Beta AM 6.0 juz jest

• 640 Odpowiedzi
  • 173298 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
Odp: Beta AM 6.0 juz jest
« Odpowiedź #510 dnia: Listopad 01, 2009, 19:48:19 »
to jest pierwszy 1 listopada od urodzin AM Traffic, zobaczysz co bedzie za rok

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #511 dnia: Listopad 01, 2009, 19:54:16 »
Trzeba było dodatkowo skorzystać z MiploTraffic,
może byłoby lepiej?

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #512 dnia: Listopad 01, 2009, 20:00:25 »
może byłoby lepiej?

Dokładnie. Ja sam wprowadziłem ponad 100 blokad, które blokują zamknięte ulice w okolicach warszawskich cmentarzy.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #513 dnia: Listopad 01, 2009, 20:01:34 »
Że AMtraffic rozróżnia dni tygodnia to się już sam przekonałem. Ale, żeby rozróżniał każdy dzień w roku to tego się nie spodziewam.  :)
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #514 dnia: Listopad 01, 2009, 20:17:26 »
A rok to samo... 1 listopada zawsze prowadzi Powązkowską....
Niestety jestem chory i leżę w łóżku ale idę o zakład, że wczoraj była też zablokowana!
Sorki... ale team Automapy nie jest w innym kraju czy województwie i to powinno być wbite z paca....
Napisane: Listopad 01, 2009, 20:12:03
może byłoby lepiej?

Dokładnie. Ja sam wprowadziłem ponad 100 blokad, które blokują zamknięte ulice w okolicach warszawskich cmentarzy.
Tak, tylko, że w dniu 1 listopada ktoś musi założyć rano blokady a na koniec dnia je zdjąć.... oj coś nie teges to...
Napisane: Listopad 01, 2009, 20:15:54
Że AMtraffic rozróżnia dni tygodnia to się już sam przekonałem. Ale, żeby rozróżniał każdy dzień w roku to tego się nie spodziewam.  :)
Czyli w poniedziałek wielkanocny o 8 rano wg traffica całe śródmieścia będzie stało w korkach i pociągnie po obrzeżach miasta  :E
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #515 dnia: Listopad 01, 2009, 20:18:25 »
 Witam. Oglądaliście sobie numeracje w przygranicznych miejscowościach  po czeskiej i słowackiej stronie granicy? Bardzo ładnie to wygląda. Bardzo małe miejscowości mają adresy. Ciekawe czy mają te dane z Navteq-a czy może z innego źródła. I czy zamierzają numeracje punktową wprowadzać w innych krajach.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #516 dnia: Listopad 01, 2009, 20:23:11 »
Czyli w poniedziałek wielkanocny o 8 rano wg traffica całe śródmieścia będzie stało w korkach i pociągnie po obrzeżach miasta  :E
No wiesz...
Po pierwsze primo (cytujac klasyków  :wink:) to autorzy AM powinni to przewidziec
A po drugie primo to piątków roku mamy w roku 52 (jakby nie patrzec)  :)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #517 dnia: Listopad 01, 2009, 20:57:32 »
Mam pytanie - czy ktoś zauważył czy faktycznie na skutek danych traffic online program sam z siebie przeliczył i zmienił trasę ?
Dodatkowo zostanie wprowadzone AM traffic online - wysyłanie i odbieranie na bieżaca (za pomocą transmiji GPRS) informacji o ruchu i na biezaca AM zmienia trase by ominąć korki.
Czyli jak rozumiem jeżeli ktoś wyrządzając z Gdańska do Zakopanego otrzyma w połowie drogi informację o korkach w Krakowie to program sam przeliczy i ustali nową trasę pomimo, że kierowca do tej pory jechał dokładanie taką trasą jaką wyznaczył w Gdańsku ? Kierowca dostanie informację o takiej zmianie trasy ?
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #518 dnia: Listopad 01, 2009, 21:29:45 »
Kto wie jak szybko zakorkują się drogi, którymi mamy omijać zakorkowane aktualnie drogi? Pozdrawiam

Też nad tym myślałem, ale nie dajmy się zwariować. Pomimo że AM jest popularna to jednak większość użytkowników naszych dróg jeździ bez niej, więc w najlepszym wypadku przekierowana na "drogi objazdowe" zostanie część kierowców korzystająca z AM.
Mnie zastanawia trochę inna sytuacja, skąd AM Traffic będzie wiedział o tym że dany odcinek drogi odkorkował się (np. z tytułu zmiany synchronizacji świateł, zakończenia remontu itp.), skoro osoby z włączonym Trafficem będą kierowane objazdem, a ci którzy mają Traffic wyłączony nie wysyłają danych o natężeniu ruchu?

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #519 dnia: Listopad 01, 2009, 23:12:24 »
Też się nad tym zastanawiałem, ale myślę ze czasem musisz wjechać na dana ulice bo tam jest Twój cel podróży i wtedy przejedziesz tą teoretycznie zakorkowaną drogą wysyłając dane o faktycznym stanie.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #520 dnia: Listopad 02, 2009, 08:03:52 »
Mam pytanie - czy ktoś zauważył czy faktycznie na skutek danych traffic online program sam z siebie przeliczył i zmienił trasę ?

W becie nie działa pobieranie aktualnych danych z AMTraffic. To co jest to są dane historyczne i w większości marne. Im więcej jeżdze tym bardziej jestem zniechęcony do danych z AMTraffic.

Ostatnio chcial mnie puścic absurdalną trasą której nie wymyślilby chyba najstarszy warszawski taksówkarz.
Paweł

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #521 dnia: Listopad 02, 2009, 08:13:58 »

W becie nie działa pobieranie aktualnych danych z AMTraffic. To co jest to są dane historyczne i w większości marne. Im więcej jeżdze tym bardziej jestem zniechęcony do danych z AMTraffic.

Ostatnio chcial mnie puścic absurdalną trasą której nie wymyślilby chyba najstarszy warszawski taksówkarz.

Jakieś konkrety?  :ohreally:

*

Offline plesniak

• 489
« Odpowiedź #522 dnia: Listopad 02, 2009, 08:51:45 »
Wilanów-Woronicza wymyslił trasę Sobieskiego, Sikorskiego, Czerniakowską, Gagarina, Spacerową, Puławską. Czas przejazdu planowany był 10 minut dłuzszy od czasu moją trasą Wilanów,  Bonifacego, Metro Wilanowska-Woronicza.
Paweł

*

Offline kopernuikus

• 35
  • Sprzęt: MIO p550m WM5.0
« Odpowiedź #523 dnia: Listopad 02, 2009, 09:24:32 »
to kiedy w koncu premiera 6.0 :)?

« Odpowiedź #524 dnia: Listopad 02, 2009, 10:55:22 »
Zupełnie nie wiadomo kiedy wierzyć trafficowi... 1 listopada o 11 na trasie optymalnej z ul.Piastów Śląskich => ul.Św.Barbary 8 prowadzi całą Powązkowską... przecież tego dnia Powązkowska co roku jest wyłączona z ruchu (poza komunikacją autobusową)... i tak bedzie do skończenia świata a nawet dłużej!
A propo 1 listopada fajnie zrobił NE, może za rok i Automapa się postara http://www.naviexpert.pl/o-firmie/aktualnosci/czytaj/artykul/gps-owa-akcja-znicz-w-naviexpert.html

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #525 dnia: Listopad 02, 2009, 11:18:00 »
A propo 1 listopada fajnie zrobił NE, może za rok i Automapa się postara http://www.naviexpert.pl/o-firmie/aktualnosci/czytaj/artykul/gps-owa-akcja-znicz-w-naviexpert.html

A jak to sobie wyobrażasz :) NE jest w stanie odblokować dostęp, bo wszystko ściągane jest w trakcie nawigacji. Nawet jeśli nie masz wykupionego abonamentu i tak pozwoli Ci skorzystać z systemu.

AM musiałaby specjalnie na tą okazję przygotować wersję z ograniczeniem czasowym  :) Specjalnie - bo w tej chwili sprzedawana AM ma ograniczenie do możliwości ściągania nowych wersji w okresie subskrypcji.

« Odpowiedź #526 dnia: Listopad 02, 2009, 11:35:17 »
A jak to sobie wyobrażasz :) NE jest w stanie odblokować dostęp, bo wszystko ściągane jest w trakcie nawigacji. Nawet jeśli nie masz wykupionego abonamentu i tak pozwoli Ci skorzystać z systemu.

AM musiałaby specjalnie na tą okazję przygotować wersję z ograniczeniem czasowym  :) Specjalnie - bo w tej chwili sprzedawana AM ma ograniczenie do możliwości ściągania nowych wersji w okresie subskrypcji.
No rzeczywiście, to chyba wersja online jest pod tym względem ciekawsza ;).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #527 dnia: Listopad 02, 2009, 12:00:59 »
Witam!
Przejechałem dzisiaj kilkadziesiąt km po Warszawie.
Wielkość pliku traffica wzrosła od ok 7kB do przeszło 13. Po powrocie do domu podłączyłem kablem USB i próbowałem wysłać dane... i co... i nic bowiem ten przycisk (wyslij dane traffica) przypisany do moje menu 8 jest nadal szary/nieaktywny. Zamknąłem więc AM i ponownie ją otworzyłem.. i znów nic... plik ani nie zmienił rozmiaru ani sie nie usunął....
Kiedy więc dane są wysyłane?
Poza tym w warunkach Warszawskich traffic daje szalone wyniki. Porównajcie trasę przebieg tras optymalnej i szybkiej Piastów Śląskich => Św.Barbary8 (gdzieś 8 rano). Trasę taką jak ta optymalna  pokonuję niemal codziennie ale dzisiaj pojechałem wg szybkiej z trafficiem i  jak wysiadłem to otarłem pot z czoła ale nie przez zawrotną szybkość ale jak mnie AM przeczołgała... jakbym przeszedł musztrę w armii pruskiej.. a do tego czas przejazdu nie odbiegł od tego co pokonują codziennie....
Poza tym jadąc później dalej do pracy (Postępu) ok 10 rano pustą  Puławską do Woronicza (o tej porze jest tu zawsze pusto) nagle kazała mi skręcać w wąską ul Naruszewicza ....!
Panowie, nie gniewajcie się ale tak być nie może!....skąd te dane?

Pozdrawiam

PS: Navroad Q1
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2009, 12:19:22 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #528 dnia: Listopad 02, 2009, 12:23:52 »
... Poza tym jadąc później dalej do pracy (Postępu) ok 10 rano pustą  Puławską do Woronicza (o tej porze jest tu zawsze pusto) nagle kazała mi skręcać w wąską ul Naruszewicza ....!
Panowie, nie gniewajcie się ale tak być nie może!....skąd te dane? ...
Coś czasmi nie funkcjonuje tak jak powinno. Podobnie jak opisywałem w wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=148272.msg1130574#msg1130574.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #529 dnia: Listopad 02, 2009, 12:29:21 »
... Poza tym jadąc później dalej do pracy (Postępu) ok 10 rano pustą  Puławską do Woronicza (o tej porze jest tu zawsze pusto) nagle kazała mi skręcać w wąską ul Naruszewicza ....!
Panowie, nie gniewajcie się ale tak być nie może!....skąd te dane? ...
Coś czasmi nie funkcjonuje tak jak powinno. Podobnie jak opisywałem w wątku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=148272.msg1130574#msg1130574.
No właśnie mi też już kilka razy szczęka opadła w ciągu tego tygodnia testów... czasami zachowuje się jak wczesna 4-ka....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #530 dnia: Listopad 02, 2009, 12:56:24 »
Ale przyznacie panowie, że od strony marketingowej hasło AMtraffic brzmi dumnie i chwytliwie i o to chodzi  :ok:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #531 dnia: Listopad 02, 2009, 13:15:46 »
Ale przyznacie panowie, że od strony marketingowej hasło AMtraffic brzmi dumnie i chwytliwie i o to chodzi  :ok:
Idea słuszna ale wg moich spostrzeżeń to: "Nie nadaje się do wdrożenia komercyjnego" - przynajmniej na tym etapie :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #532 dnia: Listopad 02, 2009, 13:25:13 »
tzn może się mylę, ale obecne AMtraffic na pewno wielkiej krzywdy userom nie robi, więc pewnie i tak zostanie wdrożone i odpowiednio marketingowo sprzedane.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #533 dnia: Listopad 02, 2009, 13:28:49 »
tzn może się mylę, ale obecne AMtraffic na pewno wielkiej krzywdy userom nie robi,
No tak... do wisły jeszcze nie kierowała.... ale ilośc wygibasów (zwłaszcza w trasie szybkiej) przyprawia o ból głowy... zwłaszcza, że w ostatecznym rozrachunku czasowo to nic nie daje... poza większą ilościa spalonego paliwa  :P
ISTQB Certified Tester

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #534 dnia: Listopad 02, 2009, 13:30:50 »
tzn może się mylę, ale obecne AMtraffic na pewno wielkiej krzywdy userom nie robi,
No tak... do wisły jeszcze nie kierowała....

:E :E :E :ok:

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
« Odpowiedź #535 dnia: Listopad 02, 2009, 14:27:31 »
ilośc wygibasów (zwłaszcza w trasie szybkiej) przyprawia o ból głowy... zwłaszcza, że w ostatecznym rozrachunku czasowo to nic nie daje...

Tutaj się nie mogę zgodzić. W moim przypadku wyznaczanie trasy szybkiej daje wymierne różnice.

Wyznacz taką trasę:
- start: Warszawa, Skoroszewska 2
- koniec: Warszawa, Goleszowska 6
Porównaj następnie, jak wygląda trasa szybka obliczona dla godziny 7:30, 8:30, 11:00.

Mieszkam w Ursusie od 7 lat (z przerwami). Ulice Ryżowa i Dźwigowa są zakorkowane praktycznie każdego ranka. AM5 radośnie jednak wyznaczała je jako trasy szybkie, a różnice między teoretycznym ETA a realnym czasem dojazdu sięgały 40 minut (20 minut vs 1 godzina).

AM6 zaproponowała mi trasę szybką przez Ryżową tylko raz - około 23:00. Zazwyczaj prowadzi mnie przez Odolany lub jakimiś osiedlowymi uliczkami. Różnice w ETA nie przekraczają 5 minut.

Owszem, wygibasów jest więcej. Ale nie stoję w korku przez pół godziny, spalając bezużytecznie paliwo.

Oczywiście, podobnych przykładów mógłbym podać więcej. Nie o to jednak chodzi.
AM6 zmieniła nieco rozumienie trasy szybkiej. Wcześniej była to trasa wyznaczana w oparciu o maksymalną dopuszczalną prędkość (mnożoną pewnie przez ilość pasów ruchu). I nie miało znaczenia, że mogły to być kompletnie zatkane arterie - np. Aleje Krakowskie czy Puławska w Warszawie.
Teraz trasa szybka to taka, która pozwala na zminimalizowanie czasu podróży. Kosztem większej ilości manewrów, jakości drogi itd.

Dlatego też proponowałem, aby trasę optymalną zdefiniować jako trasę z minimalną ilością manewrów.
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2009, 14:29:17 wysłana przez Matthius »

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #536 dnia: Listopad 02, 2009, 14:38:00 »
Dla przypomnienia - oto definicje rodzajów tras z instrukcji do wersji 5.xx:

- Szybka
Wyznaczona trasa będzie prowadzić po drogach o największej przepustowości. Powinna być szybsza niż inne, trzeba jednak brać pod uwagę fakt, że wskaźniki przepustowości nie uwzględniają korków ani innych nietypowych sytuacji.
- Krótka
Wyznaczona trasa będzie możliwie najkrótsza, pomijając drogi o najniższej kategorii (np. gruntowych).
- Optymalna
Wyznaczona trasa będzie uwzględniała parametry trasy Szybkiej i Krótkiej, czyli zarówno przepustowość poszczególnych dróg, jak i całkowitą długość trasy. Przy użyciu opcji „Ustawienia/Trasa” w menu głównym można ustalić, który z parametrów trasy (Długość/Szybkość) ma być bardziej istotny.

Oczywiście mam świadomość, że byc może w rezultacie wprowadzenia danych AMTrafic definicje te ulegną zmianie, choć czy powinny??  :worried:
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline plesniak

• 489
« Odpowiedź #537 dnia: Listopad 02, 2009, 14:42:22 »
Powinien być zaznaczak (uwzględniaj dane AMTraffic)
Paweł

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #538 dnia: Listopad 02, 2009, 14:50:50 »
Powinien być zaznaczak (uwzględniaj dane AMTraffic)
Masz w ustawieniach  :P
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #539 dnia: Listopad 02, 2009, 14:55:01 »
Wyznacz taką trasę:
- start: Warszawa, Skoroszewska 2
- koniec: Warszawa, Goleszowska 6
Witam kolegę z pracy  B)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4