Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest

• 853 Odpowiedzi
  • 204205 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
Odp: Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest
« Odpowiedź #630 dnia: Marzec 25, 2008, 16:03:32 »
ZA - Dużym strzałkom.  Ewentualnie parametr w ustawieniach czy duża czy mniejsza strzałka ma być wyświetlana...
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 16:05:31 wysłana przez sponsor »
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #631 dnia: Marzec 25, 2008, 16:13:41 »
Ja jeszcze zastanawiałem się nad  równoległym przedstawieniem danych w pilocie.
Ale to już tylko takie sprawdzanie różnych wersji ...
Oczywiście pasek postępu obowiązkowo  :grin:

Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #632 dnia: Marzec 25, 2008, 16:17:47 »
Coś mi się wydaje że już za późno na "za a nawet przeciw" bo wg. informacji uzyskanej dzisiaj z centrali sieci VOBIS Nokia 500 z AM 5.0 ma się pojawić w ich  sklepach do piątku (oczywiście w tym tygodniu). Jeżeli to prawda to już chyba zbyt mało czasu na zmiany...
Pozdrawiam
BM
Na pakiet tuningowy na pewno do AM5 będzie można liczyć dzięki uprzejmości kolegów Darka Foto i nocnego Marka!?,oczywiście mam nadzieję , bo co by twórcy AM nie wprowadzili to zawsze jest jeszcze jakaś odrobinka do poprawy.
Chyba że wyżej wymienieni koledzy zatrudnią się w AM . :ok:
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 16:22:58 wysłana przez andrep »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #633 dnia: Marzec 25, 2008, 16:20:51 »
Chyba że wyżej wymienieni koledzy zatrudnią się w AM . :ok:

:grin: :grin: :grin:

Na razie liczę na wprowadzenie większych przycisków funkcji po lewej,
bo są to ikony zaszyte w programie i programowo ich nie powiększymy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 16:22:44 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #634 dnia: Marzec 25, 2008, 17:25:00 »

Nad czymś takim tez właśnie myślałem. Całkiem fajnie wygląda  :ok:

Co do wprowadzenia zmian w wielkości strzałek przy manewrze jestem zdecydowanie na nie. Osobiście bardzo mi sie podobają takie rosnące strzałki przy zbliżaniu się do manewru i są dla mnie jak najbardziej czytelne.

Ale dlatego właśnie firma Aqurat powinna dążyć w kierunku jak największej możliwości modyfikacji wyglądu przez użytkownika, np. przez progrma zewnętrzny. Wtedy każdy miałby możliwość ustawienia najlepiej mu pasujących parametrów.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #635 dnia: Marzec 25, 2008, 18:02:16 »

Ale dlatego właśnie firma Aqurat powinna dążyć w kierunku jak największej możliwości modyfikacji wyglądu przez użytkownika, np. przez progrma zewnętrzny. Wtedy każdy miałby możliwość ustawienia najlepiej mu pasujących parametrów.
Moim zdaniem na tym właśnie powinno polegać menu proste i eksperta. Po wyborze menu eksperta powinna pojawić się możliwość wyboru opcji "zaawansowanych", natomiast gdy ktoś wybierze menu proste będzie mógł sobie zmieniać tylko podstawowe opcje żeby się nie pogubić.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #636 dnia: Marzec 25, 2008, 18:35:49 »
Cytat: Darek_Foto

Ta wersja średnio mi sie podoba, a co do paska postępu, sądzę że można zrezygnować
z czerwonej kropki aktualnej pozycji na pasku, sama granica kolorów jest wystarczająco jednoznaczna.
Za to korzystne byłoby gdyby na pasku były widoczne również już zaliczone punkty trasy.

