Beta AM 6.0 juz jest

• 640 Odpowiedzi
  • 173190 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
Odp: Beta AM 6.0 juz jest
« Odpowiedź #300 dnia: Październik 28, 2009, 09:21:53 »
A ja mam taki problem. Mam staruszka Looxa 560 i nie wiem dlaczego ale traffic coś nie chce działać. Już wyjaśniam o co chodzi.
W ustawieniach / inne / traffic mogę zaznaczyć tylko wlacz amTraffic i wymieniają dane z serwerem. Ale cal reszta opcji i następna zakładka o czasach połączenia jest nieaktywna. Nie macie pojecia dlaczego? Dodam ze połączenie z netem jest bo miplo z poziomu automapy synchronizuje się bezproblemowo.  

Z tego co zrozumiałem nie działa w becie. W wersji finalnej ma działać. Mam na myśli to co zaszarzone.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 09:36:06 wysłana przez plesniak »
Paweł

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #301 dnia: Październik 28, 2009, 09:30:48 »
Na Asusie 636N z WM5 i bezpośrednim połączeniu z siecią przez kabel USB też jest wszystko na szaro.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #302 dnia: Październik 28, 2009, 09:53:18 »
Zgłaszam postulat do AM aby AMtraffic w trybie offline (oparty o dane statystyczne) był oznaczony jakimś kolorem , przykładowo żółtym, a AMtraffic  w trybie on-line w kolorze przykładowo zielonym. Wtedy będę wiedział, czy ten AMtraffic w ogóle u mnie "działa" czy też nie. No i oczywiście żeby  demo ustawionej przez siebie trasy również te kolorki uwzględniało. Teraz to mam tylko szarość przy ikonce TRF i tyle. Nie wiadomo, czy to działa czy nie działa. Taka moja sugestia.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #303 dnia: Październik 28, 2009, 10:16:59 »
Zgłaszam postulat do AM aby AMtraffic w trybie offline (oparty o dane statystyczne) był oznaczony jakimś kolorem

A po co? Traffic offline będzie działał, jeśli zaznaczysz w ustawieniach opcję 'Używaj systemu Traffic',
jeśli nie zaznaczysz, to nie będzie działał, a jeśli zapomnisz czy zaznaczyłeś, to sobie wejdziesz w ustawienia i sprawdzisz.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #304 dnia: Październik 28, 2009, 10:19:42 »
No to chyba trochę dziwne ze to nie działa bo chyba przede wszystkim to mieliśmy w becie testowac.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #305 dnia: Październik 28, 2009, 10:56:05 »
A po co? Traffic offline będzie działał, jeśli zaznaczysz w ustawieniach opcję 'Używaj systemu Traffic',
jeśli nie zaznaczysz, to nie będzie działał, a jeśli zapomnisz czy zaznaczyłeś, to sobie wejdziesz w ustawienia i sprawdzisz.
A jeśli coś się wysypało? Jeśli "nie działa" przez błąd, a nie "zgodnie z ustawieniami"?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Mixefr

• 331
  • Sprzęt: Galaxy sII, Nokia E90, N560, Samsung Q1b.
« Odpowiedź #306 dnia: Październik 28, 2009, 11:02:28 »
Prędkości maksymalne nie są zgodne z tymi w rzeczywistości. Rozumiem, że nie wszędzie da się zrobić rewelacyjne odwzorowanie, ale na jednej z głównych dróg Łodzi (Piłsudskiego) gdzie od dawna wisi 60km/h a kiedyś 70, pokazuje 50.

P.S.Sorry jeśli pokryłem swoją wypowiedź z inną, nie śledzę wątku na bieżąco
Dawno temu: Siemens SL45i, Nokia 9300, SPV M3000, SE P990i, HTC Universal, Samsung i780, Nokia E51, HTC Kaiser, iPhone 3G, SE P1i.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #307 dnia: Październik 28, 2009, 11:25:19 »
A jeśli coś się wysypało? Jeśli "nie działa" przez błąd, a nie "zgodnie z ustawieniami"?
Równie prawdopobna będzie sytuacja, w której przez błąd nie będzie działać kontrolka,
dołożysz wtedy wskaźnik sprawności kontrolki?  :ohreally:
Poza tym, idąc tym tropem należałoby zrobić kontrolkę każdej opcji z ustawień ...  :worried:

*

Offline plesniak

• 489
« Odpowiedź #308 dnia: Październik 28, 2009, 11:39:17 »
Nie zgodzę się. Prawda jest taka że chciałbym wiedzieć czy korzystam z danych online, czy z danych sprzed 2 tygodni. Tego brakuje. Pisałem już o tym wczoraj że kontrolka mogłaby zmieniać kolor w zależności czy bierze dane o korkach live czy korkach statystycznych.

Dzisiaj z Woli na Mokotów (Wa-wa) dzięki traffikowi jechałem 12 minut. Rewelacja nie wpadłbym na taką trasę jaką wymyśliła Automapa. Co ciekawe jak był korek na wiadukcie to kazał mi zjechać wzdłuż wiaduktu dołem (oszczędność kilku minut).
Paweł

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #309 dnia: Październik 28, 2009, 12:19:50 »
Cytat: plesniak
Cytat: nocnyMarek
A po co? Traffic offline będzie działał, jeśli zaznaczysz w ustawieniach opcję 'Używaj systemu Traffic'...
Nie zgodzę się. Prawda jest taka że chciałbym wiedzieć czy korzystam z danych online ...

A gdzie tu widzisz jakąś niezgodność?

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #310 dnia: Październik 28, 2009, 12:21:02 »
Ustawiłem sobie w domu trasę szybką z Warszawy do Poznania z dwoma punktami PRZEZ (AMtraffic włączony offline) . Trasa się wyznaczyła, odpalam demo tej trasy i tu małe zaskoczenie, bowiem program zaczyna mi coś ponownie przeliczać, ustalać, ogólnie dziwnie się zachowywać i dopiero po chwili rusza oczekiwane demo. Czy u Was też tak jest ? Na krótkiej trasie (z punktu A do B) w sensie długości tej trasy tego zjawiska nie zaobserwowałem (trasa 8 km) .
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 12:23:14 wysłana przez Treker »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #311 dnia: Październik 28, 2009, 12:24:12 »
Marku, Koledze chodzi o takie przypadki:

Traffic wyłączony -> brak ikonki

Traffic włączony (dane statyczne z mapy) -> ikonka w kolorze żółtym

Traffic włączony (dane online) -> ikonka w kolorze zielonym

wysyłka danych na serwer AM -> ikonka w kolorze czerwonym

IMHO, całkiem sensowne. Tylko po co wtedy szara ikonka?
A może to jeszcze inaczej powinno wyglądać?
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 12:31:11 wysłana przez emisiu »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #312 dnia: Październik 28, 2009, 12:37:48 »

ja liczę, a raczej jestem 100% przekonany, że koledzy z AM odświeżają nasz wątek średnio co 10 min  :wink: , a propos pozdrowienia dla Was  :ok: i wezmą te sugestię pod uwagę, bo podejrzewam, że nie jest to nic skomplikowanego aby to oprogramować, a i fajnie będzie wyglądało  :)

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
« Odpowiedź #313 dnia: Październik 28, 2009, 12:44:55 »
A ja z innej beczki.

Nie macie wrażenia, że AM6 wolniej renderuje grafikę? Na moim sprzęcie jest zauważalnie wolniejsza niż 5.5.2, zarówno w trybie 2D, jak i 3D (bez budynków). W skali "drzewko" przypomina to czasami slideshow.
Sprzęt który mam to nie nowość (Asus A632), ale z 4.x i 5.x radził sobie świetnie.

Ktoś inny też to zaobserwował?

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #314 dnia: Październik 28, 2009, 12:58:20 »
Na moim MIO550 dlugo lapie (jezeli juz zlapie) fix'a. Jak zlapie to ciagle zrywa i komunikat, ze "slaby sygnal gps" - dzisiaj po ok 40 min jazdy nawigacja nie pracowala stabilnie. (mam tez fabryczna nawigacje w aucie i sygnal lapie po 3-5sek. Poprzednia wersja AM nie miala takich problemow. Ale zastanawiam sie czy nie jest to wina nowego samochodu moze przednia szyba jest "jakas" bariera - ale tu "filozofuje". Moze totalny teset MIO i przeinstalowaie mapy pomoze na fix'a.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #315 dnia: Październik 28, 2009, 13:01:48 »
...
IMHO, całkiem sensowne.

Na swoim sprzęcie nie mam możliwości korzystania z online (a takiego sprzetu jest całkiem sporo)
Po co mi ta żółta ikonka, skoro traffic będę miał włączony na stałe?
(zakładam optymistycznie, że trasy faktycznie będą lepiej kalkulowane)

Natomiast zgadzam się, że jeśli 'będę online', to będzie informacja o tym czy aktualne dane
są naprawdę aktualne (czyli nie starsze niż wybrany w ustawieniach okres autoaktualizacji danych)
będzie miała jakieś znaczenie i warto ją zwizualizować.

*

Offline plesniak

• 489
« Odpowiedź #316 dnia: Październik 28, 2009, 13:24:21 »
Na moim MIO550 dlugo lapie (jezeli juz zlapie) fix'a. Jak zlapie to ciagle zrywa i komunikat, ze "slaby sygnal gps" - dzisiaj po ok 40 min jazdy nawigacja nie pracowala stabilnie. (mam tez fabryczna nawigacje w aucie i sygnal lapie po 3-5sek. Poprzednia wersja AM nie miala takich problemow. Ale zastanawiam sie czy nie jest to wina nowego samochodu moze przednia szyba jest "jakas" bariera - ale tu "filozofuje". Moze totalny teset MIO i przeinstalowaie mapy pomoze na fix'a.

Nie zauważyłem różnicy w łapaniu fixa, ale nie zmieniałem samochodu :). Może masz podgrzewaną przednią szybę?
Paweł

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #317 dnia: Październik 28, 2009, 13:38:38 »

IMHO, całkiem sensowne. Tylko po co wtedy szara ikonka?
A może to jeszcze inaczej powinno wyglądać?

