wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)

• 384 Odpowiedzi
  • 99839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)
« Odpowiedź #300 dnia: Wrzesień 19, 2008, 10:56:20 »
Ładny z Ciebie QMPEL  :mad: To dopiero teraz piszesz że nie ma różnicy 1-5Hz jak ja już kupiłem Qstarz-a :E :E

A na poważnie - Testując nowy nabytek odkryłem że  w miejscach gdzie 5Hz-owy odbiornik miał by okazję się wykazać ,czyli na małych rondach, może nie mieć takiej okazji z powodu niedokładności map .
Spokojnie. I tak zrobiles dobrze bo:
- większa dokadnośc polega nie na tym, że dokładniej pokazuje pozycję ale częściej ją podaje.
- Ten odbiornik dużo szybciej łapie pozycję i ma większośą czułośc. Przynajmniej do mojego z chipem Sirfstar III (GSpace R238)

Poza tym:
- AM nie ma możliwości wyłączania przyciągania do drogi....
ISTQB Certified Tester

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
Odp: wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)
« Odpowiedź #301 dnia: Wrzesień 19, 2008, 11:55:13 »
nawet jak się zrobi trasę pieszą?
Paweł

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #302 dnia: Wrzesień 19, 2008, 12:29:13 »
nawet jak się zrobi trasę pieszą?
Według mnie tak.... różnica jest taka, że nie uwzględnia kierunkowości ulic i ma inną średnią prędkość poruszania się.
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #303 dnia: Wrzesień 19, 2008, 13:35:09 »
Spokojnie. I tak zrobiles dobrze bo:
- większa dokadnośc polega nie na tym, że dokładniej pokazuje pozycję ale częściej ją podaje.
- Ten odbiornik dużo szybciej łapie pozycję i ma większośą czułośc. Przynajmniej do mojego z chipem Sirfstar III (GSpace R238)

Poza tym:
Moja to wiedzieć  :E :E i być szczęśliwy  (Przecież się śmiałem)
Kopara opadła jak złapał fix-a u mnie w piwnicy ,Sirff miał problemy na poddaszu bo pół dachu jest z blachy a Qstarz złapał dwa stropy niżej :O
co do przyciągania to w trybie śledzenia   " sieda" wyłączyć
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #304 dnia: Wrzesień 19, 2008, 14:25:02 »
co do przyciągania to w trybie śledzenia   " sieda" wyłączyć
Jeździsz w trybie śledzenia.... chyba, że jeździsz w trybie playback ...  :O :E
Dobra...żartowałem :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 14:43:55 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #305 dnia: Wrzesień 19, 2008, 22:47:11 »

No właśnie PUNIEK ładnie to ująłeś ws odbiorników 1Hz i 5Hz
Co do przyciągania do drogi to się jednak da. Nie da się bez wyznaczania celu, ale przy trasie PRZEŁAJOWEJ się da. Pozostałe typy trasy przyciągają.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 01:48:24 wysłana przez QMPEL »

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #306 dnia: Wrzesień 20, 2008, 02:19:35 »
Dobrze zrobił bo w tym wątku o 5Hz jest może 5% :)
Zresztą sam wątek nie zaczął sie od 5hz.....
Też myślę, że wątek dobrze zrobił "precyzji wskazań GPS podczas jazdy" ale niekoniecznie z powodu częstotliwości tylko. Tak czy siak byleś pierwszy, który testował w boju AM z 5Hz-owym GPSem :ok:
Co do precyzji, to jak w każdym aspekcie techniki, wymagania będą rosły i będzie o czym gadać jeszcze długo. Mam nadzieję, że np za rok będą tu się pojawiały głosy oburzonych nabywców AM, którzy jadąc autostradą prawym pasem wg wskaźnika jechali lewym lub że jest błąd w leśnej ścieżce do gajowego i chcą zwrócić towar :proud:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 02:27:40 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #307 dnia: Wrzesień 20, 2008, 08:55:17 »
Tak czy siak byleś pierwszy, który testował w boju AM z 5Hz-owym GPSem :ok:

Niestety bywam przeważnie pierwszym a czasami jedynym, który ma problemy... :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #308 dnia: Wrzesień 20, 2008, 13:41:52 »
No i miało działać to tak że nie przegapisz zjazdu bo program dzięki częstemu odświeżaniu pozycji dokładnie wie kiedy do tego zjazdu dojeżdżasz nawet gdy jedziesz bardzo szybko .W tym przypadku który opisałem jednak te 5Hz nic nie da bo program wie gdzie jesteś 5 x na sekundę ale ,z powodu błędu mapy , i tak nie zna rzeczywistej pozycji względem ronda więc nie ma znaczenia czy nie wie 5x1/s czy 1x 1/s :E  ta sytuacja musi być w jakiś sposób skorygowana przez program co jak widać
To co mnie zupełnie zaskoczyło, to przełączenie z odbiornika GPS BT 5Hz na "tradycyjny" SiRF wbudowany z oczywiście 1Hz. Zaskoczenie było tak duże, że sądziłem że jednak coś pokręciłem z przestawieniem i dalej jadę na 5Hz. Teraz to naprawdę chodzi bardzo dobrze. Jest ogromna różnica na plus w porównaniu z wersją bazową. Przewaga 5Hz-owych ujawnia się jedynie w szybkości reakcji przy ostrym przyśpieszeniu czy hamowaniu lub prowadzeniu po ostrych, szybkich łukach, ale dla kogoś kto nie ma skali porównawczej, to się nie kapnie na jakiej częstotliwości odświeżania pozycji jedzie.
działa coraz lepiej

ps . To co napisałem nie oznacza że nie widzę sensu częstszego odświeżania pozycji :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 13:48:13 wysłana przez RUKAT »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #309 dnia: Wrzesień 21, 2008, 22:17:06 »
No i miało działać to tak że nie przegapisz zjazdu bo program dzięki częstemu odświeżaniu pozycji dokładnie wie kiedy do tego zjazdu dojeżdżasz nawet gdy jedziesz bardzo szybko .W tym przypadku który opisałem jednak te 5Hz nic nie da bo program wie gdzie jesteś 5 x na sekundę ale ,z powodu błędu mapy , i tak nie zna rzeczywistej pozycji względem ronda więc nie ma znaczenia czy nie wie 5x1/s czy 1x 1/s :E  ta sytuacja musi być w jakiś sposób skorygowana przez program co jak widać
Na litość Boską... po to to jest przyciąganie do drogi... to sa mapy cywilne i być może zupełnie celowo nie mają dokładności 1m... i nie mają takie dokładności adne mapy. Jak używałem IGO na mapie Teleatlasu to w 99% kropka była obok mapy.
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #310 dnia: Wrzesień 21, 2008, 22:50:15 »
Puniek  Boga w to nie mieszajmy .  Ja się nie czepiam map Ja tylko zwracam uwagę na ten konkretny przypadek gdy jedziemy po małym rondzie gdzie jak ktoś pisał w tym wątku  5Hz-owy gps będzie pozwalał uzyskać dokładniejszą nawigację . Ja pokazałem przykład że nie koniecznie .

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #311 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:16:42 »
Nie za bardzo chce mi się kłócić...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 23:28:35 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #312 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:39:09 »
Puniek  Boga w to nie mieszajmy .  Ja się nie czepiam map Ja tylko zwracam uwagę na ten konkretny przypadek gdy jedziemy po małym rondzie gdzie jak ktoś pisał w tym wątku  5Hz-owy gps będzie pozwalał uzyskać dokładniejszą nawigację . Ja pokazałem przykład że nie koniecznie .
No i nie masz racji... ja jecha łem choćby dzisiaj na kilku "miniatrurowych" rondach i nigdy nie byłem poza.
Nie odniosłeś się do tego co napisałem, że wszystkie cywilne mapy mają w 95% pozycję lekko obok..
Nie odniosłem się bo ja z tym nie polemizuję .mają w  pozycję lekko obok W moim przykładzie nie pisałem o przesunięciu tylko o niewłaściwym odwzorowaniu geometrycznym : Na mapie centrum ronda jest na przecięciu ulic a w realu ulice dochodzą do ronda po stycznej .Gołym okiem bez pomiarów geodezyjnych widać że jest inaczej ale to też nie na to narzekam (ja wcale nie narzekam  :E  ) Ja chciałem tylko pokazać że w danej sytuacji (tzn. gdy mapy nie są dostatecznie dokładne)  to odświeżanie pozycji 1/s czy 5/s nie ma znaczenia bo program i tak musi "zgadnąć " kiedy dojeżdżamy do zjazdu , co potwierdził QMPEL pisząc że trudno zauważyć różnicę bo algorytm sobie dobrze radzi  z jasnowidzeniem  :E
Napisane: Wrzesień 21, 2008, 23:37:44
Nie za bardzo chce mi się kłócić...
a kto się kłóci,my się tylko nie rozumiemy  :E

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #313 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:40:12 »
ohoho, ale poszło na ostro. Myślę, że rozmawiacie na dwie różne sprawy, czyli precyzji GPS i dokładności map, ale nie wtrącam się :P
Jeśli Talibowie wyślą rakietę wycelowaną w mój tapczan i pomylą się o 5 metrów, to nie żyję, a jeśli trafią idealnie miedzy oczy, to podwójnie nie żyję, więc juz chyba to nie ma znaczenia i nie powinno być jakiś ograniczeń dokładności GPS. (jeśli są)

Słuchajcie, czy istnieje już gdzieś rozwiązanie odwrotne do przyciągania wskaznika do drogi , czyli przyciąganie drogi do wskaźnika?. Jeśli nie, to chyba nie powinno to być takie trudne do spreparowania, aby przy pomocy jakieś funkcji "KORYGUJ" naciągnąć drogę we właściwe miejsce i zapisać na stałe, a przy okazji aktualizacji kolejnej wersji AM, zassa sobie moją mapę i zrobi z tego użytek.
Jeśli jest to totalnie idiotyczne, to proszę o łaskę- mam pięcioro dzieci :shock:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2008, 23:50:59 wysłana przez QMPEL »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #314 dnia: Wrzesień 21, 2008, 23:50:20 »

Słuchajcie, czy istnieje już gdzieś rozwiązanie odwrotne do przyciągania do drogi wskaźnika, czyli przyciąganie drogi do wskaźnika. Jeśli nie, to chyba nie powinno to być takie trudne do spreparowania, aby przy pomocy jakieś funkcji "KORYGUJ" naciągnąć drogę we właściwe miejsce i zapisać na stałe, a przy okazji aktualizacji kolejnej wersji AM, zassa sobie moją mapę i zrobi z tego użytek.
Jeśli jest to totalnie idiotyczne, to proszę o łaskę- mam pięcioro dzieci :shock:

No nie wiem jak sobie to wyobrażasz :-? Przesunięcie mapy nie jest stałe ,Sami w AM napisali że w miastach jest dokładniej a poza miastami mniej poza tym często jest tak że kawałek drogi idzie idealnie a kawałek mocno z boku .  Musiało by siatkę dróg naciągać do pozycji gps  tylko jak długi kawałek ,a co gdy obok drogi głównej idzie lokalna to którą dociągać . Proste by to nie było

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #315 dnia: Wrzesień 22, 2008, 00:00:14 »
No więc wyobrażam to sobie okiem laika i dla mnie jest to bardzo proste :smile:.
Natomiast sens jest w naciąganiu konkretnej drogi po której jadę, a nie siatki dróg, bo to juz sensu by nie miało. Nie rozumiem argumentu "w miastach i poza miastem".

