Czas na Automapę 4.0 RC

• 339 Odpowiedzi
  • 83856 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
Odp: Czas na Automapę 4.0 RC
« Odpowiedź #270 dnia: Kwiecień 16, 2007, 17:24:33 »
Lepiej nich nie mysla o symbianowej wersi AM tylko skoncza wreszcie te 4 !

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #271 dnia: Kwiecień 16, 2007, 20:08:51 »
wojniew: Niestety w AM 4 RC2 przewyższa konkurenta szczegółowością mapy, ale to zamało, żeby z czystym sumieniem polecać ewentualnym użytkownikom AM 4. TT miał problemy dopiero po zjechaniu z trasy nr10 /Bydgoszcz-W-wa/ TIR-y na tory, i próbie dojechania do Płońska przez Raciąż-Baboszewo itd.

Powiem tak, jeżeli TT będzie miało tak szczgółowe mapy jak AM4, to i trasy mogą juz nie być tak fajnie wyznaczane (albo odwrotnie - jeśli AM miała by pokrycie polski na poziomie 34% to pewnie trasy też były by inaczej wyznaczane >>patrz AM4B2.1, 2.2 i 2.3<<) :)

« Odpowiedź #272 dnia: Kwiecień 16, 2007, 21:02:07 »
patrz AM4B2.1, 2.2 i 2.3<<) :)

AM4B2 to zabardzo nie ponawigowałem, no może 2.3 już trochę pojździłem.
A co do TT, to myślę, że na tej trasie jw. to pokrycie było podobne /nie biorę pod uwagę miejscowości po drodze/ Zdarzyło się raz, w Jabłonowie Pom. brakowało mu paru ulic, ale nie leżały one na trasie którą należało jechać, lecz zjechałem do znajomych i tutaj się trochę pogubił. AM4RC2 miała nawet numerki domów bez obrysu, ale .....

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #273 dnia: Kwiecień 16, 2007, 21:37:02 »
wojniew: Niestety w AM 4 RC2 przewyższa konkurenta szczegółowością mapy, ale to zamało, żeby z czystym sumieniem polecać ewentualnym użytkownikom AM 4. TT miał problemy dopiero po zjechaniu z trasy nr10 /Bydgoszcz-W-wa/ TIR-y na tory, i próbie dojechania do Płońska przez Raciąż-Baboszewo itd.

Powiem tak, jeżeli TT będzie miało tak szczgółowe mapy jak AM4, to i trasy mogą juz nie być tak fajnie wyznaczane (albo odwrotnie - jeśli AM miała by pokrycie polski na poziomie 34% to pewnie trasy też były by inaczej wyznaczane >>patrz AM4B2.1, 2.2 i 2.3<<) :)

Dokładnie problem w algorytmach Am jest to że ona jest szczegółowa i musi się bardziej naliczyć aby wyznaczyć coś rozsądnego. Jakby miała same drogi krajowe było by szybko i bez problemu.
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #274 dnia: Kwiecień 16, 2007, 22:20:33 »

Dokładnie problem w algorytmach Am jest to że ona jest szczegółowa i musi się bardziej naliczyć aby wyznaczyć coś rozsądnego. Jakby miała same drogi krajowe było by szybko i bez problemu.
witam, nie wiem o co chodzi (co to rozsądnego) ale sprobujecie wyznaczyć trasę Lublin - Szczecin, niezależnie czy szybko, czy krótko jedziemy jedynie słuszną drogą - przez Bydgoszcz (zresztą przez samo centrum) :o
pozdrawiam

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #275 dnia: Kwiecień 17, 2007, 09:39:40 »

witam, nie wiem o co chodzi (co to rozsądnego) ale sprobujecie wyznaczyć trasę Lublin - Szczecin, niezależnie czy szybko, czy krótko jedziemy jedynie słuszną drogą - przez Bydgoszcz (zresztą przez samo centrum) :o
pozdrawiam

Ale co w tym dziwnego
A jak być chciał jechać do Szczecina..... przez Wrocław?
Bydgoszcz jest dokładnie na trasie.
A do tego zaprzeczam, że wyznaczona trasa prowadzi przez same centrum- na rondzie Fordońskim trasa skręca w lewo na drugą stronę Brdy by wrócić na ta drogę na rondzie Grunwaldzkim omijając właśnie w ten sposób samo centrum miasta!
A znam Bydgoszcz bo żona z niej pochodzi, tam studiowałem i bywam tam wcale nie tak rzadko.......

