Beta AM 6.0 juz jest

• 640 Odpowiedzi
  • 173220 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
Odp: Beta AM 6.0 juz jest
« Odpowiedź #330 dnia: Październik 28, 2009, 16:49:16 »
Czyli wracam z trasy, nie zamykam AM, przychodzę do domu, podpinam się pod PC, uaktywniam ActiveSynca, w tym momencie zamykam AM.
I wtedy powinno przesłać/pobrać te dane ??
Troszeczke inaczej :
Kończysz trasę wyłączasz AM, podpinasz  do kompa, synchronizujesz ActiveSync i wtedy właczasz AM
U mnie to tak działa na MIO P560 chociasz mam szare pole wyboru "Wymieniaj dane tylko przez PC'

PS Zielony kolor oznacza chyba zbieranie danych a nie działanie trafika ? czerwona napewno wysyłanie danych

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #331 dnia: Październik 28, 2009, 17:00:12 »
Czyli wracam z trasy, nie zamykam AM, przychodzę do domu, podpinam się pod PC, uaktywniam ActiveSynca, w tym momencie zamykam AM.
Troszeczke inaczej :
Kończysz trasę wyłączasz AM, podpinasz  do kompa, synchronizujesz ActiveSync i wtedy właczasz AM
U mnie to tak działa na MIO P560 chociasz mam szare pole wyboru "Wymieniaj dane tylko przez PC'

No rzeczywiście. Podpiąłem MIO P550, zsynchronizował się przez AS. Włączenie i wyłączenie AM spowodowało ze plik traffica zniknął. Katalog 'Traffic" mam pusty. Oznacza to że dane zostały wysłane ??

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #332 dnia: Październik 28, 2009, 17:01:24 »
nie zamykam AM

Bez znaczenia czy zamkniesz czy nie, reszta się zgadza.

ps.
beta w końcu zamyka mi się normalnie w 3 sekundy, a nie 3 minuty (jak nie ma dostępu do netu)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #333 dnia: Październik 28, 2009, 17:05:39 »
No rzeczywiście. Podpiąłem MIO P550, zsynchronizował się przez AS. Włączenie i wyłączenie AM spowodowało ze plik traffica zniknął. Katalog 'Traffic" mam pusty. Oznacza to że dane zostały wysłane ??
Tak
Jak włączyłeś AM to przy ikonce trafiku był na chwilę czerwony kolor ?? potem powinien zmienić się na szaro

beta w końcu zamyka mi się normalnie w 3 sekundy, a nie 3 minuty (jak nie ma dostępu do netu)

Zgadza się, było to trochę upierdliwe, naszczęście teraz jest "normalnie"
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 17:07:29 wysłana przez mayek »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #334 dnia: Październik 28, 2009, 17:27:07 »
Pojeździłem dziś pierwszy raz z betą. Ogólnie ok, opcja traffica wbudowana w mapy jest dobrym pomysłem. Z pracy (centrum Wawy, przy Żelaznej na Ursynów koło Multikina) AM prowadziła mnie trochę inaczej niż zwykle jeżdżę. Czasowo co prawda nic nie zyskałem (ale co tu można ugrać jadąc z centrum na Ursynów, jak 1/3 miasta tam jedzie  :E  ) , ale i tak uważam to za pożyteczne rozwiązanie. Zauważyłem, że na tej wersji programu zdarza mi się dość często, że jak w adresach odszukam właściwą ulicę i numer domu to jak przytrzymam palcem ten swój wybór, to czasem dość długo czekam na menu pomocnicze by wybrać np opcję start. Na wersji poprzedniej nigdy nie czekałem, tylko od razu menu wyskakiwało, tutaj jest różnie. Patent z manewrem prosto jak dla mnie super działa. Jutro przejadę z Wawy do Poznania, może napiszę jakieś swoje spostrzeżenia.