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #316 dnia: Wrzesień 22, 2008, 00:13:44 »
No więc wyobrażam to sobie okiem laika i dla mnie jest to bardzo proste :smile:.
Natomiast sens jest w naciąganiu konkretnej drogi po której jadę, a nie siatki dróg, bo to juz sensu by nie miało. Nie rozumiem argumentu "w miastach i poza miastem".
To jest tylko argument na to że przesunięcie jest zmienne i siatka dróg już jest ponaciągana żeby drogi miejskie i wiejskie do siebie pasowały .
Przesunięcie  konkretnej drogi nie może powodować wyrwania jej z siatki trzeba ją albo wygiąć ale wtedy na kawałku będzie jeszcze bardziej niedokładnie niż było ( tak było kiedyś na komputerowej mapie Cartal-a)  albo trzeba skorygować też inne drogi czyli naciągać całą siatkę , (tak miej więcej jak pończochę )

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #317 dnia: Wrzesień 22, 2008, 00:45:49 »
No właśnie chodzi mi o przesunięcie drogi-linii na siatce, a nie siatkę na której jest linia. Dla mnie jest to tylko wirtualny obraz graficzny i teoretycznie można z tym zrobić co się chce, kwestia tylko czy prostym sposobem, możliwym do wprowadzenia np. w PDA.

Tak czy siak zrobiłem w sumie jakieś 1500km z wersją 635 i można powiedzieć, że AM już świetnie sobie daje radę z pozycjonowaniem i to nawet z odbiornikami GPS 5Hz. Daje to nadzieję, że wersja finalna nie będzie gorsza, ale pozostaje jeszcze to, o czym ty też RUKAT pisałeś, czyli mapy. Generalnie uważam, że nie jest źle i te narzekania na mapy AM są nieco przesadzone, ale z drugiej strony to dobrze że są, bo to zdrowe chcieć lepiej, więcej i dokładniej.
Może obecne zapisywanie śladu i wysyłka do supportu jest jedynym realnym sposobem, ale może nie...(?), więc rzucam pomysł  B)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #318 dnia: Wrzesień 22, 2008, 07:18:25 »
W ten weekend zrobiłem ok 600km z wersja "635-specjalną"  i po poprawkach zrobionych w 635' już chyba uporali się z problemem niestabilności na iPAQ 214. Nie ma tez problemu nie pomniejszających się ponownie ikonek w oddaleniu. Napisałem chyba, bo "licho nie śpi" - :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 12:14:56 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #319 dnia: Wrzesień 22, 2008, 08:48:42 »
W ten weekend zrobiłem ok 600km z wersja "specjalną" 635 i po poprawkach zrobionych w 635' już chyba uporali się z problemem niestabilności na iPAQ 214. Nie ma tez problemu nie pomniejszających się ponownie ikonek w oddaleniu. Napisałem chyba, bo "licho nie śpi" - :)

A mnie w tej wersji pojawił się problem, że czasami po rekalkulacji trasy AM wyświetlała przez kilka sekund mapkę całej wyznaczonej na nowo trasy (tak jak to ma miejsce przy wyznaczaniu nowej trasy). Oczywiście przeszkadza to nieco w tym momencie w nawigacji. Co ciekawe efekt ten występuje tylko raz na jakiś czas.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #320 dnia: Wrzesień 22, 2008, 09:43:36 »
W ten weekend zrobiłem ok 600km z wersja "specjalną" 635 i po poprawkach zrobionych w 635' już chyba uporali się z problemem niestabilności na iPAQ 214. Nie ma tez problemu nie pomniejszających się ponownie ikonek w oddaleniu. Napisałem chyba, bo "licho nie śpi" - :)

A mnie w tej wersji pojawił się problem, że czasami po rekalkulacji trasy AM wyświetlała przez kilka sekund mapkę całej wyznaczonej na nowo trasy (tak jak to ma miejsce przy wyznaczaniu nowej trasy). Oczywiście przeszkadza to nieco w tym momencie w nawigacji. Co ciekawe efekt ten występuje tylko raz na jakiś czas.
Jesteś pewien, że mówimy o tej samej wersji?
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #321 dnia: Wrzesień 22, 2008, 09:59:49 »
Tak, o wersji 635 (testowane: sobota-niedziela).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #322 dnia: Wrzesień 22, 2008, 10:56:06 »
Chyba jednak nie tą samą wersję mamy na myśli....  :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 12:13:38 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #323 dnia: Wrzesień 22, 2008, 12:01:39 »
EMISIU - spróbuje dziś wyprowadzić wersję 635 z równowagi, aby musiała wielokrotnie kalkulować trasę i może coś jeszcze jest nie tak. Zdarzało mi się wielokrotnie w łodzi, czy Warszawie nie jechać tam, gdzie Hołek sobie życzył i nic takiego nie zauważyłem, ale może od pewnego momentu, kiedy na nowo wyznacza całą trasę, coś takiego może się dziać- zobaczymy.

U mnie jedynie z negatywów, które się ujawniły, to wyłączający się bez wyraźnego powodu sprzęt. Już było tyle nakładek programowych, że zarządzanie energią się skaszaniło, ale po ponownym wgraniu od zera powinno być OK. Nie robię tego, bo mi się nie chce. Poczekam na wersję finalną.

Jedynie co bym zmienił, to czas/drogę od momentu wyjechania z wyznaczonego śladu do momentu wyznaczenia nowego. W praktyce nowy ślad pojawia się dopiero może po ok 30-40m. AM najpierw na chwilę jedzie na na zaplanowany manewr, potem zastanawia się, kalkuluje i dopiero mamy nowa trasę. Reakcja na wyjechanie z trasy jest zbyt wolna. Zbyt długo trzeba jechać "na ślepo".

Zaproponowałem też wprowadzenie parametru przyśpieszenia, co moim zdaniem sprawiłoby większą stabilność obrazu, przez wyeliminowanie nagłych krótkich skoków ekranu przekraczających tę wartość, wywołanych błędami  GPS, jak też dużymi np z ulicy na ulicę. Co z tym zrobią nie wiem, ale w zamyśle pomysł chyba głupi nie jest. Przyjąłem maksymalną wartość realną jaką mamy w rzeczywistości, czyli podczas hamowania. jest to wartość ujemna, ale to to samo.

To samo jeśli chodzi o częstotliwość odświeżania ekranu. Teraz to klatkowanie ruchu odbywa się wg mnie 5-6x/s. Może zwiększenie tej częstości nie zabije wydajności, a na pewno poprawi odczuwalny komfort animacji przy dużych zbliżeniach, na których się na ogół jeździ.

Jak widać uwagi moje to drobiazgi, niezwiązane z precyzją i szybkością wskazań pozycji, bo nie mam się do czego przyczepić. Wszystko chodzi śpiewająco i na luzie i mam nadzieję, że już nic nie wylezie złego.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 12:15:05 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #324 dnia: Wrzesień 22, 2008, 12:12:28 »
Dzisiaj zadałem pytanie zasadnicze dotyczące sposobu instalacji wersji testowych i dostałem nastepująca odpowiedź:

"instalacje nieoficjalnych nakładek programowych należy przeprowadzać najlepiej na nowo zainstalowana wersje oficjalna."

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #325 dnia: Wrzesień 22, 2008, 12:50:27 »
Czyli się zmieniło, wcześniej zalecali instalować bez przeinstalowania oryginału
Paweł

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #326 dnia: Wrzesień 22, 2008, 13:00:45 »
Chyba jednak nie tą samą wersję mamy na myśli....  :)

Sugerujesz, że mogą być dwie rożne "635-tki"? Jeśli coś wiesz w tej materii to napisz.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #327 dnia: Wrzesień 25, 2008, 21:18:37 »
Problem niestabilności AM (wysypywania się ) u mnie cały czas trwa. Cały czas robię testy już na 4-ej wersji testowej i wciąż nie wiadomo co się dzieje. Wszystkie programy działają u mnie ok, oglądam nawet filmy divx w VGA z prawie podwójnym bitrate, używam różnych innych programów a takie jaja są tylko z Automapą...
W ostatniej wersji z dzisiaj pojawił się komunikat "Out of Memory"... choć kurde mam ponad 60MB wolnej pamięci przy trasie ponad 2500km!
Załamka... :mad:
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #328 dnia: Wrzesień 25, 2008, 21:47:42 »
A mówiłem, że chińczyki...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #329 dnia: Wrzesień 25, 2008, 23:05:25 »
A mówiłem, że chińczyki...
Sam jesteś  :mad: chińczyk...
ISTQB Certified Tester