wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)

• 384 Odpowiedzi
  • 99597 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy
« Odpowiedź #240 dnia: Wrzesień 05, 2008, 13:58:50 »
Nie wiem czy to nie było już wcześniej, ale częstotliwości odczytu portu GPS są pozmieniane i podane reż w Hercach (1-5)
W kilku poprzednich też to było... na pewno było w 627 a o ile dobrze pamiętam w 623 też.
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #241 dnia: Wrzesień 05, 2008, 15:19:53 »
Po krótkim oglądzie i teście 632 na drodze nie widzę jakiś zmian. Chodzi dobrze jak chodziła, czyli etap jakiejś kosmetyki jeno, lub jeszcze z czasem coś wylezie.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #242 dnia: Wrzesień 05, 2008, 15:37:09 »
Po krótkim oglądzie i teście 632 na drodze nie widzę jakiś zmian. Chodzi dobrze jak chodziła, czyli etap jakiejś kosmetyki jeno, lub jeszcze z czasem coś wylezie.
Pewnie usunęli jakieś błędy.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #243 dnia: Wrzesień 05, 2008, 21:59:25 »
Tak, to było od kilku podwersji.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #244 dnia: Wrzesień 05, 2008, 22:55:40 »
No niestety są negatywy w wersji 632 i to poważne.
Tradycyjnie włączam wszelakie funkcje i parametry na maxa, ustalam trasę i jadę tak do celu aby AM się napracowała, czyli inaczej niż najkrócej. Chodzi mi o szybką i częstą  rekalkulację w mieście, które zresztą bardzo dobrze znam.
W wersji 627 było idealnie a wersji 632 program jakby zapomina po pierwszej zmianie trasy, gdzie jedzie i skupia się na powrocie na pierwszy ślad. Po kilku czy kilkunastu takich dziwnych wytyczeń trasy, pojawia się komunikat, że mimo wszelkich starań wyczerpała już możliwości, a jest to w ścisłym centrum miasta zresztą.
Komunikat niechętnie daje się wyłączyć i ciągle powraca.
Wygląda teraz tak, że wszystko jest OK, pod warunkiem, że nie zmienimy wytyczonej przez AM trasy. Jeśli to zrobimy jest totalna kicha
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 23:42:35 wysłana przez QMPEL »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #245 dnia: Wrzesień 05, 2008, 23:04:41 »
Zgadza się, któraś zmiana nie wypaliła i dzieją się dziwne rzeczy, zobacz wątek: Dziwny błąd kalkulacji trasy
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #246 dnia: Wrzesień 05, 2008, 23:18:46 »
Zgadza się, któraś zmiana nie wypaliła i dzieją się dziwne rzeczy, zobacz wątek: Dziwny błąd kalkulacji trasy
Tak to już jest jak się coś tworzy. Po wynikach wersji 627 wypada przepuszczać, że wersja oficjalna będzie super :ok:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #247 dnia: Wrzesień 07, 2008, 15:42:43 »
Optymalna na ten moment jest wersja 629 (jeszcze dobrze rekalkuluje, a już nie ma błędu znikania ulic).

« Odpowiedź #248 dnia: Wrzesień 07, 2008, 17:37:25 »
A mi dzisiaj jadąc z Elbląga do Olsztyna przed samym Olsztynem zawiesiła Nokię 330. Po dokonaniu powtórnego załączenia już było dobrze. Ale zauważyłem, że opóźnia moją pozycję i po zatrzymaniu jeszcze trwa ok. 4-5 sek. jak pokaże 0 km/h. Odświeżanie mam na 2Hz.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #249 dnia: Wrzesień 07, 2008, 22:52:00 »
Optymalna na ten moment jest wersja 629 (jeszcze dobrze rekalkuluje, a już nie ma błędu znikania ulic).
tak tak, miałem na myśli 629. Już mi te wersje się mieszają, a to jeszcze nie koniec :proud:
Napisane: Wrzesień 07, 2008, 22:45:46
A mi dzisiaj jadąc z Elbląga do Olsztyna przed samym Olsztynem zawiesiła Nokię 330. Po dokonaniu powtórnego załączenia już było dobrze. Ale zauważyłem, że opóźnia moją pozycję i po zatrzymaniu jeszcze trwa ok. 4-5 sek. jak pokaże 0 km/h. Odświeżanie mam na 2Hz.
OK, ale nie jestem przekonany, że mówimy o tym samym. Możesz napisać jaką masz wersję AM?. Dobrze będzie jak to wszystko opiszesz w mailu do supportu. Przyczyn takiej zawieszki może być wiele, ale większość daje się rozszyfrować.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #250 dnia: Wrzesień 09, 2008, 10:14:48 »
Niestety u mnie na iPAQ 214 jest problem z niestabilnością. Polega to na tym, że pojawia się biały ekran z komunikatem od PDA, że wystąpił błąd z aplikacją _wm5AM.exe i propozycją wysłania raportu o błędzie do Microsoftu. Dzisiaj rano jadąc ze Śródmieścia Warszawy na Służewiec miałem to 3x. Za każdym razem musiałem robić softreset. Pomogła dopiero sekwencja: softreset, wyłączenie, włączenie urządzenia i dopiero AM bo jak robiłem sam soft reset to za każdym razem sytuacja wracała.

