Czas na Automapę 4.0 RC

• 339 Odpowiedzi
  • 83917 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
Odp: Czas na Automapę 4.0 RC
« Odpowiedź #240 dnia: Kwiecień 12, 2007, 15:29:55 »
z nazwami jest jeszcze problem z niektórymi alejami ;)
jak jest zapisane aleja w nazwie to błąd jak wpiszemy np Wyścigowa Al. to juz ok
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #241 dnia: Kwiecień 12, 2007, 15:41:40 »
z nazwami jest jeszcze problem z niektórymi alejami ;)
jak jest zapisane aleja w nazwie to błąd jak wpiszemy np Wyścigowa Al. to juz ok
Ja w kontaktach wpisuję po prostu nazwę.....

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #242 dnia: Kwiecień 12, 2007, 16:09:26 »
Niestety z punktami 'Przez' (PP) nic się chyba nie zmieniło,
- nadal nie ma żadnej sygnalizacji osiągnięcia PP,
- nie można obejrzeć bieżącej odległości/czasu do najbliższego PP.
- a wyliczana trasa z użyciem tylko nazwy miasta jako PP jest fatalna.

Spróbujcie choćby wyznaczyć trasę Katowice - Czeladź przez Chorzów i Siemianowice i zobaczcie co się wyrabia w PP.
No i mam wrażenie Jadźka znów się zbytnio rozgadała, i to nie tam gdzie powinna ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #243 dnia: Kwiecień 12, 2007, 18:39:42 »
To zobacz ile miesięcy trwały beta testy iGO przy wprowadzania tylko jednej funkcji TMC. Testy trwały od listopada do połowy marca a więc 4 miesiące i było coś ok 16-20 wersji...... i to tylko by dodać jedną funkcję......

No wiesz, beta testy AM zaczęły się 10 czerwca 2006 r., a zatem 10 miesięcy temu. Tak więc nic dziwnego, że ludzie zaczynają tracić cierpliwość.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #244 dnia: Kwiecień 12, 2007, 19:16:07 »
To zobacz ile miesięcy trwały beta testy iGO przy wprowadzania tylko jednej funkcji TMC. Testy trwały od listopada do połowy marca a więc 4 miesiące i było coś ok 16-20 wersji...... i to tylko by dodać jedną funkcję......

No wiesz, beta testy AM zaczęły się 10 czerwca 2006 r., a zatem 10 miesięcy temu. Tak więc nic dziwnego, że ludzie zaczynają tracić cierpliwość.
Przeczytaj uważnie całą moją wypowiedz......

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #245 dnia: Kwiecień 12, 2007, 19:41:26 »
Przeczytałem, tylko co z tego? A to, że I-GO robiło testy 4 miesięczne aby dodać tylko jedną funkcję (której nawiasem mówiąc nie ma w AM 4.0) to akurat niewielkie pocieszenie.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #246 dnia: Kwiecień 12, 2007, 20:08:08 »
Przeczytałem, tylko co z tego? A to, że I-GO robiło testy 4 miesięczne aby dodać tylko jedną funkcję (której nawiasem mówiąc nie ma w AM 4.0) to akurat niewielkie pocieszenie.
Więc nie dziw się, że test AM trwały 10 miesięcy bo dotyczą one powastnia całej aplikacji od "0" (słownie: zera). Co do TMC to jeśli będą chcieli to wprowadzić to będa musieli to testować wśród użytkowników spoza Polski bowiem na dzień dzisiejszy nie ma w Polsce operatora systemu, systemu który jest dużym przedsięwzięciem.... i na razie nie słychać by ktoś kwapił się do implementacji TMC na terenie Polski.

Linki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel
http://www.connect-project.org/fileadmin/download/RDS-TMC_Workshop_Oct_2005/Development_of_RDS-TMC_in_the_Czech_Republic.ppt

