Automapa 6.8 beta

• 213 Odpowiedzi
  • 95892 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: Automapa 6.8 beta
« Odpowiedź #150 dnia: Marzec 10, 2011, 08:27:38 »
max pamięć na dane mapy - maksymalnie w prawo
max pamięć na punkty użytkownika - maksymalnie w prawo

Pewien czas temu Support odradzał takie ustawienia. Kilka razy jak zgłaszałem jakieś problemy pytano mnie o te ustawienia i zawsze kazano mi zmniejszenie tej pamięci.
Przy tych ustawieniach urządzenie rezerwuje za dużo pamięci na te operacje i potem brakuje pamięci do innych operacji.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #151 dnia: Marzec 10, 2011, 08:31:56 »
 :O nigdy nie miałem żadnych problemów z wydajnością AM przy takich ustawieniach

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #152 dnia: Marzec 10, 2011, 08:59:00 »
W poprzednich wersjach (zgodnie z tym co mówi Dolek) był problem z działaniem programu po ustawieniu  max pamięci na dane mapy.
Teraz bez suwaka w pozycji max u mnie są problemy z przeliczaniem tras.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 09:02:21 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #153 dnia: Marzec 10, 2011, 10:36:33 »
Problem był z pamięcią na POI nie na mapę. Sugerowano ograniczenie pamięci na POI, co pozwoli na szybszą pracę.

puniek, to nie lata 90 zeszłego wieku. System operacyjny umożliwia podział czasu na wątki i wyliczanie trasy nie powinno zakłócać wyświetlania  interfejsu graficznego. Po prostu bug programu. I tyle.

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #154 dnia: Marzec 10, 2011, 11:12:00 »
max pamięć na dane mapy - maksymalnie w prawo
max pamięć na punkty użytkownika - maksymalnie w prawo

Pewien czas temu Support odradzał takie ustawienia. Kilka razy jak zgłaszałem jakieś problemy pytano mnie o te ustawienia i zawsze kazano mi zmniejszenie tej pamięci.
Przy tych ustawieniach urządzenie rezerwuje za dużo pamięci na te operacje i potem brakuje pamięci do innych operacji.

To zależy od ilości dostępnej pamięci w nawigacji.
Teraz w moim Cruserze B50 mam dostępne 128MB i mogę swobodnie ustawiać suwaki max w prawo.
W poprzednie wersji Crusera A50 miałem dostępne tylko 64MB i występowały problemy z przeliczaniem tras oraz nawigacją, nawet na ustawieniach suwaków w pozycji środkowej.

Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #155 dnia: Marzec 10, 2011, 14:47:34 »
Piszę zupełnie poważne... u mnie w ciągu tej 0,5 sek też czasami wyskakuje ale nie zawsze. W momencie przeliczania trasy musi być wykorzystane wszystko co jest do wyciśnięcia z procesora więc dlatego inne procesy mogą być zawieszane...
To, o czym piszesz traktuję jako mozliwą przyczynę generowanego błędu a nie wystarczający powód do takiego zachowania się programu.
Nie do pomyślenia dla mnie jest, żeby w aplikacji uznać takie działania jako typowe (czy jak to nazwałeś "normalne") i uzasadnione.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #156 dnia: Marzec 10, 2011, 16:55:17 »
zrobilem troche ponad 500 km na Becie i ogolnie bez uwag ;] Wyznaczanie tras znacznie lepsze, dokladniejsze. Mozliwosc sortowania pukntow "przez"  to strzal w dyche, zawsze tego mi brakowalo. Trasa szybka z uzyciem profilu predkosci wymarzona :) malo kiedy robie poprawki.

Raz mialem tak, ze punkt docelowy mialem przed soba (jakies 50m) a AM kazala zrobic koleczko.Zjechac w lewo na golwna zeby nastepna znow powrocic i do celu  z innej strony :) -jakies 500m wiecej

Ogolnie bez zastrzezen.
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #157 dnia: Marzec 10, 2011, 18:41:29 »
Uciekanie markera na boki na postoju jest znane i występuje u wielu na wielu urządzeniach, dzisiaj AutoMapa wyczyniała nadzwyczajne wygłupy podczas postoju w Warszawie. Do dziwności z markerem już się przyzwyczaiłem ale wnerwiające są komunikaty gdy stoję pod czerwonym AM idiotycznie doradza "zawróć w lewo" po chwili "zawróć w prawo" i kończy "jedź prosto jeden kilometr", zapala się zielone, ja ruszam a nawigacja wraca do normy.
Problem występuje tylko w AutoMapie, inne (MapaMap, iGO) zachowują się normalnie, więc nie jest to problem sprzętu a pisanie do suportu już nie ma sensu bo oni nie panują nad bałaganem w tym przestarzałym programie.
AutoMapa jest ważna do czerwca, co robić potem, opłacić i dalej być nie zadowolonym czy zrezygnować jeszcze nie wiem bo się przyzwyczaiłem, jedno wiem na pewno jeszcze jeden wygłup jak pompowane budynki lub słupki z sygnalizacją zamiast konkretnej naprawy ewidentnych błędów i nerwy nie wytrzymają.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #158 dnia: Marzec 10, 2011, 18:48:35 »
/CIACH/
jedno wiem na pewno jeszcze jeden wygłup jak pompowane budynki lub słupki z sygnalizacją zamiast konkretnej naprawy ewidentnych błędów i nerwy nie wytrzymają.
słupków z sygnalizacją nie porównuj do pompowanych budynków gdyż:

Sygnalizacja nie jest tylko ikonką. Jest powiazana, a za chwile bedzie jeszcze bardziej - z AM Traffic.
- za AM
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 18:50:19 wysłana przez jachraniak »

*

Konrad4x

« Odpowiedź #159 dnia: Marzec 10, 2011, 19:00:44 »
Uciekanie markera na boki na postoju jest znane i występuje u wielu na wielu urządzeniach, dzisiaj AutoMapa wyczyniała nadzwyczajne wygłupy podczas postoju w Warszawie. Do dziwności z markerem już się przyzwyczaiłem ale wnerwiające są komunikaty gdy stoję pod czerwonym AM idiotycznie doradza "zawróć w lewo" po chwili "zawróć w prawo" i kończy "jedź prosto jeden kilometr", zapala się zielone, ja ruszam a nawigacja wraca do normy.

Kolego to jest problem, który występuje na sprzęcie HD2 od dawna. Spróbuj z tym lekarstwem, myślę, że ci się poprawi działanie AM. Mi pomogło, a miałem dokładnie to co ty.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #160 dnia: Marzec 10, 2011, 19:24:16 »
...
Sygnalizacja nie jest tylko ikonką. Jest powiazana, a za chwile bedzie jeszcze bardziej - z AM Traffic.
- za AM
Czyli AM będzie przewidywać zmianę świateł i dostosowywać prowadzenie, czy może ustawiać zieloną falę? Wolę to drugie.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #161 dnia: Marzec 10, 2011, 19:38:51 »
Nie marudź :)
Sygnalizacja już jakoś wpływa na routing/ETA, nie wiemy jak to działa na obecną chwilę i jak będzie w przyszłości. Jestem dobrej myśli gdyż nie mam podstaw żeby narzekać na działanie w chwili obecnej.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #162 dnia: Marzec 10, 2011, 19:51:08 »
Sygnalizacja już jakoś wpływa na routing/ETA, nie wiemy jak to działa na obecną chwilę i jak będzie w przyszłości.

Kolego bez urazy, ale to cytat tygodnia  :ok: :ok: :E :E :E

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #163 dnia: Marzec 10, 2011, 20:11:06 »
Nie rozumiem z czego masz taki ubaw... Zakładam, że jeżeli napisali że sygnalizacja świetlna jest powiązana z AM'Traffic to znaczy ze tak jest. Nie kojarzę żeby ktoś zgłaszał jakiś błąd z tym związany. Znaczy się że działa poprawnie, ma niewielki wpływ na eta/routing, nie jesteśmy w stanie wyłapać istoty działania. Jeśli zatem jest dobrze to czemu miałoby być źle? I co w tym takiego zabawnego? A może wiesz jak to działa?

Przypomnę - APR, SR, LD też miały swoje początki i niekoniecznie wiedzieliśmy co i jak :) Kluczowa okazała się AM6.7 - umożliwienie pobierania danych TRF dla punktu nawigacyjnego i kilka aktualizacji SR.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 20:21:41 wysłana przez jachraniak »

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #164 dnia: Marzec 10, 2011, 20:12:43 »
@Konrad4x - Bardzo dziękuję za tego cab-a, czytałem o nim, zainstaluję i sprawdzę.
Błąd ten dotyczy nie tylko HTC Leo, kolega OchKarol ma podobny problem na Samsungu - to jest problem AutoMapy, bo tak jak już pisałem występuje tylko na niej.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #165 dnia: Marzec 10, 2011, 20:41:07 »
Jachraniak  ma rację kolego Konrad4x.
Zakładam, że jeżeli napisali że sygnalizacja świetlna jest powiązana z AM'Traffic to znaczy ze tak jest.
a tu jak byś nie doczytał w aktualnej wersji masz coś takiego : Uwzględnianie progów zwalaniających w AM'Traffic. i sprawdziłem u siebie w okolicy i działo to także przy wyznaczaniu trasy  :ok:
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #166 dnia: Marzec 10, 2011, 21:08:41 »
@Konrad4x - Bardzo dziękuję za tego cab-a, czytałem o nim, zainstaluję i sprawdzę.
Błąd ten dotyczy nie tylko HTC Leo, kolega OchKarol ma podobny problem na Samsungu - to jest problem AutoMapy, bo tak jak już pisałem występuje tylko na niej.

