Beta AM 6.0 juz jest

• 640 Odpowiedzi
  • 173192 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: Beta AM 6.0 juz jest
« Odpowiedź #450 dnia: Październik 29, 2009, 22:33:36 »
I tak w tym wątku mamy już kogel-mogel, więc dla "ostudzenia" zapału proponuję ten artykuł a w szczególności filmik:  
http://www.idg.pl/news/351917/Google.Maps.Navigation.darmowa.nawigacja.w.komorkach.z.Androidem.html
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2009, 22:40:10 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline cooler1979

• 35
  • Sprzęt: HTC Diamond AM 5.5.3
« Odpowiedź #451 dnia: Październik 30, 2009, 09:15:08 »
No no, ładnie wygląda ten street view, ciekawe tylko ile zajmie im przejechanie i sfotografowanie (fajnie zobaczyć swoją chatkę i żonę podjeździe   :wink: ) całego naszego pięknego kraju oraz jak ma wyglądać zbieranie danych o korkach . Poza tym jest darmowy więc szybko się zadomowi u nas

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #452 dnia: Październik 30, 2009, 10:47:47 »
Aplikacja google darmowa jest na razie tylko w USA.Nie działa na wszystkich telefonach a poza tym za połączenie trzeba będzie operatorowi płacić :evil:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #453 dnia: Październik 30, 2009, 11:44:27 »
Aplikacja google darmowa jest na razie tylko w USA.Nie działa na wszystkich telefonach a poza tym za połączenie trzeba będzie operatorowi płacić :evil:

Z czasem opłaty dla operatorów za transmisję staną się tak integralną częścią abonamentu że nikt tym się nie będzie przejmowała. Ja już mam taki abonament w Plusie (co prawda jest to na razie abonament korporacyjny), że mam nielimitowany Internet + limitowane rozmowy za 100,- / miesiąc.

Sama aplikacja będzie też darmowa w Europie (no i na całym świecie), z resztą testy też już trwają na naszym kontynencie. W Niemczech są dwie europejskie fabryki Motoroli (produkowane są tam min. radiolinie) w których część ich pracowników (kilkadziesiąt osób) parę tygodni temu otrzymała te aparaty do testowania.

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #454 dnia: Październik 30, 2009, 12:21:54 »
Pożyjemy,zobaczmy  B)

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #455 dnia: Październik 30, 2009, 12:34:38 »
Nie wiedzieć czemu, wczoraj z wersją 6.0 przejechałem 2 razy trasę Głowno -> Stryków -> Łódź -> Stryków -> Głowno, z włączonym AM Traffic i przy podłączeniu automapy do komputera nie mogę wysłać danych. Jak tylko zrobię synchronizację i odpalę AM, to urządzenie mi się wyłącza.

Druga sprawa - napiszcie mi proszę, bo może już jest to w AM, a ja nie znalazłem takiej opcji. Jeśli nawiguję na jakąś daleką trasę i większość drogi to autostrady, na których odcinki jazdy 'prosto' to czasami ponad 150 km, czy można ustawić AM tak samo jak iGO, aby w takich przypadkach pokazywał automatycznie mapę 'z daleka'? Bardzo mi się to podoba, a nie mogę za chiny ustawić tego w AM.
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #456 dnia: Październik 30, 2009, 12:52:50 »
Z tak daleka jak w iGO to się na stałe nie da. A rzeczywiście mógłby być taki widok poglądowy na najbliższe kilkadziesiąt kilometrów dostępny na stałe. Jest dostępny chwilowy widok o który Ci mniej więcej chodzi po kliknięciu na strzałkę najbliższego manewru oraz całej trasy po ponownym kliknięciu w to miejsce. No i skala poglądowa, czyli "trapezik" w dolnym prawym rogu, ale chyba nie o to Ci chodzi.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #457 dnia: Październik 30, 2009, 14:04:56 »
Taka myśl mnie naszła przed chwilą, przecież jak AM 6.0 zostanie już za chwilę oficjalnie wydana i zapewne już po tygodniu złamana spiracona scrackowana, jak to zwał tak to zwał, to nielegalni userzy, jeżeli odpalą sobie AM traffic, to również będą dostarczali danych o czasach przejazdów na serwery AM. Czy dobrze kombinuję ?  :evil:

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #458 dnia: Październik 30, 2009, 14:08:05 »
Nie wiedzieć czemu, wczoraj z wersją 6.0 przejechałem 2 razy trasę Głowno -> Stryków -> Łódź -> Stryków -> Głowno, z włączonym AM Traffic i przy podłączeniu automapy do komputera nie mogę wysłać danych. Jak tylko zrobię synchronizację i odpalę AM, to urządzenie mi się wyłącza.