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #276 dnia: Kwiecień 17, 2007, 10:00:06 »

pozdrawiam

Sprawdź to:
Menu > Ustawienia > Ustawienia tras > Szybkość obliczania trasy: (przesuń suwak maksymalnie w lewo na "Mała") -
pojedziesz autostradą :)

« Odpowiedź #277 dnia: Kwiecień 17, 2007, 10:03:45 »
Spróbuj pojechać omijając np. tą Bydgoszcz. W TT naciskasz "znajdź trasę alternatywną", chwila i masz, a AM trzeba samemu przeglądać mapę i zastanawiać się która droga będzie lepsza. Uwazam, że to fajna funkcja. Od tego program jest, żeby za nas robił najgorsze rzeczy.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #278 dnia: Kwiecień 17, 2007, 10:19:52 »
hmm w AM po wybraniu trasy Lublin - Szczecin widzisz, że Ci nie pasuje bo chcesz zjeść pyzy w Poznaniu więc wyszukujesz Poznań klikasz przez i już jedziesz z Lublina przez Poznań do Szczecina ;)

Wolę taką możliwość niż losowe wybieranie innej trasy
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

« Odpowiedź #279 dnia: Kwiecień 17, 2007, 10:32:02 »
Ale co w tym dziwnego
A jak być chciał jechać do Szczecina..... przez Wrocław?
.............
witam, no przez Wrocław to niekoniecznie, ale autostradą przez Stryków, pod Poznań i dalej na Gorzów to chętnie. Zresztą inne programy (iGO, TT) w opcji szybko tak proponują.
Pisząc przez centrum Bydgoszczy miałem na myśli nie wybieranie obwodnicy od południa, którą zawsze na tej trasie jeżdżę.

hmm w AM po wybraniu trasy Lublin - Szczecin widzisz, że Ci nie pasuje bo chcesz zjeść pyzy w Poznaniu więc wyszukujesz Poznań klikasz przez i już jedziesz z Lublina przez Poznań do Szczecina ;)

Wolę taką możliwość niż losowe wybieranie innej trasy
oczywiście tak można no i nawet trzeba bo inaczej to już napisałem co proponuje, ale to nie umniejsza mojego zadowolenia, by nie pisać zachwytu na AM4, po prostu mamy ją testować. To testuje!

Sprawdź to:
Menu > Ustawienia > Ustawienia tras > Szybkość obliczania trasy: (przesuń suwak maksymalnie w lewo na "Mała") -
pojedziesz autostradą :)
pomogło.
dzięki
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2007, 13:07:13 wysłana przez jackk7 »

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
« Odpowiedź #280 dnia: Kwiecień 17, 2007, 17:39:14 »
A kto z was wie za co ten suwak tak dokładnie odpowiada? MAŁA szybkość w świetle tego co napisane powyżej znaczyło by: daj mi więcej czasu do namysłu to ci lepszą drogę wyliczę. Od tego to chyba jest suwak w trasie optymalnej. ???

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #281 dnia: Kwiecień 17, 2007, 18:34:31 »
A kto z was wie za co ten suwak tak dokładnie odpowiada? MAŁA szybkość w świetle tego co napisane powyżej znaczyło by: daj mi więcej czasu do namysłu to ci lepszą drogę wyliczę. Od tego to chyba jest suwak w trasie optymalnej. ???
To niezupełnie to samo...
ISTQB Certified Tester

*

Offline manyg1

• *
  • 86
  • Sprzęt: HTC TyTN
« Odpowiedź #282 dnia: Kwiecień 17, 2007, 19:12:05 »
No to jak to z tym jest ???

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #283 dnia: Kwiecień 17, 2007, 21:13:08 »
Witam wszystkich i swierdzam że na moim asusiku ciężko już cosik wykryc nowego. Według mnie można handlowac czwóreczką. Najlepiej aby przed 12.06.2007 :-)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #284 dnia: Kwiecień 17, 2007, 21:23:38 »
czemu przed 12.06??

są jeszcze drobne poprawki kosmetyczne i czasem błędy przy nawigacji ale to nie przeszkadza aż tak bardzo ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Dżeju

« Odpowiedź #285 dnia: Kwiecień 17, 2007, 21:42:13 »
Dokładnie jak piszą koledzy, nie ma już co zarzucić "czwóreczce" (czasami błędne wyznaczanie trasy, traktuję jako usterki celowe, choć do suportu wysyłam), żadnych zwiech, działa szybciutko, no i grafika programu i map - dla mnie miodzio  ;D  Biedny i ubogi w funkcje TTN6, pójdzie całkowicie w odstawkę  ;D ;D - jak już wyjdzie oficjalnie AM4 oczywiście  ;D

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #286 dnia: Kwiecień 17, 2007, 22:10:34 »
Dokładnie jak piszą koledzy, nie ma już co zarzucić "czwóreczce" (czasami błędne wyznaczanie trasy, traktuję jako usterki celowe, choć do suportu wysyłam), żadnych zwiech, działa szybciutko, no i grafika programu i map - dla mnie miodzio  ;D  Biedny i ubogi w funkcje TTN6, pójdzie całkowicie w odstawkę  ;D ;D - jak już wyjdzie oficjalnie AM4 oczywiście  ;D
Sam zastanawiam się co zrobię z iGO... chyba, że AM nie bedzie miała Chorwacji....
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #287 dnia: Kwiecień 17, 2007, 22:15:52 »
Jeszcze kilka rzeczy do poprawki by się znalazło, choćby trasy z 'przez',
przykrywanie POI użytkownika przez POI wbudowane, regulacja widoczności ulubionych ...
Wie ktoś czym się różni w komputerze pokładowym zestaw A od B ?
Zawsze mi w obu wychodzą identyczne wskazania...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #288 dnia: Kwiecień 17, 2007, 22:19:19 »
Jeszcze kilka rzeczy do poprawki by się znalazło, choćby trasy z 'przez',
przykrywanie POI użytkownika przez POI wbudowane, regulacja widoczności ulubionych ...
Wie ktoś czym się różni w komputerze pokładowym zestaw A od B ?
Zawsze mi w obu wychodzą identyczne wskazania...
Mam nadzieję, że do AM 4.0 dołączą jakąś instrukcję bo znaczenie niektórych rzeczy nawet dla "testerów" jest zagadką  :)

Pozdrawiam

ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #289 dnia: Kwiecień 18, 2007, 13:42:48 »
Jestem ciekaw czy będzie jeszcze RC3 bo było jeszcze kilka rzeczy do poprawienia.......?
ISTQB Certified Tester

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #290 dnia: Kwiecień 18, 2007, 13:45:11 »
trudno stwierdzić, program działa już stabilnie, a skoro zgodnie z przeciekami mają wypuścić final jakoś ok maja to raczej już nie będzie RC3

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #291 dnia: Kwiecień 18, 2007, 13:54:12 »
trudno stwierdzić, program działa już stabilnie, a skoro zgodnie z przeciekami mają wypuścić final jakoś ok maja to raczej już nie będzie RC3
Mam takie odczucie, że lepiej byłoby sprawdzić ostatnie poprawki bowiem u mnie były np komunikaty o błędzie odczytu danych GPs, gdy odbiornik GPS/bluetooth był wyłączony.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
« Odpowiedź #292 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:19:49 »
Czy to nie jest tak, że lepsze jest wrogiem dobrego i AM też chce w nieskończoność ulepszać produkt, zamiast zrobić coś dobrego co będzie stabilne i bezbłędne, a nowe fajerwerki dodawać później.

Niestety tak długie odwlekanie mitycznej AM4 spowodowało, że nawet kompletni laicy (w przeciwieństwie do Szanownych Forumowiczów  ;D) wiedzą o problemach za AM4 i opóźnieniach, a z drugiej strony idą do sklepu i widzą iGO, TTN6, itd. które oferują pół Europy za niewiele wyższą cenę.

Czas wypuścić tą wersję, żeby jeszcze trochę sprzedać przed wakacjami. Uważam, że połowa czerwca to dużo, dużo za późno, połowa maja!

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #293 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:57:57 »
Spokojnie nikt nie mowi o dadawaniu nowych bajerow ale usuniecie bledow bo nie moze byc tak, ze wypuszczany jest komercyjnie produkt, ze wyskakuje np bialy ekran z komunikatem o bledzie danych GPS przy wyłączonym odbiorniki GPS/Bluetooth......
Z drugiej strony bledow w RC2 bylo zaledwie kilka a zglaszane byly z tydzien temu wiec pewnie uporali sie juz z tym i tylko dobrze byloby sie upewnic, ze jest juz ok.......

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 19:32:18 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline amico_pl

• *
  • 83
  • Sprzęt: BlackBerry Torch 9800, Loox N560
« Odpowiedź #294 dnia: Kwiecień 18, 2007, 19:13:01 »
To co piszesz to rzeczywiście niepokojąca. Uważam, że w RC2 takie rzeczy nie powinny się zdarzać.

Teraz niech się zepną i jeszcze przed długim weekendem wypuszczą v4!

