Automapa 4.5 beta - testy

• 412 Odpowiedzi
  • 122881 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
Odp: Automapa 4.5 beta - testy
« Odpowiedź #240 dnia: Grudzień 10, 2007, 12:05:57 »
Witam
ponieważ nie testuję beta wersji a BARDZO interesuje mnie kwestia ostrzegania, zapytam:
- czy w beta wersji coś zmieniono w kwestii ostrzegania (radarki) ?
- jeśli tak, to jest to coś zbliżonego do speedcama (jak w IGO) ?
- jeśli nie to czy team AM ma zamiar coś z tym zrobić

Proponuję pytanie _odpowiednio_sprecyzowane_ wysłać do supportu AM...
Na takie, jak powyżej trudno im będzie odpowiedzieć, bo sam nie bardzo wiem, jak i do czego się ustosunkować...  :O

Hmmm, więc mamy dyskutowac o cosiach ... :shock:
Coś w iGO jest Twoim zdaniem lepsze w niż w AM i AM ma coś zrobić, żeby AMcoś z pardziej przypominało iGOcoś?
Coś jakby zrozumiałem? :O
Nie ma to jak konkretnie postawione pytanie...  :S
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #241 dnia: Grudzień 10, 2007, 12:37:31 »
Coś w iGO jest Twoim zdaniem lepsze w niż w AM i AM ma coś zrobić, żeby AMcoś z pardziej przypominało iGOcoś?

Ćóś jakby ;)

A tak serio - iGo ma coś, o co proszę od dłuższego czasu: możliwość ręcznego zdefiniowania poziomów podświetlenia dla trybu noc/dzień. Teoretycznie powinno działać i automatyczne, ale... nie działa. Przynajmniej u mnie. Jeśli mam nastawione max podświetlenie w dzień, to przełączając na skórkę nocną, nie zmienia poziomu podświetlenia i wali latarką po oczach.

No i płynność iGo też byłaby mile widziana ;).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #242 dnia: Grudzień 10, 2007, 13:11:15 »
A tak serio - iGo ma coś, o co proszę od dłuższego czasu: możliwość ręcznego zdefiniowania poziomów podświetlenia dla trybu noc/dzień. Teoretycznie powinno działać i automatyczne, ale... nie działa. Przynajmniej u mnie. Jeśli mam nastawione max podświetlenie w dzień, to przełączając na skórkę nocną, nie zmienia poziomu podświetlenia i wali latarką po oczach.

No i płynność iGo też byłaby mile widziana ;).
Choć od 2 tygodni nie mam juz iGo bo sprzedałem (i)GO to podpisuję sie pod słowami Prozor-a.
Napisane: Grudzień 10, 2007, 13:06:58
Co do problemu to po ściągnięciuinstalki na nowo oblicza trasę do świnoujścia ale nie wiem jak z problemem zamykania się programu bo mogę to sprawdzić w terenie a to po pracy lub jutro rano - dam znac czy pomogło.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #243 dnia: Grudzień 10, 2007, 15:49:01 »
1. No niestety z tym zamykaniem AM coś jest. W początkowym etapie nawigacji AM samoczynnie zamyka się, ponowne uruchomienie ->łapie fixa, pamięta trasę, dalej nawiguje normalnie. Zdarza mi się to sporadycznie, ale jednak.

2. W czasie nawigacji 'tapnięcie' w pilota w miejsce gdzie znajduje się czas i godzina przyjazdu powoduje wyświetlenie całej trasy w widoku 2D, po chwili powraca do nawigacji i widoku 3D. To jest OK, ale znacznik pozycji zawsze jest na początku trasy, a powinien chyba znajdować się w aktualnej pozycji GPS.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #244 dnia: Grudzień 10, 2007, 16:01:28 »
Co do problemu to po ściągnięciuinstalki na nowo oblicza trasę do świnoujścia ale nie wiem jak z problemem zamykania się programu bo mogę to sprawdzić w terenie a to po pracy lub jutro rano - dam znac czy pomogło.

Pozdrawiam
Przed chwilą zauważyłem coś dziwnego: po reinstalacji było już ok z wyznaczaniem trasy do świnoujścia aż do czasu wgrania zmodyfinowanego pliku ppc.Day.240.skin.consts i ppc.Night.240.skin.consts ze zmianionymi ustawieniami marginesu paska zoom (wg opisu ze strony Darka) - pojawił się na nowo problem wywalania komunikatu o braku pamięci... itp (wg opisu jak wyżej). Nie pomogło wgranie orginalnych plików a jedynie usunięcie katalogów Settings i data files i przejściu przez wszystkie ustawienia (jak po instalacji).....
Przypadek?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 16:11:41 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #245 dnia: Grudzień 10, 2007, 16:16:53 »
Nie pomogło wgranie orginalnych plików a jedynie usunięcie katalogów Settings i data files i przejściu przez wszystkie ustawienia (jak po instalacji).....
Przypadek?

Usunąłeś katalogi, czy zawartość katalogów?

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #246 dnia: Grudzień 10, 2007, 16:18:34 »
Może oprócz paska ZOOM cos jeszcze było zmieniane ..... - to raczej na pewno nie wpływa na to dziwne zachowanie AM. Ja wartości paska ZOOM mam odrazu zmienione i wszystko działa OK.

-------------------

Oto przepis na zmiane przeźroczystości budynków:

W plikach *.map.colors należy edytować następujące wpisy:

--- BUDYNKI 3DR
S3D_BuildingBright = 255 255 245 32
S3D_BuildingDark = 60 40 0 200
S3D_BuildingWireFrame = 225 225 225 200
S3D_BuildingMedium = 190 180 180 96
S3D_BuildingRoof = 255 255 246 64

3 liczby to kolor w RGB, ostatnia to stopień przeźroczystosci.

Tak na szybko ostatnią cyfrę zmieniłem na 200 we wszystkich wartościach i już jest dużo lepiej:

Centrum Krakowa.

Jeszcze poeksperymentuję z innymi kolorami (odcieniami) i stopniem przeźroczystości.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 16:31:12 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #247 dnia: Grudzień 10, 2007, 16:26:16 »
Nie pomogło wgranie orginalnych plików a jedynie usunięcie katalogów Settings i data files i przejściu przez wszystkie ustawienia (jak po instalacji).....
Przypadek?

Usunąłeś katalogi, czy zawartość katalogów?
Całe katalogi bo przy ponownym otwarciu AM one i ich zawartośc i tak się odtworza...
Napisane: Grudzień 10, 2007, 16:23:27
Może oprócz paska ZOOM cos jeszcze było zmieniane ..... - to raczej na pewno nie wpływa na to dziwne zachowanie AM. Ja wartości paska ZOOM mam odrazu zmienione i wszystko działa OK.
Darku to nie chodzi o Ciebie... to był tylko przykład ... otworzyłem te pliki tekstowo i w lini: margZOOMS=8 wartość 8 zmieniłem na zapisałem zamykając plik i wgrałem i wrócił problem dokładnie po tej operacji ......
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 16:30:04 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #248 dnia: Grudzień 10, 2007, 16:28:05 »
Ja wprowadziłem modyfikacje zrobione przez Darka foto i wszystko działa ok,problemów opisanych przez kolegę altrocha
też nie zauważyłem :ok:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #249 dnia: Grudzień 10, 2007, 16:31:27 »
Ja wprowadziłem modyfikacje zrobione przez Darka foto i wszystko działa ok,problemów opisanych przez kolegę altrocha
Nie chodzi o ustawienia Darka ale ale zmiany w pliku.....
Plik otworzyłem edytorem tekstowym i po zmamianie cyferki 8 na 2 zamknąłem nie zmieniając rozszerzenia - czyli co mogło się stać???
Mogę wypróbować to jeszcze raz w domu na innym komputerze....
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 16:33:24 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #250 dnia: Grudzień 10, 2007, 18:39:07 »
A czy ktoś może napisać mi o zmianach w mapie Europy w AM 4.5 beta w stosunku do poprzednich oficjalnych wydań AM 4.x?
Chodzi mi o to czy Europa też jest w nowszej wersji niż była do tej pory (bo że Polska jest to już wiem).

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #251 dnia: Grudzień 10, 2007, 19:15:41 »
Nie chodzi o ustawienia Darka ale ale zmiany w pliku.....
Plik otworzyłem edytorem tekstowym i po zmamianie cyferki 8 na 2 zamknąłem nie zmieniając rozszerzenia - czyli co mogło się stać???
Mogę wypróbować to jeszcze raz w domu na innym komputerze....

Może istotne w jakim edytorze, ja robię w zwykłym notatniku.

Dostałem od AM:
Uwagi zostaly przekazane do dzialu opracowania map. Dziekujemy.
Dodatkowo prosimy o przeslanie sladow GPS ze wskazanymi bledami.
Zalecamy skorzystac w celu przeslania zalacznikow z formularza zgloszeniowego dostepnego na naszej stronie www.

Jakoś nie mogę znaleźć tego formularza. Czy muszę mieć założone konto w AM i być zalogowanym?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 19:48:16 wysłana przez altroch »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #252 dnia: Grudzień 10, 2007, 20:13:41 »
A czy ktoś może napisać mi o zmianach w mapie Europy w AM 4.5 beta w stosunku do poprzednich oficjalnych wydań AM 4.x?
Chodzi mi o to czy Europa też jest w nowszej wersji niż była do tej pory (bo że Polska jest to już wiem).

