wersje testowe - dyskusja testerów (było: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy)

• 384 Odpowiedzi
  • 98222 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: Precyzja wskazań GPS podczas jazdy
« Odpowiedź #150 dnia: Sierpień 28, 2008, 22:16:09 »
Właśnie tego nie wiem, ale zacytuję to co już raz w tym wątku pisałem:

"według danych katalogowych wbudowany w smartfony HP odbiornik Conexant (model sprzed dwóch lat) wysyła dane przy prędkości 57600 (a w zasadzie może być odpytany przez program zewnętrzny) co: 0,1s ; 0,125s ; 0,2s ; 0,25s ; 0,5s ; 0,75s ; 1s ; 1,25s...., i wyższe czasy. Zainstalowany fabrycznie OEM-owy TT6 odczytuje odbiornik gps co 0,2s."

Zaintrygowało mnie to, i stąd moje eksperymenty. Dziś już nie sposób się coś więcej o tym chipie dowiedzieć, bo Conexant sprzedał później prawa do tego układy Sirfowi. A co Sirf z tym zrobił to nie wiem.
Nie wiem też, jak się dobrać do tego odbiornika, znany mi soft go nie widzi (od strony programowej/programowania).

A więc opisałam tylko to co widać naocznie (namacalnie). Rożnica (w sensie pozytywnym) widoczna jest "gołym okiem".

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #151 dnia: Sierpień 28, 2008, 23:03:28 »
Ale z tego co wiem to SIRF III nie potrzafi taktować szybciej niż co 1 s...
Może pozycja jest ustalana co 1 s ale dane są wznawiane co części sekundy co powoduje większą ciągłość danych otrzymmyawnych przez aplikację nawigacyjną (AM). Z tego co zauważyłem to poprawki w synchronizacji danych z portu com w 623 poprawiły pracę także na 1s....?
A zobacz tekstowo plik zapisu trasy... co ile sa dane...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2008, 23:06:46 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #152 dnia: Sierpień 29, 2008, 01:44:04 »
Odnośnie wymarłych przycisków ekranowych w AM, to ja nie mam najmniejszych problemów, nawet jeśli wszystko jest ustawione na maxa, czyli grafika, częstotliwość, szybkość transmisji, uwolnienie szybkości czytania z karty pamięci i wszystkie funkcje które normalnie się używa w AM(mam FS-N560). Myślę, że temat podniesienia częstotliwości jest tematem nowym, podnoszącym poprzeczkę producentom sprzętu i programów nawigacyjnych i trzeba trochę czasu na ustalenie przyczyn różnych dziwnych zjawisk dla konkretnego sprzętu, niekoniecznie leżących po stronie informatyków w AM.

To świetnie, że temat ten tak się rozkręcił i znalazł konkretny i szybki oddźwięk u twórców AM. Szkoda, że nie ma takiego przełożenia na producentów sprzętu. Najwyższy czas na sprzęt kieszonkowy dużo bardziej wydajny. Można częściowo testować oczywiście AM na notebooku i nie zastanawiać się nad wydajnością, a skupić na samym programie, ale aż takim maniakiem AM nie jestem, aby sobie kupować dodatkowy program, bo nie mogą się jakoś w AM przekonać do rozwiązania, żeby można było przypisać jedną licencję do PDA i PC z możliwością synchronizacji, ale to już zupełnie inny film...

EMISIU - wszystko wskazuje na to, że nie masz modułu GPS z odświeżaniem pozycji 5Hz
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2008, 02:00:44 wysłana przez QMPEL »

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #153 dnia: Sierpień 29, 2008, 07:51:51 »
Odnośnie wymarłych przycisków ekranowych w AM, to ja nie mam najmniejszych problemów, nawet jeśli wszystko jest ustawione na maxa, czyli grafika, częstotliwość, szybkość transmisji, uwolnienie szybkości czytania z karty pamięci i wszystkie funkcje które normalnie się używa w AM(mam FS-N560). Myślę, że temat podniesienia

Dzięki za informacje. Spróbuję w takim razie poeksperymentować trochę ze sprzętem... 
Temat faktycznie jest nowy i trochę jeszcze czasu upłynie zanim wszystkie "klocki" będą pasować do całej układanki.

Pozdrawiam
W.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #154 dnia: Sierpień 29, 2008, 09:33:31 »
Odnośnie wymarłych przycisków ekranowych w AM, to ja nie mam najmniejszych problemów, nawet jeśli wszystko jest ustawione na maxa, czyli grafika, częstotliwość, szybkość transmisji, uwolnienie szybkości czytania z karty pamięci i wszystkie funkcje które normalnie się używa w AM(mam FS-N560). Myślę, że temat podniesienia

Dzięki za informacje. Spróbuję w takim razie poeksperymentować trochę ze sprzętem... 
Temat faktycznie jest nowy i trochę jeszcze czasu upłynie zanim wszystkie "klocki" będą pasować do całej układanki.

Pozdrawiam
W.

Pozdr

Ja też mam ten problem  zwłaszcza w menu GPS (informacje) :-?
A sprzęt mam wydajny (624MHz).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2008, 10:49:49 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
« Odpowiedź #155 dnia: Sierpień 29, 2008, 09:56:33 »
Ja jednak mam ten problem w menu GPS (informacje).. i tylko w tym  :-?

Pozdr

No właśnie. Efekt występuje tylko i wyłącznie w menu informacje GPS. Nie bardzo pamiętam , czy ten efekt był od zawsze, czy pojawił się w którejś z ostatnich wersji, bo 5Hz mam od niedawna, a na wbudowanym gps i 4800bd "martwe" puknięcia praktycznie nie występują.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #156 dnia: Sierpień 29, 2008, 10:50:46 »
Ja jednak mam ten problem w menu GPS (informacje).. i tylko w tym  :-?

Pozdr

No właśnie. Efekt występuje tylko i wyłącznie w menu informacje GPS. Nie bardzo pamiętam , czy ten efekt był od zawsze, czy pojawił się w którejś z ostatnich wersji, bo 5Hz mam od niedawna, a na wbudowanym gps i 4800bd "martwe" puknięcia praktycznie nie występują.

U mnie przy 5Hz i 4800 także to występuje...
ISTQB Certified Tester

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #158 dnia: Sierpień 29, 2008, 11:21:04 »
Nie mam czasu na szukanie jednego zdania w w kilkiu watkach . Odnoszenie do innych dyskujsi tego samego autora nie ma sensu. To tak jakby Lepper powoływał się na swoje cytaty by udowodnić, że ma rację (sorki za porównanie). Wg mnie wen model jest dośc stary i nic tego nie zmieni. Jako dowód podam, że ma nawet WM 5.. choć od dawna jest WM 6 a nawet WM 6.1 więc nie przypuszczam (a moje przekonanie graniczy z pewnością) by był w nim zastosowany 5Hz odbiornik...
Nie chciałem tego pisać wczoraj by Ci nie sprawiać przykrości ale dzisiaj nie wytrzymałem...

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #159 dnia: Sierpień 29, 2008, 11:30:54 »
No nie moja wina, ze linki do Global Locate juz nie dzialaja. Tam bylo to pieknie opisane co siedzi.
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #160 dnia: Sierpień 29, 2008, 11:53:29 »
No nie moja wina, ze linki do Global Locate juz nie dzialaja. Tam bylo to pieknie opisane co siedzi.
Hmm... tak to już jest z linkami  :(