Mam nadzieję, że odbędzie się to z nowymi mapami, bo już czas!

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #295 dnia: Kwiecień 18, 2007, 20:18:02 »
no w wersji RC2 są nowsze mapy niż w ostatniej 3, a ten komunikat pojawia sie wtedy jak włączysz GPS, a nie może go znaleźć bo np GPS na BT jest wyłączony mnie jakoś to nie razi

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #296 dnia: Kwiecień 18, 2007, 20:45:18 »
piotr.lutyński

no właśnie Piotr a co z Croatią !!! nie bedzie w czwórce?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #297 dnia: Kwiecień 18, 2007, 20:59:49 »
co z Croatią !!! nie bedzie w czwórce?
Nikt nie wie jakie kraje europejskie będą w AM 4.0. Pożyjemy, zobaczymy

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #298 dnia: Kwiecień 18, 2007, 21:55:19 »
Testowałem dziś zależność szybkości kalkulacji trasy, od szybkości karty pamięci (z mapami).
Zwykła karta SD Kingston oraz elity pro (50x), trasa 'TestKalkulacji' (ta z przyklejonego wątku).
Testowałem zarówno AM3 jak AM4, wyniki wyszły mi całkiem interesujące.
Dla AM3 szybkość karty nie ma znaczenia, wyniki wychodzą praktycznie identyczne.
(na moim sprzęcie trasa szybka 54s, a krótka 44s)
Natomiast dla AM4 szybkość karty pamięci zdecydowanie wpływa na wynik.
(choć 2 karty, to trochę mało, by uznać wyniki za wiarygodne)
Przy szybkiej karcie czas kalkulacji wyniosił 22-28s (w zależności od rodzaju trasy i położenia suwaka)
To wynik średnio ponad 2x lepszy niż w AM3, ale przy zwykłej karcie
było to aż 75-93s. Czyli nawet o ponad 50%wolniej niż w AM3
Żałuję, że nie mam żadnej ultraszybkiej karty (150x) do przetestowania.
A może ktoś z was ma i ultraszybką, i zwykłą kartę
i mógłby sprawdzić czy rozpiętość wyników będzie jeszcze większa?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #299 dnia: Kwiecień 18, 2007, 22:03:25 »
Testowałem dziś zależność szybkości kalkulacji trasy, od szybkości karty pamięci (z mapami).
Zwykła karta SD Kingston oraz elity pro (50x), trasa 'TestKalkulacji' (ta z przyklejonego wątku).
Testowałem zarówno AM3 jak AM4, wyniki wyszły mi całkiem interesujące.
Dla AM3 szybkość karty nie ma znaczenia, wyniki wychodzą praktycznie identyczne.
(na moim sprzęcie trasa szybka 54s, a krótka 44s)
Natomiast dla AM4 szybkość karty pamięci zdecydowanie wpływa na wynik.
(choć 2 karty, to trochę mało, by uznać wyniki za wiarygodne)
Przy szybkiej karcie czas kalkulacji wyniosił 22-28s (w zależności od rodzaju trasy i położenia suwaka)
To wynik średnio ponad 2x lepszy niż w AM3, ale przy zwykłej karcie
było to aż 75-93s. Czyli nawet o ponad 50%wolniej niż w AM3
Żałuję, że nie mam żadnej ultraszybkiej karty (150x) do przetestowania.
A może ktoś z was ma i ultraszybką, i zwykłą kartę
i mógłby sprawdzić czy rozpiętość wyników będzie jeszcze większa?
Ja testowałem kilka dni temu i mam niemal identyczne wyniki.
Ale spójrz co dzieje się w okolicach punktu [2] ....

Pozdrawiam
Napisane: Kwiecień 18, 2007, 21:58:15
piotr.lutyński

no właśnie Piotr a co z Croatią !!! nie bedzie w czwórce?
Przepraszam ale ja nie pracuję w Automapie i nie wiem.... sam chciałbym to wiedzieć i chciałbym także by CRO też była.....

Pozdrawiam
Napisane: Kwiecień 18, 2007, 21:59:56
no w wersji RC2 są nowsze mapy niż w ostatniej 3, a ten komunikat pojawia sie wtedy jak włączysz GPS, a nie może go znaleźć bo np GPS na BT jest wyłączony mnie jakoś to nie razi
W żadnej innej nawigacji nie spotkałem się z tym.... z analizy pliku am_log wynika że pojawia się error 31 (chyba dobrze pamiętam).... wysłałem im i mam nadzieję, że szybko się z tym uporają.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 22:05:15 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester