Automapa 4.5 beta - testy

• 412 Odpowiedzi
  • 122936 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Automapa 4.5 beta - testy
« Odpowiedź #210 dnia: Grudzień 09, 2007, 18:20:18 »
Witam - kiedys poruszalem juz te kwestie ale przypomne i zaproponuje raz jeszcze:

1.    ustawienie punktow PRZEZ tak aby cala trasa byla mozliwie najkrotsza (uwzgledniajac tryb wyznaczania trasy)
       (obecnie ustawiania po odleglosci jest praktycznie bezuzyteczne)

2.      tworzenie trasy na podstawie sladu (odwrotnie juz jest)

Pozdrawiam

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #211 dnia: Grudzień 09, 2007, 19:44:58 »
Witam
po dwóch dniach zabawy z wersją 4.5 przesłałem następujące spostrzeżenia do supportu:

1.wprowadzenie ikonki włączenie i wyłączenia budynków 3D na ekranie w trakcie nawigacji
2 wprowadzenie priorytetu od np. 1-5 wyświetlania-informowania o punktach POI, gdzie 1-najwyższy, 5-najniższy priorytet, oraz podawanie informacji o punktach znajdujących się w zasięgu z 
   niższym priorytetem pomiędzy informacjami punktu POI z najwyższym priorytetem
3.poprwienie wyświetlania budynków 3D - w momencie gdy poruszmy się na drodze wielopoziomowej lub na moście a poniżej znajdują się budynki - wtedy budynki wyświetlane są na drodze w taki
   sposób jak by się po nich jechało
4.nazwy ulic nie powinny być zasłaniane przez budynki, w podobny sposób jak są wyświetlane nazwy dzielnic - zawsze są na wierzchu
5.punkty POI powinny zawszy być widoczne a nie przysłaniane przez budynki - zawsze na wierzchu
6.wprowadzenie możliwości ograniczenia wyświetlania ilości danych punków POI - np. ograniczenie tylko do wyświetlania dozwolonej prędkości
7.ustawienie automatycznej zmiany numeracji punktów "prowadź przez" w momencie gdy nie są ustawione po kolei przy wyznaczaniu trasy (opcja ta znajduje się w trasa-informacje-przlicz po
   najbliższym)
8.poprawienie informowania o punktach POI które znajdują się na drodze dwupasmowej po lewej stronie - ta opcja u mnie nie działa
9.Wprowadzenie łatwiejszej możliwości potwierdzania punktów POI, gdzie podczas nawigacji poprzez naciśnięcie na punkt palcem lub stylusem pokazywało by się mini menu z możliwością
   wyboru :
 a.potwierdzenie punktu POI, gdzie informacje te by były gromadzone i podczas synchronizacji wysyłane do  MIPLO
 b.informacje o punkcie
 c.zakończ
AutoMapa miała także problem z wyznaczeniem trasy z Korbielowa (PL) do Namiestowa (SK) przy punktach "przez" znajdujących się tuż obok siebie (wyłączona opcja "pomijaj drogi typu", rodzaj trasy ustawiony na "optymalny" - załączam zrzut z ekranu
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #212 dnia: Grudzień 09, 2007, 19:55:00 »
Widzę, że AM nie ma wbudowanego przejścia granicznego w Korbielowie i to jest prawdopodobnie przyczyną złego wyznaczania trasy do Namestowa. Ja do Miplo zgłosiłem to przejście, które działa już chyba z 8 lat!!
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #213 dnia: Grudzień 09, 2007, 20:28:33 »
Po moim kilkugodzinnym testowaniu nowej beta AM, nie mam sie do czego przyczepić. Jedynie co zauważyłem i zgłaszałem to dawno już od wersji 4.0 gdy wprowadzam ulicę Św. Gertrudy w Krakowie to nie mam do wyboru żadnego numeru budynku na tej ulicy, natomiast już na samej mapie numery budynków są  :( . I co by mi sie przydało to jakiś krótki sygnał dźwiękowy po każdym naciśnięciu palcem na ekranie np w trakcie wpisywania nazwy miasta czy nazwy ulicy. Oczywiście z możliwością wyłaczenia tych dźwieków w ustawieniach programu, jak komuś nie odpowiadają. A tak poza tym to super, konkurencja zostaje daleko w tyle  :ok:

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #214 dnia: Grudzień 09, 2007, 20:31:16 »
przejście w Korbielowie jest naniesione - w wersji wcześniejszej ten problem nie występował - trasa była wyznaczana poprawnie
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #215 dnia: Grudzień 09, 2007, 20:40:10 »
I co by mi sie przydało to jakiś krótki sygnał dźwiękowy po każdym naciśnięciu palcem na ekranie np w trakcie wpisywania nazwy miasta czy nazwy ulicy. Oczywiście z możliwością wyłaczenia tych dźwieków w ustawieniach programu, jak komuś nie odpowiadają. A tak poza tym to super, konkurencja zostaje daleko w tyle  :ok:

To możesz ustawić w WM ->ustawienia->dźwięki i powiadomienia

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #216 dnia: Grudzień 09, 2007, 21:29:42 »
Jak zglaszacie np. nieistniejace drogi, lub koniecznosc wymazania kawalkow ulic (ktorych w rzeczywistosci nie ma).
Bawicie sie w slady gps czy po prostu w Paincie odrecznie rysujecie jak w miare wyglada dana ulica?

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #217 dnia: Grudzień 09, 2007, 21:34:44 »
Fajnie że AM czyta ten wątek (widać po zmianach w 4.5). Baaaardzo sie cieszę że w momencie wyznaczenia objazdu wyświetlana jest trasa objazdu. To juz bardzo dużo. Moim zdaniem program powinien się pytać jeszcze czy zaakceptować proponowany objazd, czy wyznaczyć inny, czy też powrócić do starej trasy. Dzisiaj jadąc z Gliwic do Konina napotkałem na wypadek w Wieruszowie. Naprawdę się zdziwiłem gdy AM4.5 wyświetliła proponowana trasę objazdu. SUPER ! Dzięki AM! To jest naprawdę bardzo przydatne.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #218 dnia: Grudzień 09, 2007, 21:36:09 »
To możesz ustawić w WM ->ustawienia->dźwięki i powiadomienia

Faktycznie, dzięki. Chciaż teraz to mi klapie przy każdym dotknięciu w ekran palmtopa, a dla mnie idealnie by było gdyby tylko w AM  :)

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #219 dnia: Grudzień 09, 2007, 21:40:34 »
Jak zglaszacie np. nieistniejace drogi, lub koniecznosc wymazania kawalkow ulic (ktorych w rzeczywistosci nie ma).
Bawicie sie w slady gps czy po prostu w Paincie odrecznie rysujecie jak w miare wyglada dana ulica?

Można tak, i tak.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #220 dnia: Grudzień 09, 2007, 22:01:27 »
Cytat: ninigun
na jakiej zasadzie mozna zostac beta testerem
Koniecznym, ale niewystarczającym warunkiem jest też posiadanie aktualnej subskrybcji programu.
Tu się nie zgodzę - ja zostałem zaproszony mimo wygaśnięcia licencji w sierpniu b.r. No ale tym samym po zaproszeniu czułem się w obowiązku ją odnowić.

No to trzeba było spróbować bez odnowienia licencji  :ohreally: przekonałbyś się, że samo zaproszenie to zbyt mało.
Zaproszenie wystarcza do ściągnięcia wersji beta, ale bez aktualnej licencji nie zarejestrujesz map,
a całe testowanie będzie polegało na uruchomieniu programu i oglądaniu ekranu 'wczytaj mapę'  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #221 dnia: Grudzień 09, 2007, 22:48:11 »
Teraz czuję się zobowiązany brać aktywny udział w testach, a tu jak na złość AM jest dopracowana  :ok: :proud:

Sądzę, że to dobrze świadczy o Aquracie...
Może i Twoje zgłoszenia wpłynęły na obecną jakość produktu...  :ok:
Napisane: Grudzień 09, 2007, 22:46:54
Tu się nie zgodzę - ja zostałem zaproszony mimo wygaśnięcia licencji w sierpniu b.r. No ale tym samym po zaproszeniu czułem się w obowiązku ją odnowić.
No i tym sposobem mają kolejnego wiernego użytkownika... Słuszna droga...   B)
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #222 dnia: Grudzień 09, 2007, 22:51:35 »

Ja osobiście stosowałem jeden i drugi sposób. Dobierałem tak aby support wiedział o co mi chodzi.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #223 dnia: Grudzień 09, 2007, 22:55:14 »
1. Nieistniejące drogi - zgłaszam jako punkt GSP i określam, jaka odległość w obie strony od punktu nie istnieje...
2. Nowe drogi zgłaszam jako ślad GPS zasadniczo korzystając z mechanizmu wbudowanego w AM do zgłaszania błędów służącego - przypisałem tę funkcjonalność do klawisza sprzętowego...
Każda metoda jest dobra. Oby tylko efekt uzyskany był wdekwatny do zamierzonego...  :ohreally:

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #224 dnia: Grudzień 09, 2007, 23:07:26 »
No, no... 6,5 tys. odsłon wątku w trzy i pół dnia.
I jeszcze Hołek wygrał Karową we wurcu obklejonym AM.
Znaczy się - będzie dobrze.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #225 dnia: Grudzień 09, 2007, 23:15:07 »
I jeszcze Hołek wygrał Karową we wurcu obklejonym AM.
Może jestem za tępy, ale powyższego zdania nic, a nic nie rozumiem...  :S
Napisane: Grudzień 09, 2007, 23:13:43
No, no... 6,5 tys. odsłon wątku w trzy i pół dnia.
To pewnie przez klawisz F5...  :wink:  :D

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #226 dnia: Grudzień 09, 2007, 23:40:28 »

Włącz TVP Polonia ;)
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #227 dnia: Grudzień 09, 2007, 23:44:32 »
Włącz TVP Polonia ;)
Aaaaa... Rozumiem... Telewizja...  :-?
Z braku czasu nawet nie włączam... W sumie, to mam Polsat Cyfrowy, ale raczej dla dzieci...  :)
Ale może sobie darujmy OffTop-y i wróćmy do tematu testów AM 4.5 BETA...   B)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2007, 23:51:29 wysłana przez Yako »

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #228 dnia: Grudzień 09, 2007, 23:52:41 »
Ja parę miesięcy temu nagrywałem ślad GPS przebicia ul. Piastowskiej w Białymstoku (obecnie ul. Czesława Miłosza) kiedy jeszcze owe przebicie było zamknięte dla ruchu i jeszcze nawet nie było do końca skończone (znaki zakaz wjazdu), a ja swoim SMARTEM śmigałem między spychaczami i walcami z odpaloną AM. To się nazywa poświęcenie  :proud:

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #229 dnia: Grudzień 10, 2007, 00:58:16 »
Drodzy bracia i siostry. Nie jestem testerem i nie wiem czy AM wróciła do dodawania opisów w POI, np dane teleadresowe hoteli. Po przeczytaniu kilku wypowiedzi widze w was dużo pozytywnego podniecenia, wiec może i mnie się to udzieli po wgraniu wersji handlowej i przetestowaniu jako klienta, czy wydawanie na AM kilku stów ma sens czy nie. Pozdrawiam wszystkich

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #230 dnia: Grudzień 10, 2007, 01:14:29 »
(...)  czy wydawanie na AM kilku stów ma sens czy nie. Pozdrawiam wszystkich
moim zdaniem ma. Sporo jeszcze do zrobienia szczególnie w numeracji i budynkach ale ja juz podziekowałem innym nawigacjom. Szczgólnie AP.

PS. Moderatorowi thx za usuniecie mojego podwójnego posta - a jednak jest sens zgłaszania swego posta do mode*. A w opisie pisze, że bez sensu..  :E

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #231 dnia: Grudzień 10, 2007, 01:21:56 »
[...] i przetestowaniu jako klienta, czy wydawanie na AM kilku stów ma sens czy nie[...]
Rozumiem, że to przejęzyczenie i kolega zastanawia się, czy wydanie "kilku stów" _miało_ sens...
Analizując postęp rozwoju AM 4 od wersji 4.0 do prawie oficjalnej 4.5 uważam, że wydatek zarówno na program jak i na subskrybcję jest adekwatny do prac twórców, włożonych w rozwój produktu...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 01:40:57 wysłana przez Yako »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #232 dnia: Grudzień 10, 2007, 09:40:34 »
Niestety u mnie jest poważny problem ze stabilnością. Juz 2 x instalowałem i ciągle to samo:

1. Każda próba wyznaczenia trasy z Warszawskiego Bemowa do świnoujścia (Świnoujście, Broniewskiego) kończy sie białym ekranem i informacją, żeby wybrać aplikację do zamknięcia bo brakuje pamięci... sęk w tym, że jedyną otwartą aplikacją jest AM 4.5 Beta a urzadzenie ma normalnie ponad 85MB wolnej pamięci. Po kiku kliknięciach AM zamyka się ale podglądając pamięć bezpośrednio po zamknięciu pamięć widać, że w tym momęcie AM zajmuje 77MB! Po chwili suwak wraca do położenia środkowego (czyli ok 44/44).

2. Stałem dzisiaj pod domem kilka miniut próbując uruchomić AM 4.5 beta by dojechać do pracy. Trasę wyznaczałem w ten sposób, że odbiornik GPS/Bluetooth pracował a ja wybierałem opcję "Praca" - w efekcie pojawiał sie komunikat o szukaniu sygnału GPS i zamknięcie AM!!! I tak 5x z rzędu....
W końcu udało mi sie wyznaczyć trasę po odłączeniu zasilania zewnętrznego i wybraniu opcji wyznaczenia trasy po punktach ulubionych. Jadąc ulicą Obrońców Tobruku  dojechałem ul. powązkowskiej gdzie Am sugerowała skręt w prawo a ja skręciłem w lewo i  nie było problemu. Nastepnie skręciłem zgodnie z w prawo zgodnie z wskazówkami w Generała Maczka i znów było ok aż do najbliższego skrzyżowania z Prymasa Tysiąclecia. AM kazała mi skręcać w prawo a ja pojechałem prosto (bo chciałem jechać przez "miasto") i w tym momencie przy wyznaczeniu rekonfiguracji trasy nastąpiło zamknięcie programu! Niestety przy ponownej próbie otwarcia AM i wyznaczeniu trasy poprzez naciśnięcie przycisku "Praca" w czasie wyświetlania komunikatu o szukaniu sygnału GPS następowało zamknięcie probramu (jak w punkcie 1). W końcu gdy wyznaczyłem trasę poprzez wybranie punktów ulubionych udało mi sie przejechać jakieś 2-3 km aż do skrzyżowania Okopowej z Żytnią gdzie (bez zmiany trasy) aplikacja ponownie bez powodu się zamknęła.

Pierwszy raz mam takie problemy choć AM a testuję ją od 12 miesięcy!

:( :( :( :( :( :(
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 09:53:03 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #233 dnia: Grudzień 10, 2007, 09:43:17 »
knoxville - no zauwazylem juz jest i dodali tez 2 pas na popieluszki w kierunku torow

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #234 dnia: Grudzień 10, 2007, 10:00:47 »
[...] i przetestowaniu jako klienta, czy wydawanie na AM kilku stów ma sens czy nie[...]
Rozumiem, że to przejęzyczenie i kolega zastanawia się, czy wydanie "kilku stów" _miało_ sens...
Analizując postęp rozwoju AM 4 od wersji 4.0 do prawie oficjalnej 4.5 uważam, że wydatek zarówno na program jak i na subskrybcję jest adekwatny do prac twórców, włożonych w rozwój produktu...

Nie sądzę, to czego nie dodałeś świadczy o czym innym:
[...] wiec może i mnie się to udzieli po wgraniu wersji handlowej i przetestowaniu jako klienta, czy wydawanie na AM kilku stów ma sens czy nie.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #235 dnia: Grudzień 10, 2007, 10:07:10 »
Cytat: Lutek II
Niestety u mnie jest poważny problem ze stabilnością. Juz 2 x instalowałem i ciągle to samo:
1. Każda próba wyznaczenia trasy z Warszawskiego Bemowa do świnoujścia (Świnoujście, Broniewskiego) kończy sie białym ekranem ...

A ściągnąłeś od nowa instalkę?
Wielokrotnie, w obie strony, każdy typ trasy liczy bez żadnych problemów mając do dyspozycji ledwie 18MB ...

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #236 dnia: Grudzień 10, 2007, 10:12:11 »
1. Każda próba wyznaczenia trasy z Warszawskiego Bemowa do świnoujścia (Świnoujście, Broniewskiego) kończy sie białym ekranem i informacją, żeby wybrać aplikację do zamknięcia bo brakuje pamięci... sęk w tym, że jedyną otwartą aplikacją jest AM 4.5 Beta a urzadzenie ma normalnie ponad 85MB wolnej pamięci. Po kiku kliknięciach AM zamyka się ale podglądając pamięć bezpośrednio po zamknięciu pamięć widać, że w tym momęcie AM zajmuje 77MB! Po chwili suwak wraca do położenia środkowego (czyli ok 44/44).

Akurat to u mnie działa i AM zajmuje po wyznaczeniu trasy jakieś 4 - 5 MB pamięci. WM6. Gorzej, że po zminimalizowaniu AM się zawiesiła i przerwać działania nie sposób było. Pomógł reset.... Sprawdzę ponownie.
Pewno przypadek. Teraz działa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 10:23:07 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #237 dnia: Grudzień 10, 2007, 10:22:10 »
Cytat: Lutek II
1. Każda próba wyznaczenia trasy z Warszawskiego Bemowa do świnoujścia (Świnoujście, Broniewskiego) kończy sie białym ekranem ...

A ściągnąłeś od nowa instalkę?
Wielokrotnie, w obie strony, każdy typ trasy liczy bez żadnych problemów mając do dyspozycji ledwie 18MB ...
Marku.. właśnie ściągnąłem ponownie 5 minut temu i właśnie przestępuję do ponownej instalacji ... może pomoże....  :-?
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #238 dnia: Grudzień 10, 2007, 10:47:12 »
Witam
ponieważ nie testuję beta wersji a BARDZO interesuje mnie kwestia ostrzegania, zapytam:
- czy w beta wersji coś zmieniono w kwestii ostrzegania (radarki) ?
- jeśli tak, to jest to coś zbliżonego do speedcama (jak w IGO) ?
- jeśli nie to czy team AM ma zamiar coś z tym zrobić

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #239 dnia: Grudzień 10, 2007, 11:00:48 »
Hmmm, więc mamy dyskutowac o cosiach ... :shock:
Coś w iGO jest Twoim zdaniem lepsze w niż w AM i AM ma coś zrobić, żeby AMcoś z pardziej przypominało iGOcoś?
Coś jakby zrozumiałem? :O