wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)

• 384 Odpowiedzi
  • 99578 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
Odp: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy
« Odpowiedź #180 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:44:00 »
Jest już wersja 5.1.1 629. Otrzymałem linka z krotką informacją, że zostało dokonane kilka usprawnień w stosunku do 623. Mam nadzieję, że te kilka usprawnień widać na pierwszy rzut oka, bo inaczej znów będę się głowił co jest zmienione.

Słuchajcie, czy się mylę, czy nie jest możliwe ustawienie nie przyciągające do drogi wskaźnika w AM. Taki efekt udaje mi się ustawić tylko wyznaczając trasę przełajową, ale trasa jednak jest i przeszkadza mi to w obserwacji wskazań GPSa. Chcę mieć czysta pozycję, tak aby nie latać po polach i łąkach z daleka od dróg. jestem z miasta... (co widać i czuć :proud: )

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #181 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:48:59 »
Jest już wersja 5.1.1 629. Otrzymałem linka z krotką informacją, że zostało dokonane kilka usprawnień w stosunku do 623. Mam nadzieję, że te kilka usprawnień widać na pierwszy rzut oka, bo inaczej znów będę się głowił co jest zmienione.

Czyli dojrzałeś jakieś zmiany, czy nie?

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #182 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:00:00 »
Jeszcze nie wgrywałem. Mam traumę po ostatnich dziwnych przypadkach z instalacją AM i zrobię to tradycyjnie w biurze, gdzie mam kilka rożnych kompów (i pomoc medyczną  :wink: ).

emisiu, nie sadzę, aby w tych poprawkach ktoś zawracał sobie głowę ul. Przędzalniczą w Łodzi. poprawki dotyczą czego innego
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2008, 23:06:41 wysłana przez QMPEL »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #183 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:03:16 »

Słuchajcie, czy się mylę, czy nie jest możliwe ustawienie nie przyciągające do drogi wskaźnika w AM. Taki efekt udaje mi się ustawić tylko wyznaczając trasę przełajową, ale trasa jednak jest i przeszkadza mi to w obserwacji wskazań GPSa. Chcę mieć czysta pozycję, tak aby nie latać po polach i łąkach z daleka od dróg. jestem z miasta... (co widać i czuć :proud: )
Raczej nie jest możliwe, była nawet dyskusja na ten temat  na forum i nie wszystkim wydawało się to potrzebne mnie to jednak wkurza. W trybie nawigacji zgoda ale w trybie śledzenia ???
Tak sobie teraz pomyślałem że skoro można ustawiać siłę przyciągania to pewnie jest od tego jakiś parametr w settings-ach i można by go ustawić na "0"   -Będę szukał
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #184 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:09:51 »
emisiu, nie sadzę, aby w tych poprawkach ktoś zawracał sobie głowę ul. Przędzalniczą w Łodzi. poprawki dotyczą czego innego

Ta ulica to tylko przykład dość istotnego błędu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=107061.0
i w wersji 629 został poprawiony - sprawdzone.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2008, 23:13:40 wysłana przez emisiu »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #185 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:16:29 »
To nie jest tylko kwestia Przędzalnianej, ale również Przechodniej, Przedniej, Przedszkolnej, Przedświtu, Przedwiośnia, Przejściowej, Przelotnej, Przełajowej, Przełęczy, Przełomowej, Przełajowej, Przemysłowej,
Przesmyku, Przestrzennej, Przetwórczej, Przewodniej, Przewozowej, Przędzalnianej, Przemysława
i jeszcze z 15 ulic na 'Prz'.
Do tego dochodzą ulice na 'Pra', 'Pry', 'Pro', 'Pre' ...  razem koło setki ulic.
Ponadto to bład powodujacy zwis programu, a więc nie byle-jaki,
MZ jest nie mniejszej wagi jak ten z tytułu tego wątku.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #186 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:24:36 »
RUKAT, ale jak to zrobisz? Każdy rodzaj trasy trzeba wyznaczyć od-do więc to chyba niemożliwe, chyba żeby dorobić kolejny przycisk. Gdyby jakimś cudem ci się udało to by było pięknie.
Napisane: Wrzesień 01, 2008, 23:18:07
To nie jest tylko kwestia Przędzalnianej, ale również Przechodniej, Przedniej, Przedszkolnej, Przedświtu, Przedwiośnia, Przejściowej, Przelotnej, Przełajowej, Przełęczy, Przełomowej, Przełajowej, Przemysłowej,
Przesmyku, Przestrzennej, Przetwórczej, Przewodniej, Przewozowej, Przędzalnianej, Przemysława
i jeszcze z 15 ulic na 'Prz'.
Do tego dochodzą ulice na 'Pra', 'Pry', 'Pro', 'Pre' ...  razem koło setki ulic.
Ponadto to bład powodujacy zwis programu, a więc nie byle-jaki,
MZ jest nie mniejszej wagi jak ten z tytułu tego wątku.