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #335 dnia: Październik 28, 2009, 18:01:27 »
Mi się te dwa tematy pomieszały, chyba przez niefortunną nazwę MIPLOtrafic, nie wiem może powinna być jakaś inna, AMtraffic po wyjaśnieniach kolegów jest już dla mnie zrozumiały i nazwa ta chyba faktycznie odzwierciedla funkcjonalność tej opcji, ale ta nazwa MiploTraffic, czy to na pewno dobry wybór, dla mnie nie do końca.  :-|

Może powinni zmienić MiploTraffic na MiploBlokady :)

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #336 dnia: Październik 28, 2009, 18:09:53 »
Prędkości maksymalne nie są zgodne z tymi w rzeczywistości. Rozumiem, że nie wszędzie da się zrobić rewelacyjne odwzorowanie, ale na jednej z głównych dróg Łodzi (Piłsudskiego) gdzie od dawna wisi 60km/h a kiedyś 70, pokazuje 50
To samo jest w Kielcach, przy wylocie na Kraków. Ograniczenie do 70, AM pokazuje 50. Ale tam gdzie jest faktycznie 50 pokazuje 70 :p
W innym miejscu ograniczenie odkąd pamiętam jest 70, a AM twierdzi że jest tam 80. Cóż, pozostaje mieć nadzieję, że będzie możliwość z miplo to wszystko zaciągnąć :)

Ogólnie, często się to pokrywa, jednak od czasu do czasu jest rozbieżność i to dosyć znaczna, na nie koniecznie najnowszych danych.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #337 dnia: Październik 28, 2009, 18:13:54 »
Jak na razie traffic też spisuje mi się przyzwoice, choć nie bezbłędnie.
Dziś trafiłem na taki kwiatek jak w załączniku, to zdarzyło się w trasie
po rekalkulacji wywołanej celowym zjechaniem z trasy.
Wyznaczona trasa 'objazdowa' jest 60% dłuższa, wymaga 3 dodatkowych manewrów,
prowadzi pod to same skrzyżowanie ze światłami, które może ograniczać przepustowość przejazdu na wprost,
no i omijała odcinek, który był swobodnie przejezdny (jedynie na końcu musiałem doczekać do zielonego).
Zaproponowany przez AM objazd nie miał prawa zyskać ani sekundy na tej trasie.
Co więcej tego efektu na sucho, nie udało mi się uzyskać.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #338 dnia: Październik 28, 2009, 18:21:24 »
Prędkości maksymalne nie są zgodne z tymi w rzeczywistości. Rozumiem, że nie wszędzie da się zrobić rewelacyjne odwzorowanie, ale na jednej z głównych dróg Łodzi (Piłsudskiego) gdzie od dawna wisi 60km/h a kiedyś 70, pokazuje 50

To zależy gdzie. Wczoraj jechałem "Gierkówką" i idealnie zmieniała się dopuszczalna prędkość przed skrzyżowaniami. Różnica jest naprawdę kilka/kilkanaście metrów  :ok:

PS. Autmapa zrobiła ogólnodostępną wersję beta - http://w3.automapa.com.pl/?PEI=204044&lng=PL

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #339 dnia: Październik 28, 2009, 18:26:01 »
miał ktoś taki przypadek:

Wyznaczam trasę, potwierdzam a ona komunikat - program nie może rozpocząć wyznaczania trasy. Pomaga wyjście i ponowne uruchomienie programu.
Ja miewam takie przypadki, ale u mnie to nie nowość (było też tak na wer. 5) z reguły jest to po "uśpieniu" z włączoną AM.

*

Offline al41

• **
  • 172
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #340 dnia: Październik 28, 2009, 18:26:09 »
Wersja BETA została udostępniona dla wszystkich chętnych:

http://w3.automapa.com.pl/?PEI=204044&lng=PL
 Jak pisałem nie chcem ale muszem

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #341 dnia: Październik 28, 2009, 18:28:11 »
miał ktoś taki przypadek:

Wyznaczam trasę, potwierdzam a ona komunikat - program nie może rozpocząć wyznaczania trasy. Pomaga wyjście i ponowne uruchomienie programu.

Miałem; ponowne przeliczenie i było ok (sprawdzane kilka razy - nowa trasa - błąd - reklalkulacja - ok).
Już chciałem wysyłać do supportu, ale po restarcie było ok i nie mogę powtórzyć testu.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #342 dnia: Październik 28, 2009, 19:33:11 »
Miplo nie ma nic wspólnego z tym plikiem, wysyłka na serwer AM jest uaktywniana w momencie wyłączania AM (może nie tylko, ale wtedy na pewno) i powiedzie się jesli wtedy będziesz miał połączenie z netem.
A jak się powiedzie to plik zostanie skasowany.

LUDZIE CZYTAJCIE FORUM!!! NAPISALEM KILKA POSTÓW WYŻEJ KROK PO KROKU JAK WYSLAC DANE! PRAKTYCZNIE CO PIĄTY POST JEST Z TYM SAMYM PYTANIEM.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #343 dnia: Październik 28, 2009, 19:48:15 »
I czego się tak gorączkujesz?  :ohreally:
Opisałeś sposób na 'ręcznie sterowane' wysyłanie danych,
ja na samoczynne, gdzie żaden przewodnik 'krok po kroku' nie jest potrzebny...

