Beta AM 6.0 juz jest

• 640 Odpowiedzi
  • 173212 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Beta AM 6.0 juz jest
« Odpowiedź #540 dnia: Listopad 02, 2009, 14:55:13 »
ilośc wygibasów (zwłaszcza w trasie szybkiej) przyprawia o ból głowy... zwłaszcza, że w ostatecznym rozrachunku czasowo to nic nie daje...

Tutaj się nie mogę zgodzić. W moim przypadku wyznaczanie trasy szybkiej daje wymierne różnice.

Wyznacz taką trasę:
- start: Warszawa, Skoroszewska 2
- koniec: Warszawa, Goleszowska 6
Porównaj następnie, jak wygląda trasa szybka obliczona dla godziny 7:30, 8:30, 11:00.

Mieszkam w Ursusie od 7 lat (z przerwami). Ulice Ryżowa i Dźwigowa są zakorkowane praktycznie każdego ranka.
Ja natomiast jeżdżę od lat po śródmieściu Warszawy i takich jaj jak teraz to dawno nie widziałem...
Wyznacz sobie trasę optymalną i szybką  z Piastów Śląskich do Św.Barbary8.. i zobacz jakie wygibasy są na szybkiej.... a na koniec zastanów się czy wyzszy status ma Powstańców Śląskich, Maczka, Powązkowska w optymalnej czy przy szybkiej Księcia Bolesława, Księcia Janusza, Obozowa, Płocka czy Żytnia.....????????????

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #541 dnia: Listopad 02, 2009, 15:07:08 »
Kilka odpowiedzi od AM na zadane przeze mnie pytania odnośnie Traffica:

1. Czy natężenia ruchu na drogach są przypisane do rozkładu dobowego, czy też dodatkowo tygodniowego czy jeszcze inaczej?

pon-cz, pt, sob-nd

2. Jaka jest dokładność zmian czasowych natężenia ruchu - półgodzinne, czy z dokładnością do minuty?

Jest kilka (5 - 6) przedzialow dla danych statystycznych.

3. Będąc w trybie on-line, z jak długą ważnością są pobierane informacje o natężeniu ruchu?

Waznosc danych jest zmienna/dynamiczna. Od 15min do 1godz.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #542 dnia: Listopad 02, 2009, 15:19:07 »
Poza tym jadąc później dalej do pracy (Postępu) ok 10 rano pustą  Puławską do Woronicza (o tej porze jest tu zawsze pusto) nagle kazała mi skręcać w wąską ul Naruszewicza ....!

Pozdrawiam

PS: Navroad Q1

Oj tam jest sławny serwis na N i zanim tam dotrzesz to program dał ci czas do namysłu :D :grin:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #543 dnia: Listopad 02, 2009, 15:21:15 »
Wyznacz sobie trasę optymalną i szybką  z Piastów Śląskich do Św.Barbary8.. i zobacz jakie wygibasy są na szybkiej....
a na koniec zastanów się czy wyzszy status ma...

A jak ma zobaczyć skoro nie podałeś najważniejszych parametrów trasy czyli dnia tygodnia i godziny startu?
A 'status' to w trafikowej trasie rzecz drugorzędna, tu przede wszystkim liczy się czas.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline superneo

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #544 dnia: Listopad 02, 2009, 15:29:29 »
Czy traffic działa niezależnie od tego jaki rodzaj trasy wybiorę?
Czy wystarczy tylko w ustawieniach go włączyć i już działa czy trzeba coś jeszcze zrobić?
Czy jak jest włączona sama nawigacja ale bez opcji nawigowania to czy tak samo zbiera dane o trafficu?
S11 > 3210 > 3510i > N73 > N95 8GB > Omnia > HTC HD > HTC Desire HD > HTC Sensation

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #545 dnia: Listopad 02, 2009, 15:34:39 »
Wyznacz sobie trasę optymalną i szybką  z Piastów Śląskich do Św.Barbary8.. i zobacz jakie wygibasy są na szybkiej....
a na koniec zastanów się czy wyzszy status ma...

A jak ma zobaczyć skoro nie podałeś najważniejszych parametrów trasy czyli dnia tygodnia i godziny startu?
A 'status' to w trafikowej trasie rzecz drugorzędna, tu przede wszystkim liczy się czas.
Marku, chyba pisałem, że dzisiaj rano ale dobrze:
Dokładnie to jest tak:
Start (dzisiaj 8:00): Osmańczyka
Koniec: Świętej Barbary 8

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2009, 15:38:27 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #546 dnia: Listopad 02, 2009, 15:38:11 »
Jest kilka (5 - 6) przedzialow dla danych statystycznych.

Czyli w skrócie:
1. Luzy nocne
2. Poranne korki
3. Codzienne miedzykorkowie
4. Popołudniowe korki
5. Wieczorne rozluźnienia
6. Jeszcze coś extra

W sumie miałem wrażenie, że tych przedziałów jest nieco więcej ...

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #547 dnia: Listopad 02, 2009, 15:54:23 »
...
5. Wieczorne rozluźnienia ...
Źle się kojarzy ...  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #548 dnia: Listopad 02, 2009, 16:35:47 »
(...) jeżdżę od lat po śródmieściu Warszawy i takich jaj jak teraz to dawno nie widziałem...
(...)
Bez testów w naturze raczej trudno o tym dyskutować.
Trzeba urządzić zlot testerów i puszczać po 2 samochody w to samo miejsce (jeden po trasie z Trafikiem drugi bez)* - wtedy będzie można pogadać...

*z zachowaniem dopuszczalnej prędkości

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #549 dnia: Listopad 02, 2009, 16:47:21 »
Kilka odpowiedzi od AM na zadane przeze mnie pytania odnośnie Traffica:

1. Czy natężenia ruchu na drogach są przypisane do rozkładu dobowego, czy też dodatkowo tygodniowego czy jeszcze inaczej?

pon-cz, pt, sob-nd

To by tłumaczyło odmienne wyznaczanie tras właśnie w piątek, dotyczy Warszawy. Nie wiem jak w innych miastach.
Napisane: Listopad 02, 2009, 16:46:11
...
5. Wieczorne rozluźnienia ...
Źle się kojarzy ...  :mrgreen:

Dobrze że nie wypróżnienia  :mrgreen:
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

« Odpowiedź #550 dnia: Listopad 02, 2009, 16:51:37 »
ooo temat staje się coraz bardziej  miałki.

*

Offline profos

• 26
  • Sprzęt: HTC Desire, Go Clever
« Odpowiedź #551 dnia: Listopad 02, 2009, 17:14:07 »
Właśnie Panowie testerzy -może wreszcie zbierzecie wasze doświadczenia do kupy i wyrazicie jakąś opinię o nadciągającej najnowszej wersji AM 6. Czy idzie w dobrym kierunku ,cz są to morze dodbe chęci ze strony twórców programu,które stały się kolejnym nic niedającym wodotryskiem.Wystawcie jakąś ocene dla tego progamu.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #552 dnia: Listopad 02, 2009, 17:37:46 »
(...) jeżdżę od lat po śródmieściu Warszawy i takich jaj jak teraz to dawno nie widziałem...
(...)
Bez testów w naturze raczej trudno o tym dyskutować.
Trzeba urządzić zlot testerów i puszczać po 2 samochody w to samo miejsce (jeden po trasie z Trafikiem drugi bez)* - wtedy będzie można pogadać...

*z zachowaniem dopuszczalnej prędkości
Ręce opadają..... a myślałem, ze dałem wystarczająco przykładów choćby tylko z dzisiaj....
Testem na traffika nie jest jazda po Ryżowej i Dźwigowej w Ursusie ale w  śródmieściu Warszawy.
Ech... widzę, że tu typowo po Polsku....grono dzieli sie na wyznawców i zagorzałych przeciwników ... a ja po prostu opisałem konkretne przykłady... ale szkoda mojego zdrowia  :S
ISTQB Certified Tester

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #553 dnia: Listopad 02, 2009, 17:49:08 »
Właśnie Panowie testerzy -może wreszcie zbierzecie wasze doświadczenia do kupy i wyrazicie jakąś opinię o nadciągającej najnowszej wersji AM 6. Czy idzie w dobrym kierunku ,cz są to morze dodbe chęci ze strony twórców programu,które stały się kolejnym nic niedającym wodotryskiem.Wystawcie jakąś ocene dla tego progamu.

To --> http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=148272.msg1132397#msg1132397 czytałeś?

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #554 dnia: Listopad 02, 2009, 17:51:36 »
Ech... widzę, że tu typowo po Polsku....grono dzieli sie na wyznawców i zagorzałych przeciwników ... a ja po prostu opisałem konkretne przykłady... ale szkoda mojego zdrowia  :S

A może to świadczy o zdolności do myślenia i ocenienia przydatności rozwiązania do indywidualnych zastosowań. Po wydaniu wersji finalnej AM6.x pewnie 90% użytkowników nie będzie rozumiała do czego te opcje służą i jak działają.
Pozdrawiam
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #555 dnia: Listopad 02, 2009, 17:53:45 »

Kielce-Warszawa - brak pikietażu na sporej części trasy, prędkości też czasami od czapki. S7 od Jedlińska do Białobrzegów - 100 km/h (dozwolone 110), obwodnica Białobrzegów OK, obwodnica Grójca część 100, część 110. Skrzyżowanie w Tarczynie (to z fotopstrykami) 50, dozwolone faktycznie 70.

Dzisiaj miałem trasę Warszawa-Radom-Warszawa. No i zauważyłem pewien brak konsekwencji zespołu opracowującego mapy. Otóż w kierunku Radomia S7 Białobrzegi-Jedlińsk ma prawidłową prędkość - 110 km/h. Odwrotnie j.w. - czyli 100 km/h. Obwodnica Grójca w stronę Radomia - 110 km/h, odwrotnie do zjazdu na DK50 100, dalej 110 km/h. Skrzyżowanie w Tarczynie - jedziemy do Radomia - 70 km/h, wracamy do Warszawy - 50 km/h.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #556 dnia: Listopad 02, 2009, 17:57:39 »
Puniek wybacz, ale nic nie opisałeś, pisałeś coś o statusach, wygibasach i że trafik do d...  
Nie interesują mnie Twoje odczucia tylko czasy przejazdu.
Napisz: wczoraj jechałem wg trafiku, i dojechałem za godzinę, dzisiaj pojechałem bez i dotarłem w 40 minut
(przy spełnieniu warunków z tą samą godziną wyjazdu i dniem tygodnia (licząc pn-czw za dni tożsame))
Jak powtórzysz test na kilku różnych trasach i z trafikiem nie będzie szybciej to możesz pisać że nie działa.

Nie jestem ani wyznawcą ani zwolennikiem, za mało jescze pojeździłem, by opowiedzieć sie po którejś stronie,
ale gadaniem o wygibasach, jajach, statusach czy bólach głowy mnie nie przekonasz, w żadną stronę.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #557 dnia: Listopad 02, 2009, 18:00:59 »
Przecież w jednym z pierwszych wątków stwierdziłem już że to bardzo wczesna beta jeśli chodzi o prędkość.
To część mnie prawie powiesiła bo powiedzieli że u nich jest super

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #558 dnia: Listopad 02, 2009, 18:18:22 »
Puniek wybacz, ale nic nie opisałeś, pisałeś coś o statusach, wygibasach i że trafik do d...  
Nie interesują mnie Twoje odczucia tylko czasy przejazdu.

Niestety nie przeczytałeś mojego opisu ze zrozumieniem a dowodem na to, że patrzysz na to z nastawieniem a przez to nie możesz obiektywnie ocenić mojej wypowiedzi jest to, że dodajesz słowa, których nie użyłem....
No dobrze.. napisałem co uważałem za stosowne, nie zamierzam sie kłócić czy bić pianę bu nie lubię się kłócić z ludźmi, których lubię :)
A najbliższe pomiary czasowe będę mógł w terenie wykonać za czas jakiś.

Pozdrawiam i odpadam....
Napisane: Listopad 02, 2009, 18:16:18
Przecież w jednym z pierwszych wątków stwierdziłem już że to bardzo wczesna beta jeśli chodzi o prędkość.
To część mnie prawie powiesiła bo powiedzieli że u nich jest super
Dokładnie o to chodzi i dlatego wg mnie nie nadaje się do wprowadzenia komercyjnego.... ale to moje zdanie i nie ma obowiązku sie ze mną zgadzać :)

No dobra.. teraz już odpadam na 100%
ISTQB Certified Tester

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #559 dnia: Listopad 02, 2009, 18:40:12 »
NM wspomniał żeby pon-piątek równo traktować.Hmm ja mieszkaniec prowincji podążam kilka razy w miesiącu do stolicy.Zawsze modlę się żeby nie w poniedziałek rano!!Ruch na gierkówce  większy. Korek w Jankach i dalej większy niż w pozostałe szare dni tygodnia.Chyba tak jest nie tylko na drodze do Wwy ale innych dużych miast .Taka mała uwaga dla twórców AM.
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #560 dnia: Listopad 02, 2009, 18:44:46 »
@Puniek
Debatowanie o trasach po mieście (w kontekście czasu dojazdu i nawigacji) jak ktoś zna je jak własną kieszeń jest lekkim nieporozumieniem.
Nawet dwa samochody jadące tą samą trasą (ze wspólnego startu) do celu mogą dotrzeć z rozbieżnością 5-10 min.
Wystarczy, że ktoś pojedzie innym pasem, albo nie zmieści się na tych samych światłach i już mamy rozbieżne wyniki.

A najbliższe pomiary czasowe będę mógł w terenie wykonać za czas jakiś.
Jak będziesz robił te testy to zrób je z zapisem śladu (tak na wszelki ...).
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2009, 19:42:24 wysłana przez igab »

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #561 dnia: Listopad 02, 2009, 19:24:24 »
NM wspomniał żeby pon-piątek równo traktować.Hmm ja mieszkaniec prowincji podążam kilka razy w miesiącu do stolicy.Zawsze modlę się żeby nie w poniedziałek rano!!Ruch na gierkówce  większy. Korek w Jankach i dalej większy niż w pozostałe szare dni tygodnia.Chyba tak jest nie tylko na drodze do Wwy ale innych dużych miast .Taka mała uwaga dla twórców AM.

W pełni się zgadzam. Skoro piątkowe popołudnie zasługuje na odrębną kategorie to poniedziałkowy poranek też powinien. Szczególnie widać to przy wjeździe do większych miast.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #562 dnia: Listopad 02, 2009, 19:27:16 »
... i że trafik do d...  
Niestety nie przeczytałeś mojego opisu ze zrozumieniem a dowodem na to, że patrzysz na to z nastawieniem a przez to nie możesz obiektywnie ocenić mojej wypowiedzi jest to, że dodajesz słowa, których nie użyłem....

Po prostu streściłem całe Twoje zdanie "nie nadaje się do wprowadzenia komercyjnego" w jednym słowie  :P

Nawiasem mówiąc,  jeśli mam tylko cytować dosłownie, to pisałeś jeszcze
o opadającej szczęce, pocie na czole, przeczołgiwaniu, szalonych wynikach i pruskiej musztrze.
Same stricte techniczne określenia, nieprawdaż?  :ohreally:
Wybacz, ale to się nadaje na powieść a nie raport z testów.

Jedną konstruktywną uwagę jaką udało mi się wyłyskać, to Twoje stwierdzenie:
"do tego czas przejazdu nie odbiegł od tego co pokonują codziennie" (ę chyba chciałeś napisać?)
Jeśli trafik w tak wczesnym stadium, już potrafi tyle samo co doskonale znający teren tubylec,
czyli poprowadzić mnie (po obcym mieście) przez zakorkowane miasto w czasie niegorszym od uzyskiwanego przez miejscowych,
to jak dla mnie, jest to zdecydowany plus.

*

Offline profos

• 26
« Odpowiedź #563 dnia: Listopad 02, 2009, 19:45:41 »
Zapędzacie się sami w kozi róg. Widzę ,że niektórzy z userów traktują nawigację jak psa przewodnika i bez niej nie potrafią udać się nawet do osiedlowego sklepiku. Panowie nawigacja ma byc tylko pomocą i nie wymagajcie od niej zbyt wiele.To co już oferuje AM to jest naprawdę dużo a docenia się to w całkowicie obcym terenie. Na terenie własnego miasta można sobie jakoś poradzić zwłaszcza w omijaniu korków. Wasze postulaty o piątek wieczorem ,poniedziałek rano wydają mi się przy moich potrzebach wręcz banalne. Mnie osobiście bardzo potrzebne są dane dotyczące środy godz.11.57

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #564 dnia: Listopad 02, 2009, 19:56:00 »
W środy o 11:57 to ja jestem po 6 browarach i nawigacja mnie interesuje tylko na trasie do łóżka  :wink:

*

Offline profos

• 26
« Odpowiedź #565 dnia: Listopad 02, 2009, 19:57:47 »
Bratnia dusza.

*

Dżeju

« Odpowiedź #566 dnia: Listopad 02, 2009, 19:58:52 »
Profos  :ok:

Dokładnie tak, co nie którzy by jeszcze chcieli "reality TV" na ekranie navi  :worried:  AM traffic obecnie działa prawie doskonale - sprawdzone we Wrocławiu, Krakowie i Warszawie.

P.S. Kto do Wawy wjeżdża w poniedziałek rano przez Raszyn - Janki  :terrified:  Chyba, że ten, co się goli w korkach  :wink:

*

Offline ronald

• 27
  • Sprzęt: Mio P350
« Odpowiedź #567 dnia: Listopad 02, 2009, 20:00:39 »
A czy babol z unikaniem zawracania kosztem x km został poprawiony?

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
« Odpowiedź #568 dnia: Listopad 02, 2009, 20:37:36 »
Jeśli trafik w tak wczesnym stadium, już potrafi tyle samo co doskonale znający teren tubylec,
czyli poprowadzić mnie (po obcym mieście) przez zakorkowane miasto w czasie niegorszym od uzyskiwanego przez miejscowych, to jak dla mnie, jest to zdecydowany plus.

Amen to that.  :ok:
Dlatego właśnie porównywałem jego działanie na trasach (zwracam uwagę na liczbę mnogą), które znam.

Daleko mi do bicia pokłonów na widok logo AM. Niedługo kończy mi się subskrybcja. Jeżeli AMtraffic okaże się być kolejnym dodatkiem w stylu budynków 3D, to przesiądę się na inny soft. A zadecydują o tym właśnie porównania tras, po których jeżdżę.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #569 dnia: Listopad 02, 2009, 22:30:13 »
Czy ktoś może mi wytłumaczyć sens ładowania do wbudowanych POI kategorii typu:
- roboty drogowe
- ruch wahadłowy
- zwężenie
- zablokowany odcinek

Chyba, że testowo? - ale wątpię bo przezornie zakazów skrętu, wjazdu i ruchu nie ma...
Może do celów marketingowych? - "Mamy szymbernaście milionów POI"...