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #161 dnia: Sierpień 29, 2008, 22:13:51 »
Słuchajcie, jeśli Puńkowi nie zarzucicie jakiejś specyfikacji sprzętu to nie uwierzy. Ja zresztą też. Bez jakiegoś konkretnego dowodu zapowiada się słowny ping pong bez końca, a tego bym nie chciał w tym wątku.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 01:21:44 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #162 dnia: Sierpień 30, 2008, 00:12:49 »
W wersji 628 problem z opóźnieniami klawiszy lub wręcz brakiem reakcji (szczególnie w menu GPS Informacje) przy 5Hz taktowaniu także występuje...
Wysłałem informację do Supportu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 17:53:48 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #163 dnia: Sierpień 30, 2008, 14:47:22 »
... pong. :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #164 dnia: Sierpień 30, 2008, 20:27:22 »
W wersji 628 problem z opóźnieniami klawiszy lub wręcz brakiem reakcji (szczególnie w menu GPS Informacje) przy 5Hz taktowaniu także występuje...
Wysłałem informację do Supportu.

Jest już 628? Nie wiedziałem, ja zatrzymałem się na 623.  :worried:

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpień 30, 2008, 21:47:20 »
Nie martw się Emisiu, ja też nie dostałem wersji 628. Widać, że tylko Puniek ma u nich fory :proud: . Ja zresztą nie tęsknię bardzo za dziesiątkami kolejnych poprawek produkowanymi codziennie przez AM, tym bardziej, że nie wiadomo jakie zmiany wprowadzają i na co zwrócić uwagę. Wolałbym współprace na zasadzie: wprowadziliśmy zmianę taką i taką, proszę zwrócić uwagę na to i tamto, a tak to trochę teleturniej Wielka Gra.  Ilość zmian jakie wprowadzają świadczy raczej o dosyć głębokiej przebudowie programu, a nie o drobnych korektach, i dobrze.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 21:56:24 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #166 dnia: Sierpień 30, 2008, 22:02:38 »
Nie martw się Emisiu, ja też nie dostałem wersji 628. Widać, że tylko Puniek ma u nich fory :proud: . Ja zresztą nie tęsknię bardzo za dziesiątkami kolejnych poprawek produkowanymi codziennie przez AM
No właśnie... ja wczoraj 2x formatowałem kartę...  :O~
ISTQB Certified Tester

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpień 30, 2008, 22:24:23 »
U mnie np problem z brakiem reakcji na naciskanie klawiszy nie występuje (wersja 628). Wersję tą uważam za bardzo udaną.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #168 dnia: Sierpień 30, 2008, 23:29:36 »
U mnie np problem z brakiem reakcji na naciskanie klawiszy nie występuje (wersja 628). Wersję tą uważam za bardzo udaną.
- a możesz się pochwalić jaki masz sprzęt?, na jakim module GPS testowałeś? i skąd masz tę wersję poprawki?, bo nie sądziłem, że dostęp do tego jest taki szeroki
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 23:48:14 wysłana przez QMPEL »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #169 dnia: Sierpień 30, 2008, 23:38:59 »
Nie napisałeś nawet czy używasz odbiornika GPS 5Hz.. bo raczej w tym trybie pojawia się problem...
Jeśli nie to ten głos się nie liczy....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 23:50:04 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #170 dnia: Sierpień 31, 2008, 08:10:58 »
- a możesz się pochwalić jaki masz sprzęt?, na jakim module GPS testowałeś? i skąd masz tę wersję poprawki?, bo nie sądziłem, że dostęp do tego jest taki szeroki

Używam Asusa A696. Ps. Napisałem @ do supportu z prośbą o tą wersję i ją "dostałem".

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #171 dnia: Sierpień 31, 2008, 09:13:40 »

Używam Asusa A696. Ps. Napisałem @ do supportu z prośbą o tą wersję i ją "dostałem".
I co z tego....?
Piszesz nie na temat bo my dyskutujemy o problemie/zjawisku występującym przy używaniu odbiornika GPS ustalającego pozycję 5x w ciągu sekundy a nie co sekundę (jak 99% tego typu odbiorników) a nie o wersji 628 jako takiej. Tak szybkich odbiorników (5Hz) na rynku jest zaledwie kilka modeli .....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2008, 09:26:16 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #172 dnia: Sierpień 31, 2008, 10:54:02 »

I co z tego....?
Piszesz nie na temat bo my dyskutujemy o problemie/zjawisku występującym przy używaniu odbiornika GPS ustalającego pozycję 5x w ciągu sekundy a nie co sekundę (jak 99% tego typu odbiorników) a nie o wersji 628 jako takiej. Tak szybkich odbiorników (5Hz) na rynku jest zaledwie kilka modeli .....