Dodam, że u mnie występuje efekt "błądzenia po skrzyżowaniu" w HTC Touch HD. No i częsty komunikat AM "Rozglądam się" podczas jazdy. Im szybciej jadę, tym częściej ten komunikat występuje. Na Omnii tego nie miałem.

Połączone: [time]Marzec 10, 2011, 21:37:26[/time]

Może mnie ktoś uświadomić czym spowodowana jest ta blokada?

Już wiem co, MiploTraffic mi blokuje za pomocą "Nieistniejącej drogi". Dziwne - w 6.7 nie ma takiego efektu, zablokowany jest tylko łącznik pomiędzy jezdniami.
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 21:43:44 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Miami

• 356
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N SDHC Class6 8GB FAT32 klaster4KB
« Odpowiedź #167 dnia: Marzec 10, 2011, 22:00:09 »
Może mnie ktoś uświadomić...
...Dziwne - w 6.7 nie ma takiego efektu, zablokowany jest tylko łącznik pomiędzy jezdniami.
W AM 6.7 czyli na innej mapie tj. 1012 łącznik zapewne był i POI nieistniejaca droga blokował to co trzeba. Obecnie na AM 6.8 tj. 1102 łącznika fizycznie nie ma a pozostawiony POI blokuje odcinek który wypada najbliżej POI... czyli jak zwykle w takim przypadku.
W związku z licznymi przypadkami blokowania byle czego należy usprawnić tą funkcję, aby po usunięciu łączników, poprawce pozycji drogi na mapie itp ruchów w mapie nie dochodziło do blokowania byle czego gdy POI wypada w trawie. Zawadzający POI zgaszam do usunięcia.
@morette DELETE http://www.miplo.pl/point.php?p=Nf3lxH6F
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 22:19:35 wysłana przez Miami »
AutoMapa PL/EU 6.27.1(3126), mapa: teraz Polska 2303 6.1491

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #168 dnia: Marzec 11, 2011, 09:18:52 »
Błąd ten dotyczy nie tylko HTC Leo, kolega OchKarol ma podobny problem na Samsungu
Podobny ale nie taki sam. Moja AM w Omni nie "myszkuje" gdy stoję na skrzyżowaniu. U mnie kursor "wyskakuje" na bok lub wzdłuż trasy w czasie jazdy.
- to jest problem AutoMapy, bo tak jak już pisałem występuje tylko na niej.
Nawet "ukradłem" sobie na chwilę MapęMap do celów porównawczych i potwierdzam - na MM kursor nie skacze.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Konrad4x

« Odpowiedź #169 dnia: Marzec 11, 2011, 13:29:49 »
ja miałem dziś dziwne zdarzenie. Odpalam rano betę wchodze do ulubionych, żeby pojechać do pracy, a tu zonk, wywaliło mi wszystkie ulubione jakie miałem. Pozostała tylko lokalizacja samochodu. Dziwne co nie ? restart pda nie pomógł.

« Odpowiedź #170 dnia: Marzec 11, 2011, 14:07:11 »
Odpalam rano betę wchodze do ulubionych, żeby pojechać do pracy, a tu zonk [...]
 Dziwne co nie ?
Nawet bardzo dziwne, żeby nie pamiętać którędy się jedzie do pracy  :mrgreen:

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #171 dnia: Marzec 11, 2011, 14:42:23 »
...

To ja mam dziwniej   B)  Jak wracam do domu to robię : menu > prowadź do/szukaj > Dom  :E :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #172 dnia: Marzec 11, 2011, 14:47:35 »
Czy u Was koledzy nadal (od kilku juz wersji) wystepuje urywany dzwiek podczas kasowania trasy ?

*

Konrad4x

« Odpowiedź #173 dnia: Marzec 11, 2011, 14:58:10 »
Odpalam rano betę wchodze do ulubionych, żeby pojechać do pracy, a tu zonk [...]
 Dziwne co nie ?

Jak zaczniesz korzystać z LiveDrive, to może to co napisałem będzie mniej zabawne, o ile czas dotarcia do pracy ma dla ciebie jakieś znaczenie. Bo jak nie, to oczywiście ubaw też miałbym po  pachy, po takim poście jak Konrada4x. A wracając do tematu, to ciekawe, że w ulubionych mam pusto, a w historii punktów docelowych punkty (między innymi z ulubionych) które ostatnio wybierałem są.  :O
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2011, 15:16:03 wysłana przez Konrad4x »

*

mariusz-jagi

« Odpowiedź #174 dnia: Marzec 11, 2011, 15:24:43 »
ja nawet jak się nie spieszę, to właczam AM by na bieżąco wysyłała statysktyki LD dla Tych użytkowników, którym się bardziej spieszy :wink:
W ten sposób rozwija się LD.

« Odpowiedź #175 dnia: Marzec 11, 2011, 15:28:38 »
Jak zaczniesz korzystać z LiveDrive, to może to co napisałem będzie mniej zabawne, o ile czas dotarcia do pracy ma dla ciebie jakieś znaczenie. Bo jak nie, to oczywiście ubaw też miałbym po  pachy, po takim poście jak Konrada4x. A wracając do tematu, to ciekawe, że w ulubionych mam pusto, a w historii punktów docelowych punkty (między innymi z ulubionych) które ostatnio wybierałem są.  :O
Ja po przejechaniu tą samą (podobną) trasą  kilka razy (a jeśli pracujesz w tym miejscu  od... powiedzmy roku, to musiałeś nią jechać z 200 razy) bardziej ufam własnemu doświadczeniu niż jakiemuś LD, ale widać są wśród nas niewolnicy technologii rodem z Japonii :) Dalszy offtop nie ma sensu, więc wróćmy może do AM 6,8 beta ;)

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #176 dnia: Marzec 11, 2011, 15:30:52 »
Czy może ktoś z forumowiczów ma pomysł jak (jeżeli to możliwe) włączyć podgląd danych LiveDrive! w widoku 3D?

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #177 dnia: Marzec 11, 2011, 15:45:23 »
ja miałem dziś dziwne zdarzenie. Odpalam rano betę wchodze do ulubionych, żeby pojechać do pracy, a tu zonk, wywaliło mi wszystkie ulubione jakie miałem. Pozostała tylko lokalizacja samochodu. Dziwne co nie ? restart pda nie pomógł.
Może po instalacji AM 6.8 bety nie wczytałeś swoich ulubionych i masz domyślne - czytaj puste.
Zjawisko jest rzeczywiście dziwne - jeśli swoje ulubione trzymasz w pliku o nazwie innej niż [default] i wczytałeś go po zainstalowaniu bety.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #178 dnia: Marzec 11, 2011, 15:49:29 »
Może po instalacji AM 6.8 bety nie wczytałeś swoich ulubionych i masz domyślne - czytaj puste.
Zjawisko jest rzeczywiście dziwne - jeśli swoje ulubione trzymasz w pliku o nazwie innej niż [default] i wczytałeś go po zainstalowaniu bety.
Kolego ja napisałem coś takiego , że odpalam rano betę itd, co oznacza, że korzystam z niej już dłużej i do tej pory wszystko było w porządku. Ulubione mam w standardowym pliku i beteę instalowałem na poprzednią oficjalną wersję. Wszystko działało dobrze do dzisiejszego rana. Oczywiście to żadna tragedia, bo sobie odzyskam poprzednią funkcjonalność z kopii zapasowej bety, którą zrobiłem zaraz po instalacji. Pisze tylko o tym jako o ciekawostce, o minimalnym priorytecie. A tak przy okazji potwierdzam to co wczoraj napisał jeden z kolegów, że w trakcie nawigacji pojawia się to słynne "rozglądam się" . W becie dużo szybciej łapie mi fixa co jest pozytywne, ale to "rozglądam się" i "czekam na ruch" doprowadza mnie do czerwoności, bo nie ma czegoś takiego w żadnej innej nawigacji którą znam. I to tak się ciągnie od wersji AM 3.x do dziś.
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2011, 15:57:26 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #179 dnia: Marzec 11, 2011, 15:49:39 »
To chyba już większa ingerencja skoro nawet producent tego nie oferuje ale może specjaliści znają na to lekarstwo :ok: Chętnie też bym pojeździł z takim widokiem i LD

ja nawet jak się nie spieszę, to właczam AM by na bieżąco wysyłała statysktyki LD dla Tych użytkowników, którym się bardziej spieszy :wink:
W ten sposób rozwija się LD.
Ja też znam drogę do pracy  i zawsze gdzie jadę, nawet znam drogę, to włączam AM
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III