wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)

• 384 Odpowiedzi
  • 98309 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpień 22, 2008, 20:30:42 »
Przy okazji testów ... sprawdzał ktoś co daje ustawienie "Czytaj port w oddzielnym wątku"  ?
U mnie żadnej widocznej różnicy w wyświetlaniu trasy nie ma ani na wewnętrznym odbiorniku gps, ani na rożnych zewnętrznych bluetooth. Jedynie od czasu do czasu przy zaptaszkowanej tej opcji gubi na starcie dane z odbiornika zewnętrznego. Niby łącze jest ale żadne dane nie lecą. Po resecie zwykle jest już ok.

Gdzieś na forum o tym było jeśli dobrze pamiętam to jest to opcja pod tytułem : jak działa to nie ruszaj a jak nie to może pomoże .   Na niektórych sprzętach lepiej tak a na innych tak a jeszcze na innych bez różnicy :wink:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpień 22, 2008, 22:57:24 »
Ja tez dostałem kolejną wersję testową. Robi się ciekawie
Napisane: Sierpień 22, 2008, 22:27:22
Puniek, czy kasując poprzednia wersję instalatorem, na pewno nie wykasuje głównego programu AM?

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpień 23, 2008, 20:23:52 »
Niezależnie od potencjalnych zalet GPSów dających odczyt częściej niż co 1 sek (przy założeniu że aplikacja typu AM na danym sprzęcie będzie umiała to obsłużyć) brakuje mi w tym wątku głębszej refleksji o ograniczeniach GPS, których na razie nie da się ominąć. "Skoki" pozycji, tak nas denerwujące, będą się pojawiać również przy odczycie 5Hz, zwłaszcza w miastach, na drogach przez las itp. Kto jeździł z AM np. po wąskich mazurskich drogach ze ścianą lasu po obu stronach, pewnie wie o czym mówię.

Wbrew temu, co ktoś tu napisał, odczyt pozycji nie jest tak trywialny jak "satelita się przedstawia" i już. Sygnał jest słaby, w mieście czy w lesie w dodatku jest wielokrotnie odbity i to w sposób nie do przewidzenia. Często "widać" satelity tylko z jednej części nieba a czasem wręcz bieżący układ satelitów jest niekorzystny (nierównomierny) nawet w całkowicie odkrytym terenie. Rozwiązanie (geometryczne) tej łamigłówki jest zawsze przybliżone, tym lepiej, im lepszy jest sygnał i ustawienie satelitów. No i, oczywiście, im lepszy firmware to rozwiązanie znajdujący.

Zgadzam się natomiast z sugestią dla programistów AM, by spróbowali wprowadzić dość oczywiste "filtry" na możliwe przyspieszenie, jakie byłoby konieczne, by dokonać takiej niespodziewanej "teleportacji" :)

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpień 23, 2008, 23:07:43 »
oj chyba zbyt dużo chciałbyś od sprzęciku mieszczącego się w kieszeni. Oczywiście, że jeszcze daleko do ideału, ale przeskok z pomiętej papierowej mapy w samochodzie i dzisiejszą nawigacją jest zauważalny - prawda?
Faktycznie czasem AM skręci gdzieś do lasu, ale ja do map papierowych już nie wrócę.
Cieszę się, że ci się podoba pomysł, który częściowo wyeliminowałby (moim zdaniem) niechcianą deportację, czyli korygowałby błędy związane ze słabym sygnałem lub odbiciami.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2008, 23:15:33 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpień 24, 2008, 01:02:21 »
Witam!
No i po pierwszym teście z wersją 623. Od piątku wieczorem aż do teraz zrobiłem ok. 560km na tej wersji i
jestem pod wrażeniem. Teraz doceniam 5Hz-owe ustalanie pozycji i przewaga nad 1 Hz-owym. Przede wszystkim działa płynniej. A po drugie
lepiej działa nawigacja na małych rondach. W poprzednich wersjach (przy 1 sekundowych odstępach pomiędzy pomiarem położenia) można było na małych (i nie tylko)  rondach przeoczyć zjazd a tu odwzorowanie jazdy jest znacznie lepsze i naprawdę trzeba by się bardzo postarać by przeoczyć zjazd z ronda lub się na nim pogubić.

