Automapa6.2.0 beta

• 174 Odpowiedzi
  • 57782 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: Automapa6.2.0 beta
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 04, 2010, 20:18:01 »
Pobrałem instalator z 19:14 i wersja programu nadal 6.1.0(876).

A może byś się w końcu obudził i pobrał instalator bety, a nie wersji aktualnej?  :-|

Dokładnie to. Napisałem w tej sprawie do supportu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 04, 2010, 20:41:07 »
A po co? Z instalatoerm bety jest wszystko w porządku.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 04, 2010, 21:37:43 »
Sprawa się wyjaśniła. W pamięci wewnętrznej urządzenia na ścieżce "WindowsCE\MyFlashDisk\AutoMapa EU\__wceAm.exe",  był umieszczony z poprzedniej wersji plik "__wceAm.exe", który wczytywał nową mapę ale pokazywał starą wersję programu. Teraz uruchamiam program bezpośrednio z karty SD i pliku "wceAm.exe".

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 04, 2010, 22:11:29 »
Oooo .. Ato by oznaczało że nowa mapa działa z wersją 6.1  :mysli:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 04, 2010, 22:23:43 »
Sprawdziłem, wczytuje obie mapy bez problemu, ale czy będzie działała prawidłowo?

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 04, 2010, 23:33:47 »
Pewnie mapy roznia sie tylko aktualizacja danych. Nie dodwali nowych warstw tak jak kiedys "speed".

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 05, 2010, 12:29:15 »
Ja sobie jeszcze życzę wprowadzenie jednorazowych aktualizacji w niskiej cenie. Po to żebym nie musiał przedłużać co rok - jak np. nie ma zmian, które bym sobie życzył - oraz ważność licencji na 2 lata od momentu takiej jednorazowej aktualizacji, bo moim zdaniem to bez sens, że przepada licencja jak nie przedłużysz i trzeba na nowo cały soft kupować...

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 05, 2010, 13:32:10 »
Jesteś pewny? - http://w3.automapa.com.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=204021

Mam pytanko. Da się wrócić do poprzedniej opcji wyświetlania kategorii POI? Czyli bez tego "Wszystkie" "Ostatnio użyte" i co najgorsze:  Stacje paliw, Centra handlowe i Bankomaty...

Tak
W katalogu "data files" edytujemy plik "categoriesex.data" i mamy dwie linijki które nas interesują:

H=36;75;4 to są te kategorie które widzimy
R=-349 ostatnio używane kategorie

możemy sobie edytować jak chcemy, nazwy używamy ze słownika (plik categories_ex_pl.dic)

Usuwając w linijce H=36;75;4 te cyfry usuną się nam grupy kategorii, pewnie zmieniając na cyfry danej kategorii będziemy mieli swoje najbardziej "ulubione" i pewnie nie tylko 3 kategorie tylko tyle ile chcemy. Można ustawić tylko główne grupy kategorii.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 13:54:49 wysłana przez mayek »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 05, 2010, 14:42:21 »
W katalogu "data files" edytujemy plik "categoriesex.data" i mamy dwie linijki które nas interesują:

H=36;75;4 to są te kategorie które widzimy
R=-349 ostatnio używane kategorie

Można wykasować tylko jedną z tych linijek a drugą zostawić ??
Czyli jeżeli wykasuje pierwszą linijkę a zostawię drugą to zostaną mi ostatnio używane a znikną te trzy kategorie ??

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 05, 2010, 14:53:23 »
Można wykasować tylko jedną z tych linijek a drugą zostawić ??
Czyli jeżeli wykasuje pierwszą linijkę a zostawię drugą to zostaną mi ostatnio używane a znikną te trzy kategorie ??

Tak, linijkę z H nie kasuj całkowicie , zostaw tak H=
Usunięcie linijki z R= kasuje też ostatnio używane
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 14:58:24 wysłana przez mayek »

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 05, 2010, 15:37:13 »
Co może być przyczyną, że próba instalacji kończy się komunikatem z załącznika?
Czy to błąd powstały przy ściąganiu pliku?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 05, 2010, 15:38:37 »
Może, a może masz za mało miejsca na dysku?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jrk999

• **
  • 149
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 05, 2010, 16:15:13 »
Może, a może masz za mało miejsca na dysku?
Na dysku (jeśli Ci chodzi o PC-ta) mam ok. 18 GB wolnego miejsca, więc to nie to.
Powtórnie sciągnąłem instalkę i efekt ten sam.
Rozmiar pliku 1 546 592 KB.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 05, 2010, 16:22:07 »
Na C: też masz tyle miejsca?
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline jrk999

• **
  • 149
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 05, 2010, 16:39:33 »
Na C: też masz tyle miejsca?
Jasne, że na C

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 05, 2010, 17:55:36 »
Coś się popsuło. Korzystam TYLKO ze swoich punktów POI. Punkty wbudowane "usunąłem", tzn. pliki categories_ex_pl.dic i categories_ex_pl_am.dic wyczyściłem, a plik categories.xml całkowicie usunąłem. robiłem tak jak napisał mayek, czyli zostawiłem samą literkę H= i R=. Wgrywam swoje POI i wszystko jest dobrze. Wszystkie moje kategorie są poukładane i są w drzewie kategorii Wszystkie. Ale jak tylko wyłączę AM i włączę ponownie to drzewo kategorii Wszystkie jest puste, a moje POI są wyświetlane tak jak to było w poprzednich wersjach. Do tego nie są poukładane alfabetycznie i kategorie nie zawierają żadnych punktów...

Przed restartem:

Po restarcie:

Oprócz tego program ostrzega mnie o punktach POI (przejazdy kolejowe, fotoradary) mimo, że w ostrzeganiu daję odznacz wszystko.
Od kiedy AM wprowadza pełną bazę POI to z tym walczę i klnę pod nosem. Po co dać pełną bezę?! Przecież nikt ze wszystkich kategorii i tak nie korzysta, a to tylko zamula nawigację :-? Modlę się aby w wersji 6.50 dodali opcję instaluj/ nie instaluj wbudowane POI :-|
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 17:58:21 wysłana przez FISHBONE89 »

*

Offline jrk999

• **
  • 149
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 05, 2010, 18:20:31 »
Co może być przyczyną, że próba instalacji kończy się komunikatem z załącznika?
Czy to błąd powstały przy ściąganiu pliku?
... a taki jest efekt przy próbie instalacji na sformatowanej karcie (wyżej opisywany przypadek występował przy próbie instalacji na poprzedniej wersji AM).

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 05, 2010, 18:26:29 »
Przecież nikt ze wszystkich kategorii i tak nie korzysta, a to tylko zamula nawigację :-?

Korzysta, korzysta i nic nie zamula.
A to, czy z którejś kategorii się korzysta, czy nie, okazywało się najczęściej wtedy, gdy była właśnie bardzo potrzebna, ale cóż z tego, bo właśnie nie była zaznaczona do subskrypcji.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 05, 2010, 18:28:56 »

Nawet AM odmawia współpracy mając pewnych ludzi w pobliżu  :O :oops:

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 05, 2010, 18:30:08 »
wyglada na uszkodzenie pliku instalacyjnego.... albo to ten w tle wszystkiemu winny  :E

Mozesz probowac rozpakowac instalke, jak masz zainstalowanego WinRAR-a to zmien nazwe instalatora na .zip i potem prawy przycisk myszy na pliku i wybierz "Wypakuj plik do...." ... jak rozpakuje i nie bedzie bledow to w katalogu znajdziesz plik setup.exe i mozesz probowac tak instalowac.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 05, 2010, 18:32:45 »
A to, czy z którejś kategorii się korzysta, czy nie, okazywało się najczęściej wtedy, gdy była właśnie bardzo potrzebna, ale cóż z tego, bo właśnie nie była zaznaczona do subskrypcji.
No dobra ale dlaczego AM uszczęśliwia ludzi na siłę? Już kiedyś o tym pisałem. To nic innego jak prezent dla piratów, którzy nie mają dostępu do Miplo. AM sama im dostarcza aktualną bazę wszystkich kategorii. Ja nie mam nic przeciwko pełnej bazie, bo wiem, że są tacy co nie wiedzą co to jest Miplo... Ale są też tacy co wiedzą i sami tworzą swoje kategorie punktów i nie korzystają z wbudowanych, tych ostatnich AM nie umie uszanować...

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 05, 2010, 18:34:54 »
Przecież nikt ze wszystkich kategorii i tak nie korzysta, a to tylko zamula nawigację :-?

Jestem zadowolony, że są wszystkie zaszyte w mapach. Różnie bywa, a wtedy brak i nie ma możliwości synchronizacji z miplo.

*

Offline jrk999

• **
  • 149
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 05, 2010, 18:47:03 »
wyglada na uszkodzenie pliku instalacyjnego.... albo to ten w tle wszystkiemu winny  :E

Mozesz probowac rozpakowac instalke, jak masz zainstalowanego WinRAR-a to zmien nazwe instalatora na .zip i potem prawy przycisk myszy na pliku i wybierz "Wypakuj plik do...." ... jak rozpakuje i nie bedzie bledow to w katalogu znajdziesz plik setup.exe i mozesz probowac tak instalowac.
Dzięki za podpowiedź. Zaraz spróbuję i dam znać o wynikach.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 05, 2010, 19:12:48 »
Dzisiaj "przetrzepałem" ok. 400 km z AM6.2 beta (pogoda fatalna). Trasy wyznacza trochę inaczej niż AM6.1. (na ustawieniach fabrycznych bez traffic'a, moim zdaniem lepiej). Jestem b. zadowolony. Wobec braku zmian w samym programie (zmiana map) wnioskuję, że sposób obliczania tras zależny jest od danych mapowych. Dzięki kol. akubitowi http://pdaclub.pl/forum/automapa/automapa-i-%27dojazd%27-do-skrzyzowania/ zacząłem eksperymentować z profilami prędkości w trasach. Nie przypuszczałem jak radykalnie może się zmienić sposób wyznaczania trasy. I dla mnie to jest to, mogę sobie tak dobrać te parametry aby trasy dopasować do swoich przyzwyczajeń.  :ok: UWAGA ostrożnie z tymi zmianami, żeby nie było narzekań. AM 6.2 jest "dopieszczoną" wersją 6.1, boję się, że po wyjściu 6.5 będzie trzeba czekać na "dopieszczoną" kolejną wersję.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 05, 2010, 19:40:43 »
Dzisiaj "przetrzepałem" ok. 400 km z AM6.2 beta (pogoda fatalna). Trasy wyznacza trochę inaczej niż AM6.1. (na ustawieniach fabrycznych bez traffic'a, moim zdaniem lepiej). Jestem b. zadowolony. Wobec braku zmian w samym programie (zmiana map) wnioskuję, że sposób obliczania tras zależny jest od danych mapowych. (...)

Dziś zainstalowałem 6.2 i choć nie było okazji sprawdzić na trasie, sprawdziłem na sucho (trasa* którą dobrze znam i zawsze sprawdzam kolejne wersje AM) i mam podobne spostrzeżenia - trasa była wyznaczona lepiej niż w 6.1 - a i ta nie była zła... Wszystko idzie w dobrym kierunku!

* - sprawdzałem z włączonym AM'Traffic
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 19:43:27 wysłana przez jachraniak »

*

ratajczyk

« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 05, 2010, 20:59:33 »
co z tego ze na terenie RP POI ladnie w drzewku siedza ikonki, wystarczy pojezdzic za granica i czar pryska. hotel to hotel - trzeba sie wczytac jaka to siec, parking to parking ( nie wiem czy pietrowy, podziemny, zadaszony), stacja nie wiem jakiej sieci. "po lowicku" wyszlo z ta nowa hierarchia a'la drzewo i nic z tego nie wyszlo. kiedy juz w mapach wszystko "siedzi" to mogli pofiltrowac z nazwy i przypisac grupe hotelowa do ikonek danej sieci i odpowiednieo drzewa - w polsce to jest, stacje to samo. Parking za granica to P - do tego nie mozna miec nic. wyszlo jak zwykle dobry chlyt markietingowy.

*

Offline jrk999

• **
  • 149
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 05, 2010, 22:19:43 »

Ręczna zmiana nazwy pliku na ZIP nic nie daje. Rozpakowałem to Total Comanderem i nie ma tam żadnego pliku typu exe

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 05, 2010, 22:39:21 »

Ręczna zmiana nazwy pliku na ZIP nic nie daje. Rozpakowałem to Total Comanderem i nie ma tam żadnego pliku typu exe

hmm nie testowalem rozpakowywanie EU za pomoca TC, dlatego mowilem aby to zrobic z menu kontekstowego ktore pojawia sie po instalacji WinRar-a. Jednak jesli nie masz pliku setup.exe to dziwne, albo masz uszkodzony tak jak mowilem plik instalacyjny. Normalnie po rozpakowaniu powinno to wygladac tak jak na zalaczonym obrazku (z tym ze na obrazku jest wersja PL)...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline jrk999

• **
  • 149
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 05, 2010, 23:20:10 »
Biorąc poprawkę na różnice pomiędzy EU i PL u mnie wygląda identycznie.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 05, 2010, 23:26:24 »
Biorąc poprawkę na różnice pomiędzy EU i PL u mnie wygląda identycznie.

no to mozna odpalic plik setup.exe i zobaczyc czy sie uda zainstalowac.