy to celowe czy nie, bo w testach do 4.0 uprzedzali o błędach, a tu takowego stwierdzenia nie było.
Mam Ci pokazać błędy mają mapy e-mapy na iGO nad którymi niektórzy pieją hymny , że niby ma 60% pokrycia Polski...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #223 dnia: Sierpień 07, 2007, 21:38:35 »
Mam Ci pokazać błędy mają mapy e-mapy na iGO nad którymi niektórzy pieją hymny , że niby ma 60% pokrycia Polski...?
Piotr, marudo :-|, to jest OT ;)
Napisane: Sierpień 07, 2007, 21:37:16

A wracając do tematu: nie, ja takiego czegoś nie zauważyłem. Nie wprowadzono też ostatnich moich uwag dot. mapy, ale znając cykl produkcyjny raczej spodziewam się tego przy następnej aktualizacji.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #224 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:11:51 »
żeby zostać betatestere trzeba mieć (vzyli wykupić) wżną licencję. A jak ktoś nie ma, to co?
A czemu nie? De facto jest to praktycznie rzecz biorąc w pełni sprawny program nawigacyjny. Należałoby się tylko zastanowić,czy masz na myśli to,że powinna być dostępna dla osób którzy mają oryginalną wersję,ale właśnie skończyła im się licencja,czy to,że będąc wersją testową powinna być dostępna dla każdego kto wejdzie na stronę internetową Automapy. Tylko,że wtedy byłby to idiotyzm.I to pewnie w obu wariantach. Równie dobrze firma mogłaby ogłosić upadłość,bo kto będzie kupował program,jak najnowszą wersję ściągnąłby z net-u. Piraci komputerowi byliby załamani-nawet cracka by nie trzeba było. :grin:
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #225 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:31:57 »
Będę polemizował... nie jest poza tematem, bo odpowiadam przykładem, że każde mapy nają błędy i wyciąganie wniosków, że ta ma jakieś wyjątkowe jest przesadą - i taki był sens mojej wypowiedzi.....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 11:35:11 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #226 dnia: Sierpień 07, 2007, 22:51:40 »
żeby zostać betatestere trzeba mieć (vzyli wykupić) wżną licencję. A jak ktoś nie ma, to co?
A czemu nie? De facto jest to praktycznie rzecz biorąc w pełni sprawny program nawigacyjny. Należałoby się tylko zastanowić,czy masz na myśli to,że powinna być dostępna dla osób którzy mają oryginalną wersję,ale właśnie skończyła im się licencja,czy to,że będąc wersją testową powinna być dostępna dla każdego kto wejdzie na stronę internetową Automapy. Tylko,że wtedy byłby to idiotyzm.I to pewnie w obu wariantach. Równie dobrze firma mogłaby ogłosić upadłość,bo kto będzie kupował program,jak najnowszą wersję ściągnąłby z net-u. Piraci komputerowi byliby załamani-nawet cracka by nie trzeba było. :grin:

No wiesz - Mały Miękki (MiroSoft) tak robi - możesz pobrać betę lub RC, legalnie uzyskać nr seryjny i używać aż do dnia, w którym przestanie to być funkcjonalne. Tak było z Vistą (fuj), tak jest teraz z MS Widnows Server 2008.
I to wcale nie jest odosobnione - nie tak dawno testowałem wersję beta Nero dla linuksa - działała do czerwca, można było się zapoznać, przetestować, zgłosić uwagi i wnioski... Częsta praktyka - dajemy tobie wersję wstępną programu, używaj ile chcesz, ale bądź tak dobry i poinformuj nas o swoich wnioskach, tak aby wersja finalna była doskonała....
Napisane: Sierpień 07, 2007, 22:47:22
Będę polemizował... nie jest poza tematem, bo odpowiadam przykładem, że każde mapy nają błędy i wyciąganie wniosków, że ta ma jakieś wyjątkowe jest przesadą - i taki był sens mojej wypowiedzi.....