I jeszcze jeden drobiazg, na który nikt dotąd nie zwrócił uwagi. Myślę że lepiej byłoby gdyby
skutek przytrzymania przycisków ekranowych (zał/wył pilota i suwaka głośności) był widoczny
już w chwili gdy minie ustalony czas przyciśnięcia przycisku, a nie dopiero po jego puszczeniu.
Obecne rozwiązanie powoduje niepotrzebne 'chwile niepewności', bo aż do puszczenia przycisku
użytkownik nie wie, czy trzymał przycisk już wystarczająco długo.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #637 dnia: Marzec 25, 2008, 18:56:56 »
No i panowie jak to jest, czy am5 juz wisi w powietrzu
Mam nadzieję, że jeszcze nie bo u mnie jest jakiś problem ze stabilnością - często AM 5 beta 3 zamyka się w czesie rekalkulacji/kalkulacji trasy krótkiej lub takiej gdzie do najbliższego punktu trasy jest niedaleko (do kilku km).....
Skoro u mnie jest problem ze stabilnością a nie było tego problemu w 4.5.3 to chyba jest coś na rzeczy i może to sie ujawnić u kogokolwiek w każdej chwili....
Dlatego dla mnie (oczywiście to mój punkt widzenia ale mam pewne doświadczenie w testowaniu aplikacji i usług) te wszystkie rozważania nad wielkością literek czy kolorem paska postępu są bez znaczenia bo najważniejsza jest stabilność pracy aplikacji (niezawodność) na każdym urządzeniu w każdej chwili...
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 19:09:10 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #638 dnia: Marzec 25, 2008, 19:15:29 »
AM5 wersja 3 straciła głos - komuś się coś takigo stało było dobrze a tu nagle dziś rano głucho ani komunikatów ani ostrzegania 

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #639 dnia: Marzec 25, 2008, 19:21:59 »
Mam nadzieję, że jeszcze nie bo u mnie jest jakiś problem ze stabilnością - często AM 5 beta 3 zamyka się w czesie rekalkulacji/kalkulacji trasy krótkiej lub takiej gdzie do najbliższego punktu trasy jest niedaleko (do kilku km).....
Skoro u mnie jest problem ze stabilnością a nie było tego problemu w 4.5.3 to chyba jest coś na rzeczy i może to sie ujawnić u kogokolwiek w każdej chwili....
Dlatego dla mnie (oczywiście to mój punkt widzenia ale mam pewne doświadczenie w testowaniu aplikacji i usług) te wszystkie rozważania nad wielkością literek czy kolorem paska postępu są bez znaczenia bo najważniejsza jest stabilność pracy aplikacji (niezawodność) na każdym urządzeniu w każdej chwili...
Weź pod uwagę, że zacząłeś betatestować równolegle WM6 i parę innych programów.
Co nie zawiera sugestii, że AM5beta3 jest z pewnością stabilna i wolna od bugów.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #640 dnia: Marzec 25, 2008, 19:25:41 »
Co nie zawiera sugestii, że AM5beta3 jest z pewnością stabilna i wolna od bugów.

też korzystam z wersji beta WM 6.1, ale u mnie AM zaczęła nawet szybciej i stabilniej działać ;)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #641 dnia: Marzec 25, 2008, 19:27:40 »
Nie betatestuje WM 6 bo WM6 działa u mnie stabilnie od 3 miesięcy a najsilniejszym argumentem jest to, że  nie było problemów w AM 4.5.3 więc jestem pewien, że w AM 5 beta 3 jest bug/problem niestabilności!
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2008, 20:59:07 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #642 dnia: Marzec 25, 2008, 19:30:12 »
Mnie się też dobrych kilka razy wieszała przy próbie ponownego uruchomienia, jeśli zatrzymałem się na chwilę przed końcem trasy i wyłączałem AM. Bo o "zgaszeniu" palma bez zamykania AM, to od razu musiałem zapomnieć. Pewny zwis.
Ale inna sprawa, że system był już trochę zaśmiecony. Właśnie jestem po hard resecie i wgraniu wszystkich użytkowych programów od zera. Jutro będę miał okazję potestować mapę na w miarę czystym windowsie.

*

Offline wally

• 15
  • Sprzęt: Navroad BT430 + AM5
« Odpowiedź #643 dnia: Marzec 25, 2008, 22:36:24 »
Witam,

Czy ktoś z szanownych betatesterów ma NAVROAD'a 430 BT jeżeli tak czy mógł by udostępnić rzut ekranów nowej wersji AM 5.0.

Dzięki z góry

Dobrej pracy

Pozdrawiam

proszę bardzo, zrzucik z bt430
--
wally

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #644 dnia: Marzec 26, 2008, 11:43:16 »
Ile osób chodzi na spacer z włączonym PocketPC czy innym ustrojstwem jako urządzeniem nawigacyjnym i _oczywiście_ połączonym jakimś tam kanałem zwrotnym do internetu celem przesłania jakichś tam raportów...  :ohreally:

Jak muszę gdzieś dojść a nie wiem jak, to włączam AM i idę według jej wskazówek, często siedzi sobie w kieszeni kurtki i gada :)

A podłączenie do Internetu jest zawsze, więc...
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #645 dnia: Marzec 26, 2008, 11:43:46 »
W sąsiednim wątku został wywołany temat sposobu ostrzegania o POI, to mi przypomniało
o niezbyt szczęśliwym, sztywnym powtarzaniu ostrzeżenia co X sekund (raz/4/8/12/20s)
Myślę, że lepszą metodą byłoby wykorzystanie mechanizmu informowania o manewrach
i mozliwość konfiguracji ostrzegania jak na rysunku ponizej. Co o tym myslicie?

I jeszcze jeden drobiazg, przycisk 'Anuluj' jest MZ za mały i nie pasuje do obecnej kompozycji menu,
sądzę że lepszy byłby mniej więcej taki jak na drugim rysunku.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #646 dnia: Marzec 26, 2008, 11:50:06 »
I jeszcze jeden drobiazg, przycisk 'Anuluj' jest MZ za mały i nie pasuje do obecnej kompozycji menu,

W AM wiele rzeczy jest za małych - powiększyli menu, które i tak najczęściej wybiera sie na postoju,
a wprowadzili maciupkie przyciski funkcji na mapie, które używa sie najczęściej podczas jazdy ....

Dotyczy to równiez przycisków zamykających wyskakujące okna.
A po co jeszcze dublujące sie przyciski przejścia pomiędzy stronami menu (przycisk "dalej"), to nie wiem ??? :

« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 12:01:41 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #647 dnia: Marzec 26, 2008, 12:04:40 »
No i panowie jak to jest, czy am5 juz wisi w powietrzu
Ja od dłuższego czasu pracuję już na WM6.0 z Am 4.5 i Am 5.0 i jak do tej pory nie napotkałem jakiego kolwiek problemu z działanie i śmiem nawet twierdzić iż na WM6 AM działa o wiele szybciej niż na WM2003
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

Offline Michalux

• 20
  • Sprzęt: ASUS A636N, AM5
« Odpowiedź #648 dnia: Marzec 26, 2008, 12:08:42 »
W sąsiednim wątku został wywołany temat sposobu ostrzegania o POI, to mi przypomniało
o niezbyt szczęśliwym, sztywnym powtarzaniu ostrzeżenia co X sekund (raz/4/8/12/20s)
Myślę, że lepszą metodą byłoby wykorzystanie mechanizmu informowania o manewrach
i mozliwość konfiguracji ostrzegania jak na rysunku ponizej. Co o tym myslicie?

Co do przycisków to jestem w 100% za  :ok: Przy okazji chętnie bym także zobaczył większe przyciski przewijania (góra/dół) w wszelkich miejscach, gdzie wybiera się np. ulice/miasta/poi itp. Tam te przyciski (jak i pasek przewijania) są nadal na tyle małe (a uściślająć - wąskie), że co troche zamiast w przewijanie uderza się w dany element  :|

Co do ostrzegania o POI to pod warunkiem, że Twój pomysł pozostawi nadal możliwość tylko jednokrotnego ostrzegania o danym POI to nie widzę przeciwskazań. W porzednich (czytaj 3.x) wersjach AM na siłę informowała co kilka/kilkanaście sekund, co było strasznie upierdliwe - zatem obecną opcję jednokrotnego ostrzegania muszę przyznać przyjąłem z dużym zadowoleniem  :proud:
-------------------------
Michalux

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #649 dnia: Marzec 26, 2008, 12:18:00 »

Ja od dłuższego czasu pracuję już na WM6.0 z Am 4.5 i Am 5.0 i jak do tej pory nie napotkałem jakiego kolwiek problemu z działanie i śmiem nawet twierdzić iż na WM6 AM działa o wiele szybciej niż na WM2003
Pisałem o tym ale powtórze... w AM 4.5.3 nie miałem problemu ze stabilnością (zamykanie sie w czasie wyznaczania trasy czy zawieszanie) co więcej... dzisiaj zrobiłem test do AM 5 beta 3 wczytałem mapę Polski z AM 4.5.3 (bez aktualizacji plików hubnet i map i też chodzi ok - więc wyglada na to, że jest jakiś problem w najnowszej mapie Polski.... albo jakiś konflikt pomiędzy tą mapa a aplikacją....
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 12:20:24 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #650 dnia: Marzec 26, 2008, 12:50:20 »
Cytat: Darek_Foto
A po co jeszcze dublujące sie przyciski przejścia pomiędzy stronami menu (przycisk "dalej"), to nie wiem ??? :

Też nie wiem, ale o tym wolałem nie pisać, żeby przypadkiem zamiast tych przycisków
nie skasowali dużego i wygodnego 'Dalej'  :wink:
Napisane: 26-03-2008, 12:48:07
Cytat: Lutek II
Pisałem o tym ...

Tak, pisałeś ... tyle razy, że na pewno wszyscy juz wiedzą, może wystarczy?

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #651 dnia: Marzec 26, 2008, 12:54:14 »

Pisałem o tym ale powtórze... w AM 4.5.3 nie miałem problemu ze stabilnością (zamykanie sie w czasie wyznaczania trasy czy zawieszanie) co więcej... dzisiaj zrobiłem test do AM 5 beta 3 wczytałem mapę Polski z AM 4.5.3 (bez aktualizacji plików hubnet i map i też chodzi ok - więc wyglada na to, że jest jakiś problem w najnowszej mapie Polski.... albo jakiś konflikt pomiędzy tą mapa a aplikacją....
Ale zrozum, że nikt inny nie skarży się na tak poważny bug, jak jest u Ciebie, moim zdaniem problem tkwi jednak po Twojej stronie. Jeśli dobrze pamiętam to aplikacja nie chciała Ci się w ogóle włączyć. betatesterów jest mało, ale jeśli była by to wina Automapy to myślę, że byłoby więcej takich zgłoszeń.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #652 dnia: Marzec 26, 2008, 13:08:36 »
Ile osób chodzi na spacer z włączonym PocketPC czy innym ustrojstwem jako urządzeniem nawigacyjnym i _oczywiście_ połączonym jakimś tam kanałem zwrotnym do internetu celem przesłania jakichś tam raportów...  :ohreally:

Jak muszę gdzieś dojść a nie wiem jak, to włączam AM i idę według jej wskazówek, często siedzi sobie w kieszeni kurtki i gada :)

A podłączenie do Internetu jest zawsze, więc...
Weź pod uwagę, że Ty jesteś jednostką...
Ilu znasz takich pasjonatów jak Ty... :) 10 ?? 100 ?? Więcej ??
Poza tym sądzę, że zasadniczo po ulicy nie chodzisz...  :mrgreen:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #653 dnia: Marzec 26, 2008, 13:46:43 »
Też nie wiem, ale o tym wolałem nie pisać, żeby przypadkiem zamiast tych przycisków
nie skasowali dużego i wygodnego 'Dalej' 

Masz rację - ja bym to widział w ten sposób:

Dariusz B.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #654 dnia: Marzec 26, 2008, 16:34:29 »
Wszystkie rzeczy, ktore wskazujecie typu mniejsze/wieksze przyciski, wskaznik postepu trasy po prawej/lewej/na gorze, wskaznik satelitow gps jako ikonka zmieniajaca kolor lub jako pasek, to wszystko ok, ale moim zdaniem sa to drobiazgi, ktore choc irytujace, to nie przeszkadzaja w nawigacji :)

Ja dodalbym mozliwosc wyszukiwania po kodzie pocztowym i/lub po miejscowości lezacej w poblizu szukanej przez nas albo po wojewodztwie...

Wpiszcie np. "Nowa wieś" w wyszukiwarce i ile czasu zajeloby Wam znalezienie Nowej Wsi kolo miejscowosci Borowa. Jaka Borowa? Ta kolo Mielca :)

Chodzi mi o ta wioske... http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,2,665964,283968

Moze wydac sie Wam to dziwnym pomyslem, ale naprawde warto zeby pomyslec nad mozliwoscia wprowadzania dodatkowych informacji na temat szukanej miejscowosci... Np. dodatkowy przycisk na dole kolo klawiaturki np. "szukaj dokladniej" i tam wprowadzaloby sie np. wojewodztwo, powiat, gmine i program filtrowalby wyniki.

Ewentualnie moze latwiejszym pomyslem byloby filtrowanie wynikow od razu po wprowadzeniu np. piszemy "Nowa wieś brudzew wielkopolskie", bo skoro w wynikach wyskakuje NOWA WIEŚ i pod spodem jest napisane BRUDZEW, WIELKOPOLSKIE, to moze taka funkcjonalnosc nie jest trudna do zaimplementowania w mechanizm wyszukiwarki...

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #655 dnia: Marzec 26, 2008, 17:02:26 »
Podepnę się pod powyższe. System sortowania jest oparty na dziwnych kryteriach. Po wprowadzeniu "sa" jako pierwsze na liście pojawiają się ... Nowa l i Nowy cz (podkreślenia jak w AM). Dopiero na trzecim miejscu jest Sandomierz. Dopiero trzecia litera "d" powoduje powrót do normalnego sortowania alfabetycznego, bo pierwsze są Sadki. Kryterium wielkości miejscowości powinno być drugoplanowe.

Druga sprawa to ustawienie wielkości skali, od której wyświetlane są POI. Obecnie jest to 1:400000, co powoduje, że chcąc zobaczyć pogląd trasy i ew. interesujące nas miejsca (np. stację benzynową interesującej nas sieci) trzeba żmudnie "jechać" na dużym zbliżeniu, które jest dość żmudne. Użytkownik powinien mieć do wyboru szerszą paletę skali do wyboru, dobierając ją do potrzeb i możliwości PDA.
Moim zdaniem, skala dla POI powinna być osiągalna do wartości takiej, w jakiej widoczne są "ulubione".
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 17:05:33 wysłana przez gps_am »

« Odpowiedź #656 dnia: Marzec 26, 2008, 17:15:14 »
A może lepiej po wyznaczeniu trasy zostawić widoczne na mapie, nawet w dużym oddaleniu, wszystkie POI znajdujące się przy trasie.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #657 dnia: Marzec 26, 2008, 17:25:18 »
to bardzo zły pomysł, przecież w niektóych miejscach jest ich tyle że nie będzie widać samej trasy  :E
poz atym jest skala od ilu m.km mają się pojawiać
zawodowy kierowca...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #658 dnia: Marzec 26, 2008, 17:32:31 »
Miomiki,  bo widzisz ... te drobiazgi dokuczają na codzień, a do takiej Nowej Wsi to jeszcze w życiu nie jechałem
i pewnie nie pojadę, więc nie wpadłem na to, że jest taki problem, bo jest ich aż tyle :shock:
AutoMapowy model wyszukiwania daje znakomite rezultaty w wyszukiwaniu większych miejscowości,
ale z tą całą drobnicą (100tys. miejscowości (!)) jest już znacznie gorzej.
Zgadzam się, że przydałoby się ulepszyć ten mechanizm wyszukiwania przez dodanie dodatkowych kryteriów.
I to najlepiej kilku do wyboru, bo raz szukając 'dziury' będę znał jej kod pocztowy, innym razem województwo,
czy większe miasto w pobliżu, a jeszcze innym pobliską rzekę, jezioro czy pasmo górskie, bądź szczyt.

System sortowania jest oparty na dziwnych kryteriach. Po wprowadzeniu "sa" jako pierwsze na liście pojawiają się ... Nowa l i Nowy cz (podkreślenia jak w AM). Dopiero na trzecim miejscu jest Sandomierz. Dopiero trzecia litera "d" powoduje powrót do normalnego sortowania alfabetycznego, bo pierwsze są Sadki. Kryterium wielkości miejscowości powinno być drugoplanowe.

Z tym ostatnim ZDECYDOWANIE się nie zgodzę, to kryteruim jest jednym z najlepszych pomysłów przy wyszukiwaniu,
bo sprawia, że zdecydowana większość wyszukiwań kończy się po wpisaniu ledwie kilku liter, a często wystarczą 2 bądź 3.

Ale to wyszukiwanie miejscowości wciąż jeszcze nie działa całkiem zgodnie z oczekiwaniami
np. Zabrze - po wpisaniu ZA - nie pojawiają się na liście mimo, że są miastem wyższej kategorii
niż pierwszy na liście Kamieniec Ząbkowicki, po wpisaniu ZAB są już na liście, ale za malutką miejscowością Ząb
Albo Katowice - po wpisaniu KA są na pierwszej pozycji, ale na drugiej powinien znaleźć się Kalisz,
bo jest miastem wyzszej kategorii od pozostałych na liście (Bystrzyca Kłodzka, Dębowa Kłoda ...)
Za to po wpisaniu KAT - Katowice ustępują miejsca 11 wsiom o nazwie Kąt.
Problemem są polskie znaki - miejscowości które je zawierają omijają kryterium kategorii miejscowości
i 'wciskają się poza kolejką' na pierwsze pozycje na liście wyników.

Zgłaszałem to już do supportu i to nawet niejednokrotnie. Najwyraźniej jest z tym jakiś większy problem,
albo po prostu brakuje tu 'świeżego spojrzenia' i dobrze by było, gdyby problemowi przyjrzał się ktoś inny,
niż osoba która pracowała nad algorymem wyszukiwania.
Np MZ błędem jest, że pliterki są zupełnie 'puszczone samopas' tzn. pojawiają się w wynikach wszystkich wyszukiwań,
a nie tylko dla bezogonkowych odpowiedników tych liter (ą - a; ż,ź - z; ó - o; itd. )
Być może jest to wynikiem odmienego kodowania tych znaków w różnych systemach i jest to 'zło konieczne'?
Ale nawet jeśli, to wyniki z pliterkami nie powinny wyskakiwać przed wyniki bez polskich znaków.

« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2008, 17:34:32 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #659 dnia: Marzec 26, 2008, 17:36:45 »
Druga sprawa to ustawienie wielkości skali, od której wyświetlane są POI. Obecnie jest to 1:400000, co powoduje, że chcąc zobaczyć pogląd trasy i ew. interesujące nas miejsca (np. stację benzynową interesującej nas sieci) trzeba żmudnie "jechać" na dużym zbliżeniu, które jest dość żmudne. Użytkownik powinien mieć do wyboru szerszą paletę skali do wyboru, dobierając ją do potrzeb i możliwości PDA.
Moim zdaniem, skala dla POI powinna być osiągalna do wartości takiej, w jakiej widoczne są "ulubione".

Ale to strasznie zaciemni dłuższą, kilkuset kilometrową trasę. Możesz wybrać z POI dowolną sieć i zaznaczyć aby pokazywał wszystkie 'Przy trasie'. Tylko według mnie parametr odległości od trasy powinien być regulowany. Obecnie na stałe są chyba przypisane kilkaset metrów.