Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest

• 853 Odpowiedzi
  • 203644 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Betatesterzy do pracy! :) beta AM5 już jest
« Odpowiedź #780 dnia: Marzec 31, 2008, 21:41:00 »
Przy łatach na Mio jest ostrzeżenie, że może zmienić ID urządzenia. Może, ale nie musi u mnie nie zmieniło. HR nie powoduje zmiany ID.

No to już nie wiem koledzy. Żadnych łatek nie dogrywałem bo do 168-ki nawet nie widzę. Napisze do supportu, może faktycznie licencja się przyblokowała. Dzięki.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #781 dnia: Marzec 31, 2008, 21:41:16 »
Przy łatach na Mio jest ostrzeżenie, że może zmienić ID urządzenia. Może, ale nie musi u mnie nie zmieniło. HR nie powoduje zmiany ID.

Ja po dograniu jakiegoś patcha do Mio P550 musiałem odblokowywać licencję, zmieniło się ID urządzenia.
Warto skontaktować się z supportem i w razie problemów z instalacją poprosić o odblokowanie numeru.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #782 dnia: Marzec 31, 2008, 22:04:41 »
W iGo jesli kliknie sie na dane miasto,a nastepnie na wyszukiwanie, to program automatycznie wykrywa, ze szukamy adresu w miescie (podobnie jak to jest w Automapie, ale na poziomie krajów tzn. klikniesz gdzies w Czechach i wybierzesz prowadz do>adres to wpisujesz czeskie miasto).

Czy nie uprosciloby to wyszukiwania adresow gdyby Automapa domyslnie przyjmowala, ze szukamy ulicy w miescie, w ktorym sie aktualnie znajdujemy? Latwiej chyba wpisywac od razu ulice, a jesli chcemy inne miasto to stuknac strzalke w lewo i przejsc do wyszukiwania miast, niz za kazdym razem wpisywac nazwe swojego miasta i potem ulice. Co o tym sadzicie?

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #783 dnia: Marzec 31, 2008, 22:14:00 »
apropos wyszukiwania adresów
ja za to miałem dzisiaj co innego dostałem adres Stare Babice ul. Żurawinowe mokradła

niech ktoś sprawdzi na mapie adres jest, ale żeby go znaleźć musiałem się wspomóc mapą papierową  i znalazłem, ale jak wpisałem jako miejscowość Kwirynów

Sorry, ale już któryś raz tak miałem ktoś podaje mi adres przez telefon mówi miejscowość i ulicę wpisuję i d....
gdyby nie mapa papierowa to nie wiedziałbym, że jest tam coś takiego jak Kwirynów
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline galileo

• *
  • 57
  • Sprzęt: F-S LOOX N560
« Odpowiedź #784 dnia: Marzec 31, 2008, 22:39:10 »
apropos wyszukiwania adresów
ja za to miałem dzisiaj co innego dostałem adres Stare Babice ul. Żurawinowe mokradła

niech ktoś sprawdzi na mapie adres jest, ale żeby go znaleźć musiałem się wspomóc mapą papierową  i znalazłem, ale jak wpisałem jako miejscowość Kwirynów

Sorry, ale już któryś raz tak miałem ktoś podaje mi adres przez telefon mówi miejscowość i ulicę wpisuję i d....
gdyby nie mapa papierowa to nie wiedziałbym, że jest tam coś takiego jak Kwirynów

Qbik, a zobacz jak przebiega ulica Pohulanka w tych "twoich" Starych Babicach!

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #785 dnia: Marzec 31, 2008, 22:56:46 »
Jak przebiega? Źle?

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #786 dnia: Marzec 31, 2008, 23:05:51 »
Jak przebiega? Źle?
Dokładnie

Patrzę, zerkam i nie wiem czy robię to dobrze, ale nie wiem o co chodzi

Może coś więcej
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #787 dnia: Marzec 31, 2008, 23:09:21 »
Qbik- nie możesz winić AM jeżeli dostałeś niepełny ( a w tym wypadku wręcz błędny) adres. Stare Babice to gmina i poczta, a ulica Żurawinowe Mokradła leży na terenie miejscowości Kwirynów.
Właściwa postać adresu to: ul. Żurawinowe Mokradła, Kwirynów, 05-082 Stare Babice.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2008, 23:13:38 wysłana przez mabo »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #788 dnia: Marzec 31, 2008, 23:11:53 »
A czy zadzwoń nie służy przypadkiem do dzwonienia do POI bez potrzeby wstukiwania numeru?

Nie wiem jak ma się to przy POI, ale u mnie po kliknięciu w ikonkę słuchawki otwiera się dialer wyboru numeru (taki standardowy jaki mam w HTC) i mogę zadzwonić do kogokolwiek, a dzwonienie do POI? Hem, ja ściągam z miplo jedynie radary i przeszkody na drodze (może jeszcze bankomaty) i do tych rzeczy na pewno nie da się zadzwonić (hallo, radar na hutniczej? Jest pan dzisiaj w domku, czy mogę zasuwać 150km/h?)

Nie wiem czy to ważne, ale w 4.5 (wcześniejsza wersja działała poprawnie) odbiór rozmowy w trybie głośnomówiącym był niemożliwy! Dialer telefonu nie był dostępny pomimo rozmowy przychodzącej. Zielona słuchawka nie działała, AM uparcie była na pierwszym tle... Jedynym wyjściem była instalacja programiku, który automatycznie odbierał rozmowę i włączał tryb głośnomówiący. Teraz wystarczy wcisnąć słuchaweczkę i już...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

• 6498
« Odpowiedź #789 dnia: Marzec 31, 2008, 23:13:45 »
Qbik- nie możesz winić AM jeżeli dostałeś niepełny adres. Stare Babice to gmina i poczta, a ulica Żurawinowe Mokradła leży na terenie miejscowości Kwirynów.
Właściwa postać adresu to: ul. Żurawinowe Mokradła, Kwirynów, 05-082 Stare Babice.
Podobnie z ul. Pohulanka. Część należy do Kwirynowa (środkowa), a dwie części do Starych Babic.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #790 dnia: Marzec 31, 2008, 23:21:40 »
Nie mam teraz 4.5.3 ani 5 pod reka, ale w 4.1.2 wpisujesz Stare Babice i potem ulica Żurawiowe Mokradła (a nie Żurawinowe)y i znajduje bez problemu, natomiast ani w Pohulance ani w Kwirynowie nie mozna wpisywac ulic, jedynie od razu mozna wyswietlic na mapie.

*

• 6498
« Odpowiedź #791 dnia: Marzec 31, 2008, 23:43:46 »
natomiast ani w Pohulance ani w Kwirynowie nie mozna wpisywac ulic, jedynie od razu mozna wyswietlic na mapie.
W RC1 można wpisywać ulice w Kwirynowie. W Pohulance nie. Z tego powodu, jak sądzę, że nie ma takiej miejscowości. Wg. mnie to tylko nazwa ulicy w Starych Babicach, Kwirynowie i Janowie. Nie wiem po co AM dała tam kropę z nazwą jak dla miejscowości i umieściła ją w bazie.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #792 dnia: Kwiecień 01, 2008, 00:19:36 »
Koledzy czy w AM5rc1 jest gdzieś napisane że to jest wersja  "rc " czy też   "wersja 5,0.5 (553) ?????
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline galileo

• *
  • 57
  • Sprzęt: F-S LOOX N560
« Odpowiedź #793 dnia: Kwiecień 01, 2008, 00:20:44 »
Qbik- nie możesz winić AM jeżeli dostałeś niepełny adres. Stare Babice to gmina i poczta, a ulica Żurawinowe Mokradła leży na terenie miejscowości Kwirynów.
Podobnie z ul. Pohulanka. Część należy do Kwirynowa (środkowa), a dwie części do Starych Babic.

Dokładnie o to mi chodziło, w dodatku w środku tej ulicy jest wieś Pohulanka.
natomiast ani w Pohulance ani w Kwirynowie nie mozna wpisywac ulic, jedynie od razu mozna wyswietlic na mapie.
W RC1 można wpisywać ulice w Kwirynowie. W Pohulance nie. Z tego powodu, jak sądzę, że nie ma takiej miejscowości. Wg. mnie to tylko nazwa ulicy w Starych Babicach, Kwirynowie i Janowie. Nie wiem po co AM dała tam kropę z nazwą jak dla miejscowości i umieściła ją w bazie.

Jest taka wieś:
Pohulanka
wieś
woj. mazowieckie
pow. warszawski zachodni
gmina Stare Babice

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #794 dnia: Kwiecień 01, 2008, 00:49:19 »
Dla zainteresowanych jak by ktoś chciał takie autka:

to są tutaj:
http://www.darekfoto.pl/automapa5/Images.rar

------------------------

Zastanawiałem sie trochę ogólnie nad tą wersją 5 i dochodzę do wniosku, że nie jest to tak do końca zrobione optymalnie ....
Biorąc jeszcze pod uwagę wcześniejsze dyskusje i rozważania trochę bym tu zmienił:

1. Pasek postępu jest taki jakiś niefunkcjonalny - nie mogę się przyzwyczaić do rosnącego słupka, lepiej w poziomie
2. Ulica na dole ma za mało miejsca na belce, lepiej ją umieścić na górze i przełączać na ulice za manewrem dotykając w tę belkę
3. Ikona słuchawki na ekranie jest zbędna, jak potrzebuję zadzwonić to jest od tego specjalny przycisk słuchawki
4. Ikonę głośniczka można sobie podarować lub ewentualnie umieścić nad 2D/3D (może opcja włączania w ustawieniach)
5. Usunąć przycisk chowania innych przycisków - ile więcej miejsca na nieprzysłoniętą mapę
6. W pilocie opisy są słabo widoczne
7. Za szeroki wskaźnik powiększania (nie wiem po co taki szeroki)
8. Za małe (za wąskie) przyciski funkcyjne na mapie
9. Zmienic nazwę przycisku od menu kontekstowego, i tak je mamy przytrzynując rysik na mapie.
Proponuje opisać przycisk jako"Moje Menu" i na stałe przyporządkować tam indywidualne menu - każdy tam umieści co mu najczęściej potrzebne
(teraz też tak można zrobić, ale jakiś taki ten przycisk "bezimienny" :grin:)

Może to są tylko moje odczucia, ale tak to widzę.

Przygotowałem taki optymalny przykładowy panel jaki by mnie osobiście zadowolił (przygotowałem tylko pion, bo w nim pracuję):

Więcej mapy widać, dokładniej można trafić w przycisk i jest to co trzeba.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2008, 09:57:17 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #795 dnia: Kwiecień 01, 2008, 07:53:31 »
Koledzy czy w AM5rc1 jest gdzieś napisane że to jest wersja  "rc " czy też   "wersja 5,0.5 (553) ?????
Menu>O Programie> AutoMapa Wersja 5.0.5. (553)
Napisane: Kwiecień 01, 2008, 07:22:32
Biorąc jeszcze pod uwagę wcześniejsze dyskusje i rozważania trochę bym tu zmienił:

1. Pasek postępu jest taki jakiś niefunkcjonalny - nie mogę się przyzwyczaić do rosnącego słupka, lepiej w poziomie

Pamiętając naszą dyskusję na ten temat, zgadzam się z Tobą - dla mnie pasek jest nawet zbędny...

2. Ulica na dole ma za mało miejsca na belce, lepiej ją umieścić na górze i przełączać na ulice za manewrem dotykając w tę belkę

Jak dla mnie - nie... MZ lepiej jest, jak jest na dole...

3. Ikona słuchawki na ekranie jest zbędna, jak potrzebuję zadzwonić to jest od tego specjalny przycisk słuchawki

O ile nie znajdą się przesłanki co do praktycznego wykorzystania tejże ikonki w pewnych sytuacjach...

4. Ikonę głośniczka można sobie podarować lub ewentualnie umieścić nad 2D/3D (może opcja włączania w ustawieniach)

Jestem jak najbardziej za...

5. Usunąć przycisk chowania innych przycisków - ile więcej miejsca na nieprzysłoniętą mapę
Eeee nie... Jest bardzo przydatny...

Oczywiście... Także zgłosiłem ten problem do AM@...

Dokładnie... Jest przesadnie wielki podobnie jak wskaźniik głośności po przełączeniu...

Ja nie mam z tym problemu, ale widzę, że niektórym to przeszkadza...

9. Zmienic nazwę przycisku od menu kontekstowego, i tak je mamy przytrzynując rysik na mapie.

Dobry pomysł...
Napisane: Kwiecień 01, 2008, 07:38:37
[author=Darek_Foto link=topic=92672.msg632944#msg632944 date=1207003759]

Pamiętając naszą dyskusję na ten temat, zgadzam się z Tobą - dla mnie pasek jest nawet zbędny...

BTW - zgłoszony przeze mnie błąd braku możliwości wyłączenia paska postępu trasy dla trybu AutoMapa Panorama został poprawiony... Zauważyłem zmiany konfiguracyjne - więcej plików dla skórki... Zmiana parametru bEnabled=0 teraz odnosi zamierzony skutek...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #796 dnia: Kwiecień 01, 2008, 08:02:12 »
Ja mam inne propozycje:

Przycisk pokazujący półprzeźroczyste menu zrobić półprzeźroczystym - będzie się lepiej kojarzył. Jak komuś przeszkadza szeroki pasek po prawo, zawsze może go schować, a jest łatwiejszy w użyciu.

Przyciski z dołu odrobinę podnieść i dolny pasek adresu na całą szerokość przynajmniej w prostokątnych ekranach, z możliwością wyłączenia w menu, jak komuś za mało miejsca.
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #797 dnia: Kwiecień 01, 2008, 09:19:34 »
... dla mnie pasek jest nawet zbędny...

Możliwość wyłączenia była by pożądana

Jak dla mnie - nie... MZ lepiej jest, jak jest na dole...

Szkoda mapy w największym zbliżeniu

O ile nie znajdą się przesłanki co do praktycznego wykorzystania tejże ikonki w pewnych sytuacjach...

Nie znalazłem

A co nim chować? Wskażnik powiększania i 2D/3D - szkoda miejsca
Dariusz B.

*

Offline Michalux

• 20
  • Sprzęt: ASUS A636N, AM5
« Odpowiedź #798 dnia: Kwiecień 01, 2008, 09:29:54 »

Moim zdaniem na dole jest jak najbardziej ok - przydałoby się tylko żeby się przewijał automatycznie co jakiś czas, gdy długość nazwy przekracza szerokość pola.

Bez przesady - aż tyle mapy nie zasłania, a przydatne toto. Ewentualnie można by półprzeźroczysty zrobić.

Z jednej strony są mało widzoczne, ale z drugiej strony jak będą bardziej widzoczne to chyba za bardzo to wszystko naćpane będzie wyglądać - napisów i napisików od cholery ...

Pozwolę sobie się zdecydowanie nie zgodzić. Po pierwsze te przyciski można w każdej chwili schować, a po drugie jak już się pojawiają, to ich wielkość jest taka, aby bez problemu z palucha nimi sterować. Zatem zmniejszanie ich nie będzie dobrym pomysłem.

Z tego co zrozumiałem to w RC1 zwiąkszono efektywny zasięg ich działania, zatem pomimo ich wielkości (fakt nie za dużej) łapią zdecydowanie lepiej niż w b3.

Z tym to się zdecydowanie nie zgadzam. Może i obecna ikonka nie jest najszczęśliwsza, ale ilość napisów na ekranie jest już i tak wystarczająco duża, żeby jeszcze kolejny zaśmiecający ekran produkować. Można by ewentualnie ikonkę zmienić na bardziej sugestywną - choć to już kwestia gustu.

A tak z innej beczki - nie wydaje Wam się, że przyciski przewijania przy wyszukiwaniu adresów są ciut za wąskie ? Próbował ktoś szybko przewijać nazwy ulic w poszukiwaniu tej jednej ? Mi się jeszcze nie udało tego dokonać bez niezamierzonego wybierania co którejejś ulicy zamiast kolejengo przewinięcia w dół. Strasznie to irytujące ... (a paluchy mam raczej rozmiaru average  :mrgreen: ).
-------------------------
Michalux

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #799 dnia: Kwiecień 01, 2008, 10:03:13 »

Pozwolę sobie się zdecydowanie nie zgodzić. Po pierwsze te przyciski można w każdej chwili schować, a po drugie jak już się pojawiają,
to ich wielkość jest taka, aby bez problemu z palucha nimi sterować. Zatem zmniejszanie ich nie będzie dobrym pomysłem.

Mam ekran 2,7" i bez problemu sterowalem palcem w poprzedniej wersji, gdzie był dużo mniejszy ten wskaźnik

Z tego co zrozumiałem to w RC1 zwiąkszono efektywny zasięg ich działania, zatem pomimo ich wielkości (fakt nie za dużej) łapią zdecydowanie lepiej niż w b3.

I co z tego jak ich nie rozsunięto - zwiększono zakres o połowe odległości pomiędzy nimi czyli o kilka (2-3) pixeli, czyli prawie nic sie nie zmieniło.

-------------------------------------------------

Oczywiście przedstawienie mojej koncepcji nie ma na celu uszczęśliwianie wszystkich na siłę, bo taki sie jeszcze nie narodził, co by .......... itd.

Propozycja ma na celu zwizualizowanie mojego pomysłu, aby inni zobaczyli jak to w takiej wersji będzie wyglądało i może natchnie do nowych ciekawych pomysłów.

To jak będzie wyglądał AM 5, 6 ... i tak w głównej mierze nie zależy od pojedynczych zgłoszeń (choć kilka moich osobistych uwag/koncepcji wprowadzili), tylko od odpowiedniej ilości zgłaszających.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2008, 10:22:48 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #800 dnia: Kwiecień 01, 2008, 10:13:34 »
... dla mnie pasek jest nawet zbędny...

Możliwość wyłączenia była by pożądana

Dokładnie tak... Chociaż taki półśrodek, jak zmiana 1 na 0 w pliku też mnie satysfakcjonuje...

A co nim chować? Wskażnik powiększania i 2D/3D - szkoda miejsca

A niech tam... W sumie to i tak rzadko korzystam z przycisku chowania przycisków... :)
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

« Odpowiedź #801 dnia: Kwiecień 01, 2008, 10:31:27 »
Czy zmiana pozycji na drodze jest u Was pokazywana płynnie, czy skokowo ?
U mnie w RC1 odbywa się to skokowo i to w dziwnym "kroku" - kilka wolnych skoków, kilka szybszych ...
próbowałem różnych ustawień opóźniania ale bez rezultatu ... z pamięcią powinno być ok, bo mam ponad
80 MB wolnych, bufory na maks w Automapie ... procek 400 MHz ... i z innymi softami (iGo, Drive) wszystko
działa tak jak powinno ... aha - może to ważne - Automapa jest przypisana do karty i z niej odpalana
oczywiście ... jakieś sugestie ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #802 dnia: Kwiecień 01, 2008, 11:26:12 »
Cytat: Darek_Foto
Zdecydowanie się zgadzam, poziomy jest bardziej czytelny nawet jeśli jest o połowę cieńszy,
czerwona 'kropa' w miejscu aktualnej pozycji jest zupełnie zbędna, (granica kolorów paska jest wystarczająco jednoznaczna)
a punkty 'przez' po ich zaliczeniu powinny zmienić kolor, by nadal były widoczne.
Najgorsze jest to, że pasek w wersji statycznej - na nieruchomym obrazku z ankiety wygląda lepiej niż w rzeczywistości,
stąd pewnie zebrał niezłe recenzje w ankiecie, a nasze głosy przeciw traktują jak wydziwianie ...

Nie chcę jej na górze, jeśli będzie w tym samym miejscu co za manewrem, to będzie potrzebna dodatkowa informacja
która jest aktualnie wyświetlana, bo inaczej będzie to niejednoznaczne, więc jestem przeciw.

Nie mam jej u siebie, więc nie mam tego problemu, ale jeśli nie potrafi nic więcej (np. dzwonić do POI bez wybierania numeru)
od przycisków palmofonu, to faktycznie jest zbędna.
Za to chętnie bym ją wymienił na przycisk bezpośrednio wywołujący ekran zmiany typu trasy i to najlepiej ze zmienną ikoną
'podpowiadającą' aktualnie wybrany typ trasy (skoro nie można powiązać typu trasy ze wskaźnikiem aktualnej pozycji)

4. Ikonę głośniczka można sobie podarować lub...
Sprzeciw, odkąd przycisk 'Dźwięki' został głębiej zagnieżdżony w menu, często z niej korzystam.

...A co nim chować? Wskażnik powiększania i 2D/3D - szkoda miejsca
Sprzeciw, ale za to mógłby być z lekka przeźroczysty i wywoływać inne przyciski tylko na chwilę.
Skoro Ty 'powywalałeś' przyciski, które on wywołuje, to i sam przycisk jest Ci zbędny,
ja wolałbym mieć moźliwość zmiany tych wywoływanych na inne.

I bardzo dobrze, tak ma być!
Opisy są tylko po to, gdybyś zapomniał gdzie co sobie ustawiłeś, zbyt widoczne niepotrzebnie rozpraszają tylko uwagę.
potem istotne cyfy wydają Ci się za małe i je pogrubiasz/powiększasz psując harmonią całości.

Poprzednio wielu narzekało, że za wąski, więc 'poszli na całość', zgadzam się przesadzili.
Dla mnie jest on zupełnie zbędny bo do zmiany skali używam przycisków sprzętowych,
wcześnie mogłem go po prostu wyłączyć w ustawieniach, a teraz jestem nim uszczęśliwiany na siłę.

Zmiana jednego wymiaru nic nie da, powiększenie powinno byc proporcjonalne.
Ale już jest trochę lepiej niż w pierwszej wersji.

Proponuje opisać przycisk jako"Moje Menu" i na stałe przyporządkować tam indywidualne menu - każdy tam umieści co mu najczęściej potrzebne
Sprzeciw, nie używam go do wywołania 'Mojego menu' i cenię sobie to, że można go inaczej wykorzystać.

Napisane: 01-04-2008, 11:13:19
U mnie w RC1 odbywa się to skokowo i to w dziwnym "kroku" - kilka wolnych skoków, kilka szybszych ...
jakieś sugestie ?

1. Sprawdź z 'fabrycznym' pustym plikiem POI, jeśli pomogło, zmniejsz ilość swoich POI z miplo
2. Sformatowałeś kartę przed instalacją mapy? Jeśli nie, to zrób to.
3. Być może przesadziłeś z kompensacją opóźnienia sygnału GPS, zmniejsz wartość.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #803 dnia: Kwiecień 01, 2008, 11:41:24 »
Nie znalazłem

Właśnie przetestowałem na demie - tak czy siak (czy dotyk słuchawki, czy zielonego klawisza), działa identycznie jak w wersji 4.5 - czyli do bani. AM jest na pierwszym tle, nie pokazuje się klawiatura programowa telefonu, nie można wybrać trybu głośnomówiącego. W takiej formie to ta słuchawka na ekranie  jest zdecydowanie nieprzydatna. Co innego, gdyby np. mogła odbierać rozmowę w trybie głośnomówiącym. No i znowu trzeba się posiłkować progamami do automatycznego przełączania rozmowy w tryb głośnomówiący (opcja: automatyczny odbór rozmowy przychozącej po kilku sek.  w tym trybie). Czy nie lepiej, żeby taką możliwość dodano do AM?
Czyli opcje rozmowy przychodzącej:
1. Tryb głośnomówiący włączony/wyłączony
2. Automatycznie odbierz rozmowę po x sekundach.

Posiadaczy zestawów głośnomówiących (lub słuchawek) będzie interesowała tylko ta druga opcja.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2008, 11:55:20 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline VanB

• *
  • 96
  • Sprzęt: MDA Vario III / V
« Odpowiedź #804 dnia: Kwiecień 01, 2008, 12:12:21 »
W ogóle ta słuchawka to jakieś nieporozumienie nawet jak ma dzwonić do POI. Bo do którego z tysiąca POI ma zadzwonić? Trzeba by pod ten przycisk podpiąć wyszukiwarkę a to jest skomplikowane i ciężkie w użyciu.

Dzwonienie do poi powinno się odbywać po pierwsze „z mapy” a po drugie „z wyszukiwarki POI” z menu.

Z wyszukiwarki to chyba nie trzeba wyjaśniać znajdujemy POI -> wchodzimy do opisu -> klikamy numer -> i dzwoni.

Z mapy podobnie. Klikamy POI -> tak jak dotychczas pojawia się nazwa i krótki opis oraz numer telefonu (bądź ikonka) -> klikamy na numer -> i dzwoni. Jeżeli POI jest „duży” i ma kilka numerów to powinno to działać z jednym krokiem więcej: Klikamy POI -> klikamy ramkę z opisem -> pojawia się okno (duże nawet na cały ekran) gdzie już mieszczą się numery telefonów z opisem -> klikamy numer -> i dzwoni.

Wszystko
Ikona słuchawki jest zbędna.

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #805 dnia: Kwiecień 01, 2008, 12:18:22 »
...A co nim chować? Wskażnik powiększania i 2D/3D - szkoda miejsca
Sprzeciw, ale za to mógłby być z lekka przeźroczysty i wywoływać inne przyciski tylko na chwilę.
Skoro Ty 'powywalałeś' przyciski, które on wywołuje, to i sam przycisk jest Ci zbędny,
ja wolałbym mieć moźliwość zmiany tych wywoływanych na inne.
[/quote]

A może wzorem demo iGO8 ukrywać po czasie wszystkie inne ikonki z dolnego paska, zostawiając tylko MENU?
Natomiast zrobić aktywny sam pasek, po tapnięciu którego pojawią się na chwilę te ukryte ikonki?
Wiem - Marek jest zwolennikiem zmniejszania ilości kliknięć do minimum, ale to by pozwalało zwiększyć miejsce na dłuższe nazwy.
A gdyby jeszcze ten pasek był lekko przezroczysty, to może i inni by byli zadowoleni mając widoczną pod nim mapę?

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #806 dnia: Kwiecień 01, 2008, 12:19:08 »
Nie mam jej u siebie, więc nie mam tego problemu, ale jeśli nie potrafi nic więcej (np. dzwonić do POI bez wybierania numeru)
od przycisków palmofonu, to faktycznie jest zbędna.
Za to chętnie bym ją wymienił na przycisk bezpośrednio wywołujący ekran zmiany typu trasy i to najlepiej ze zmienną ikoną
'podpowiadającą' aktualnie wybrany typ trasy (skoro nie można powiązać typu trasy ze wskaźnikiem aktualnej pozycji)

Zgadzam sie jak najbardziej czegoś takiego właśnie brakowało nocnyMarek +1
Sprzeciw, nie używam go do wywołania 'Mojego menu' i cenię sobie to, że można go inaczej wykorzystać.

Dokładnie ikona jaka jest teraz w niczym nie przeszkadza i można sobie dowolnie ten przycisk przypisać

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #807 dnia: Kwiecień 01, 2008, 12:56:38 »
Najgorsze jest to, że pasek w wersji statycznej - na nieruchomym obrazku z ankiety wygląda lepiej niż w rzeczywistości,
stąd pewnie zebrał niezłe recenzje w ankiecie, a nasze głosy przeciw traktują jak wydziwianie ...

Chyba tak ...

Nie chcę jej na górze, jeśli będzie w tym samym miejscu co za manewrem, to będzie potrzebna dodatkowa informacja
która jest aktualnie wyświetlana, bo inaczej będzie to niejednoznaczne, więc jestem przeciw.

Hmmm, a jak by na belce były obie ulice, aktualna -> następna i przełączalne z miejscowość :grin:
W mieście nie potrzebuję nazw dzielnic, a poza miastem nazwy drogi/ulicy - w razie potrzeby zawsze można by przełączyć.
Nie wiem dlaczego, ale proponowane przez AM rozwiązanie jakoś mnie nie przekonuje  :|

Pomysł ciekawy - jestem za

W ogóle ta słuchawka to jakieś nieporozumienie nawet jak ma dzwonić do POI. ...Ikona słuchawki jest zbędna.

W tej chwili nawet bez tej słuchawki jest poprawnie rozwiązane dzwonienie do POI - przytrzymujemy rysik dłużej na POI, wybieram Info z menu
kontekstowego, pojawia sie szczegółowy opis POI, wybieramy na dolnej belce dzwoń, pojawia się numer/numery, wybieramy interesujący i tam dzwoni.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2008, 13:14:11 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #808 dnia: Kwiecień 01, 2008, 19:49:26 »
Dzisiaj, czystym przypadkiem znalazłem błąd w programie instalacyjnym. Przypadkiem, bo nie to "exe" kliknąłem. Zamiast AM PL, na który mam licencję, to kliknąłem na AM EU. W zasadzie przez dwa przypadki, bo potem wpisałem tylko klucz i nazwisko, ale podałem zły adres email. Patrzę, a mi się zainstalowała AM EU. I działa!
Chyba to zgloszę.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #809 dnia: Kwiecień 01, 2008, 20:04:32 »
Znaczy, że zaintalowałeś testową mapę EU na licencję PL?
Zależy, czy chcieli udostępnić EU do testów wszystkim, czy tylko tak im wyszło ...
W razie czego tego kawałka EU sobie nie kasuj, będziesz miał w prezencie :)
Jeśli to bug, to należy Ci się za jego znalezienie nawet cała  :ok:

Nikt jeszcze nie zauważył  :shock: że przywrócili numery telefonów do POI fabrycznych
(przynajmniej niektórych), a numery są w takim formacie: (48) XXXXXXXXX
Może ktoś sprawdzić czy działa dzwonienie do wbudowanych POI?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free