A o jakim urządzeniu rozmawiamy?
NavRoad NR430 BT

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #459 dnia: Październik 30, 2009, 15:15:46 »
U mnie po podłączeniu PDA przez AS do PC i 'odpaleniu'AM dane TRF wysyłane są automatycznie (TRF kontrolka czerwona)

*

Offline BartyL

• *
  • 79
« Odpowiedź #460 dnia: Październik 30, 2009, 16:14:56 »
Witam!
Prosze o rade - zamierzam instalowac AutoMape - czy wybrac pełną werjsę 5? Czy tez beta 6? Czy poczekac na pełną 6?
Pozdrawiam

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #461 dnia: Październik 30, 2009, 16:26:24 »
Ja zainstalowałem AM 6 na nowej karcie (starą wersję zostawiłem na wszelki wypadek). Przejechałem trochę na AM 6 i większych niedoróbek nie widzę. Wydaje się, że możesz instalować 6.0.

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #462 dnia: Październik 30, 2009, 16:36:56 »
Zawsze warto poczekać na pełną,finalną wersje  B)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #463 dnia: Październik 30, 2009, 16:40:05 »
... czy wybrac pełną werjsę 5? Czy tez beta 6? Czy poczekac na pełną 6? ...
AM6 Beta to też pełana wersja. Co najwyżej może być "niedorobiona"
Ale wygląda na to jest w miarę "dorobiona" - więc śmiało instaluj.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #464 dnia: Październik 30, 2009, 17:06:59 »
Odpowiem tak, aby zainstalować AM6 trzeba zaakceptować podane na stronie warunki, jeśli je akceptujesz,
(m.in. nie boisz się większego poziomu ryzyka jej używania, masz zamiar wysyłać uwagi ...) to instaluj betę.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #465 dnia: Październik 30, 2009, 17:08:14 »

Moje urządzenie to MIO MOOV S555.
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline monteverde

• **
  • 245
  • Sprzęt: WP RS3 - LUMIA 640XL DS, WP AM Zawsze najnowsza :)
« Odpowiedź #466 dnia: Październik 30, 2009, 17:51:05 »
U mnie pliku categories_ex_pl.dic. jest przykładowo taki zapis :1323=Fotoradar stacjonarny 70 km/h , wiec jak mam nazwać tę ikonke.Taka nazwa ,,Fotoradar stacjonarny 70 km.bmp'' u mnie nie pomaga w wyświetleniu własnej ikonki
Napisane: Październik 29, 2009, 18:08:31
wiec w pliku "categories_ex_pl.dic" tez trzeba zmienić nazwy?

Witam

1. nie da się zmienić nazwy pliku ikonki na np. "Fotoradar stacjonarny 70 km/h" w katalogu "Icons", bo nie można stosować w nazwie "/"
2. zmiana nazwy ikony w pliku .dic na zgodną w tym plikiem Fotoradar stacjonarny 70 km" działa tylko do synchronizacji z Miplo, potem idzie w kosmos

wynika zatem, że nazwy plików ikon w pliku .dic są celowo nieprawidłowe, lub też nazwy te mają odwołania gdzie indziej

pzdr

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #467 dnia: Październik 30, 2009, 19:00:15 »
Z czasem opłaty dla operatorów za transmisję staną się tak integralną częścią abonamentu że nikt tym się nie będzie przejmowała. Ja już mam taki abonament w Plusie (co prawda jest to na razie abonament korporacyjny), że mam nielimitowany Internet + limitowane rozmowy za 100,- / miesiąc.

I tu się możesz mylić poszukaj sobie informacji w USA zaczynają wprowadzać osobne "abonamenty" na rozmowy i transmisję danych w ramach jednego głównego abonamentu - dlaczego ? Ponieważ coraz większa popularność urządzeń typu Iphone czy pda z wbudowanymi usługami internetowymi powoduje co raz większe "zapychanie" infrastruktury.

Odnośnie AM 6.0 bety to chyba POI są dosyć stare - na początku września zgłaszałem usunięcie POI i na Miplo już go nie ma a w AM 6.0 :).
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #468 dnia: Październik 30, 2009, 19:06:37 »
"Nie ma darmowego obiadu" Milton Friedman,laureat Nobla,ekonomista :evil:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #469 dnia: Październik 30, 2009, 19:21:45 »
I tu się możesz mylić poszukaj sobie informacji w USA zaczynają wprowadzać osobne "abonamenty" na rozmowy i transmisję danych w ramach jednego głównego abonamentu - dlaczego ? Ponieważ coraz większa popularność urządzeń typu Iphone czy pda z wbudowanymi usługami internetowymi powoduje co raz większe "zapychanie" infrastruktury.

Eee...tma, nie zapominaj że w USA pod względem rozwoju telefonii komórkowej są parę lat do tyłu w stosunku do Europy.

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #470 dnia: Październik 30, 2009, 19:33:32 »
Taka myśl mnie naszła przed chwilą, przecież jak AM 6.0 zostanie już za chwilę oficjalnie wydana i zapewne już po tygodniu złamana spiracona scrackowana, jak to zwał tak to zwał, to nielegalni userzy, jeżeli odpalą sobie AM traffic, to również będą dostarczali danych o czasach przejazdów na serwery AM. Czy dobrze kombinuję ?  :evil:

I ja tu widzę pole dla informatyków Am aby mogli weryfikować legalność AM bez wiedzy użytkowników :)
piona

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #471 dnia: Październik 30, 2009, 19:42:41 »

Moje urządzenie to MIO MOOV S555.

To całkiem możliwe, że jest tak jak na moim NavRoadzie - RTF niby działa, dane są gromadzone bo plik się rozrasta, a zsynchronizować i wysłać danych się nie da. Kontrolka RTF cały czas świeci na zielono i koniec.
W odpowiedzi od zespołu AM otrzymałem wiadomość: "Aktualnie wysylanie/odbieranie danych na tym urzadzeniu nie dziala. Pracujemy nad tym."
Czekam więc aż zakończą pracę i wiem, że nie mam na razie co kombinować.
NavRoad NR430 BT

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #472 dnia: Październik 30, 2009, 23:32:01 »
Okazało się, że AM 6 Beta obdarzona jest sztuczną inteligencją !! :O
Opisywałem problem z wyznaczeniem trasy szybkiej w poście http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=148272.msg1130574#msg1130574.
Sytuacja opisywana w tymże miała miejsce 3 dni po kolei. Codziennie "zjedź w prawo" a za chwilę "zjedź w lewo".
Aż tu dziś cisza!! A godziny te same.
Okazało się, że AM wyznaczyła trasę tak jak powinna. Czyżby nauczyła się jak jeżdżę ja?
Bo danych trafficowych Nokia 500 nie pobiera (a szkoda) - bo jakieś nowe mogły zmienić sposób wytyczania trasy.
Nie kumam już.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #473 dnia: Październik 30, 2009, 23:54:21 »
Raz program się tak zamulił, że pomogło jedynie jego zamknięcie i ponowne uruchomienie. Raz (wjazd na stację BP Potok Mały) program się zawiesił przy rekalkulacji trasy - pasek postępu stanął na 90% i tak zostało.
Też to zauważyłem. Jadę wbrew wyznaczonej trasie, AM wyznacza nowy punkt startowy i zaczyna wyznaczać trasę. I wyznaczanie zatrzymuje się czasem na 15%, czasem na 90%. W tym czasie obraz mapy jest poprawnie odświeżany w czasie jazdy. Wydaje mi się, że po zatrzymaniu w końcu nowa trasa zostaje wyznaczona, ale jeszcze to musiałbym sprawdzić.

Mam to samo
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #474 dnia: Październik 31, 2009, 00:04:03 »
A godziny te same.
Pewnie nie te same tylko zbliżone
Z ciekawosci, metodą kolejnych iteracji znalazłem graniczny czas, od którego zmienia się przebieg wyznaczonej trasy
dla 3 tras. W jednym przypadku okazało się, że trasa zmienia się o godz X:24, w drugim o Y:57, a w trzecim o Z:27
z tego wynika, że trafikowe dane są znacznie dokładniejsze niż półgodzinowe przedziały prezentowane na targeo.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #475 dnia: Październik 31, 2009, 00:12:52 »
A godziny te same.
Pewnie nie te same tylko zbliżone...
Pomiędzy wczoraj a dziś różnica może kilku minut.
I fakt, że dni tygodnia inne. Może to?

Edit:
Tak! Demo na przyszły wtorek wyznacza trasę po staremu a na przyszły piątek już tak jak dziś.
A ja myślałem...  :-|
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 00:21:12 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #476 dnia: Październik 31, 2009, 00:21:57 »
Być może, spróbuj poukładać kilka przyszłych tras, to się przekonasz.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #477 dnia: Październik 31, 2009, 00:35:36 »
Sprawdziłem następne dwa tygodnie, dzień po dniu - ta sama trasa i ta sama godzina startu.
Tak jak dziś wyznacza trasę tylko w piątki.
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #478 dnia: Październik 31, 2009, 09:26:22 »
Ja jako osoba może i mało kumata pytam jak uruchomić trafic na becie wersji 6 AM. Jak to ma być widoczne na ekranie czy tak jak na targeo czyli w kolorach na drogach??
Ściągnąłem ostatnią wersję oprogramowania z Miplo ustawiłem co trzeba na miplo pl. Niestety programu nie mogę zainstalować na PNA mam Goclovera którego ActiveSyns nie widzi. zainstalowałem lokalnie na PC i wygenerowało mi podczas synchronizacji jakieś pliki które zapisane są na PCP: trafc.amp, trafc.ampdata i trafc.ampdesc.  Co z tym dalej zrobić!!!
Pozdrawiam

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #479 dnia: Październik 31, 2009, 09:44:24 »
Ja jako osoba może i mało kumata pytam jak uruchomić trafic na becie wersji 6 AM. Jak to ma być widoczne na ekranie czy tak jak na targeo czyli w kolorach na drogach??
Ściągnąłem ostatnią wersję oprogramowania z Miplo ustawiłem co trzeba na miplo pl. Niestety programu nie mogę zainstalować na PNA mam Goclovera którego ActiveSyns nie widzi. zainstalowałem lokalnie na PC i wygenerowało mi podczas synchronizacji jakieś pliki które zapisane są na PCP: trafc.amp, trafc.ampdata i trafc.ampdesc.  Co z tym dalej zrobić!!!
Pozdrawiam

Pobierz miplosync z rozszerzeniem cab, skopiuj plik na PNA i z poziomu PNA otwórz go uruchamiając instalator.
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24