Beta AM 6.0 juz jest

• 640 Odpowiedzi
  • 173189 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Beta AM 6.0 juz jest
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 26, 2009, 11:45:34 »
W celach porządkowych posty dotyczące zaproszeń wydzieliłem do osobnego wątku.
Od teraz prośby o zaproszenie pisane w tym wątku będą kasowane bez ostrzeżenia.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #91 dnia: Październik 26, 2009, 11:56:22 »
A mi brakuje możliwości wyświetlania stacji benzynowej po prostu bez podziału na sieci... bo dla mnie stacja podczas jazdy stanowi pewnego rodzaju punkt nawigacyjny a teraz są dziesiątki różnych stacji, których znaki firmowe nic mi nie mówią......
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 26, 2009, 12:01:44 »
Uadal nie uwzględniono moich zgłoszeń dotyczących zmian na mapie. Nie chce mi się wysyłać wszystkiego po raz 3, chyba szkoda czasu  :kill:
Mam wrażenie, że tym razem aktualizacja map jest wyjatkowo znikoma, zauważyłem że brakuje poprawek
które zgłaszałem pod koniec maja. Przypuszczam, że winny jest tym razem traffic,
przygotowanie map pod traffic zeżarło zapewne wiekszość 'mocy przerobowych' Geosystems
i odbyło się to kosztem  poprawek/aktualizacji (zwłaszcza na drogach niższych kategorii).
Napisane: 26-10-2009, 11:59:51
Dostałem maila z linkiem do bety ściągnąłem zainstalowałem i przy próbie rejestracji błąd licencja dla innej platformy.:(

Inatalowałeś betę w tym samym urządzeniu co wcześniejszą wersję? Może przypadkiem wybrałeś instalacje na PC?

« Odpowiedź #93 dnia: Październik 26, 2009, 12:46:57 »
Witam, jeżeli chodzi o nowe podejście do układu POI, to dla mnie jest to super rozwiązanie. W końcu mogę wyszukać dowolny bankomat w okolicy, lub z konkretnego banku - w zależności od sytuacji. Pytanie brzmi jak w tym momencie wygląda synchronizacja z Miplo kategorii scalonych? W obecnej sytuacji chyba trzeba wylączyć scalanie.
Moim zdaniem obecne rozwiązanie katalogu POI wymaga jeszcze dopracowania układu meni, bo faktycznie na początku miałem problemy z poruszaniem się, a szczególnie przy ustawieniu ostrzeżeń i widocznych POI.
Jednak dla mnie ta zmiana to duży + już w obecnej formie.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 26, 2009, 12:47:16 »
Potwierdzam spostrzeżenia poprzedników.

1. Interfejs mało czytelny- zagmatwany (może się człowiek przyzwyczai - zobaczymy).
2. Informacja o prędkości to faktycznie beta i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. W tym temacie polecam MIO MAP
3. Po synchronizacji brak ikon punktów prywatnych  (niebieskie kółka)  pozostałe w niektorych kategoriach jakoś się podwoiły.
4 Żadna poprawka do map zgłoszona od popredniego ich wydania nie naniesiona.

To tyle na pierwszy rzut oka. A więc rewelacji narazie brak.
Reszta wyjdzie w praniu w trasie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 26, 2009, 12:52:40 »
Cytat: plusfoto
1. Interfejs mało czytelny- zagmatwany (może się człowiek przyzwyczai - zobaczymy).
Przecież w zasadzie nic się nie zminiło, do czego chcesz się przyzwyczajać?

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 26, 2009, 13:01:27 »
Przy interfejsie chodziło mi oczywiście o POI

*

Offline taddy

• 29
  • Sprzęt: HTC Kaiser + AM + Igo8
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 26, 2009, 13:44:41 »
A jak wyglądają w nowej AM mapy krajów Europy dotąd traktowane szczątkowo albo wcale?
Albania,Czarnogóra, Serbia, Bośnia, Ukraina, Białoruś itd?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 26, 2009, 13:46:32 »
A jak wyglądają w nowej AM mapy krajów Europy dotąd traktowane szczątkowo albo wcale?
Jest tylko Polska.
ISTQB Certified Tester

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 26, 2009, 13:48:03 »

Bułgaria, Rumunia - czy jest coś więcej niż główne drogi? Dobrym sprawdzianem będzie
to czy Sozopol na wybrzeżu Morza Czarnego ma siatkę ulic, oraz czy w Rumunii jest droga
DN7C :)
--
twinsen

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 26, 2009, 13:55:15 »
Do testów jest udostępniona tylko mapa Polski.
Droga DN7C - była już w poprzedniej wersji map.

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 26, 2009, 15:00:42 »
Zauważyłem że rozszerzenie blokad zmieniło się z amb na sgm ! nie można przez to wczytać pliku z blokadami z miplosync, tylko importować :( nowy miplosync powinien zapisywać już w nowym rozszerzeniem ? a tak nie jest.
Teraz po każdej synchronizacji trzeba ręcznie wczytywać plik z blokadami.
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2009, 15:03:18 wysłana przez mayek »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 26, 2009, 15:02:15 »
2. Informacja o prędkości to faktycznie beta i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. W tym temacie polecam MIO MAP
3. Po synchronizacji brak ikon punktów prywatnych  (niebieskie kółka)  pozostałe w niektorych kategoriach jakoś się podwoiły.

Ad2. W wielu miejscach zgadza się dokładnie - nawet znak ograniczenia do 40km/h w terenie zabudowanym ma przełożenie na odpowiednie sygnalizowanie w AM.

Ad3. Po synchronizacji mam własne punkty z ich ikonkami.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 26, 2009, 15:05:41 »
Nowością jest regulacja 'gęstości manewrów' prosto, trzeba będzie pomęczyć czy to sensownie działa
bo podane kryteria są dość 'humanistyczne'  :mysli:'

Działa, ale z błędami. Pokazuje identyczne dane na pilocie, jak i następny manewr :) Czyli 10km prosto, a następny manewr pokazuje: w prawo za 10km  :evil:

Mapy się trochę się poprawiły. Wszystkie moje zgłoszone błędy poprawili.
Program też się czasem zawiesza, albo wywala komunikat, że za mało pamięci.
Ograniczenie prędkości to nieporozumienie. A o kształcie tego znaku, to już się nie będę wypowiadał   B)
Ogólnie nie jest źle.
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2009, 15:16:01 wysłana przez Bankier »

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 26, 2009, 15:05:57 »

Też tak miałem gdy aktualizowałem automapę, gdy zainstalowałem na "czysto" i synchronizowałem problem znikł.

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 26, 2009, 15:09:19 »
Inatalowałeś betę w tym samym urządzeniu co wcześniejszą wersję? Może przypadkiem wybrałeś instalacje na PC?

Może to coś innego ale wczoraj jak instalowałem betę (nakładka na starą wersję) specjalnie przerwałem, po czym jeszcze raz uruchomiłem instalację. Pomimo iż wybierałem instalację na czytnik to i tak AM chciała się instalować na urządzenie. Później już drugi raz nie udało mi się powtórzyć tego - po restarcie Touch HD i komputera instalka szła jedynie co to nie mogła ustalić jaką wcześniej wersję AM miałem.

Co do czytelności menu POI - to faktycznie "leży i kwiczy" w trybie "pionowym", w "poziomym" (czyli na większości nawigacji z ekranem panoramiczny ) jest już lepiej. Trochę przeraża że domyślnie jest wrzucone dużo kategorii o których  przeciętny użytkownik nie słyszał/ nie używał typu "kałuże, miejsca zalewowe, wysepka na jezdni, progi zwalniające). Włączenie domyślnie np. "Informacji drogowej" powoduje w większym mieście "upstrzenie" ekranu zbędnymi informacjami i trzeba ręcznie "odznaczać" - jak ktoś wcześniej napisał trochę czasu to zajmie :).
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

« Odpowiedź #106 dnia: Październik 26, 2009, 15:45:46 »
Witam,
Widzę że ta Autompa wprowadza wiele zmian oraz ma kilka głupich błedów.
Ja mam jednak inne pytanie. Czy sprawdzał już ktoś czy ulepszyli coś odnośnie ciężarówek(wiecej tonazy lepsze wyzanczenie trasy itp) czy dalej jest to samo? :ok:

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 26, 2009, 16:09:54 »
Zauważyłem że rozszerzenie blokad zmieniło się z amb na sgm ! nie można przez to wczytać pliku z blokadami z miplosync, tylko importować :( nowy miplosync powinien zapisywać już w nowym rozszerzeniem ? a tak nie jest.

Wgrałem nowego MiploSynca. zaktualizowałem POI i są już wszystkie blokady.
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 26, 2009, 16:13:39 »
Mam wrażenie, że tym razem aktualizacja map jest wyjatkowo znikoma, zauważyłem że brakuje poprawek
które zgłaszałem pod koniec maja.

Moje poprawka z końca sierpnia (brak drogi gruntowej) została uwzględniona. Za to druga, zgłoszona na początku października (źle rozrysowane skrzyżowanie w Chorzowie), nie została uwzględniona.
Napisane: Październik 26, 2009, 16:10:27

Przejechałem dzisiaj ponad 100 km po Warszawie i okolicach. W 90% informacja o prędkości, podawana przez AM, zgadza się z tym co jest na drodze.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 26, 2009, 16:15:55 »
Czy aby punkty POI wbudowane (połączone z Miplo.pl) sie uaktualniały przy synchronizacji to czy w parametrach synchronizacji w miplo.pl musze mieć ustawione "Synchronizuj punkty pochodzące z AutoMapy"... czy też wbudowane synchronizująaktualizuję się z miplo jedynie podczas wydawania "następnej aktualizacji map"?

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #110 dnia: Październik 26, 2009, 16:38:05 »

Wgrałem nowego MiploSynca. zaktualizowałem POI i są już wszystkie blokady.

Kwestia tego czy są blokady, czy ich nie ma, została już ustalona. Do ustalenia pozostaje fakt automagicznego  :P odświeżania blokad po synchronizacji. A to IMHO się nie dzieje. Po aktualizacji zmienia się tylko plik miplo.amb. Plik miplo.sgm ma nadal zerową zawartość, nawet po wgraniu nowego MiploSync. Dodatkowo po imporcie pliku miplo.amb tworzone są jakieś pliki typu miplo.dt3_3 czy miplo.hd3_3. Te nie zmieniają swojej zawartości po samej synchronizacji przez MiploSync. Dopiero ponowny import pliku miplo.amb zmienia ich zawartość. Dlatego śmiem twierdzić że sama synchronizacja nie wpływa w żaden sposób na blokady w AM 6.0.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #111 dnia: Październik 26, 2009, 16:58:52 »
Co z Trafficiem dlaczego opcje wyboru są wyszażone?

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 26, 2009, 17:11:49 »
Mała poprawka znaku ograniczenia prędkości.
IMHO bardziej pasuje w tym miejscu i nie wali tak po oczach (jest nieco mniejszy).
Oczywiście przy włączonych ikonach słuchawki, via, 3d i głośnika pewnie będzie przykryty jednym z nich, ale ja akurat nie mam tego problemu :)
Możesz podać tą linijkę tekstu która zminiłeś w [speedlimitpanel] sRect......

« Odpowiedź #113 dnia: Październik 26, 2009, 17:35:02 »
Panowie łaskawi na 4 stronach teksty o "pierdołach" wypisywać.  :mrgreen:
A może by tak wreszcie jakieś komentarze nt. zdolności v. 6.0 do omijania korków i wytyczania tras na podstawie map prędkości? W końcu to ma być jej istotą i rewolucyjną, wyprzedzającą NaviExperta, nowością. No chyba, że w Waszym towarzystwie wystarczy, że nie zabłądzicie. Gdyby istotnie tak było, to można by powiedzieć, że AM nie wyczuła rynku i narobiła się na darmo  :D

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 26, 2009, 17:36:51 »
Trochę dziś przejeździęłm i nie mam większych zastrzeżeń. Szybko łapie fixa. Kalkulacja i rekalkulacja bez zastrzeżeń.
Opcja ograniczeń prędkości całkiem fajna, choć na początku miałem wątpliwości.
Bardzo mnie jednak denerwują ikonki POI wbudowane w AM. Zlewają się i są mało widoczne np bankomaty euronetu i np bzwbk. W miplo ustawiłem sobie charakterystyczne i nie było problemu. Czy jest możliwość wrócić do ustawień własnych albo można podmienić ikonki w programie???

