1. Pasek postępu jest taki jakiś niefunkcjonalny - nie mogę się przyzwyczaić do rosnącego słupka, lepiej w poziomie
Zdecydowanie się zgadzam, poziomy jest bardziej czytelny nawet jeśli jest o połowę cieńszy,
czerwona 'kropa' w miejscu aktualnej pozycji jest zupełnie zbędna, (granica kolorów paska jest wystarczająco jednoznaczna)
a punkty 'przez' po ich zaliczeniu powinny zmienić kolor, by nadal były widoczne.
Najgorsze jest to, że pasek w wersji statycznej - na nieruchomym obrazku z ankiety wygląda lepiej niż w rzeczywistości,
stąd pewnie zebrał niezłe recenzje w ankiecie, a nasze głosy przeciw traktują jak wydziwianie ...
2. Ulica na dole ma za mało miejsca na belce, lepiej ją umieścić na górze i przełączać na ulice za manewrem dotykając w tę belkę
Nie chcę jej na górze, jeśli będzie w tym samym miejscu co za manewrem, to będzie potrzebna dodatkowa informacja
która jest aktualnie wyświetlana, bo inaczej będzie to niejednoznaczne, więc jestem przeciw.
3. Ikona słuchawki na ekranie jest zbędna, jak potrzebuję zadzwonić to jest od tego specjalny przycisk słuchawki
Nie mam jej u siebie, więc nie mam tego problemu, ale jeśli nie potrafi nic więcej (np. dzwonić do POI bez wybierania numeru)
od przycisków palmofonu, to faktycznie jest zbędna.
Za to chętnie bym ją wymienił na przycisk bezpośrednio wywołujący ekran zmiany typu trasy i to najlepiej ze zmienną ikoną
'podpowiadającą' aktualnie wybrany typ trasy (skoro nie można powiązać typu trasy ze wskaźnikiem aktualnej pozycji)
4. Ikonę głośniczka można sobie podarować lub...
Sprzeciw, odkąd przycisk 'Dźwięki' został głębiej zagnieżdżony w menu, często z niej korzystam.
5. Usunąć przycisk chowania innych przycisków - ile więcej miejsca na nieprzysłoniętą mapę
...A co nim chować? Wskażnik powiększania i 2D/3D - szkoda miejsca
Sprzeciw, ale za to mógłby być z lekka przeźroczysty i wywoływać inne przyciski tylko na chwilę.
Skoro Ty 'powywalałeś' przyciski, które on wywołuje, to i sam przycisk jest Ci zbędny,
ja wolałbym mieć moźliwość zmiany tych wywoływanych na inne.
6. W pilocie opisy są słabo widoczne
I bardzo dobrze, tak ma być!
Opisy są tylko po to, gdybyś zapomniał gdzie co sobie ustawiłeś, zbyt widoczne niepotrzebnie rozpraszają tylko uwagę.
potem istotne cyfy wydają Ci się za małe i je pogrubiasz/powiększasz psując harmonią całości.
7. Za szeroki wskaźnik powiększania (nie wiem po co taki szeroki)
Poprzednio wielu narzekało, że za wąski, więc 'poszli na całość', zgadzam się przesadzili.
Dla mnie jest on
zupełnie zbędny bo do zmiany skali używam przycisków sprzętowych,
wcześnie mogłem go po prostu wyłączyć w ustawieniach, a teraz jestem nim uszczęśliwiany na siłę.
8. Za małe (za wąskie) przyciski funkcyjne na mapie
Zmiana jednego wymiaru nic nie da, powiększenie powinno byc proporcjonalne.
Ale już jest trochę lepiej niż w pierwszej wersji.
9. Zmienic nazwę przycisku od menu kontekstowego, i tak je mamy przytrzynując rysik na mapie.
Proponuje opisać przycisk jako"Moje Menu" i na stałe przyporządkować tam indywidualne menu - każdy tam umieści co mu najczęściej potrzebne
Sprzeciw, nie używam go do wywołania 'Mojego menu' i cenię sobie to, że można go inaczej wykorzystać.
Napisane: 01-04-2008, 11:13:19
U mnie w RC1 odbywa się to skokowo i to w dziwnym "kroku" - kilka wolnych skoków, kilka szybszych ...
jakieś sugestie ?
1. Sprawdź z 'fabrycznym' pustym plikiem POI, jeśli pomogło, zmniejsz ilość swoich POI z miplo
2. Sformatowałeś kartę przed instalacją mapy? Jeśli nie, to zrób to.
3. Być może przesadziłeś z kompensacją opóźnienia sygnału GPS, zmniejsz wartość.