Więc po Twojej wypowiedzi rozumiem ze Asus nie obsługuje tych 5Hz. Proszę w takim razie razie o usunięcie moich wypowiedzi skoro odbiegają od tematu.

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
« Odpowiedź #173 dnia: Sierpień 31, 2008, 11:38:29 »
Nie napisałeś nawet czy używasz odbiornika GPS 5Hz.. bo raczej w tym trybie pojawia się problem...
Jeśli nie to ten głos się nie liczy....

W kwestii formalnej :) Problem jest wtedy, gdy się ustawi w programie AM odczyt portu na 5Hz niezależnie od tego jakiego odbiornika się używa. Zjawisko zależy dodatkowo od szybkości portu. Przy 4800bd prawie nie występuje, przy 115200 jest już tragicznie.
Tak to u mnie wygląda na A696 WM6 i odbiorniku wewnętrznym, na Extreme 5Hz, na jakimś Pentagram`ie ...

A w 628 poprzestawiali menu ustawień GPS, żeby było trudniej przełączać się pomiędzy zewnętrznym modułem gps i wewnętrznym. (teraz trzeba to robić w 2 menu) :( Innych zmian u siebie nie zauważyłem.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #174 dnia: Sierpień 31, 2008, 12:36:06 »
Spokojnie kwojtow, tylko musisz pisać bardziej precyzyjnie. Proponuję abyś wpisał w swoim opisie jaki masz sprzęt aby nie musieć ciągle zamieszczać tych informacji w postach. Twój głos jest tak samo ważny jak i innych forumowiczów, tyle że musisz pamiętać, że głównym aktualnie tematem tego wątku jest ZASTOSOWANIE MODUŁÓW GPS O CZĘSTOTLIWOŚCI ODŚWIEŻANIA POZYCJI WIĘKSZEJ NIŻ 1Hz dla poprawiania precyzji wskazań AM. To doświadczenie mamy już za sobą. Udowodniliśmy sobie i informatykom w AM, że to fantastycznie poprawia jakość pracy AM w trudnych dla nawigacji sytuacjach np na skomplikowanych rondach, rozjazdach, poruszania się w miastach itp.

W międzyczasie powstały poprawki oprogramowania umożliwiające pracę AM z odbiornikami GPS 5Hz. Przy okazji ujawniły się błędy oprogramowania, z którymi teraz walczy AM. Poprawki dotyczą obsługi każdej częstotliwości.

Dodatkowo- jak to najczęściej bywa- powstają jakieś nieprzewidziane kwiatki w poszczególnych modelach urządzeń, i to właśnie jest ostatnio omawiane. Poszukiwanie błędów programowych i ustalanie granic wydajności poszczególnych urządzeń.

Potestuj wszystko na maksymalnych wartościach możliwych ustawień AM: najbogatszą grafikę, komunikaty głosowe, prędkość odczytu portu, odblokuj szybkość czytania z karty pamięci, włącz BT, w ustawieniach GPS- 5Hz. Mnie przy tych ustawieniach też nic się nie dzieje, a ćwiczyłem na zewnętrznym odbiorniku BT 5Hz.
Sama goła informacja, że sprzęt ci nie wybuchł nic nie wnosi.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2008, 15:30:40 wysłana przez QMPEL »

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #175 dnia: Sierpień 31, 2008, 13:21:39 »
..... głównym tematem tego wątku jest ZASTOSOWANIE MODUŁÓW GPS O CZĘSTOTLIWOŚCI ODŚWIEŻANIA POZYCJI WIĘKSZEJ NIŻ 1Hz..........

Głównym tematem tego wątku jest "Precyzja wskazań GPS podczas jazdy" :P

*

Offline kwojtow

• 1035
« Odpowiedź #176 dnia: Sierpień 31, 2008, 14:05:44 »
Spokojnie kwojtow, tylko musisz pisać bardziej precyzyjnie. Proponuję abyś wpisał w swoim opisie jaki masz sprzęt aby nie musieć ciągle zamieszczać tych informacji w postach. Twój głos jest tak samo ważny jak i innych forumowiczów, tyle że musisz pamiętać, że głównym tematem tego wątku jest ZASTOSOWANIE MODUŁÓW GPS O CZĘSTOTLIWOŚCI ODŚWIEŻANIA POZYCJI WIĘKSZEJ NIŻ 1Hz dla poprawiania precyzji wskazań AM. To mamy już za sobą. Udowodniliśmy sobie i informatykom w AM, że to fantastycznie poprawia jakość pracy AM w trudnych dla nawigacji sytuacjach np na skomplikowanych rondach, rozjazdach, poruszania się w miastach itp.

W międzyczasie powstały poprawki oprogramowania umożliwiające pracę AM z odbiornikami GPS 5Hz. Przy okazji ujawniły się błędy oprogramowania, z którymi teraz walczy AM. Poprawki dotyczą obsługi każdej częstotliwości.

Dodatkowo- jak to najczęściej bywa- powstają jakieś nieprzewidziane kwiatki w poszczególnych modelach urządzeń, i to właśnie jest ostatnio omawiane. Poszukiwanie błędów programowych i ustalanie granic wydajności poszczególnych urządzeń.

Potestuj wszystko na maksymalnych wartościach możliwych ustawień AM: najbogatszą grafikę, komunikaty głosowe, prędkość odczytu portu, odblokuj szybkość czytania z karty pamięci, włącz BT, w ustawieniach GPS- 5Hz. Mnie przy tych ustawieniach też nic się nie dzieje, a ćwiczyłem na zewnętrznym odbiorniku BT 5Hz.
Sama goła informacja, że sprzęt ci nie wybuchł nic nie wnosi.
Pozdrawiam

Nie ma problemu kolego QMPEL. Bede miał to na uwadze. Dzieki za wskazówki bo nie nie jestem aż tak mocny w temacie jak Ty.  Pozdrawiam również.

*

Offline QMPEL

• 306
« Odpowiedź #177 dnia: Sierpień 31, 2008, 14:20:00 »
..... głównym tematem tego wątku jest ZASTOSOWANIE MODUŁÓW GPS O CZĘSTOTLIWOŚCI ODŚWIEŻANIA POZYCJI WIĘKSZEJ NIŻ 1Hz..........

Głównym tematem tego wątku jest "Precyzja wskazań GPS podczas jazdy" :P
...zgadza się, a w nim propozycje poprawy tej precyzji poprzez np. zwiększenie częstotliwości odświeżania pozycji i inne pomysły sprzętowe i programowe, które tu padną. Dlaczego "...podczas jazdy" (samochodów)?, bo to jest największe wyzwanie dla sprzętu i twórców programów nawigacyjnych, zwłaszcza że chcemy mieć sprzęt, który mieści się w kieszeni. Odbiorniki w bezruchu namierzy najpodlejszy sprzęt i program nawigacyjny działający z częstotliwością, co 1h.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2008, 15:35:31 wysłana przez QMPEL »

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpień 31, 2008, 14:31:39 »
Wiem, śledzę z wielką uwagą. To miał być taki mały żart. :ok:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #179 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:36:58 »
Nie martw się Emisiu, ja też nie dostałem wersji 628. Widać, że tylko Puniek ma u nich fory :proud: ....

Ja już testuję 628, ale niestety znalezionego przeze mnie błędu "ul. Przędzalnianej w Łodzi" nie poprawili.  :(