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 26, 2009, 17:47:39 »
... Bardzo mnie jednak denerwują ikonki POI wbudowane w AM. ... Czy jest możliwość wrócić do ustawień własnych albo można podmienić ikonki w programie???
Ja poradziłem sobie tak:
Nazwa ikon POI pozmieniałem na identyczne jak w pliku categories_pl.dic.
Czyli np. nie Orlen, stacja benzynowa.bmp a Orlen - Stacja benzynowa.bmp.
Niektórym AM widzi ikony z Miplo lub własne - u mnie nie chce zobaczyć.

Napisane: Październik 26, 2009, 17:43:04
Wracając do domu z pracy miałem dziwne zdarzenie.
Jechałem sobie wyznaczoną trasą. Zapragnąłem posłuchać mp3. Przełączyłem się na playera, wrzuciłem listę plików do odtwarzania i właczyłem transmiter FM.
W tym momencie AM zgubiła sygnał GPS, zaczęły migać jakieś jej ekrany. Trwało to jakieś 1,5 sekundy.
Potem szybko złapała fixa, wyznaczyła ponownie trasę i było już ok.
Jutro ponowię manewr.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline monteverde

• **
  • 245
  • Sprzęt: WP RS3 - LUMIA 640XL DS, WP AM Zawsze najnowsza :)
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 26, 2009, 17:51:20 »
A ja zrobiłem tak

w  AUtomapa.skin.prg       zmieniłem  trzy wytłuszczone linijki

[SpeedLimitPanel]
bEnabled=1
sRect=#SCREEN_w-(#wdtSpeedLimitPanel+2*#mrgwdtMAPBTNS+#wdtGPSC);#SCREEN_h-#mrghghBTNGPSSCALE+#hghSpeedLimitPanel+#hghBTNCTX);;;#wdtSpeedLimitPanel;#hghSpeedLimitPanel
sFormat=c:c
sFont=#Tahoma11:1
crBk=-1
crRing=255 0 0 33
crRingB=76 76 102 33
crRing2=255 255 255 66

sRingWidth=7*#RES

i teraz mam ok

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 26, 2009, 17:52:23 »
NIE mam żadnych problemów z POI. Bez dubli, ikony jak na miplo.pl, dźwięki ok.

*

Offline mariuszmb

• 11
  • Sprzęt: Asus A696, Xperia X8
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 26, 2009, 17:54:08 »
Już padło pytanie o traffic i wyszażone opcje ale zapytam jeszcze raz. Mam asusa A696 i Automapa w wersji 5.5.3 co jakiś czas wysyłała jakieś tam dane. Dziś jeździłem z 6beta i ani razu nawet nie próbowała nawiązać połączenia z internetem (łącze się przez telefon komórkowy). W zmianach w tej wersji jest napisane, że
* pelna wersja AutoMapa'Traffic umozliwiajaca unikanie korkow
   dzieki danym statystycznym o natezeniu ruchu drogowego
   a w przypadku Smartphone rowniez dzieki informacjom on-line
   z serwera AM'Traffic (urzadzenia WCE ze stalym podlaczeniem
   do Internetu zostana objete funkcjami AM'Traffic on-line
   w kolejnych wersjach)
czy to oznacza, że tylko posiadacze smartphone-ów będą mogli korzystać z informacji on-line? Trochę by było szkoda bo w poprzedniej wersji jak automapa zbierała informacje to nie było problemu z połączeniem i wysłaniem danych.
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2009, 17:56:38 wysłana przez mariuszmb »

*

Offline potas7

• **
  • 206
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 26, 2009, 18:00:22 »
Potwierdzam ja w 5.3 używałem MIO A201 + telefon i wysyłało dane Traffic i MiploLoc aż miło.