AutoMapa 6.9 RC do pobrania

• 190 Odpowiedzi
  • 53163 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
Odp: AutoMapa 6.9 RC do pobrania
« Odpowiedź #150 dnia: Wrzesień 24, 2011, 14:18:22 »
Możeczie sprawdzić trasę Nysa-Zakopane.
Pomimo zaznaczenia opcji pomijaj drogi płatne AM prowadzi płatną autostradą na odcinku Katowice-Kraków  nie całym odcinkiem ale jego fragmentami.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #151 dnia: Wrzesień 24, 2011, 14:23:31 »
A to nie jest tak, ze tam gdzie prowadzi AM nie ma akurat bramek, dlatego taki niewielki kawalek mozna przejechac bez wnoszenia oplaty (osobowki)?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 14:26:26 wysłana przez Miedzio »

*

Offline meszugga

• 48
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #152 dnia: Wrzesień 24, 2011, 14:53:23 »
Witam, To moja pierwsza wizyta na tym forum i pierwsza instalacja AutoMapy (forum czytam od miesiąca).
Może dlatego że zainstalowałam AM trzy dni temu to mam tę przewagę że brakuje mi przyzwyczajeń.
Na AM 6.9 RC przejechałam 600 km i jestem zadowolona, brakuje mi przewijania ekranu palcem a nie tylko suwakiem w ustawieniach (inne ekrany mają taką możliwość np. Ulubione lub nr domów, więc myślę że to po prostu błąd lub niedopatrzenie i zostanie poprawione.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 14:55:21 wysłana przez meszugga »

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #153 dnia: Wrzesień 24, 2011, 15:25:57 »
Darku,dziękuję za skórki, podpowiedzi i cierpliwość. Pozdrawiam

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #154 dnia: Wrzesień 24, 2011, 16:25:18 »
Koledzy czy u Was tez teraz MiploSync wykonuje co ktoryś raz pełną synchronizację ? Nie wiem czy to ma znaczenie ale z mapami 11.06 taki efekt nie występował.

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #155 dnia: Wrzesień 24, 2011, 16:38:09 »
Potwierdzam, takie działąnie mimo tego, że nie mam zaznaczonej pełnej snchronizacji.
Jak tak dalej pójdzie to mi transferu zabraknie (ok 60Mb/m-c) bo każde takie pełne pobranie to około 2-3Mb. AM ostrzega przed potencjalnie dużym transferem, ale MiploSync już nie.
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 24, 2011, 16:55:23 »
Dzieki za sprawdzenie. Czyli jednak coś jest na rzeczy. Tylko czy tak ma być czy jest to jakiś "błąd" ? Ale tego się pewnie nie dowiemy.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #157 dnia: Wrzesień 24, 2011, 17:51:36 »
Czy ktoś testuje EU?

W Warszawie są zablokowane (tymi blokadami na granatowo)
Książeca
Ludna
Solec
Łazienkowska (ta na dole)
Czerniakowska
Gagarina
Belwederska
al. Ujazdowskie

czy może ktoś to sprawdzić? co prawda jeszcze nie synchronizowałem za pomocą MS ale wydaje mi się to dziwne...

Myślę że to sa blokady na jutrzejszy maraton warszawski, ja ich u siebie nie widze, może jutro się odpalą - bo powinni. Ciekawe co Mi Automapa jutro rano powie bo mieszkam w miejscu otoczonym mmartonem :-)
Paweł

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #158 dnia: Wrzesień 24, 2011, 17:58:39 »
Wracając do płatnej A4 Katowice-Kraków to 6.8.1 omija szerokim łukiem cały płatny odcinek bez wjazdu-zjazdu na fragment płatnej A4.
Wg mnie błąd mapy 1109

*

q1w2

« Odpowiedź #159 dnia: Wrzesień 24, 2011, 18:09:08 »
Wracając do płatnej A4 Katowice-Kraków to 6.8.1 omija szerokim łukiem cały płatny odcinek bez wjazdu-zjazdu na fragment płatnej A4.
Można trochę precyzyjniej?
Nie zauważyłem, by w 6.8.1g był jakiś problem z korzystaniem z płatnych/darmowych na odcinku Gliwice - Kraków na A4

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #160 dnia: Wrzesień 24, 2011, 18:18:21 »
q1w3 cofnij się do postu nr 150 mojego autorstwa , tam opisałem sedno sprawy.
A potem odnieś się do tematu.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #161 dnia: Wrzesień 24, 2011, 18:34:50 »
Wg mnie błąd mapy 1109

Z tego co pamietam, na tej autostradzie sa 2 bramki gdzie dokonuje sie oplaty. Jedna w Katowicach, druga w Krakowie. Na jednej i drugiej placilo sie polowe stawki. Inne zjazdy nie mialy bramek, wiec jak sie wjechalo pozniej, badz zjechalo wczesniej, to oplata byla tylko na jednej bramce. Na zrzucie trasy, ktory podalem wczesniej widac, ze AM omija obie bramki, gdzie dokonuje sie platnosci. Czyli tak naprawde mimo, ze jedziesz odcinkiem teoretycznie platnym, to za niego nie placisz (chodzi - tak w skrocie - o pojazdy do 3,5t). Jezeli nic sie tylko nie zmienilo na tej drodze, to nie uwazam ze jest to blad mapy. Co najwyzej mozna sie zastanawiac czy taka trasa "szybka", jest naprawde najszybsza - nie znam za dobrze tych rejonow.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 18:38:11 wysłana przez Miedzio »

*

q1w2

« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 24, 2011, 18:52:52 »
Wg mnie błąd mapy 1109
Z tego co pamietam, na tej autostradzie sa 2 bramki gdzie dokonuje sie oplaty. Jedna w Katowicach, druga w Krakowie. Na jednej i drugiej placilo sie polowe stawki. Inne zjazdy nie mialy bramek, wiec jak sie wjechalo pozniej, badz zjechalo wczesniej, to oplata byla tylko na jednej bramce. Na zrzucie trasy, ktory podalem wczesniej widac, ze AM omija obie bramki, gdzie dokonuje sie platnosci. Czyli tak naprawde mimo, ze jedziesz odcinkiem teoretycznie platnym, to za niego nie placisz (chodzi - tak w skrocie - o pojazdy do 3,5t). Jezeli nic sie tylko nie zmienilo na tej drodze, to nie uwazam ze jest to blad mapy. Co najwyzej mozna sie zastanawiac czy taka trasa "szybka", jest naprawde najszybsza - nie znam za dobrze tych rejonow.
Sedno w tym, że mapa 1109 nie widzi możliwości korzystania z wjazdów/zjazdów na odcinku pomiędzy Mysłowicami, a Krakowem. Tam można w kilku miejscach wjechać i zjechać nie płacąc. 1106 te możliwości widziała przy opcji omijaj płatne. 1109 omija cały odcinek pomiędzy Mysłowicami, a Krakowem
Sprawdziłem wyznaczając Gliwice - Kraków
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 19:10:09 wysłana przez q1w2 »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 24, 2011, 19:13:13 »
Możecie sprawdzić trasę Nysa-Zakopane.
Pomimo zaznaczenia opcji pomijaj drogi płatne AM prowadzi płatną autostradą na odcinku Katowice-Kraków  nie całym odcinkiem ale jego fragmentami.

Na moich zrzutach będzie słabo widać, ale u mnie wyznacza dwie różne trasy... czy całkowicie słusznie wyznaczona - nie wiem  :mrgreen:

*

q1w2

« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 24, 2011, 19:24:29 »
Problem dotyczy odcinka Korzeniec - Nieporaz
Jest bezpłatny, więc AM powinna go uwzględniać przy wyznaczaniu tras z pomijaniem płatnych.

*

Offline JR.Nysa

• 807
« Odpowiedź #165 dnia: Wrzesień 24, 2011, 19:31:49 »
Dokładnie tak jest q1w2 to ten odcinek i tylko w kierunku Gliwice-Kraków. W drugą stronę  już nie da się przejechać na tym odcinku.

« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 24, 2011, 20:10:35 »
Mógłby ktoś sprawdzić czy ktoś też tak ma we Wrocku?? - jedzie się Ruską w stronę Legnickiej i na skrzyżowaniu ASP pokazuje jako zielone strzałki 2 prosto i 1 w prawo - a powinny chyba być 2 strzałki prosto

*

Konrad4x

« Odpowiedź #167 dnia: Wrzesień 24, 2011, 20:51:55 »
lukas, a mozna jechac Ruska w stronę Legnickiej ? Na mapie Legnicka wygląda na jednokierunkową w stronę Ruskiej, więc na jazdę pod prąd nie mogę zmusić programu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 20:55:07 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #168 dnia: Wrzesień 24, 2011, 20:57:15 »
Mógłby ktoś sprawdzić czy ktoś też tak ma we Wrocku?? - jedzie się Ruską w stronę Legnickiej i na skrzyżowaniu ASP pokazuje jako zielone strzałki 2 prosto i 1 w prawo - a powinny chyba być 2 strzałki prosto
Tak pokazuje ASP przed skrętem na Podwale, potem pokazuje trzy strzałki prosto. Nie pamiętam czy jadąc Św. Mikołaja z prawego pasa można skręcać w prawo i jechać prosto.

« Odpowiedź #169 dnia: Wrzesień 24, 2011, 21:47:31 »
lukas, a mozna jechac Ruska w stronę Legnickiej ? Na mapie Legnicka wygląda na jednokierunkową w stronę Ruskiej, więc na jazdę pod prąd nie mogę zmusić programu.

Przepraszam miało być św. Mikołaja a nie Ruska :)

Nie pamiętam czy jadąc Św. Mikołaja z prawego pasa można skręcać w prawo i jechać prosto.

Dzisiaj jechałem i z tego co pamiętam to z prawego pasa można tylko w prawo - ASP dobrze wskazuje że prawym pasem można skręcać tylko w prawo tylko zamiast zielonej strzałki w prawo powinien pojawić się czerwony X w tej sytuacji

edit: sprawdziłem na google ze zdjęć satelitarnych i jeżeli nic się nie zmieniło to tylko autobus możne jechać prosto z prawego pasa - wiec zielona strzałka ASP powinna inaczej wyglądać :)  powinien być X
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 22:13:41 wysłana przez lukas63 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #170 dnia: Wrzesień 25, 2011, 00:13:16 »
Cytat: JR.Nysa
to ten odcinek i tylko w kierunku Gliwice-Kraków. W drugą stronę  już nie da się przejechać na tym odcinku.
A da się tam w ogóle wjechać?
Tzn. czy z Rudna/Nieporazu istnieje fizycznie otwarty wjazd na A4 w stronę Gliwic?
Dokładnie chodzi mi to >>to miejsce<<, czy ta zamknięta brama została zlikwidowana?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2011, 00:26:32 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

q1w2

« Odpowiedź #171 dnia: Wrzesień 25, 2011, 00:52:32 »
czy ta zamknięta brama została zlikwidowana?
Nie ma szans - to bramka techniczna.
Problem w tym, że jadąc np. z Gliwic do Alwerni, AM też niechętnie korzysta z odcinka Korzeniec - Nieporaz, a jest to na pewno lepsze rozwiązanie od jazdy "Starą Krakowianką" (780)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2011, 00:59:50 wysłana przez q1w2 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #172 dnia: Wrzesień 25, 2011, 00:58:49 »
No to nie rozumiem w czym problem, odcinek  Korzeniec - Nieporaz jest na mapie bezpłatny,
a odcinek Nieporaz - Korzeniec jest płatny, bo nie da się na niego wjechać z pominieciem bramek.

Połączone: Wrzesień 25, 2011, 01:10:43
Problem w tym, że jadąc np. z Gliwic do Alwerni, AM też niechętnie korzysta z odcinka Korzeniec - Nieporaz
Czyżby? :ohreally:
Wyznaczyłem kilkanaście tras szybkich z Gliwic do Alwerni w różne dni i godziny,
każda korzystała z tego odcinka (i omijała płatny odcinek Brzęczkowice-Korzeniec),
po kilkunastu próbach znudziło mi się szukać.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2011, 01:10:43 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #173 dnia: Wrzesień 25, 2011, 07:23:15 »
Proszę o sprawdzenie czy też tak macie. Zaznaczam "Poziome etykiety ulic" i pamięta tylko do wyłączenia mapy. Kolejne włączenie i ponowne ustawianie.
Dziękuję

Potwierdzam ten błąd. Za każdym razem trzeba ustawiać od nowa. :(

*

Konrad4x

« Odpowiedź #174 dnia: Wrzesień 25, 2011, 07:30:11 »
DarkuFoto, czy możesz mi napisać, który wiersz odpowiada za wysokość oraz za szerokość pola z numerem drogi przy APR ? chciałbym troszkę dokładniej dopasować wielkość tego pola w twojej skórce pionowej dfblack, zwłaszcza względem pola, które jest bezpośrednio nad numerem drogi.

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #175 dnia: Wrzesień 25, 2011, 08:21:14 »
Wiceq, Support napisał  "Potwierdzamy blad. Dziekujemy za zgloszenie.
Bedziemy to poprawiac." Pozdrawiam.

*

Offline mariano52

• *
  • 63
  • Sprzęt: NavRoad AURO,Modecom MX4HD
« Odpowiedź #176 dnia: Wrzesień 25, 2011, 10:37:48 »
Proszę o sprawdzenie czy też tak macie. Zaznaczam "Poziome etykiety ulic" i pamięta tylko do wyłączenia mapy. Kolejne włączenie i ponowne ustawianie.
Dziękuję

Tak miałem na NavRoad 460,obecnie na NavRoad AURO ten problem nie występuje.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2011, 20:46:58 wysłana przez mariano52 »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #177 dnia: Wrzesień 25, 2011, 11:22:19 »
A ja jeszcze zapytam - bo zarówno w wersjach Beta jak i RC samo wyłącza mi się się LD. Nieraz dwa-trzy dni jest włączone, a nie raz co włączenie mam odznaczony kwadracik o danych LD.
Nie potrafię zdiagnozować co o tym decyduje - raz jak uśpię urządzenie to się wyłącza, kiedy indziej nie. Nieraz całkowite wyłączenie Modecoma go wyłączy a kiedy indziej nie.
Teraz co uruchomienie AM to sprawdzam czy LD jest włączone.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #178 dnia: Wrzesień 25, 2011, 15:26:36 »
Dziękuję

Jak miałem na NavRoad 460,obecnie na NavRoad AURO ten problem nie występuje.
Na NavRoadzie Q1 problem ten też występuje.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2011, 15:28:20 wysłana przez AdamMie »

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #179 dnia: Wrzesień 25, 2011, 16:43:30 »
W ten weekend miałem okazję przejechać się z wersją RC i mam ogólnie pozytywne wrażenia. AM przestała mi się wieszać przy odpalaniu programu zarówno po wyłączeniu urządzenia jak i po uśpieniu.

Po pierwszym odpaleniu (pogoda słoneczna i nie było nic co mogło by zagłuszać sygnał) kursor lekko tańczył i pomimo że stałem w miejscu program non stop przeliczał trasę bo twierdził że raz jadę w jednym kierunku ulicą a raz że jadę w przeciwną stronę. Po około minucie wszystko się uspokoiło. Ciekawy jestem czy to wina AM czy też CRUSERa i łapania fixa.

Kolejnym mankamentem jaki mi się rzucił w oko to ostrzeganie przed POI (możliwy radar). Program ostrzegał mnie przed manewrem za 1km i 100m. W tym samym czasie wyskoczył POI, pokazała się ramka z ilością metrów do POI, ale Krzysio już nie ostrzegł. Ten problem występował już od kilku wersji AM. Zastanawiam się czy nie można by wprowadzić jakiejś kolejki komunikatów i po wygłoszeniu 1 komunikatu wygłosić 2 komunikat pod warunkiem, że do tego czasu nie przejechało się tego miejsca przed którym ma ostrzegać.

Zgodzę się też z wieloma osobami że lepsza jest jednak stara wersja menu jest bardziej wygodna w obsłudze programu zwłaszcza gdy trzeba coś zmienić podczas jazdy.

Poza tymi drobnymi mankamentami nic więcej niedobrego nie zauważyłem i wydaje mi się że nowa wersja AM jest zdecydowanie lepsza od swoich poprzedniczek.  :ok: