Beta AM 6.0 juz jest

• 640 Odpowiedzi
  • 173195 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Odp: Beta AM 6.0 juz jest
« Odpowiedź #480 dnia: Październik 31, 2009, 09:54:03 »
Jedyne co jest widoczne przy włączonym Traffic'u to kontrolka TRC z "diodą" (prawy dolny róg ekranu z mapą).
Aby włączyć / wyłączyć:    Menu > Ustawienia > Inne > [4]ekran > Używaj systemu Traffic
Nie będzie widoczna żadna zmiana na mapach (tak jak na Targeo).
Nie potrzeba niczego dogrywać z Miplo, aby działał Traffic Auto Mapa (można pobierać dodatkowo blokady z Miplo, ale to nie jest nowość AM 6).
Na PNA Traffic będzie działał tylko w trybie offline (aktualnie) - nie będzie pobierał dodatkowych danych z serwera AM i nie będzie wysyłał danych zebranych o natężeniu ruchu.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #481 dnia: Październik 31, 2009, 10:07:42 »
Sprzęt: Samsung Omnia

problem z traffic jest następujący

używaj systemu traffic - ok
wymieniaj dane z serwerem - ok
wymieniaj dane tylko przez PC - ok

czerwona kropeczka się pojawia, plik 000001 ma 21KB

zmiana ustawień na

używaj systemu traffic - ok
wymieniaj dane z serwerem - ok
rozłączaj po przesłaniu danych - ok
rozłączaj przy wyjściu z programu - ok

nic nie wnosi do sprawy - plik nie znika chodź AM nawiązuje połączenie, kropeczka czerwona, po chwili staje się szara, ale plik tkwi niewzruszony.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 10:12:59 wysłana przez jachraniak »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #482 dnia: Październik 31, 2009, 10:52:59 »
....- nie będzie pobierał dodatkowych danych z serwera AM i nie będzie wysyłał danych zebranych o natężeniu ruchu.

mam pytanie, bo może nie doczytałem, w którym momencie są pobierane do mojego PDA dane z serwera AM aktualizujące moje mapy ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #483 dnia: Październik 31, 2009, 10:59:39 »
W momencie instalacji  :grin:
A jeśli chodzi o dane traffic online, to pewnie w każdym momencie, gdy TRF pali się na czerwono, czyli następuje wymiana danych.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #484 dnia: Październik 31, 2009, 12:48:56 »
W momencie instalacji  :grin: ...
Czyli co? Jak sobie przeinstaluję program to uaktualnią mi się dane trafficowe ?  :O :mysli:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #485 dnia: Październik 31, 2009, 12:51:17 »
Jak zmieni się wersja instalacyjna i to tak.  :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #486 dnia: Październik 31, 2009, 12:56:25 »
Czyli w momencie instalacji są po prostu te dane instalowane z plików instalacyjnych a nie aktualizowane z serwera.
Bo to spora różnica.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #487 dnia: Październik 31, 2009, 12:57:21 »
Czyli co? Jak sobie przeinstaluję program to uaktualnią mi się dane trafficowe ?  :O :mysli:

No tak, nie dodałem, że w momencie instalacji nowej wersji map.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #488 dnia: Październik 31, 2009, 12:59:29 »
Przy synchronizacji Miplosync pobierane są dane traffic. Na zakładce Status jest to widoczne "synchronizcja MiploTraffic zakończona pomyślnie". Nie wiem, czy w czasie wysyłania Traffic z poziomu AM przy połączeniu przez AS z PC traffic jest aktualizowany?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #489 dnia: Październik 31, 2009, 13:01:32 »
To szkoda. Mogły by aktualizować się via Miplosync wraz z aktualizacją POI. :(
Napisane: Październik 31, 2009, 13:00:15
... Na zakładce Status jest to widoczne "synchronizcja MiploTraffic zakończona pomyślnie". ...
MiploTraffic a AMTraffic to dwie różne rzeczy.
Piszemy tu o AMTraffic
Pozdrawiam
Karol

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #490 dnia: Październik 31, 2009, 13:02:22 »
Wydaje mi się, że traffic jest aktualizowany przy synchronizacji POI via Miplosync.

Edit: No tak nie zwróciłem na to uwagi. Myślałem, że aktualizacja AMTraffic via Miplosync jest tak naturalna, a tu zonk :(

Czy w czasie wysyłania danych traffic z poziomu AM via PC/AS aktualizuje się AMTraffic?
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 13:09:57 wysłana przez altroch »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #491 dnia: Październik 31, 2009, 13:08:36 »
Przy synchronizacji Miplosync pobierane są dane traffic. Na zakładce Status jest to widoczne "synchronizcja MiploTraffic zakończona pomyślnie".

Tylko, że tu piszesz o MiploTraffic, a dyskusja dotyczy AM Traffic.

Nie wiem, czy w czasie wysyłania Traffic z poziomu AM przy połączeniu przez AS z PC traffic jest aktualizowany?

Tego też nie wiem i IMHO nie miałoby to sensu. Dane traffic online dotyczą teraźniejszości i najbliższej przyszłości i nie widzę powodu, żeby były wczytywane przy połączeniu z PC. Sądzę również, że dotyczą one tylko wyznaczonej trasy.
Ale mogę się mylić.  :mysli:

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #492 dnia: Październik 31, 2009, 13:14:06 »
W mapach zaszyta jest jakaś statystyka, która może się diametralnie zmienić do kolejnej nowelizacji map. Myślałem, że właśnie ta statystyka może być aktualizowana przy wysyłaniu danych Traffic.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #493 dnia: Październik 31, 2009, 13:18:54 »
widzę, że wywołałem ciekawy temat, bo tak naprawdę to nie wiadomo, w którym momencie mamy u siebie aktualizację AMtraffic. Przecież nie po to codziennie wysyłamy coś od siebie na serwer AM, żeby w drugą stronę niczego nie otrzymywać  :mysli:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #494 dnia: Październik 31, 2009, 13:22:03 »
Tak jak ja rozumiem działanie trafficu, to dane online trafiają na serwer i są używane do aktualizacji danych statystycznych, które są aktualizowane przy kolejnej edycji map. Jednocześnie są używane przez osoby, które są online, ale według mnie dotyczą tylko najbliższego otoczenia tej osoby (na wyznaczonej przez nią trasie). Bo po co ustalać routing na podstawie danych online w Krakowie, dla osoby jadącej z Gdyni do Zakopanego, jeżeli w Krakowie będzie ona za 6 godzin, kiedy warunki trafficowe będą całkowicie inne. Lepsze są wtedy dane statystyczne.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #495 dnia: Październik 31, 2009, 13:25:01 »
może i tak jest jak piszesz. Mam nadzieję, że przy wydaniu wersji oficjalnej, AM w emailu opisze dokładniej temat.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #496 dnia: Październik 31, 2009, 17:19:29 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=148272.msg1130548#msg1130548           !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
AM traffic dane sa wysalane na serwer. Na podstawie tych danych kolejne aktualizacje map beda zawieraly informacje o przepustwosci danej drogi o danej porze i dzięki temu trasy beda wyznaczane inteligentnie aby "omijać korki". DODATKOWO Ci którzy mają stały dostęp do netu, będą mogli co kilka minut sciagac i wysyłać dane o ruchy z najbizeszo/średniego i dalekiego(w ustawieniach) obaszu wokół niego i na tej podstawie lawirowac miedzy zakorkowanymi drogami.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #497 dnia: Październik 31, 2009, 17:27:24 »
dziękuję kolego potas 7 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   Myślę, że te wykrzykniki nie były konieczne.

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #498 dnia: Październik 31, 2009, 23:32:56 »
To wyraz desperacji. Każdy chce odpowiedź na talerzu, nikomu się nie chce poczytać kilku stron na forum.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #499 dnia: Listopad 01, 2009, 00:07:07 »
Panowie !!! AM Traffic = IQ Routes
Mylę się ?

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #500 dnia: Listopad 01, 2009, 00:12:10 »
Poniekąd się nie mylisz.
Chciałeś potwierdzenie to masz....

« Odpowiedź #501 dnia: Listopad 01, 2009, 07:30:37 »
Panowie !!! AM Traffic = IQ Routes
Mylę się ?
Dla części użytkowników z WM i połączeniem GPRS chyba jednak coś więcej.
IQ Routes Online nie ma. Jest natomiast HD Traffic bazujący na ocenach prędkości uzyskanych z analizy ruchu dziesiątek tysięcy komórek poruszających się wraz z właścicielami w samochodach, ale działa tylko w kilku krajach Europy. Zachodzi pytanie o miejsce AM Traffic Online pomiędzy IQ Routes i HD Traffic.

Ale koledzy zamiast testować jakość routingu zabawiają się usuwaniem klawiszy, dyskusją o kolorach, zmianami skórki etc. Produkt najwyraźniej przekroczył potrzeby i oczekiwania dotychczasowych użytkowników.

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #502 dnia: Listopad 01, 2009, 09:11:56 »
Wysłalem w tej sprawie kilka maili do supportu dlaczego nie mozemy testować najwazniejszej funkcji traffic online. Nie rozumiem dlaczego w wersji AM 5.3 np. moje urządzenie śmigało jak miło, a w werji 6.0 według Supporta nie ma takiej opcji i zablokowanie wybór ustawień?!

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #503 dnia: Listopad 01, 2009, 09:30:12 »
Wysłalem w tej sprawie kilka maili do supportu dlaczego nie mozemy testować najwazniejszej funkcji traffic online. Nie rozumiem dlaczego w wersji AM 5.3 np. moje urządzenie śmigało jak miło, a w werji 6.0 według Supporta nie ma takiej opcji i zablokowanie wybór ustawień?!

Ale kolego w wer. 5.5.3 nie miałeś AMTraf online.

6 beta - robi to samo co 5.5.3 - jeśli masz połączenie via BT to AM wysyła dane do AMTraf - które idą do aktualizacji map.
Nie działa tylko niestety dla Tych userów nowość, czyli Traffic online.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #504 dnia: Listopad 01, 2009, 09:52:29 »
....6 beta - robi to samo co 5.5.3 - jeśli masz połączenie via BT to AM wysyła dane do AMTraf.......
Nie robi.    5.5.3 wysyłało dane automatycznie,  6.0b nie łączy mi się z netem dopóki nie nacisnę "wyślij dane traffic"
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #505 dnia: Listopad 01, 2009, 12:10:52 »
Oczywiście, że nie robi! W 5.3 ustawienia były aktywne i moglem na bieżaco wysylac dane automatycznie np. co 2 minuty. Oczywiscie nie moglem ich odbierac, no ale taka była idea aby tylko rozsyłać dane. Obecnie na tym samym urządzeniu ustawienia są wyszarzone i moge wysylać dane(plik z folderu Traffic) jedynie klikając na "wyslij dane".

*

Offline Hanys57

• 26
  • Sprzęt: Mio p350 z WM5
« Odpowiedź #506 dnia: Listopad 01, 2009, 12:41:01 »
Kto wie jak szybko zakorkują się drogi, którymi mamy omijać zakorkowane aktualnie drogi? Pozdrawiam

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #507 dnia: Listopad 01, 2009, 13:36:55 »
To też jest ciekawy aspekt. Ale jeśli się zakorkują, to zmienią dane statystyczne i kolejna wersja map będzie miał wbudowany inny routing, pójdzie kolejna fala przekierowań... Im więcej aktywnych AutoMap tym większa będzie skala tego zjawiska i tym dokładniejszy będzie routing w kolejnej wersji.

Pomysł (jesli będzie dobrze utrzymany) jest ciekawy, bo np. wraz z poprawą nawierzchni na jakiejś drodze zmieni nam się routing w mapach tak, że będzie nią prowadził, bez konieczności wprowadzania poprawek przez Aqrat. To samo z dokładaniem / zmianami cykli działania świateł - spadnie średnia prędkość, ludzie zaczną omijać tę ulicę.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #508 dnia: Listopad 01, 2009, 18:38:29 »
Kto wie jak szybko zakorkują się drogi, którymi mamy omijać zakorkowane aktualnie drogi? Pozdrawiam

Też nad tym myślałem, ale nie dajmy się zwariować. Pomimo że AM jest popularna to jednak większość użytkowników naszych dróg jeździ bez niej, więc w najlepszym wypadku przekierowana na "drogi objazdowe" zostanie część kierowców korzystająca z AM.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #509 dnia: Listopad 01, 2009, 19:43:14 »
Zupełnie nie wiadomo kiedy wierzyć trafficowi... 1 listopada o 11 na trasie optymalnej z ul.Piastów Śląskich => ul.Św.Barbary 8 prowadzi całą Powązkowską... przecież tego dnia Powązkowska co roku jest wyłączona z ruchu (poza komunikacją autobusową)... i tak bedzie do skończenia świata a nawet dłużej!
ISTQB Certified Tester