Jasne, że każdy program ma - twórcy AM musieli połączyć naprawdę dobrą mapę Polski z mapą Europy zupełnie innego producenta. Póki co, program pracuje zdecydowanie lepiej z mapami Europy, niż z mapami Polski...
A żeby przyznać Ci rację - sam się zastanawiam, jak mapy emapy działają w Autopilocie. Bo w MioMap to dla samobójców pewnie to zrobili - w moim mieście, gdzie prawie wszystkie drogi są jednokierunkowe (za wyjątkiem krajowych chyba), dla mapy emapy to wsio ryba - i to nie w trybie dla pieszego...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #227 dnia: Sierpień 07, 2007, 23:04:02 »
A żeby przyznać Ci rację - sam się zastanawiam, jak mapy emapy działają w Autopilocie. Bo w MioMap to dla samobójców pewnie to zrobili - w moim mieście, gdzie prawie wszystkie drogi są jednokierunkowe (za wyjątkiem krajowych chyba), dla mapy emapy to wsio ryba - i to nie w trybie dla pieszego...
Miałem to okazję obserwować - podobnie jak w iGO (a właściwie MioMAp, bo mapa do iGO -od TeleAtlasa - nie ma pokrycia Polski w ogóle). To nie wina programu, tylko map. Sam miałem obserwować MioMap w Polsce i stwierdzam, że mapa ma dużo większe pokrycie, niż mapa w AutoMapie, ale ma też o wiele więcej błędów, co rzeczywiście utrudnia, jak nie uniemożliwia jej używanie. Te błędy to przede wszystkim katgoryzacja dróg.

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #228 dnia: Sierpień 08, 2007, 11:18:10 »
A czy można tę mapę eMapy oglądnięć gdzieś w necie online.? Też tyle słyszałem o jej rewelacyjnym pokryciu, że chciałbym to sam zweryfikować. Na przykład jak wygląda kwestia adresacji...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #229 dnia: Sierpień 08, 2007, 11:41:44 »
A czy można tę mapę eMapy oglądnięć gdzieś w necie online.? Też tyle słyszałem o jej rewelacyjnym pokryciu, że chciałbym to sam zweryfikować. Na przykład jak wygląda kwestia adresacji...
rewelacyjne to może ono jest dla fanów iGO, którzy czekają od półtora roku na aktualizację mapy z 25% pokryciem Polski a którym dla uciszenia podrzucono nieautoryzowane mapy dodając kilka ulic (często z przeciwnym kierunkiem  ruchu :O~ ) ....odejmując kilka innych.
Jeśli jesteś zainteresowany to przejdź na forum użytkowników iGO na pdaclub.pl i tam znajdziesz więcej informacji na ten temat.
ISTQB Certified Tester

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #230 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:13:53 »

Jeśli jesteś zainteresowany to przejdź na forum użytkowników iGO na pdaclub.pl i tam znajdziesz więcej informacji na ten temat.

Chodzilo mi o taka mapę online jeśli jest ... Bo te powszechnie cytowane opinie to znam.
A na forum IGO byłem. I ciekawostka... Niektórzy na innych forach daliby sie za "swój" program zabić, a u siebie plują nań ile wejdzie, w myśl zasady, że brudy trzeba prać w domu. :grin:

Ale, żeby nie było zbyt iftopicznie, to interesuje mnie tam mapa by porównać z AM. Polecałem teściom właśnie AM na NavRoad, ale w sklepie teściowa stwierdziła, że do nowego pieknego drogiego samochodu takiego szkaradztwa jak NavRoad nie kupi i wybrała Mio C710. No i teraz ciekaw jestem czy trafią tam gdzie mieli trafić :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #231 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:15:07 »
A czy można tę mapę eMapy oglądnięć gdzieś w necie online.?

Zajrzyj do mojego przyklejonego wątku w PPC GPS ogólnie,
póki co pierwszy od góry, dokładnie ten: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64548.0

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #232 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:26:32 »
Chodzilo mi o taka mapę online jeśli jest ...

http://mapa.emapa.pl/

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #233 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:40:37 »
http://mapa.emapa.pl/

Przeglądając moje okolice: siatka dróg jest dokładniejsza (lepiej odwzorowana) niż w AM, jednak kierunkowość (o dziwo wprowadzili część!) czasami nie odpowiada stanowi rzeczywistemu. No i - o ile pamiętam - z numeracją budynków to jeszcze posucha...

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
« Odpowiedź #234 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:54:48 »
A gdzie mozna sie zarejestrowac na testy tej wersji 4.1 RC1 ? Na stronie automapy nic nie znalazlem.
Macbook Black

*

Offline mikal

• **
  • 178
« Odpowiedź #235 dnia: Sierpień 08, 2007, 12:59:52 »
dokładnie ten: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64548.0

Dzięki! Bardzo fajne i pomocne zestawienie! :ok:

Na szybko sprawdziłem trzy znane mi miejsca na zadupiach tam gdzie wcześniej porównywałem mapy AM i MapyMap. Tam, gdzie AM była lepsza od MM jest też lepsza od eMapy, tam gdzie była gorsza od MM jest tez gorsza (brakuje niektórych dróg gruntowych) od eMapy. Natomiast kategoryzacja dróg w eMapie to faktycznie sieczka.

Oczywiście na podstawie trzech próbek trudno wyciągać wnioski co do pokrycia.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #236 dnia: Sierpień 08, 2007, 19:11:48 »
rewelacyjne to może ono jest dla fanów iGO, którzy czekają od półtora roku na aktualizację mapy z 25% pokryciem Polski a którym dla uciszenia podrzucono nieautoryzowane mapy dodając kilka ulic (często z przeciwnym kierunkiem  ruchu :O~ ) ....odejmując kilka innych.
Nieco przesadzadsz. Po pierwsza mapa jest jak najbardziej autoryzowana (i legalna) - pochodzi z klona iGO o nazwie MioMap. Po drugie - ma rzeczywiście największe ze wszystkich map, które widziałem pokrycie Polski. Tyle, że ma bardzo dużo, bardzo irytujących błędów - przede wszystkim jak wielokrotnie pisano kategoryzacja. Małe Miki, jak pokazuje drogę asfaltową jako gruntową - ale bardzo często jest na odwrót, a wtedy za darmo masz opcję 4x4.

A tak na przyszłość - zapamiętaj sobie fraszkę Sztaudyngera:
"Nie zawsze trzeba mieć za drania
tego, co jest innego zdania"
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 19:18:18 wysłana przez Krakus »

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #237 dnia: Sierpień 08, 2007, 21:15:06 »
panowie kto ma 4.1 moze ktos sprawdzic trase z Białystok(moze byc centrum lub obojetnie jaka ulica) do Warszawy na Okęcie(moze byc z POI lub nawet skrzyzowanie zwirki i wigury z 17 stycznia) chodzi mi o to czy nadal AM prowadzi przez centrum czy moze juz kaze skrecic zaraz za Markami w prawo na tą obwodowke czy jak ją nazwac( Toruńska chyba pozniej przechodzi chyba w Aleja Armi Krajowej) on chyba z 13km sie ciagnie prawie przez cala Warszawe. Jakos mi sie nie widzi jazda przez centrum jak to chce AM , a od zawsze AM kierowala mnie przez centrum, a tomtom po mojej mysli przez ta Toruńską imho lepiej chyba? prawie 13km jedzie sie bez swiatel przez Warszwe az do Aleii Jerozolimskich i juz pod nosem zwirki i wigury prawie,  nie wiem AM zawsze kazala jechac przez centrum prosto caly czas Radzyminską.
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #238 dnia: Sierpień 08, 2007, 21:44:34 »
panowie kto ma 4.1 moze ktos sprawdzic trase z Białystok(moze byc centrum lub obojetnie jaka ulica) do Warszawy na Okęcie(moze byc z POI lub nawet skrzyzowanie zwirki i wigury z 17 stycznia) chodzi mi o to czy nadal AM prowadzi przez centrum czy moze juz kaze skrecic zaraz za Markami w prawo na tą obwodowke czy jak ją nazwac( Toruńska chyba pozniej przechodzi chyba w Aleja Armi Krajowej) on chyba z 13km sie ciagnie prawie przez cala Warszawe. Jakos mi sie nie widzi jazda przez centrum jak to chce AM , a od zawsze AM kierowala mnie przez centrum, a tomtom po mojej mysli przez ta Toruńską imho lepiej chyba? prawie 13km jedzie sie bez swiatel przez Warszwe az do Aleii Jerozolimskich i juz pod nosem zwirki i wigury prawie,  nie wiem AM zawsze kazala jechac przez centrum prosto caly czas Radzyminską.
Zarówno trasa szybka jak i optymalna wiedzie przez Aleję Solidarności a następnie lewoskręt w ulicę Towarową.
Test wykonano na AM 4.0 RC1 (385) Mapa Polski wersja oczywiście 2007.4

EDIT: Oczywiście wersja 4.1 RC1 (385)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2007, 10:13:17 wysłana przez Yako »
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #239 dnia: Sierpień 08, 2007, 22:17:12 »
Zarówno trasa szybka jak i optymalna wiedzie przez Aleję Solidarności a następnie lewoskręt w ulicę Towarową.
Test wykonano na AM 4.0 RC1 (385) Mapa Polski wersja oczywiście 2007.4

wiec dalej lipa jak po staremu,  Radzyminska w Solidarnosci i jazda swiatlami i w korkach,

dzieki za sprawdzenie.

pozdrawiam

ps. Yako rozumiem, ze sie pomyliles z tym 4.0?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2007, 22:32:08 wysłana przez emigrus »
Follow me: Blip  Twitter