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #344 dnia: Październik 28, 2009, 19:53:27 »

AM traffic. Informarcja o czasach przejazdu danych odcinków. AM 6.0 ma je zszyte z mapą dzięki czemu w zależnosci od  pory dnia kieruje dogodniejsza trasa (przy optymalnej i szybkiej). Dodatkowo zostanie wprowadzone AM traffic online - wysyłanie i odbierabie na bieżaca (za pomocą transmiji GPRS) informacji o ruchu i na biezaca AM zmienia trase by ominąć korki. Dla uzadzen które nie maja dostepu do internetu tworzy sie pli w katalogu TRAFFIC plik, który sie rozrasta wraz z kolejną trasa. Gdy podlaczysz urzadzenie do kompa z internetem w ustawieniam AM/przyciski na samym dole przypisujesz klawisz do funkci wysli dane AM Traffic. PO kliknieciu dane wysylane sa na serwer, plik sie usuwa, po ponownym uruchomieniu gps tworzy sie nowy plik. Gdy dane sa zapisywane do pliku TRF swieci na zielono, gdy dane sa wysylane na serwer czerwona, gdy brak pliku szaro.
Ponieważ w Navroad nie mam przycisków sprzętowych przypisałem do "moje menu 8".. ale niestety tn przycisk jest wyszarzony i nic nie działa....
U mnie ten plik zawsze ma 8,7 kB, nie znika choć mam zaznaczoną opcje traffic i wymiany danych z serwerem...
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 19:56:35 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #345 dnia: Październik 28, 2009, 19:57:47 »
LUDZIE CZYTAJCIE FORUM!!! NAPISALEM KILKA POSTÓW WYŻEJ KROK PO KROKU JAK WYSLAC DANE! PRAKTYCZNIE CO PIĄTY POST JEST Z TYM SAMYM PYTANIEM.

Ale Twój opis:
Gdy podlaczysz urzadzenie do kompa z internetem w ustawieniam AM/przyciski na samym dole przypisujesz klawisz do funkci wysli dane AM Traffic. PO kliknieciu dane wysylane sa na serwer
ma się trochę nijak do mojego pytania i odpowiedzi nocnegoMarka.
Twój sposób tez pewnie jest właściwy, ale ja osobiście nie mam potrzeby konfigurowania dodatkowego przycisku.

Sposób nMarka bardziej mi pasuje  :ok:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #346 dnia: Październik 28, 2009, 19:58:08 »
I czego się tak gorączkujesz?  :ohreally:
Gubię się w tym gaszczu tego wątku..... Marku, możesz pogrubioną czcionka to jeszcze raz opisać lub wrzucić link?
ISTQB Certified Tester

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #347 dnia: Październik 28, 2009, 20:00:43 »
(...) U mnie ten plik zawsze ma 8,7 kB, (...)
A jeździsz?

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #348 dnia: Październik 28, 2009, 20:02:36 »
Ponieważ w Navroad nie mam przycisków sprzętowych przypisałem do "moje menu 8".. ale niestety tn przycisk jest wyszarzony i nic nie działa....
U mnie ten plik zawsze ma 8,7 kB, nie znika choć mam zaznaczoną opcje traffic i wymiany danych z serwerem...

Przełożyłem kartę SD do Asusa i poszedł ten plik (znikł z folderu).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #349 dnia: Październik 28, 2009, 20:06:55 »
(...) U mnie ten plik zawsze ma 8,7 kB, (...)
A jeździsz?
Dzisiaj nie bo leżę z gorączką.. ale wczoraj/przedwczoraj jeździłem a plik ma 8,7kB.. a nawet jak nie jeździłem to powinien zniknąć.. chyba...
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #350 dnia: Październik 28, 2009, 20:17:11 »
Gubię się w tym gaszczu tego wątku..... Marku, możesz pogrubioną czcionka to jeszcze raz opisać lub wrzucić link?