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #247 dnia: Kwiecień 12, 2007, 20:54:39 »
Więc nie dziw się, że test AM trwały 10 miesięcy bo dotyczą one powastnia całej aplikacji od "0" (słownie: zera).
To nie do końca tak. Pamiętasz betę 1? Nie miała żadnej funkcjonalności, a od zakończenia testów beta 1 do rozpoczęcia beta 2 minęło ok 6 miesięcy.
Wniosek nasuwa się sam.
Co do TMC to jeśli będą chcieli to wprowadzić to będą musieli to testować wśród użytkowników spoza Polski bowiem na dzień dzisiejszy nie ma w Polsce operatora systemu, systemu który jest dużym przedsięwzięciem.... i na razie nie słychać by ktoś kwapił się do implementacji TMC na terenie Polski.
Owszem, ale AM 4.0 ma być produktem "europejskim". I na tym polu AM będzie odstawać.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #248 dnia: Kwiecień 12, 2007, 21:13:51 »
Mniej więcej tyle co testy beta AM4 powstaje iGO 8 - od prawdziwego zera - AM4 od zera to chyba ze 3 lata... Porównamy oba produkty za kilka miesiecy i zobaczymy kto lepiej czas wykorzystał - AM miała go więcej i wątpię żeby lepiej go wykorzystała. Jedyne czego nie można zarzucić AM to dopracowane mapy - choć i to niedługo przestanie być jej argumentem bo konkurencyjni dostawcy map coraz bardziej doganiają geosystems oraz imagis (bo mapy chyba tylko tych 2 firm na Polskim rynku można uznać za bardzo dobre)

« Odpowiedź #249 dnia: Kwiecień 12, 2007, 23:22:25 »
U mnie też jest pewien problem z GPS Bluetooth po budzeniu się od kilku wersji. Zgłoszenie wysłałem.
Też mam problem z budzeniem się GPS, a raczej z ustaleniem pozycji na mapie. Wygląda to tak, że GPS niby się budzi, bo w monitorze widzę satelity, silny sygnał , 3D itp., a po przełączeniu na mapę napis "szukam sygnału GPS". Czego on szuka skoro w "GPS-> Informacje" widać, że znalazł?
Też tak masz?

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #250 dnia: Kwiecień 13, 2007, 00:29:41 »

Też mam problem z budzeniem się GPS, a raczej z ustaleniem pozycji na mapie. Wygląda to tak, że GPS niby się budzi, bo w monitorze widzę satelity, silny sygnał , 3D itp., a po przełączeniu na mapę napis "szukam sygnału GPS". Czego on szuka skoro w "GPS-> Informacje" widać, że znalazł?
Też tak masz?

U mnie dzisiaj to wystąpiło.Dokładnie tak samo jak opisałeś.
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #251 dnia: Kwiecień 13, 2007, 20:29:00 »

Też tak masz?

U mnie dzisiaj to wystąpiło.Dokładnie tak samo jak opisałeś.

Ja to im zgłaszałem w RC1 jeszcze.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #252 dnia: Kwiecień 13, 2007, 20:53:12 »
W RC1 u mnie to się nie pojawiało.Był komunikat o "Słabym sygnale GPS" ale nigdy tak nie było,aby w "Info" były pokazane słupki z siłą sygnału GPS a na mapie pojawiał się komunikat.
Pozdrawiam - Jarek

*

Dżeju

« Odpowiedź #253 dnia: Kwiecień 13, 2007, 21:10:54 »
Mnie to się pojawia sporadycznie i tylko wtedy, gdy włączam AM już podczas jazdy i dopiero wówczas zaczyna szukać sygnału (jak włączam AM podczas postoju, to coś takiego jeszcze nie wystąpiło - łapie sygnał raz dwa), ale po powrocie z widoku słupków do mapy, sygnał na mapie łapie od razu - troszkę dziwne zachowanie  ;D

« Odpowiedź #254 dnia: Kwiecień 13, 2007, 21:45:17 »
W RC1 u mnie to się nie pojawiało.Był komunikat o "Słabym sygnale GPS" ale nigdy tak nie było,aby w "Info" były pokazane słupki z siłą sygnału GPS a na mapie pojawiał się komunikat.
U mnie był problem w RC1 i jest w RC2 niestety.

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #255 dnia: Kwiecień 13, 2007, 22:58:41 »

Pomimo moich dalekich od optymizmu komentarzy doczekalem sie licencji RC1 i 2. Jestem pozytywnie zaskoczony - podoba mi sie - przynajmniej w Polsce ;-)
Niestety mapa EU strasznie okrojona i w Helsinkach musialem jezdzic na iGO :(

Oprocz kilku zgloszonych juz bledow i mapy PL oraz szumu w programie to jest jednak jakas zadyma z wyliczaniem trasy z duza liczba punktow przez.
System czasem sie upiera i nie chce nawet po posortowaniu wskazac trasy wg punktow od 1 do 9 tylko robi jakies skoki w bok.
Rowniez z Piaseczna do Torunia prowadzi mnie przez Lopuszanska, Jerozolimskie zamiast przez Al. Niepodleglosci :\ (co za czort?)