Pozdrawiam

PS: 629 nałożona na 618
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #251 dnia: Wrzesień 09, 2008, 11:47:18 »
Czyli masz to samo, co w poprzedniej maszynce :worried: Ciekawy przypadek. Jedyne wspólne punkty to to, że oba urządzenia to HP, ale to chyba słaby związek przyczynowo-skutkowy. Chyba nic ci nie pozostało jak zgłosić do supportu.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #252 dnia: Wrzesień 09, 2008, 12:06:18 »
Czyli masz to samo, co w poprzedniej maszynce :worried: Ciekawy przypadek. Jedyne wspólne punkty to to, że oba urządzenia to HP, ale to chyba słaby związek przyczynowo-skutkowy. Chyba nic ci nie pozostało jak zgłosić do supportu.
Zgłosiłem ale oni to samo... by przysłać plik trasy ale to nie na wiele się zda bo problem występuje w różnych miejscach miasta a do tego tracę kontrole na d aplikacją więc często bywa, że plik trasy jest uszkodzony.
Na poprzednim tego nie było.
Jest różnica taka, że to nowe urządzenie to VGA.
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #253 dnia: Wrzesień 09, 2008, 12:10:51 »
Posiadam obecnie AM EU 5.1.1 (629) - zauważyłem, że także ma problemy ze skasowaniem trasy. Ostatnio jadąc nie wykonałem jej poleceń gdyż znałem drogę i jechałem inaczej niż mi podpowiadała i pewnym momencie zaważyłem, że zaczęła mi podawać informacje z poprzedniej trasy? W domu sprawdzam trasę - była ta którą wybrałem więc włączyłem "Demo" niby prowadziło dobrze - zatrzymałem i po chwili włączyłem od początku i zaskoczenie - pojawiło się demo z Paryża! Zgłosiłem do AM.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #254 dnia: Wrzesień 11, 2008, 09:42:42 »
Jak problemy to w mnie .. zasada ta sie sprawdza  :(
Oto jak wyglądała moja dzisiejsza droga do pracy.

1. AM uruchomiłem pod domem na Bemowie i ustawiłem prowadź do .... (Mokotów).

2. Sygnał GPS został złapany na ul. Powstańców Śląskich

3. Nastepnie zgodnie z wyznaczoną trasą skręciem w ul.Gen Maczka gdzie zaczął się korek.

4. Problem pojawił sie już przed skrzyżowaniem z ul.Rudnickiego. Nagle W miejscu gdzie jest znak manewru pojawił się trójkąt ostrzegawczy a nastepnie znikł i AM zaczęła migać tzn znikały i pojawiały się i znikały: strzałka manewru,odległość (pojawiło sie zero) do manewru i ulica manewru - tak ze 2x na sekundę.
Po skręcie w Prymasa tysiąclecia nadal występowało miganie a przy próbie wejścia do menu by wyłączyć AM pojawiał się biały ekran z Windows Mobile z komunikatem, że jest problem/błąd z aplikacją _wm5AM.exe i propozycją wysłania raportu o błędzie do Microsoftu. Automapę udało mi sie wyłączyć softresetem.

5. AM ponownie włączyłem na ul. Kasprzaka (omijałem korki) i ponownie to samo pojawiło się na ul. Raszyńskiej.

6. Wyłączyłem to bo mogłem jedynie spowodować wypadek.

Wynika z tego, że występuje jakiś "gruby" problem niestabilności na tym konkretnym modelu urządzenia (IPAQ 214) bądź generalnie na urządzeniu typu VGA - uniemożliwiający całkowicie korzystanie z Automapy i wymagający poważnego potraktowania.

Tym przykładem chciałem pokazać jak wygląda ten problem u mnie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 10:55:53 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #255 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:00:11 »
To faktycznie jakaś felerna trasa. Zmień trasę ( :proud:żarcik).
Pewnie taki głos w sprawie jak: "a ja mam VGA i wszystko pięknie chodzi" niewiele wnosi, bo oczekujesz jakieś recepty, ale to raczej nie wina VGA. Może daj ten temat na forum sprzętowym HP i może tam coś wymyślą.
Pozdrawiam

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #256 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:06:02 »
To faktycznie jakaś felerna trasa. Zmień trasę ( :proud:żarcik).
Pewnie taki głos w sprawie jak: "a ja mam VGA i wszystko pięknie chodzi" niewiele wnosi, bo oczekujesz jakieś recepty, ale to raczej nie wina VGA. Może daj ten temat na forum sprzętowym HP i może tam coś wymyślą.
Pozdrawiam
Problem jest z aplikacją AM a nie HP i nie zależy od trasy. To był przykład bo wystepuje na wielu różnych trasach.
Miałem na wiosne też problem z niestabilnością, który wystepował tylko u mnie (na poprzednim sprzęcie). Po pozostawieniu sprzętu w centrum Automapy okazało się, że znaleźli jakiś głęboko ukryty błąd w aplikacji...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 13:10:32 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #257 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:09:11 »
Wiem, że nie z trasą - żartowałem. Może i tym razem przyczynisz się do wykrycia jakiegoś babola w AM, jeśli to nie wina sprzętu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 13:11:24 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #258 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:11:01 »
Wiem, że nie z trasą - żartowałem.
I mnie nie odsyłaj do HP......
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #259 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:17:50 »
Wiem, że nie z trasą - żartowałem.
oj widzę, ze jesteś zagotowany maksymalnie. Tylko delikatnie ci doradzam, abyś dał ten temat na szerszym forum, bo nie wiem czy tu jeszcze ktoś zagląda, a problem jest faktycznie poważny.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 13:46:53 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #260 dnia: Wrzesień 11, 2008, 13:44:23 »
oj widzę, ze jesteś zagotowany maksymalnie. Tylko delikatnie ci doradzam, abyś dał ten temat na szerszym forum, bo nie wiem czy tu jeszcze ktoś zagląda.
Trochę bo nie lubię być spuszczany z wodą.. a tak się poczułem  :(
Wiadomo, że większość problemów z AM to problemy takie właśnie występujące na konkretnych modelach...
Problem zgłosiłem do supportu a tu wrzucam informację. Dla ciekawości... zjawisko z miganiem występuje także odtwarzając zapis śladu na sucho (za każdym razem w tym samym miejcu).....

Pozdr
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 14:49:45 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #261 dnia: Wrzesień 11, 2008, 14:32:37 »

Nowe smartfony HP to już IMHO nie to samo co wcześniejsze produkty. Chińczyki zawsze coś spieprzą.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #262 dnia: Wrzesień 12, 2008, 08:21:02 »
HP 214to nie jest smartfon :ohreally:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #263 dnia: Wrzesień 12, 2008, 10:18:13 »
Zauważyłem, że 632 ma lepszy algorytm wyznaczania trasy. Wersja ze strony AM potrafiła w wersji optymalnej wyznaczac trasę w lewo w prawo w lewo w prawo w lewo w prawo. Teraz eliminuje liczbę zakrętów do minimum i wyznacza trasę w lewo w prawo.
Paweł

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #264 dnia: Wrzesień 12, 2008, 10:31:21 »
Zauważyłem, że 632 ma lepszy algorytm wyznaczania trasy. Wersja ze strony AM potrafiła w wersji optymalnej wyznaczac trasę w lewo w prawo w lewo w prawo w lewo w prawo. Teraz eliminuje liczbę zakrętów do minimum i wyznacza trasę w lewo w prawo.
Przecież w innym wątku pisano, że właśnie 632 ma coś skopane w algorymie .... i wysłali maila, że znaleźli błąd?

Pozdrawiam

Dopisane: Wrzesień 12, 2008, 10:29:19
Co do opisywanego przeze mni wczoraj błędu nistabilności aplikkacji testowo przestawiłem czytanie błędu z 5Hz na 2Hz i jak narazie aplikacja nie wysypała się. Może zatem jest jeszcze jakiś błąd/niestabilnośc zwiazana z szybkim czytaniem portu/ustalaniem pozycji???

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 10:33:11 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline plesniak

• 489
« Odpowiedź #265 dnia: Wrzesień 12, 2008, 12:04:49 »
to ja pisałem że skopane jest w przypadku ustalenia trasy alternatywnej. Zachowuje się tak jakby koniecznie chciał żebym po zjechaniu z trasy wrócił na nią, ale wybiera najgorsze możliwe warianty
Paweł

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #266 dnia: Wrzesień 12, 2008, 12:07:23 »
to ja pisałem że skopane jest w przypadku ustalenia trasy alternatywnej. Zachowuje się tak jakby koniecznie chciał żebym po zjechaniu z trasy wrócił na nią, ale wybiera najgorsze możliwe warianty
No to troche sobie zaprzeczyłeś.... a udostępnili już poprawkę?
ISTQB Certified Tester

*

Offline plesniak

• 489
« Odpowiedź #267 dnia: Wrzesień 12, 2008, 13:13:11 »
Powinienem napisac że w przypadku A poprawili, w przypadku B zepsuli :)
Paweł

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #268 dnia: Wrzesień 12, 2008, 13:27:17 »
Powinienem napisac że w przypadku A poprawili, w przypadku B zepsuli :)
A możesz rozszyfrować te opcje?
ISTQB Certified Tester

*

Offline plesniak

• 489
« Odpowiedź #269 dnia: Wrzesień 12, 2008, 13:50:10 »
A - Wersja ze strony AM potrafiła w wersji optymalnej wyznaczac trasę w lewo w prawo w lewo w prawo w lewo w prawo. Teraz eliminuje liczbę zakrętów do minimum i wyznacza trasę w lewo w prawo.
B - W przypadku ustalenia trasy alternatywnej, zachowuje się tak jakby koniecznie chciał żebym po zjechaniu z trasy wrócił na nią, ale wybiera najgorsze możliwe warianty.
Paweł