Ten wątek to chyba by należało jakoś podzielić, albo zamknąć i założyć nowe wątki potomne bardzie tematyczne, bo rzeczywiście mamy tu już niezły galimatias.  :-?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #351 dnia: Październik 28, 2009, 20:18:54 »
Cytując klasyków:
"Ja tu widzę niezły burdel, Siostro"  :wink: :mrgreen: :banan:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #352 dnia: Październik 28, 2009, 20:46:13 »

Ten wątek to chyba by należało jakoś podzielić, albo zamknąć i założyć nowe wątki potomne bardzie tematyczne, bo rzeczywiście mamy tu już niezły galimatias.  :-?

Spokojnie, niedługo zostanie zamknięty :) jak to zwykle bywa przy wydaniu wersji FINAL.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #353 dnia: Październik 28, 2009, 20:55:19 »
I czego się tak gorączkujesz?  :ohreally:
Gorączkuje sie poniewaz temat rozrusł sie do 12 stron przez to ze malo kto czyta strona po stronie i pytanie sie dublują w nieskonczonosc.
Gdy przypiszesz sobie opcje pod klawisz lub menu jednym klikniciem wysylasz dane, dodatkowo dostajesz potwierdzenie pomyslengo wyslania. Włączanie i wyłącznie jest bardziej uciążliwe, i nie masz pewnosci ze sie wysłało.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #354 dnia: Październik 28, 2009, 20:57:51 »
Gdy przypiszesz sobie opcje pod klawisz lub menu
W moim menu dodatkowo nie ma ikonki... :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #355 dnia: Październik 28, 2009, 21:45:12 »
zauważyłem przed chwila chyba dwa babole w temacie wyznaczonej trasy:

1. odpalam demo, po kilku chwilach wyłączam je i uruchamiam opcję pokaż całą trasę . Trasa sie pokazuje faktycznie w całości, natomiast całkowita długość trasy jest mniejsza o ilość km jaką przejechało już demo. Tak chyba nie powinno być, gdy wybieram trasa-pokaż całą liczba ogólna km trasy powinna być w pełnym wymiarze.

2. ustawiam przykładowo o 21:00 trasę z godziną startu przypuśćmy o 6:00 dnia następnego, odpalam demo, pilot pokazuje mi czas dotarcia 2:00 w nocy, co oznacza, że czas dotarcia liczy się od tej 21-wszej, a nie od 6 rano. Babol do poprawki.

I na koniec postulat, jak ustawiam godzinę startu trasy, to niech nie musze pykać tym rysikiem w kółko aby uzyskac efekt przewijania godzin, minut itd, oprogramujcie droga AM to tak, żebym po dociśnięciu rysika do ekranu zobaczył, że godziny się same przewijają. To jest drobnostka , ale na pewno ucieszy.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #356 dnia: Październik 28, 2009, 22:06:19 »
Czy w nowej wersji dodano może funkcjonalność polegającą na możliwości wyświetlania:
 - następnej najbliższej miejscowości (od miejsca w którym aktualnie jesteśmy)
 - faktu czy akurat jesteśmy czy nie w terenie zabudowanym?

Z góry dzięki za info od betatesterów.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #357 dnia: Październik 28, 2009, 22:14:02 »
Zauważyłem że w "komputerze pokładowym" nie resetuje się czas ani kilometry na zakładce A
Było zawsze że po włączeniu AM w tej zakładce wszystko było liczone od nowa.
Mozecie zobaczyć u siebie ??
I jeżeli tak jest jak u mnie to zgłosić to ?? może to nowa funkcja ??

Pisałem już o tym i tak właśnie jest, że żadna z  zakładek komputera się nie kasuje. Za to przy instalacji AM skasowały się dane z wszystkich zakładek komputera, łącznie z "globalnymi" danymi gromadzonymi u mnie od przynajmniej 2 lat.
NavRoad NR430 BT

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #358 dnia: Październik 28, 2009, 22:19:28 »
Czy w nowej wersji dodano może funkcjonalność polegającą na możliwości wyświetlania:
 - następnej najbliższej miejscowości (od miejsca w którym aktualnie jesteśmy)?
Nic mi o tym nie wiadomo i nie bardzo wiem po co?
 - faktu czy akurat jesteśmy czy nie w terenie zabudowanym?
Wprowadzono dane o realnych ograniczeniach prędkości: póki co na drogach głównych... (to chyba bardziej przydatne).

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #359 dnia: Październik 28, 2009, 22:37:58 »
igab, dzięki za odpowiedź, jakkolwiek dużą wartość by nie wniosła do mojego pytania ;)  
Podtrzymuję pytanie, z góry dzięki.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 22:39:34 wysłana przez ..k..l..m..n.. »
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1