zupełnie się nie zastanawiałem nad ulicami. Może jest tak jak mówisz. Ale w czym problem? W poprzednich wersjach były, a teraz zniknęły? Nawet jeśli tak jest, to dalej tkwię w przekonaniu, że robota informatyków skupiona jest na ogólnie mówiąc GPSie, a nie mapach, a wypuszczane wersje są testowe i nieoficjalne,  ale może się mylę. W sumie to żaden kłopot się dopytać w supporcie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2008, 23:57:33 wysłana przez QMPEL »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #187 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:26:29 »
Nie przycisk (na to jestem za cienki) tylko w plikach settings prawdopodobnie są wpisy określające wartość siły przyciągania dla ustawień słabo średnio i silnie i tego szukam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #188 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:28:25 »
Cytat: RUKAT
Tak sobie teraz pomyślałem że skoro można ustawiać siłę przyciągania to pewnie jest od tego jakiś parametr w settings-ach i można by go ustawić na "0"  
Spróbuj w road.settings
np. parametr z 'Ignoruj odchylenia GPS' zapisany jest w:
MinDistanceToOutOfRoad2=12  (12-małe ... 21-duże)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #189 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:31:20 »
*zupełnie się nie zastanawiałem nad ulicami. Może jest tak jak mówisz. Ale w czym problem? W poprzednich wersjach były, a teraz zniknęły? Nawet jeśli tak jest, to dalej tkwię w przekonaniu, że robota informatyków skupiona jest na ogólnie mówiąc GPSie, a nie mapach, a wypuszczane wersje są testowe i nieoficjalne,  ale może się mylę. W sumie to żaden kłopot się dopytać w supporcie.

To nie błąd mapy tylko programu. Jak widać nie tylko o gps-ie myślą skoro poprawili ten błąd i kilka innych.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #190 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:43:41 »
*zupełnie się nie zastanawiałem nad ulicami. Może jest tak jak mówisz. Ale w czym problem? W poprzednich wersjach były, a teraz zniknęły? Nawet jeśli tak jest, to dalej tkwię w przekonaniu, że robota informatyków skupiona jest na ogólnie mówiąc GPSie, a nie mapach, a wypuszczane wersje są testowe i nieoficjalne,  ale może się mylę. W sumie to żaden kłopot się dopytać w supporcie.

To nie błąd mapy tylko programu. Jak widać nie tylko o gps-ie myślą skoro poprawili ten błąd i kilka innych.
no tak. Masz rację.
Napisane: Wrzesień 01, 2008, 23:36:46
Tak sobie teraz pomyślałem że skoro można ustawiać siłę przyciągania to pewnie jest od tego jakiś parametr w settings-ach i można by go ustawić na "0"  
Spróbuj w road.settings
-ale powiedzcie panowie, czy da się ustawić zero przyciągania, bez wyznaczania trasy? bo jeśli nie to już coś takiego jest w trasie przełajowej
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 00:02:10 wysłana przez QMPEL »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #191 dnia: Wrzesień 01, 2008, 23:48:58 »
Spróbuj w road.settings
Tak, wygląda że to jest to (sprawdzę rano) ale nawet jeśli zadziała tak jak powinno to będzie to dobre tylko do testów dla QMPEL-a bo nawigować się bez przyciągania nie da a cały czas grzebać w plikach to nie najwygodniejsze rozwiązanie,

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #192 dnia: Wrzesień 02, 2008, 00:50:47 »
Dzięki RUKAT ale chyba, to nic nie da, bo i tak trzeba trasę wyznaczyć.

