Automapa 4.5 beta - testy

• 412 Odpowiedzi
  • 123118 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Odp: Automapa 4.5 beta - testy
« Odpowiedź #180 dnia: Grudzień 08, 2007, 23:29:49 »
Panowie, wszyscy narzekacie na budynki 3D.
Komu nie pasuję to Ustawienia -> ....... i wyłączamy 3D.
Tak samo można było by pisać o algorytmach wyznaczania tras... "nie pasuje to wyznaczyć po punktach trasy a jak się nie podoba to mapa papierowa"... chodzi o to, że mogą ten widok poprawić i zwrócenie uwagi na to tylko krytyczne spojrzenie jest motorem postępu...

Pozdrawiam

No tak, ale przyznasz chyba że głównym zadaniem nawigacji jest prawidłowe i zgodne z założeniami wyznaczanie trasy.
A wszyscy uczepili się tej biednej 3D która tak naprawdę jest jakimś bajerem i nikomu do szczęścia (czyli właściwego doprowadzenia do celu) niepotrzebnym. Oczywiście że trzeba zwracać uwagę i poprawiać ta funkcję, ale nie można tego wałkować przez ileś tam postów zapominając o innych właściwościach programu.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #181 dnia: Grudzień 08, 2007, 23:34:00 »
Ale jaja :) Wlasnie odkrylem, ze Magnolia Park... jest plaska :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #182 dnia: Grudzień 08, 2007, 23:53:32 »
Pisałem już wcześniej, że materiał do wizualizacji nie jest pierwszej świeżości,
sądzę że ma kilka lat, patrząc po płaskich budynkach w okolicy, ma ze 3 lata,
a może i wiecej. Stąd własnie biorą się te jaja, zarysy budnku zostały dorysowane póżniej,
przy jakiejś aktualizacji map, ale nie zajmowali się profilem wysokościowym,
bo nie był do niczego potrzebny. MZ wszystkie 'nowe' obiekty będą miały ten feler.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #183 dnia: Grudzień 09, 2007, 00:01:12 »
Może i idealne, ale czy dla wszystkich. Dlatego kocham menu AM takie jakie jest. Nie chce mi się dokonywać ciągłych zmian przy każdej aktualizacji programu. Przyzwyczaić się i polubić można nawet do nienajlepszego menu. Dla mnie wyjątek stanowi modyfikacja pilota, coś w stylu Darka_Foto, zwiększam wielkość czcionki.

Dlatego ja już przyzwycziłem sie do braku menu z lewej w poziomie :)
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #184 dnia: Grudzień 09, 2007, 01:55:35 »
Jak najbardziej, ale potrzebuje kilka dni, żeby je przećwiczyć,
[...]

Mam rozumieć, że to Twoje poprzednie menu, które, aby się lepiej ściagało, umieściłem na http://www.jarek.cf-i.pl/zrzuty/Menu_4.1_by_nM.zip mam już usunąć...??   B)
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline qset

• 45
« Odpowiedź #185 dnia: Grudzień 09, 2007, 08:53:15 »
powiedzcie dlaczego automapa nie chce wprowadzic wpisywania adresu za pomoca kodu pocztowego ?
wedlug mnie jest to bardzo przydatne

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #186 dnia: Grudzień 09, 2007, 09:13:26 »
Moim zdaniem dlatego, że to funkcja używana w Polsce wyłącznie w logistyce. Wpisywanie jako celu podróży kodu pocztowego, który jest jeden dla całego ponad 70-tysięcznego miasta (Ostrowiec Św.), to nieporozumienie. To świetnie działa np. w Niemczech, ale także raczej do zgrubnego, szybkiego szacowania odległości, niż jako adres docelowy.
Gdyby AM dorobiła się wreszcie wersji dla TIR-owców - funkcja byłaby pewnie nieodzowna. A tak, dla większości userów jest raczej mało przydatna.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #187 dnia: Grudzień 09, 2007, 09:35:06 »
Moim zdaniem dlatego, że to funkcja używana w Polsce wyłącznie w logistyce. Wpisywanie jako celu podróży kodu pocztowego, który jest jeden dla całego ponad 70-tysięcznego miasta (Ostrowiec Św.), to nieporozumienie. To świetnie działa np. w Niemczech, ale także raczej do zgrubnego, szybkiego szacowania odległości, niż jako adres docelowy.
Gdyby AM dorobiła się wreszcie wersji dla TIR-owców - funkcja byłaby pewnie nieodzowna. A tak, dla większości userów jest raczej mało przydatna.

Nie do końca. Pracuję jako przedstawiciel jeżdżąc po prawie całej Polsce. często mam jechać do klienta w jakiejś miejscowości, miasteczku. Wpisuję nazwę i wyświetla mi np. 20 czy nawet więcej miejscowości o takiej samej nazwie  :mad: No i muszę uruchamiać laptopa czy włączać jakiś inny dostęp do netu żeby określić przynajmniej w jakim województwie leży ta mieścina właśnie głównie po kodzie pocztowym. Swojego czasu miałem zainstalowanego AutoPilota który ma taką funkcję i świetnie się wtedy odnajdywał.

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #188 dnia: Grudzień 09, 2007, 09:43:09 »
Cytat: Moi
Moim zdaniem dlatego, że to funkcja używana w Polsce wyłącznie w logistyce.

Zupelnie sie nie zgadzam.
Jest co prawda kilka miejscowosci dosc duzych jak na przyklad Tychy czy te wspomniane przez Ciebie. Ale generalnie wszyscy wiedza co to sa Tychy i gdzie są.
Ale takich na przykład Jankowic jest mnóstwo i znajomość kodu pozwala znaleźć właściwy kierunek.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #189 dnia: Grudzień 09, 2007, 09:48:42 »
Cytat: Moi
Moim zdaniem dlatego, że to funkcja używana w Polsce wyłącznie w logistyce.

Zupelnie sie nie zgadzam.
Jest co prawda kilka miejscowosci dosc duzych jak na przyklad Tychy czy te wspomniane przez Ciebie. Ale generalnie wszyscy wiedza co to sa Tychy i gdzie są.
Ale takich na przykład Jankowic jest mnóstwo i znajomość kodu pozwala znaleźć właściwy kierunek.

Dokładnie, nie jest problem z dużymi miastami czy aglomeracjami.
Problem jest z małymi pipiduwami, których potrafi być kilkadziesiąt o identycznej nazwie w Polsce.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #190 dnia: Grudzień 09, 2007, 10:01:58 »
Nie do końca. Pracuję jako przedstawiciel jeżdżąc po prawie całej Polsce. często mam jechać do klienta w jakiejś miejscowości, miasteczku. Wpisuję nazwę i wyświetla mi np. 20 czy nawet więcej miejscowości o takiej samej nazwie   :mad: No i muszę uruchamiać laptopa czy włączać jakiś inny dostęp do netu żeby określić przynajmniej w jakim województwie leży ta mieścina właśnie głównie po kodzie pocztowym. Swojego czasu miałem zainstalowanego AutoPilota który ma taką funkcję i świetnie się wtedy odnajdywał.

Dolek to sprawdź sobie czy nie ma na PDA jakiejś bazy kodów pocztowych.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #191 dnia: Grudzień 09, 2007, 10:22:23 »
Nie do końca. Pracuję jako przedstawiciel jeżdżąc po prawie całej Polsce. często mam jechać do klienta w jakiejś miejscowości, miasteczku. Wpisuję nazwę i wyświetla mi np. 20 czy nawet więcej miejscowości o takiej samej nazwie   :mad: No i muszę uruchamiać laptopa czy włączać jakiś inny dostęp do netu żeby określić przynajmniej w jakim województwie leży ta mieścina właśnie głównie po kodzie pocztowym. Swojego czasu miałem zainstalowanego AutoPilota który ma taką funkcję i świetnie się wtedy odnajdywał.

Dolek to sprawdź sobie czy nie ma na PDA jakiejś bazy kodów pocztowych.

To byłby prawdziwy prezent od :santa:
Kurcze, na to nie wpadłem  :ok:

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #192 dnia: Grudzień 09, 2007, 11:18:43 »
Panowie, wszyscy narzekacie na budynki 3D.
Komu nie pasuję to Ustawienia -> ....... i wyłączamy 3D.
Tak samo można było by pisać o algorytmach wyznaczania tras... "nie pasuje to wyznaczyć po punktach trasy a jak się nie podoba to mapa papierowa"... chodzi o to, że mogą ten widok poprawić i zwrócenie uwagi na to tylko krytyczne spojrzenie jest motorem postępu...

Pozdrawiam

No tak, ale przyznasz chyba że głównym zadaniem nawigacji jest prawidłowe i zgodne z założeniami wyznaczanie trasy.
Nie zaprzeczam :-)

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #193 dnia: Grudzień 09, 2007, 11:27:39 »
Mam rozumieć, że to Twoje poprzednie menu, które, aby się lepiej ściagało, umieściłem na http://www.jarek.cf-i.pl/zrzuty/Menu_4.1_by_nM.zip mam już usunąć...??   B)

W zasadzie możesz, wprawdzie AM4.5 ma tylko grupa testerów, ale kto chciał to już sobie ściągnął ...
Moją wersję menu bo bety 4.5 udostępniam na razie tylko na PW.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #194 dnia: Grudzień 09, 2007, 11:32:14 »
OK. Czuję się trochę przekonany do kodów pocztowych.
Ale rozumiem, że najpierw trzeba wybrać kod, a później i tak precyzyjny adres? Nigdy z tego nie korzystałem w żadnym z programów. Nie wiem jak to wygląda w praktyce.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #195 dnia: Grudzień 09, 2007, 11:44:07 »
Mam rozumieć, że to Twoje poprzednie menu, które, aby się lepiej ściagało, umieściłem na http://www.jarek.cf-i.pl/zrzuty/Menu_4.1_by_nM.zip mam już usunąć...??   B)

W zasadzie możesz, wprawdzie AM4.5 ma tylko grupa testerów, ale kto chciał to już sobie ściągnął ...

OK. Usunę...

Moją wersję menu bo bety 4.5 udostępniam na razie tylko na PW.

Wybacz, że na razie nie poproszę o Twoję BetaWersję Menu do BetaWersji AM 4.5  :wink:
Na razie szukam bugów w oryginej wersji BETA... Dawniej łatwiej było znaleść jakiś błąd... 4.5 zauważam, że została dość mocno dopracowana... Trudno się czegoś czepnąć...  :proud:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline qset

• 45
« Odpowiedź #196 dnia: Grudzień 09, 2007, 12:03:37 »
OK. Czuję się trochę przekonany do kodów pocztowych.
Ale rozumiem, że najpierw trzeba wybrać kod, a później i tak precyzyjny adres? Nigdy z tego nie korzystałem w żadnym z programów. Nie wiem jak to wygląda w praktyce.

wpisujesz tylko kod a potem ulice

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #197 dnia: Grudzień 09, 2007, 13:34:48 »

Na razie szukam bugów w oryginej wersji BETA... Dawniej łatwiej było znaleść jakiś błąd... 4.5 zauważam, że została dość mocno dopracowana... Trudno się czegoś czepnąć...  :proud:

Też uważam, że jest dopracowana, błędów map nie poruszam na tym forum bo zgłaszam je w standardowym trybie do uwzględnienia w następnych wersjach map. A sama aplikacja stabilna, dopracowana chyba może zostać opublikowana.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #198 dnia: Grudzień 09, 2007, 13:35:50 »
No nie jestem przekonany, że nowa wersja nawiguje jakoś lepiej. Mam wrażenie, że właśnie nie.
Sprawdzam to teraz na sucho, ale nie podoba mi sie taka rzecz.

Start: (Kraków, ul. Lubicz): N 50 03' 53.42"   E19 56'55.10"
Koniec: (Kraków, ul. Westerplatte: N 50 03'36.14"   E19 56'34.25"

I niespodzianka - pojawia się pytanie: 'Czy potwierdzasz ustawienie punktu trasy na odcinku z zakazem ruchu?'

1. No tutaj nie ma zakazu ruchu. Nie mogę tylko skręcić z ulicy Lubicz w lewo w Westarplatte.
2. Po potwierdzeniu - nawiguje mnie to tego punktu totalnie absurdalną trasą...

Zauważ że wszystkie ulice dookoła plant mają ustawiony zakaz ruchu. Wygląda na to że się Auto Mapa pospieszyła i wdrożyła w życie to co jest dopiero w planach. Czytałem gdzieś że miasto chce zablokować ruch na wszystkich ulicach wokoło plant, a wjazd byłby tylko dla MPK, TAXI i mieszkańców. Ale nie wiem czy to w końcu wprowadzą w życie, oby nie, bo szególnie duże korki które były ostatnio były spowodowane zbyt dużą ilością remontów i przez to zablokowaniem wszystkich tras, którymi można je było ominąć.

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #199 dnia: Grudzień 09, 2007, 13:49:10 »
Cytat: majki2
Zauważ że wszystkie ulice dookoła plant mają ustawiony zakaz ruchu. Wygląda na to że się Auto Mapa pospieszyła i wdrożyła w życie to co jest dopiero w planach.

Wydaje mi się, że z jednej strony plant już teraz ruch jest dopuszczony tylko dla pojazdów z identyfikatormi B (ulica Dunajewskiego na przykład), natomiast na ulicy Westerplatte i św. Gertrudy nie ma takiego ograniczenia póki co.

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #200 dnia: Grudzień 09, 2007, 14:09:34 »
Używam programu MyMobiler, którym wykonuję zrzuty ekranu z PDA. Po użyciu tego programu zmieniła mi się funkcjonalność "rączki" i "okienka" do przesuwania i powiększania mapy. Funkcjonalność tych ikonek zamieniła się -> "rączka" robi zoom window, "okienko" przesuwa mapę ?? Pomógł SR.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #201 dnia: Grudzień 09, 2007, 14:11:19 »
Cytat: majki2
Zauważ że wszystkie ulice dookoła plant mają ustawiony zakaz ruchu. Wygląda na to że się Auto Mapa pospieszyła i wdrożyła w życie to co jest dopiero w planach.

Wydaje mi się, że z jednej strony plant już teraz ruch jest dopuszczony tylko dla pojazdów z identyfikatormi B (ulica Dunajewskiego na przykład), natomiast na ulicy Westerplatte i św. Gertrudy nie ma takiego ograniczenia póki co.

No tak, część ulic od dawna ma dopuszczony ruch tylko identyfikatora B, ale według planów mieli wszystkie tak zrobić. Nie mogę teraz znaleźć linka do tej wiadomości.

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #202 dnia: Grudzień 09, 2007, 14:12:18 »
Nie jestem beta testerem ale właśnie wpadłem na pomysł.
a mianowicie ze dość wygodna możliwość zmiany wskaźnika

ale co ważniejsze ze mógł by sie on zmieniać w zależności od wybranej trasy.

np szybka - to jakaś mała wyścigówka
piesza - to jakiegoś śmiesznego ludka
lub coś w tym stylu.
albo nawet kształt strzałki.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #203 dnia: Grudzień 09, 2007, 14:52:38 »
Zarówno propozycja możliwości zmiany kształtu wskaźnika pozycji,
jak i zmiennej ikony menu trasa (A-B na dolnej belce)
tak by wskazywała na bieżąco typ wyznaczonej trasy
były już przeze mnie zgłoszone do supportu, na razie bez odzewu.

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #204 dnia: Grudzień 09, 2007, 15:40:33 »
zupelny off-top
na jakiej zasadzie mozna zostac beta testerem
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #205 dnia: Grudzień 09, 2007, 15:50:27 »
kiedyś był specjalny formularz na stronach AM, pewnie nadal gdzieś tam jest
Napisane: Grudzień 09, 2007, 15:44:41
a najlepiej to napisać maila do supportu AM z chęcią partycypacji w beta testach
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

« Odpowiedź #206 dnia: Grudzień 09, 2007, 16:25:57 »
Pisałem już wcześniej, że materiał do wizualizacji nie jest pierwszej świeżości,
sądzę że ma kilka lat, patrząc po płaskich budynkach w okolicy, ma ze 3 lata,
a może i wiecej. Stąd własnie biorą się te jaja, zarysy budnku zostały dorysowane póżniej,
przy jakiejś aktualizacji map, ale nie zajmowali się profilem wysokościowym,
bo nie był do niczego potrzebny. MZ wszystkie 'nowe' obiekty będą miały ten feler.

W Warszawie, przy Moniuszki jest wieżowiec TP. Ma 5 - 8 lat, a niestety jest sam widok 2D.
Tak samo przy trasie Siekierkowskiej.

Mam więc wrażenie, że 3 lata to mało powiedziane...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #207 dnia: Grudzień 09, 2007, 16:27:39 »
Cytat: ninigun

Obawiam się, że teraz może to być znacznie trudniejsze niż w zeszłym roku,
kiedy to AM prowadziła nabór chętnych do betatestów, (formularz - o którym wspomniał Qbik
nie jest już dostępny) obecnie prawdopodobnie ma sporą grupę testerów
i w pierwszej kolejności to testów do testów wybiera sprawdzone osoby z tego grona,
co jednak nie oznacza, że nie da się do nich dołączyć.
A jak to zrobić? - spytaj altrocha  - jemu się udało (został zaproszony) choć nie był wcześniej betatesterem.

Na pewno droga wiedzie przez support AM, przez zgłaszanie uwag i błędów do programu i map.
Koniecznym, ale niewystarczającym warunkiem jest też posiadanie aktualnej subskrybcji programu.

*

Offline altroch

• 667
« Odpowiedź #208 dnia: Grudzień 09, 2007, 17:45:19 »
 Przy poprzednich testach wysłałem maila z zapytaniem o możliwość testowania. Wtedy nie dostałem żadnej odpowiedzi. Muszę przyznać, że jako użytkownik nie byłem specjalnie aktywny w zgłaszaniu uwag. We wrześni b.r. przedłużyłem licencje już po raz trzeci. Nie wiem co zadecydowało, że zostałem zaproszony do testów. Teraz czuję się zobowiązany brać aktywny udział w testach, a tu jak na złość AM jest dopracowana  :ok: :proud:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2007, 18:08:19 wysłana przez altroch »

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #209 dnia: Grudzień 09, 2007, 17:57:39 »
Cytat: ninigun
Koniecznym, ale niewystarczającym warunkiem jest też posiadanie aktualnej subskrybcji programu.

Tu się nie zgodzę - ja zostałem zaproszony mimo wygaśnięcia licencji w sierpniu b.r. No ale tym samym po zaproszeniu czułem się w obowiązku ją odnowić.