*

Offline baritone

• *
  • 98
  • Sprzęt: Asus A636
« Odpowiedź #256 dnia: Kwiecień 13, 2007, 23:58:25 »
a wiesza się Wam nadal?
Ja jeszcze póki nie miałem rc2 zastosowałem w rc1 radę jednego z kolegów w tym wątku... wykasowałem 3 pliki, które ponoć AM tworzy od nowa przy każdym uruchomieniu... o dziwo od tego momentu ani razu się nie zawiesił...
Nowe ikonki, podoba mi się... niestety pewne błędy zostały, obowiązuje tajemnica, więc nie piszę, wysłałem je do supportu...
a mam pytanie... o jakiej godzinie zmienia się automatycznie skórka na nocną i na dzienną... czy to ma coś wspólnego z porą roku?? Bo chyba zimą wczesniej powinna być nocna latem przeciwnie... wiecie coś na ten temat?
A czy jasnowidz przewidział rc3 itd?? :)
ale przyznam, że coraz bardziej mi się zaczyna ten produkt podobać...

Napisane: Kwiecień 13, 2007, 23:13:15
I jeszcze jedno.. Czy da się do tej wersji podłożyć program AMPOISYNC? Probowałem coś sam... skopiowałem dźwięki i ikonki z 3.9... dodałem do katalogów  a i tak nie widzi ikonek... brak polskich znaków w nazwach punktów i lokalizacji...
probowaliście coś? a może ja źle coś robię?? Póki nie wyjdzie pełna wersja AM4 nie chcę za bardzo kombinować, ale korci mnie by i tym się pobawić.. wiec...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #257 dnia: Kwiecień 14, 2007, 11:08:53 »
I jeszcze jedno.. Czy da się do tej wersji podłożyć program AMPOISYNC? Probowałem coś sam... skopiowałem dźwięki i ikonki z 3.9... dodałem do katalogów  a i tak nie widzi ikonek... brak polskich znaków w nazwach punktów i lokalizacji...
probowaliście coś? a może ja źle coś robię?? Póki nie wyjdzie pełna wersja AM4 nie chcę za bardzo kombinować, ale korci mnie by i tym się pobawić.. wiec...
To pytanie trzeba by wysłac do twórców AmPoisync... w prtogramie trzeba zmienic adresowanie gdzie mają być zrzucane pliki... ale radzę poczekać bowiem AM w wersji testowej jest tak pomyslana by mogła być zainstalowana obok dotychczasowej AM "Classic".... więc nie ma gwarancji czy w finalnej wersji nazwy katalogów nie wrócą do poprzednich nazw...

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #258 dnia: Kwiecień 14, 2007, 11:17:56 »
nie można zapomnieć też o tym że punkty poi nie mają już rozszerzenia uam tylko poi
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #259 dnia: Kwiecień 14, 2007, 12:25:22 »
Probowałem coś sam... skopiowałem dźwięki i ikonki z 3.9... dodałem do katalogów a i tak nie widzi ikonek... brak polskich znaków w nazwach punktów i lokalizacji...
probowaliście coś? a może ja źle coś robię??

Spróbuj wykasować wszystkie poi, które dodałeś w poprzednich wersjach i jeszcze raz zaimportować plik z punktami. U mnie pomogło, pojawiły się polskie znaki. Ikonki też widać po dodaniu do katalogu "Icons"

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #260 dnia: Kwiecień 14, 2007, 16:14:25 »
nie można zapomnieć też o tym że punkty poi nie mają już rozszerzenia uam tylko poi
A jakie to na znaczenie skoro AM 4.0 ma zbudowany konwerver ?
ISTQB Certified Tester

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #261 dnia: Kwiecień 14, 2007, 18:29:36 »
Probowałem coś sam... skopiowałem dźwięki i ikonki z 3.9... dodałem do katalogów a i tak nie widzi ikonek... brak polskich znaków w nazwach punktów i lokalizacji...