W sumie, to trochę cała ta akcja z poprawkami jest do bani. Ze 4 osoby na krzyż się przyznały, że dostały jakąś wersję. Każdy ma inną, starszą lub nowszą. Mały chaos.
Aby to miało sens, to więcej osób musiałoby dostawać w tym samym czasie najnowszą wersję i  porównywanie do poprzedniej wersji byłoby wtedy sensowne.
lub
Może NocnyMarku pomyślisz o wybraniu na przyszłość kilka zaufanych i sprawdzonych tęgich głów z tego forum i zaproponujesz AM stałą współpracę tej specgrupy profesjonalistów, właśnie przy testowaniu takich "przedBetowych" wersji w ciszy i spokoju?. 99% forumowiczów to fani użytkownicy-praktycy, ze mną włącznie. Profesjonalnie to się mogę wypowiadać w temacie np termicznego rozpadu substancji organicznej w procesie pirolizy, ale nie w zawiłościach elektroniczno-informatycznych. Przemyśl to Marku. Nie sądzę aby AM na to nie poszła. Nic mnie tak nie drażni jak działanie bez sensu. Uwielbiam logikę i profesjonalizm
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 01:53:12 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #193 dnia: Wrzesień 02, 2008, 01:03:54 »
Dzisiaj zmieniłem sprzęt. Teraz mam IPAQ 214. Po wgraniu 628 (na początku) odniosłem wrażenie że zdarzają się problemy z klawiszami natomiast po wgraniu wersji 629 nie zauważam problemu.
Wygląda na to, że jest ok.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 01:07:55 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #194 dnia: Wrzesień 02, 2008, 06:52:15 »
Jest już wersja 5.1.1 629.

Skąd to mozna pobrać, bo chyba nie na stronie automapy. A jak nie ma na stronie, to chyba nie ma jeszcze tej wersji.  :)

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #195 dnia: Wrzesień 02, 2008, 08:37:56 »
Ja jednak mam ten problem w menu GPS (informacje).. i tylko w tym  :-?
A sprzęt mam wydajny (624MHz).

Pozdr

No właśnie. Efekt występuje tylko i wyłącznie w menu informacje GPS. Nie bardzo pamiętam , czy ten efekt był od zawsze, czy pojawił się w którejś z ostatnich wersji, bo 5Hz mam od niedawna, a na wbudowanym gps i 4800bd "martwe" puknięcia praktycznie nie występują.

U mnie przy 5Hz i 4800 także to występuje...

W ostatniej wersji wygląda na to, że zwalczyli ten błąd.  :ok:

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #196 dnia: Wrzesień 02, 2008, 12:06:08 »

Skąd to mozna pobrać, bo chyba nie na stronie automapy. A jak nie ma na stronie, to chyba nie ma jeszcze tej wersji.  :)
Oczywiście, że nie znajdziesz na stronie AM. To są wersje "prototypowe" i niektórym się udaje otrzymać link do kolejnej takiej wersji po wysłaniu maila w tej sprawie do supportu. Licz się jednak z tym, że są to wersje ćwiczebne, a nie oficjalne i mogą (ale nie muszą) dziać się jakieś dziwne zjawiska. Ważne abyś po przetestowaniu takiej wersji pochwalił się efektami z AM i na tym forum.

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #197 dnia: Wrzesień 02, 2008, 14:12:22 »
Witam  :D

Ja bym chętnie się jak to Kolega nazwał pobawił na moim NavRoadzie 450bv i napisał coś (o ewentualnych błędach) nowej A.M.
Pozdrawiam wojtek
Napisane: Wrzesień 02, 2008, 14:10:10
korekta nie pobawił tylko pochwalił i przetestował  :S sorki  :grin:
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #198 dnia: Wrzesień 02, 2008, 14:29:38 »
Witam  :D

Ja bym chętnie się jak to Kolega nazwał pobawił na moim NavRoadzie 450bv i napisał coś (o ewentualnych błędach) nowej A.M.
Pozdrawiam wojtek
Napisane: Wrzesień 02, 2008, 14:10:10
korekta nie pobawił tylko pochwalił i przetestował  :S sorki  :grin:
pisz nie tu ws dostaw wersji testowej, a do support@automapa.com.pl
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 17:37:47 wysłana przez QMPEL »

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #199 dnia: Wrzesień 02, 2008, 15:59:41 »

Mam wrażenie że codziennie wychodzi nowa wersja. Wczoraj dostałem wersję 627 która u mnie poprawiła problemy związane z instalacją i rejestracją map, oraz z zawieszaniem się AM.
Paweł

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #200 dnia: Wrzesień 02, 2008, 17:06:53 »
Ważne, że coś się dzieje w temacie i oto właśnie chodzi.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #201 dnia: Wrzesień 02, 2008, 18:09:23 »
No coś się ruszyło faktycznie w interesie. Większej liczbie osób udostępniają programik i dobrze. Dziś jestem bardziej stacjonarny i nie przećwiczyłem wersji 629 w boju, ale po pobieżnym i krótkim oglądzie faktycznie z wersji na wersję widać postęp.
Nabyłem QSTARTZa i trudno mi teraz się rozstać  z jego powalającymi parametrami i przerzucić na moduł wbudowany. Pracę na 1Hz ćwiczyłem też na zewnętrznym odbiorniku i też AM świetnie sobie radziła z pozycjami w trudnych chwilach, np na szybkich rondach z wieloma odnogami bez wyznaczania trasy. Sądzę, że na wbudowanym SiRFie będzie podobnie.
Ja w zasadzie skupiam się głownie właśnie na tym, czy AM nadąża za odświeżaniem realnej pozycji czy nie, to jest dla mnie podstawa w nawigacji. Reszta jest ważna ale wtórna.
Obserwuje różne dziwne zachowania, np przy ustawieniu rożnych szerokości trasy, skoki obrazu przy trasie przełajowej, konieczność zresetowania programu przy ustawieniu innej częstotliwości itp, ale na razie tylko to spisuje i nie zaśmiecam głównego wątku.

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #202 dnia: Wrzesień 03, 2008, 00:59:15 »
Witam
Dziś odpaliłem AM 629 (bardzo krótko więc może się mylę co do moich spostrzeżeń) ale mam wrażenie że chyba poprawiono algorytm wyznaczania tras/nowej trasy po zjechaniu z wyznaczonego kursu/trasy, oraz płynniej przemieszczają się mapy jeżeli przesuwam je rysikiem np.  na boki/w dół itp.
Pozdrawiam woytek
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #203 dnia: Wrzesień 03, 2008, 15:29:06 »
Spróbuj w road.settings
nocnyMarku możesz dopisać do swojej listy koleje niestandardowe ustawienie. Udaje się całkowicie odlepić wskaźnik od drogi nie wytyczając trasy. settings files/am/AttractToSegments=1 przestawić na zero. Oczywiście dopisz ostrzeżenie, co się dzieje po przestawianiu i że nie jest to właściwe do normalnej pracy AM. Nadaje się (tak myślę) do np zapisywania korygowania odchyleń faktycznego przebiegu trasy w stosunku do mapy AM, do spaceru czymś latającym itp.

Koszalin (kolo Sianowa  :proud: ), gdzie mieszkam jest pod względem dokładności map zupełnie w tyle, łącznie z brakiem obrysów budynków i ważnych ulic. Jest to miejscowość gdzie w sezonie przewija się dziesiątki lub nawet setki tysięcy stonki (turystów) i pewnie chcieliby znać lepiej możliwości omijania korków. Trochę więc pomęczę AM w tej sprawie.
W sumie to każdy gdzieś mieszka i może w prosty sposób przesyłać do AM ewentualne korekty. Sądzę więc, że w interesie AM jest pojawienie się funkcji w menu (ZAPISZ ŚLAD/ZAPISZ TRASĘ z przyciąganiem do drogi i bez), umożliwiająca zapis śladu bez przyciągania. Zaproponuje im to. Ostatnio zaskakują mnie pozytywnie chęcią współpracy. Może dostrzegli, że mają swój fanklub i trzeba to wykorzystać.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2008, 15:31:06 wysłana przez QMPEL »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #204 dnia: Wrzesień 03, 2008, 15:49:17 »
Cytat: QMPEL
nocnyMarku możesz dopisać do swojej listy koleje niestandardowe ustawienie. Udaje się całkowicie odlepić wskaźnik od drogi nie wytyczając trasy. settings files/am/AttractToSegments=1 przestawić na zero. Oczywiście dopisz ostrzeżenie, co się dzieje po przestawianiu i że nie jest to właściwe do normalnej pracy AM.

Oczywiście dopiszę, ale napisz przed czym jeszcze mam ostrzec, bo to, że wyłączenie przyciągania do drogi spowoduje
pokazywanie rzeczywistej (tak jak to wyliczy GPS, łacznie z błędami które popełni) pozycji to MZ oczywiste.

A co do zapisu śladu, to powtarzam po taz kolejny, AM to nie Garmin, tu zapis śladu nigdy nie jest przyciągany do drogi.
(za wyjątkiem funkcji 'zapisz trasę jako ślad', ale to chyba oczywiste)

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #205 dnia: Wrzesień 03, 2008, 15:55:52 »
Czyli mam rozumieć że pozycja inaczej jest obrazowana, a inaczej zapisywana?
Paweł

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #206 dnia: Wrzesień 03, 2008, 16:07:55 »
Cytat: QMPEL
nocnyMarku możesz dopisać do swojej listy koleje niestandardowe ustawienie. Udaje się całkowicie odlepić wskaźnik od drogi nie wytyczając trasy. settings files/am/AttractToSegments=1 przestawić na zero. Oczywiście dopisz ostrzeżenie, co się dzieje po przestawianiu i że nie jest to właściwe do normalnej pracy AM.

Oczywiście dopiszę, ale napisz przed czym jeszcze mam ostrzec, bo to, że wyłączenie przyciągania do drogi spowoduje
pokazywanie rzeczywistej (tak jak to wyliczy GPS, łacznie z błędami które popełni) pozycji to MZ oczywiste.

A co do zapisu śladu, to powtarzam po taz kolejny, AM to nie Garmin, tu zapis śladu nigdy nie jest przyciągany do drogi.
(za wyjątkiem funkcji 'zapisz trasę jako ślad', ale to chyba oczywiste)
Oł, wygląda na to, że nie byłem na tej lekcji.  :worried:
Po wyłączeniu przyciągania, nic szczególnego się nie dzieje w stosunku do czego jesteśmy przyzwyczajeni, poza lekką utratą stabilności obrazu, ale generalnie stara się utrzymywać kierunek i jechać po asfalcie, jeśli jedziesz samochodem. Jeśli te lekkie skoki obrazu będą kogoś stresować, to może sobie wyłączyć automatyczne obracanie ekranu i będzie spokój.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2008, 00:58:39 wysłana przez QMPEL »

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #207 dnia: Wrzesień 03, 2008, 16:18:00 »
Sądzę więc, że w interesie AM jest pojawienie się funkcji w menu (ZAPISZ ŚLAD/ZAPISZ TRASĘ z przyciąganiem do drogi i bez), umożliwiająca zapis śladu bez przyciągania. Zaproponuje im to. Ostatnio zaskakują mnie pozytywnie chęcią współpracy. Może dostrzegli, że mają swój fanklub i trzeba to wykorzystać.

Z tego co zauważyłem to AM zapisuje ślad takim jaki jest, nie jest uwzględniane przyciąganie do mapy.
BTW. "Pokaż ślad" ładnie pokazuje jak rzeczywisty przebieg drogi ma się do mapy.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #208 dnia: Wrzesień 03, 2008, 17:02:56 »
Z tego co zauważyłem to AM zapisuje ślad takim jaki jest, nie jest uwzględniane przyciąganie do mapy.
BTW. "Pokaż ślad" ładnie pokazuje jak rzeczywisty przebieg drogi ma się do mapy.

[/quote] Tak to już wiem-dzięki
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2008, 01:09:45 wysłana przez QMPEL »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #209 dnia: Wrzesień 03, 2008, 17:34:50 »
Dodam, że jest to całkiem pożyteczna opcja, dzięki niej wyraźnie widać gdzie droga na mapie
odbiega od jej przebiegu w rzeczywistości, dzieki temu można łatwiej zauważyć
źle odwzorowane na mapie odcinki, nagrać i przesłać ślad do supportu.
Trzeba tylko pamiętać, że jednorazowe odchylenie od drogi (zwłaszcza na drogch głównych)
nie oznacza automatycznie błędu mapy, sytuacja musi być powtarzalna.
W starej AM3 zawsze jeździłem bez przyciagania, tam dało się je wyłączyć w ustawieniach.