Pozdrawiam
Napisane: Sierpień 24, 2008, 01:00:07
Ja tez dostałem kolejną wersję testową. Robi się ciekawie
Napisane: Sierpień 22, 2008, 22:27:22
Puniek, czy kasując poprzednia wersję instalatorem, na pewno nie wykasuje głównego programu AM?
Tego pytania kompletnie nie rozumiem... :-?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 01:22:59 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpień 24, 2008, 02:20:46 »
To świetnie. Ciesze się, że konkretnie włączyłeś się w ten wątek. Myślę, że teraz rozpocznie się zupełnie nowy etap w rozwoju AM. Mam dalsze swoje przemyślenia i spróbuje je na tym forum zaszczepić i może się przyjmą. GPS był podstawą.

Ja jak mówiłem rozpoczynam testowanie od poniedziałku i tez nie sadzę, że będę zawiedziony.

Co do pytania, które ci zadałem to faktycznie sam bym go nie zrozumiał-pośpiech :proud: - Już jest nieaktualne

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpień 24, 2008, 08:26:01 »
Witam!
No i po pierwszym teście z wersją 623. Od piątku wieczorem aż do teraz zrobiłem ok. 560km na tej wersji i
jestem pod wrażeniem. Teraz doceniam 5Hz-owe ustalanie pozycji i przewaga nad 1 Hz-owym. Przede wszystkim działa płynniej. A po drugie
lepiej działa nawigacja na małych rondach. W poprzednich wersjach (przy 1 sekundowych odstępach pomiędzy pomiarem położenia) można było na małych (i nie tylko)  rondach przeoczyć zjazd a tu odwzorowanie jazdy jest znacznie lepsze i naprawdę trzeba by się bardzo postarać by przeoczyć zjazd z ronda lub się na nim pogubić.
Czyli co...........do tej pory mozna było wybierać częstotliwość odczytu danych z odbiornika GPS, ale to nie działało - czy dobrze rozumiem ?  I jak bedzie w z wydajnością na urządzeniach PNA, czy palmtopach o słabszych parametrach ?  Geosysytem powinien przeprowadzić serię testów i wprowadzić poprawki jak najszybciej do programu. Moim zdaniem ta funkcjonalność jest dużo ważniejsza od wielu ustawień, którymi AutoMapa jest nafaszerowana jak dobra kasza skwarkami.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpień 24, 2008, 09:31:43 »
Serie testów zapoczątkowałem i przeprowadziłem z nimi (nieskromnie mówiąc ) ja :) .
A tak poważnie... z wstępnej obserwacji wyunikało, że coś było z tym nie do końca tak jak powinno. Co więcej... z "organoleptycznej" obeserwacji tego  uproszczonego monitorka danych wynikało, że przy ustawieniu 1,25 przepływ danych był 2x szybszy niż przy pozostałych "teoretycznie szybszych" danych.  W najnowszej (w sumie w testowej) wersji  poza wprowadzeniem innych czasów odczytu portu wprowadzili przy okazji poprawki w synchronizacji danych z portu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 10:03:29 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpień 24, 2008, 10:09:48 »
DANDRE
wszystko w tym wątku jest ale rozumiem cię, mnie tez nie chce się czytać takich tasiemców. Ustawienia częstotliwości portów zostały dodane wyłącznie ze względu na zróżnicowane ustawienia COMów w poszczególnych urządzeniach.
Co do wydajności, to chyba zbyt wcześnie aby coś wyrokować. Wstępnie widać, że samo podniesienie częstotliwości specjalnie nie dusi wydajności, natomiast jak zwielokrotnione odświeżanie wpłynie na całą skomplikowaną resztę AM, to można stwierdzić tylko w naturze.
O co ci chodzi z Geosystemem, to nie wiem
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 10:31:09 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpień 24, 2008, 10:13:23 »
Qmpel: popraw kod bo nie sposób odczytać właściwie tej wiadomości....
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpień 24, 2008, 10:33:31 »
Serie testów zapoczątkowałem i przeprowadziłem z nimi (nieskromnie mówiąc ) ja :) .
A tak poważnie... z wstępnej obserwacji wyunikało, że coś było z tym nie do końca tak jak powinno. Co więcej... z "organoleptycznej" obeserwacji tego  uproszczonego monitorka danych wynikało, że przy ustawieniu 1,25 przepływ danych był 2x szybszy niż przy pozostałych "teoretycznie szybszych" danych.  W najnowszej (w sumie w testowej) wersji  poza wprowadzeniem innych czasów odczytu portu wprowadzili przy okazji poprawki w synchronizacji danych z portu.
Jasne, że ty byleś w testach pierwszy - POTWIERDZAM. :ok: Szczęśliwie, że i tak musiałeś kupić sobie antenkę GPS, bo nie masz wbudowanej i jesteś dociekliwy i spostrzegawczy. Jak widzisz natychmiast ucięły się wypowiedzi krytyczne.
Być może poprawki programowe, które AM zrobiła przyczynią się też do lepszego działania układu 1Hz
Pozdrawiam
Napisane: Sierpień 24, 2008, 10:21:37
Qmpel: popraw kod bo nie sposób odczytać właściwie tej wiadomości....

No czasem się tak robi, że wszystko jest w kupie i nie mogę załapać dlaczego

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpień 24, 2008, 10:34:23 »
Jasne, że ty byleś w testach pierwszy - POTWIERDZAM. :ok:
Nie bierz tego tak poważnie... to było powiedziane tak dla żartu :)
Szczęśliwie, że i tak musiałeś kupić sobie antenkę GPS, bo nie masz wbudowanej i jesteś dociekliwy i spostrzegawczy.
Mała poprawka: nie antenkę ale odbiornik.
Jak widzisz natychmiast ucięły się wypowiedzi krytyczne.
Być może poprawki programowe, które AM zrobiła przyczynią się też do lepszego działania układu 1Hz
Pozdrawiam
Tak sądzę, bo przy próbach wyszło, że było coś nie tak. I tu należy się kosz kwiatów dla kolegów z AM....  zareagowali natychmiast i w ciągu 24h przygotowali 2 wersje (gdzie ta 2 moim zdaniem jest już pod tym względem OK')... a pracowali do późnej nocy.
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpień 24, 2008, 10:49:13 »
Znów zapomniałem, że przy tobie nie mogę zbytnio odbiegać od nazewnictwa dosłownego. Oczywiście ODBIORNIK GPS. :wink: Tego TV to ci nie zapomnę :P.
Faktycznie byłem przygotowany na wielotygodniowe boje z AM i odpowiedzi w stylu "przekazaliśmy sprawę do odpowiedniego działu i będziemy myśleć", a tu taka niespodzianka. W środku nocy przychodzi odpowiedź i w dodatku konkretna i szczera. Mam nadzieję, że wytrzymają jeszcze trochę z oficjalna poprawką, bo trzeba to jeszcze trochę poćwiczyć w boju.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpień 24, 2008, 11:44:18 »
Znów zapomniałem, że przy tobie nie mogę zbytnio odbiegać od nazewnictwa dosłownego. Oczywiście ODBIORNIK GPS. :wink: Tego TV to ci nie zapomnę :P.
Faktycznie byłem przygotowany na wielotygodniowe boje z AM i odpowiedzi w stylu "przekazaliśmy sprawę do odpowiedniego działu i będziemy myśleć", a tu taka niespodzianka. W środku nocy przychodzi odpowiedź i w dodatku konkretna i szczera. Mam nadzieję, że wytrzymają jeszcze trochę z oficjalna poprawką, bo trzeba to jeszcze trochę poćwiczyć w boju.
A u mnie padła ładowarka od tego GPS-a :(
Ładowałem nią tylko raz. Dziwna sprawa bo porównując z innymi we wtyczce (ładowarki) praktycznie nie widać styków ... są jakieś takie schowane (spłaszczone). Dzięki Bogu pasuje ładowarka od poprzedniego GPS-a. Jutro będę reklamował tą ładowarkę.
Ale tak poza tym ten GPS działa o niego lepiej niż poprzedni.

Pozdrawiam

PS: sorki .. nie chciałem być upierdliwy.... ale napisałem to tylko dlatego, że czytają nasze wiadomości czasami osoby, które nie są specami w tym temacie...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Dandre

• **
  • 109
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpień 24, 2008, 11:47:08 »
DANDRE
wszystko w tym wątku jest ale rozumiem cię, mnie tez nie chce się czytać takich tasiemców. Ustawienia częstotliwości portów zostały dodane wyłącznie ze względu na zróżnicowane ustawienia COMów w poszczególnych urządzeniach.
Co do wydajności, to chyba zbyt wcześnie aby coś wyrokować. Wstępnie widać, że samo podniesienie częstotliwości specjalnie nie dusi wydajności, natomiast jak zwielokrotnione odświeżanie wpłynie na całą skomplikowaną resztę AM, to można stwierdzić tylko w naturze.
O co ci chodzi z Geosystemem, to nie wiem
Nie w tym rzecz, że mi się nie chce, bo przeczytałem cały. Ale Wasze posty, to jest głos użytkowników, a nie firmy, która chce zarabiać na produkcie. Fakt że podjęli temat i wypuszczaja poprawki do testowania, wskazuje że jest temat do rozpracowania. A Geosystem to jeden z właścicieli Automapy ( chyba ?), dlatego go tutaj wymieniłem. Uważam bowiem że powinno im też zależeć na najlepszym mozliwym produkcie do sprzedaży.
Dla mnie sprawa ma całkiem praktyczny wymiar. Jesli sie okaże, że ta funkcjonalnośc istotnie wpływa na dokładność i stabilność wskazania pozycji, a nie powoduje kłopotów innej natury, to oczywistym staje sie fakt zakupu uządzeń, które potrafią ją obsłużyć.
Swoim małym rozumkiem wykombinowałem że obecne PDA z wbudowanym GPS-em nie bedą umiały wykorzystać tej mozliwości.
Źle bym się czuł ze świadomością niewykorzystania możliwości programu z powodu ograniczeń sprzętowych.
Na obecną chwilę mam PNA Manta z MapąMap kupioną za grosze. Próbowałem ( jak większość) użytkować "testowo" Automapę, ale się kilka razy zawiesiła bez przyczyny  i zarzuciłem te próby. Teraz bedę śledził ten wątek i obserwował rozwój sytuacji.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #135 dnia: Sierpień 24, 2008, 17:17:30 »
Pisałeś, że też chyba masz kupić ten odbiornik to pamietaj o jednym: defaultowo jest ustawiony na 1Hz a na 4Hz (czy inne wartości) ustawia się łącząc go kablem USB z PC przy pomocy załączonego oprogramowania.

Pozdrawiam

PS: Po 5 minutach bez baterii robi się twardy reset gdzie ponownie ustawia się do ustawień fabrycznych (czyli 1Hz)
Mała poprawka: jest niezgodnośc z instrukcją: sprawdziłem i wychodzi na to, że wyjęcie baterii na 5-10 sekund już powoduje powrót do ustawień fabrycznych czyli 1Hz. i wtedy trzeba podłączać do PC i porzestawiać... to mała niewygoda.. ale trzeba o tym pamiętać.... Z drugiej strony po co w normalnej eksploatacji wyciągać baterię?
No tak ale piszę Ci tu o tym bys wiedział.
Z samego odbiornika jestem bardzo zadowolony.. szkoda tylko, że ładowarka padła :( ... ale dobrze, że z poprzedniego pasuje :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpień 24, 2008, 23:02:19 »
Cytat: Puniek
Zrobiłem tak na szybko ten nietypowy test 30 zmian na ekranie monitora danych i wygląda to tak:

(wczoraj stara wersja AM)
przy f=1,25 sek 30 zmian ekranu w ciągu 38 sekund
przy f=1 sekunda 30 zmian ekranu w ciągu 57 sekund
przy f-0,25 sekund 30 zmian ekranu w ciągu 57 sekund

I był tam problem bo przy 1 czy 0,25 powinno być szybciej a zwolniło i wyglada na to, że na ustawieniu 1 sekundy dane były odświeżane co 2......

(dzisiaj - najnowsza wersja testowa)
przy f=1,25 sek 30 zmian ekranu w ciągu 38 sekund
przy f=0,25sekundy 30 zmian w ciągu 38 sekund

Trochę zszokowały mnie te Twoje wyniki, więs też sam trochę potestowałem.
Na wbudowanym GPS nie dostrzegłem zauważalnych różnic w częstotliwości odświeżania pozycji na ekranie.
Przy dowolnych ustawieniach tego parametru mapa chodziła na oko jednakowo płynnie,
za to wyraźną różnicę odczułem gdy zamiast swojego pliku POI (~40k punktów)
wczytałem pusty plik standardowy.
Z własnymi POI na 10s pomiarach naliczyłem od 15 do 25 zmian kursora na ekranie, z wyraźnymi zacięciami
(kilka szybkich zmian, długa przerwa ...)
a bez własnych POI w ciągu 10s zmiana pozycji następowała przynajmniej 30x
właściwie było to na tyle szybkie, że nie nadążałem z liczeniem  :smile: zacięcia też występowały, ale były wyraźnie krótsze.

Jak by nie patrzeć, najgorsze moje wyniki są i tak znacznie lepsze od Twoich.
Tylko dlaczego? Wolnego RAMu mam znacznie mniej (<25MB przed uruchomieniem AM), sprzęt chyba porównywalnie wydajny,
Czyżby winna była obsługa BT? A może miałeś b.duży plik POI?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpień 24, 2008, 23:55:09 »
Mój POI ma ok 14.ooo punktów RAM wolnego mam conajmniej 95Mb. Wpływ POI na szybkość zmieniania się danych w monitorku danych GPS jest żaden - przynajmniej w 5.1.1.623 (sprawdzone przed chwilą).
Twoich wyników nie da się porównać do moich bo ja odbieram via Bluetooth a Ty przez wewnętrzny odbiornik....
Do samych wyników mojego testu nie należy się przywiązywać bo on pokazał tylko dziwne/nienormalne zachowanie co skłoniło ich do refleksji i rzeczywiście coś znaleźli bo w trybie ekspresowym stworzyli poprawkę.
Sporo robiłem ostatnio testów z odbiornikiem 5hz, przesyłałem zapis do supportu i je porównywali. Teraz po kilku dniach prób i współpracy z supportem jestem trochę zmęczony więc wystarczy mi na razie, że jest lepiej (szczegóły opisałem wcześniej).
Na dzisiaj to wszystko...idę spać   :ok:
Jutro mogę zrobić zapis trasy kilku km z 5Hz odbiornika i mogę gdzieś wystawić to każdy będzie sobie to mógł sprawdzić - chociaż nie ma na razie cywilnej wersji obsługującej 5Hz... ale pobawić  zawsze się można :)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 00:46:54 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpień 25, 2008, 01:01:30 »
Wpływ POI na szybkość zmieniania się danych w monitorku danych GPS jest żaden -

Ups, dopiero teraz zauważyłem, że liczyłeś zupełnie co innego ... Ty o wozie, ja o kozie  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpień 25, 2008, 09:25:23 »
Wpływ POI na szybkość zmieniania się danych w monitorku danych GPS jest żaden -

Ups, dopiero teraz zauważyłem, że liczyłeś zupełnie co innego ... Ty o wozie, ja o kozie  :mrgreen:

Nie się nie stało :)

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #140 dnia: Sierpień 25, 2008, 10:58:47 »
Pisałeś, że też chyba masz kupić ten odbiornik to pamietaj o jednym: defaultowo jest ustawiony na 1Hz a na 4Hz (czy inne wartości) ustawia się łącząc go kablem USB z PC przy pomocy załączonego oprogramowania.

PS: Po 5 minutach bez baterii robi się twardy reset gdzie ponownie ustawia się do ustawień fabrycznych (czyli 1Hz)
Mała poprawka: jest niezgodnośc z instrukcją: sprawdziłem i wychodzi na to, że wyjęcie baterii na 5-10 sekund już powoduje powrót do ustawień fabrycznych czyli 1Hz. i wtedy trzeba podłączać do PC i porzestawiać... to mała niewygoda.. ale trzeba o tym pamiętać.... Z drugiej strony po co w normalnej eksploatacji wyciągać baterię?

A jak przy calkowitym rozladowaniu baterii ?? Tez ustawi sie znowu 1Hz ?? To bez sensu - powinien pamietac to co mu sie ustawilo [a zeby nie bylo problemow sprzedawac go w pudelku z ustawieniem 1Hz].
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpień 25, 2008, 11:49:46 »

A jak przy calkowitym rozladowaniu baterii ?? Tez ustawi sie znowu 1Hz ?? To bez sensu - powinien pamietac to co mu sie ustawilo [a zeby nie bylo problemow sprzedawac go w pudelku z ustawieniem 1Hz].
Przecież nigdy nie rozładowuje się do zera bo  urzadzenie wyłącza się wcześniej...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 12:04:53 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpień 25, 2008, 12:13:40 »
PUNIEK - mam już odbiornik 5Hz i niestety mam problem z konfiguracją. Nie chciałbym tu się rozpisywać w bardzo (jak na razie) wąskim gronie dwóch osób więc prosiłbym abyś podał mi swojego maila lub mogę wysłać prywatna wiadomość, ale nie wiem czy tam zaglądasz. Mój jest w moim opisie
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 12:16:08 wysłana przez QMPEL »

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpień 25, 2008, 14:51:08 »
no, odbiornik  BT Q818 5Hz odpalony. Pierwsze wrażenie szokujące. Pracuje bardzo dobrze. Niezwykle czuły i szybki. Z ciekawości włączyłem wszystko na maxa i nie widzę dławienia się systemu, ale to tylko pierwsze wrażenie i mila zachęta do testów AM w wersji "turbo" 5Hz, i w dodatku z nowym poprawionym testowym oprogramowaniem obsługującym GPS w AM. Nowy 5Hz odbiornik posiada całe mnóstwo ustawień, z których nie wszystko jaszcze łapie, ale bazuje na ustawieniach fabrycznych i to powinno wystarczyć do testów.
Mam FS-N560 czyli coś co posiada wbudowany GPS 1Hz i tu też przewiduje poobserwowanie zachowanie się AM w testowym oprogramowaniu.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpień 28, 2008, 11:18:00 »
Na podstawie moich prób z 5hz odbiornikiem przestawiłem wartość przewidywania pozycji z 1 sekundy na 0,6 sekundy (minimalna wartość). Szybkość tego odbiornika jest taka, że wartości wyższe np 1,5 czy 2 sekundy powodują, że dojeżdżając do skrzyżowania jest "sieczka" z cofaniem wskazań. Szybkość 5 ustaleń pozycji/sekundę jest tak duża, że większe wartości przewidywania są i niepotrzebne i szkodliwe.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpień 28, 2008, 15:23:41 »
A ja sobie od kilku dni testuję na hp6915 (wbudowany gps Conexant) przy częstotliwości 5Hz. Efekty są dwa:
+ idealnie płynny obraz na ekranie (super sprawa na rodach, skrzyżowaniach, itp)
- czasami (ale dość rzadko) mapa pokazuje że jadę obok ulicy po dachach budynków.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpień 28, 2008, 16:56:47 »
A ja sobie od kilku dni testuję na hp6915 (wbudowany gps Conexant) przy częstotliwości 5Hz. Efekty są dwa:
+ idealnie płynny obraz na ekranie (super sprawa na rodach, skrzyżowaniach, itp)
- czasami (ale dość rzadko) mapa pokazuje że jadę obok ulicy po dachach budynków.

1. Czy masz już tą wersję AM z czasem czytania portu 0,2 s (5Hz) ??
2. Moim zdaniem nie jest to wina 5Hz.... a masz włączone EGNOS (zwiększające dokładność GPS) ?
3. Jak to wbudowany 5Hz na 6915, możesz powiedzieć coś więcej ?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2008, 16:59:24 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpień 28, 2008, 21:10:15 »
Na podstawie moich prób z 5hz odbiornikiem przestawiłem wartość przewidywania pozycji z 1 sekundy na 0,6 sekundy (minimalna wartość). Szybkość tego odbiornika jest taka, że wartości wyższe np 1,5 czy 2 sekundy powodują, że dojeżdżając do skrzyżowania jest "sieczka" z cofaniem wskazań. Szybkość 5 ustaleń pozycji/sekundę jest tak duża, że większe wartości przewidywania są i niepotrzebne i szkodliwe.

Pozdrawiam

Przy próbach z 5Hz też zmniejszyłem czas przewidywania aż do 0 zresztą. Wydaje mi się też, że to jest nie tyle kwestia zalet 5Hz, co samej wersji programu, bo nawet na wbudowanym gps 1Hz na tej najnowszej wersji jest wyraźnie płynniej.

Mam natomiast inny problem. Jeśli ustawię u siebie 5Hz i 115200bd z odbiornikiem BT, to praktycznie przestają działać przyciski ekranowe w menu GPS info. Można dziubać  w strzałki w prawo/lewo lub X, słychać dźwięk przycisku ale nic się nie dzieje. Dopiero za kilku kilkunastoma dziubnięciami można wyjść z tego menu lub przejść do kolejnego. I tak jest tylko na tych trzech menu informacyjnych GPS. Zmniejszanie prędkości portu poprawia to tak, że przy 4300bd w zasadzie działa za każdym razem choć od czasu do czasu tez trafia się takie "martwe" puknięcie.  Tak jakby ekran w tych menu był odświeżany z prędkością zależną od ilości otrzymywanych danych i przy zwiększaniu prędkości przestaje mieć czas na obsługę innych zdarzeń.

Pisałem o tym do suportu ale dostałem tylko odpowiedź standardową. :(

Ktoś z Was zauważył coś podobnego, czy to tylko mój asus tak ma ?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 28, 2008, 21:30:11 »
1. Czy masz już tą wersję AM z czasem czytania portu 0,2 s (5Hz) ??
2. Moim zdaniem nie jest to wina 5Hz.... a masz włączone EGNOS (zwiększające dokładność GPS) ?
3. Jak to wbudowany 5Hz na 6915, możesz powiedzieć coś więcej ?

1. Tak (podwersja 623)
2. Nie sprawdzałem możliwości zmiany dodatkowych opcji, testuję tak jak jest fabrycznie
3. Nie za bardzo rozumiem to pytanie. Ale mogę powiedzieć że osiągnąłem płynność animacji i odwzorowania jaka zapewniał przedtem fabrycznie instalowany TT6 (dedykowany do tego hp).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 28, 2008, 21:41:40 »

Z tymi przyciskami mam tak samo.. choć może nie jest tak, że przestają działać ale działają nie za każdym razem.. tak jakby przechodził do innego ekranu w określonych fragmentach transmisji.. i nie jest to opóźnienie spowodowane  zamuleniem procesora bo dzwięk jest przetwarzany natychmiast i w innych menu reakcja jest natychmiastowa a tu czasem trzeba naciskać po 2-3 razy... napisałem im to już...
Zauważ, że zjawisko występuje jedynie w tym menu... w innych jest ok....

Pozdrawiam
Napisane: Sierpień 28, 2008, 21:37:49
3. Nie za bardzo rozumiem to pytanie. Ale mogę powiedzieć że osiągnąłem płynność animacji i odwzorowania jaka zapewniał przedtem fabrycznie instalowany TT6 (dedykowany do tego hp).
6915 ma odbiornik GPS z pozycjonowaniem 5Hz-owym ??
ISTQB Certified Tester