A może byś zajrzał na pierwszą stronę wątku? Tam już padła krótka i kompetentna odpowiedź.

Cytat: altroch
Zalecamy skorzystac w celu przeslania zalacznikow z formularza zgloszeniowego dostepnego na naszej stronie www.
Jakoś nie mogę znaleźć tego formularza. Czy muszę mieć założone konto w AM i być zalogowanym?

Albo chodzi o "Zadaj nowe pytanie" (załączniki tylko po zalogowaniu)
albo ktoś nie jest poinformowany, że formularz betatestów nie jest już dostępny.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #253 dnia: Grudzień 10, 2007, 20:58:11 »

A może byś zajrzał na pierwszą stronę wątku? Tam już padła krótka i kompetentna odpowiedź.

Hmm...,  poza pytaniem "A moze ktos sprawdzic jaki fragment europy jest w becie?" (które pozostało bez odpowiedzi), nie widzę tam żadnych informacji na temat szczegółowości map Europy. Nie wiem nawet czy w tej becie jest coś z Europy?

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #254 dnia: Grudzień 10, 2007, 21:00:08 »

2. W czasie nawigacji 'tapnięcie' w pilota w miejsce gdzie znajduje się czas i godzina przyjazdu powoduje wyświetlenie całej trasy w widoku 2D, po chwili powraca do nawigacji i widoku 3D. To jest OK, ale znacznik pozycji zawsze jest na początku trasy, a powinien chyba znajdować się w aktualnej pozycji GPS.

Jak działa ta opcja? U mnie występują trzy przypadki:

1 - pokazuję całą trasę w 2D znacznik pozycji na początku trasy niezależnie od pozycji GPS
2 - pokazuję całą trasę w 2D znacznik pozycji w punkcie GPS
3 - prowadzi przez chwilę nawigacje 2D, zoom jak w nawigacji 2D

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #255 dnia: Grudzień 10, 2007, 21:39:42 »
Cytat: emisiu
Hmm...,  poza pytaniem "A moze ktos sprawdzic jaki fragment europy jest w becie?" (które pozostało bez odpowiedzi), nie widzę tam żadnych informacji na temat szczegółowości map Europy. Nie wiem nawet czy w tej becie jest coś z Europy?

Nie te okulary? :ohreally: A to:
Mapy sa datowane 2007.10

Odpowiedź na pytanie o fragment też gdzieś później padła, nie chce mi się szukać,
ale mogę się założyć, że jest gdzieś w tym wątku  :mrgreen:
( D, CZ, SK, PL i 'Pribałtika')

« Odpowiedź #256 dnia: Grudzień 10, 2007, 23:03:58 »

No i słusznie mnie zganiono.....
OK, chodzi o możliwość edycji radaru z poziomu AM, tzn. prędkość, kierunek i rodzaj radaru i możliwość wstawiania własnych POI typu radar.
Dalej sposób ostrzegania - nie tylko informacja głosowa ale może zamiennie sygnał dźwiękowy w zależności czy przekroczono czy nie przekroczono prędkość dopuszczalną.

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #257 dnia: Grudzień 11, 2007, 09:37:19 »
Czy ktoś z szanownych betatesterów mógłby sprawdzić jak wygląda węzeł komunikacyjny przy Carrefour w Bydgoszczy - Jana Pawła/Kujawska/Brzozowa i czy zniknęło to kuriozalne "angielskie" rondo, kawałak dalej - Jana Pawła/św. Ducha?
W AM 4.1.2 jest tak:

Z góry dziękuję
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2007, 09:38:56 wysłana przez Piotr - sq2frv »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #258 dnia: Grudzień 11, 2007, 09:49:10 »
Problemy z 4.5 beta jednak są:

1. Niemożliwość wyznaczenia trasy do Świnoujścia (ul. Broniewskiego):
Problem wystepuje jesli jako kryterium przed wyznaczeniem trasy ustawi się omijanie dróg "Miejskich Lokalnych". Zjawisko jest w 100% powtarzalne i zostało zgłoszone do supportu.

2.  Zamykanie się aplikacji występuje nadal. Najdziwniejsze jest to, że wczoraj jadąc wieczorem z pracy do domu było ok a dzisiaj z domu do pracy nie udało mi sie wyznaczyć trasy.

a. Pierwsza próba- na ul. Oławskiej ustawiłem "Przez" (Warszawa, Centrum) i "Prowadź do" (Warszawa, Służewiec ) i po pojawieniu sie napisu o szukaniu sygnału GPS nastąpiło całkowite zawieszenie urządzenia - nawet nie działał wyłącznik i tylko soft-reset.

b. Druga próba - znajdując się już na ul. Obrońców Tobruku nacisnąłem "Przez" (Warszawa, Centrum) i "Prowadź do" (Warszawa, Służewiec) i po pojawieniu sie napisu o szukaniu sygnału aplikacja zamknęła się.

Pisząc te słowa przyszło mi do głowy, że może ten problem z zamykaniem sie dotyczy tras gdzie początek jest na pewnym obszarze (np Bemowo i okolice)....?

Widzę, że to problemy generalne tej wersji bo w żadnej poprzedniej (od grudnia 2006) nie miałem takich problemów choć dokonywałem instalacji wszystkich conajmniej kilkadziesiąt razy.
Niestety stan AM 4.5 beta uniemożliwia jakiekowiek korzystanie z u mnie tej wersji :-(

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2007, 17:06:51 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #259 dnia: Grudzień 11, 2007, 09:55:19 »

tak wygląda w Bydgoszczy,
coś mi się pochrzaniło z obrazkiem

No teraz jest
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2007, 16:41:51 wysłana przez altroch »

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #260 dnia: Grudzień 11, 2007, 10:04:58 »
Dzięki altroch za odpowiedź, wreszcie zaktualizowane - po upływie roku
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #261 dnia: Grudzień 11, 2007, 10:42:47 »
...a co do podstawowych "dysfunkcji" AM, do których subiektywnie zaliczam:
- niemożność wyświetlenia POI na tle całej mapy Polski (a wyłącznie do skali 5 km),
- kręcenie mapą podczas zwiększania/zmniejszania skali - co prowadzi do utraty orientacji (albo lepiej - zorientowania) mapy w terenie (brak manualnego ustawiania "North up")- nie zostały aby poprawione ?

Albo inna bardzo przydatna funkcja "ciągnięcia" ogonka śladu podczas dokonywania jego zapisu - nie została aby dodana ?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #262 dnia: Grudzień 11, 2007, 12:00:48 »
(brak manualnego ustawiania "North up")- nie zostały aby poprawione ?

klikasz w kompasik i jest "North up"
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline oksok1

• 278
  • Sprzęt: Samsung S7, Pentagram 3106
« Odpowiedź #263 dnia: Grudzień 11, 2007, 12:53:42 »
owszem, jest North up, ale wystarczy zmniejszyć/zwiększyć skalę i mapa ponownie się obróci i traci się orientacje.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #264 dnia: Grudzień 11, 2007, 13:21:56 »
A możliwość wyłączenia automatycznego obracania mapy ? Przecież chyba zawsze była?

ps. a od czego tak bardzo przydaje Ci się ten 'ogonek' śladu?
np. AP zostawia za sobą takie 'kozie bobki' mnie to raczej irytuje niż się przydaje.

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #265 dnia: Grudzień 11, 2007, 14:16:57 »
A może ktoś z kolegów wie jak zmienić(gdzie) wielkość czcionki nrów budynków.Przy ekranie 4,3" jednak trochę za małe a jak dorzucimy budynki 3D to już zupełnie niewidoczne.
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #266 dnia: Grudzień 11, 2007, 16:15:44 »
Juz wiem, wiem, wiem... kiedy pojawia sie problem z wysypywaniem się u mnie AM przy wyznaczaniu trasy z Warszawy (Bemowo) do Świnoujścia (ul.Broniewskiego) i brakiem pamięci (77MB zajętości):
otóz okazało się, że problem z brakiem pamięci przy wyznaczaniu trasy do Świnoujścia wystepuje jak w kryteriach ominjania wybierze się omijaj drogi "Miejskie Lokalne"...
Nie pamietam by w poprzednich wersjach AM wysypywała sie przy tym... może ktoś to sprawdzić?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2007, 16:23:56 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #267 dnia: Grudzień 11, 2007, 16:42:42 »
Sprawdziłem w tej wersji testowej i wyznacza trasę przy dowolnym ustawieniu pomijania dróg
Napisane: Grudzień 11, 2007, 16:41:05

Jak działa ta opcja? U mnie występują trzy przypadki:

1 - pokazuję całą trasę w 2D znacznik pozycji na początku trasy niezależnie od pozycji GPS
2 - pokazuję całą trasę w 2D znacznik pozycji w punkcie GPS
3 - prowadzi przez chwilę nawigacje 2D, zoom jak w nawigacji 2D

Jest dobrze, to ja coś namotałem, teraz działa prawidłowo

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #268 dnia: Grudzień 11, 2007, 16:51:44 »
Czyli zależy albo od sprzetu albo systemu (2003SE) albo AM (u mnie Europa)... u mnie jest to w 100% powtarzalne więc zgłosiłem.
ISTQB Certified Tester

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #269 dnia: Grudzień 11, 2007, 16:57:26 »
A jak u Ciebie z samoczynnym zamykaniem się AM. U mnie trafia się co jakiś czas, zawsze na początku nawigacji.