Spróbuj wykasować wszystkie poi, które dodałeś w poprzednich wersjach i jeszcze raz zaimportować plik z punktami. U mnie pomogło, pojawiły się polskie znaki. Ikonki też widać po dodaniu do katalogu "Icons"

Po skopiowaniu w odpowiednie katalogi (Icons, itd.miejsce mam i dźwięki i ikonki.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #262 dnia: Kwiecień 14, 2007, 20:29:57 »

Po skopiowaniu w odpowiednie katalogi (Icons, itd.miejsce mam i dźwięki i ikonki.
Ja  dokładnie tak samo.... ikonki i dzwieki skopiowałem ręcznie a ampoisync-iem aktualizuję plik  POI...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 20:32:50 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #263 dnia: Kwiecień 14, 2007, 21:19:21 »
ja też tak robie, a co do plików to w am4.0 trzeba co jakiś czas wgrywać plik na nowo, a jakby było zapisywane w *.poi to mogłoby automatycznie dodawać ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #264 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:18:34 »
Przy instalacji wybierasz w jakim języku ma być instalator, a później możesz zaznaczasz jakie języki mają być zainstalowane dla samej AM
Gdzie się zmienia za chwilę spr bo mam też język wyspiarski zainstalowany
Czy zna ktoś odpowiedz na pytanie czy da zmienić się jezyk intefacu po pierwszej instalacji?

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #265 dnia: Kwiecień 14, 2007, 22:22:41 »
Zainstalować od nowa  :D
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #266 dnia: Kwiecień 15, 2007, 17:32:30 »

Niestety chyba nie ma innej możliwości, przeszukałem ustawienia chyba z 3 razy i nie znalazłem nic za pomocą czego można by takich zmian dokonać :(

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #267 dnia: Kwiecień 15, 2007, 17:48:00 »

Niestety chyba nie ma innej możliwości, przeszukałem ustawienia chyba z 3 razy i nie znalazłem nic za pomocą czego można by takich zmian dokonać :(
Czyli instalowanie AM w wersji jezykowej nie ma sensu bo ma to znaczenie tylko do I odpalenia programu a po instalacji wersje "niewykorzystane" tylko zajmują miejsce...
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #268 dnia: Kwiecień 15, 2007, 17:51:18 »
na to wychodzi.

Mam zainstalowaną wersję Pol i Eng
Polską lokalizację wybrałem przy instalacji, ale na Angielską zmienić nie mogę przynajmniej nie wiem jak ;)

« Odpowiedź #269 dnia: Kwiecień 16, 2007, 17:19:52 »
Witam. Miałem okazję pojeździć z AM 4 RC2 w "towarzystwie TomToma6 na SD2GB /cała mapa Europy w jednym pliku-super sprawa-miejmy nadzieję, że w AM 4 też tak będzie-narazie się na to zanosi/ Powiem szczerze blado to wypadło. Trasa była m/w taka /W-wa-Płońsk-Malbork-Sopot-Grudziądz-Płońsk-Warszawa.
AM 4 RC2 miała problemy z wyznaczaniem trasy-niby mapa bardziej szczegółowe, ale trasy wyznaczane przez TT6 były lepiej wyznaczane-bardziej po mojej myśli. Obsługa programu /tzn. najczęściej wyznaczanie trasy-w końcu do tego oba programy służą/ AM 4 RC2 jest fajna, dosc szybka, ale niestety z algorytmami wyzanczania trasy to już niebyło różowo. TT6 /używany w noki E61-bez ekranu dotykowego/ szybki, miły, b. intuicyjny-trasa alternatywna super rzecz, informowanie o poi też b. fajne. Czytelnośc inforamcji wyświetlanych w panelu nawigacji, to wszystko zalety TT6. Niestety w AM 4 RC2 przewyższa konkurenta szczegółowością mapy, ale to zamało, żeby z czystym sumieniem polecać ewentualnym użytkownikom AM 4. TT miał problemy dopiero po zjechaniu z trasy nr10 /Bydgoszcz-W-wa/ TIR-y na tory, i próbie dojechania do Płońska przez Raciąż-Baboszewo itd.
Ja sam na razie używam AM3, chociaż od momentu załapania się na beta-testera, i wypuszczenia wersji 2.3 i RC2 to tylko AM4. Ale jeżeli TT wypuści lepsze mapy Polski, to chyba zmienię oprogramowanie. Jeszcze jedna ważna dla mnie wyższość TT nad AM- a myślę, że niedługo/po ukazaniu się, w rosądnych cenach-nokii N95 lub E90/ możliwość używania pod symbianem. Dlaczego AM o tym nie myśli????
Pozdrawiam