Jestem zA!

Fixa lapie znacznie szybciej niz w AM 5.3

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
« Odpowiedź #318 dnia: Październik 28, 2009, 14:05:21 »
Fixa lapie znacznie szybciej niz w AM 5.3

A przypadkiem nie jest tak, że to chip odpowiada za łapanie fixa?
Soft do nawigacji po prostu czyta dane z portu, a te spływają w tym samym tempie, niezależnie od tego jaki soft z nich korzysta.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #319 dnia: Październik 28, 2009, 14:14:12 »

Dokładnie tak... ale niektórym nie przetłumaczysz....
ISTQB Certified Tester

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #320 dnia: Październik 28, 2009, 14:31:30 »

Dokładnie tak... ale niektórym nie przetłumaczysz....

Obojetnie jak to sie dzieje. Koledzy mieli watpwosci czy nowa Am nie lapie wolniej fixa, wg mnie jest wrecz przeciwnie.

Z innej beczki - zbadajcie taki problem: ustalasz dowolna trase nastepnie menu/trasa/informacje/zmiencie godzine startu/ok I u mnie trasa sie nie przeliczz. Musze recznie wybrac modyfikacja/przelicz.

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2
« Odpowiedź #321 dnia: Październik 28, 2009, 14:46:47 »
u mnie na HTC Touch HD z WM 6.5 dwa razy mialme info ze jest za malo pamieci przy pracy z AM.
Raz przy pierwszym zaladowaniu po upgradzie z 5.5.2, drugi raz podczas kasowania trasy.

Wolna pamiec "przechowywanie danych": 273.96 MB, wolna pamiec "program": 68.43 MB
W AM mam ustawione:
max pamiec na dane mapy: 8.5 MB (nigdy tego nie zmienialem)
max pamiec na punkty uzytkownika: 2.2 MB (j.w.)

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #322 dnia: Październik 28, 2009, 15:23:31 »
PRZESUS oba suwaki na maxa.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #323 dnia: Październik 28, 2009, 15:30:42 »
PRZESUS oba suwaki na maxa.

Czy takie ustawienie proponowane przez Ciebie przyśpiesza ogólnie działanie programu, czy tylko zwiększy szansę naprawy dolegliwości kolegi pogara ?

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2
« Odpowiedź #324 dnia: Październik 28, 2009, 15:37:21 »
przesunalem w prawo na maksa. nie pomoglo. Podczas wczytanai gotowej trasy i wejscie w informacje o nie znow wyskoczylo mi:
"Za malo pamieci Zakoncz czesc uruchomionych programow i sprobuj ponownie".
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 15:40:40 wysłana przez pogar »

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #325 dnia: Październik 28, 2009, 15:41:22 »
U mnie takie ustawienie przyspiesza prace AM.

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #326 dnia: Październik 28, 2009, 16:13:08 »
Zauważyłem że w "komputerze pokładowym" nie resetuje się czas ani kilometry na zakładce A
Było zawsze że po włączeniu AM w tej zakładce wszystko było liczone od nowa.
Mozecie zobaczyć u siebie ??
I jeżeli tak jest jak u mnie to zgłosić to ?? może to nowa funkcja ??

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #327 dnia: Październik 28, 2009, 16:16:45 »
miał ktoś taki przypadek:

Wyznaczam trasę, potwierdzam a ona komunikat - program nie może rozpocząć wyznaczania trasy. Pomaga wyjście i ponowne uruchomienie programu.

I pytanko co do AMtrafik wie ktoś w jaki sposób odbywa się wymiana danych na PNA (MIO 500) offline.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #328 dnia: Październik 28, 2009, 16:23:51 »
Z innej beczki - zbadajcie taki problem: ustalasz dowolna trase nastepnie menu/trasa/informacje/zmiencie godzine startu/ok I u mnie trasa sie nie przeliczz. Musze recznie wybrac modyfikacja/przelicz.

Tu nie ma co badać, tylko trzeba pisać do supportu, IMHO w ogóle zmiana godziny startu powinna być dostępna
bezpośrednio w menu Trasa, albo Trasa/Modyfikuj, a nie zakopana tak głęboko jak teraz.
Zauważyłem że w "komputerze pokładowym" nie resetuje się czas ani kilometry na zakładce A

Faktycznie, zgłaszaj. ATPO w komputerze doszła nowa strzałka koło przycisku reset,
po wciśnięciu zmienia się na znak pauzy (||), pewnie da się tym sterować naliczaniem danych w sekcji.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #329 dnia: Październik 28, 2009, 16:34:40 »
Miplo nie ma nic wspólnego z tym plikiem, wysyłka na serwer AM jest uaktywniana w momencie wyłączania AM (może nie tylko, ale wtedy na pewno) i powiedzie się jesli wtedy będziesz miał połączenie z netem.
A jak się powiedzie to plik zostanie skasowany.

Czyli wracam z trasy, nie zamykam AM, przychodzę do domu, podpinam się pod PC, uaktywniam ActiveSynca, w tym momencie zamykam AM.
I wtedy powinno przesłać/pobrać te dane ??