AutoMapa 4.0 beta

• 202 Odpowiedzi
  • 65318 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwiec 14, 2006, 11:57:13 »
Cytat: "nocny_m"
Zwyczajnie, umieszczając bitmapę ikony (nazwa zgodna z kategorią)
w katalogu AutoMapa EU\Icons\

W sumie to było proste... (czemu sam na to nie wpadłem  :?:  :oops: )tylko u mnie nie było katalogu AutoMapa EU\Icons\. Wrzucałem je do katalogu głównego AutoMapa EU, do katalogu map i nic. Dopiero po przeczytaniu Twojego posta utworzyłem katalog ..\Icons i poszło. Dzięki!

*

Offline firefox

• *
  • 52
  • Sprzęt: loox n560
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwiec 14, 2006, 13:06:13 »
...Też tak miałem, jak w czasie instalacji (na samym początku - tam gdzie wybierasz mapę do zainstalowania) wyświetliłsię błąd komunikacji z serwerem rejestracji Evil or Very Mad a ja wybrałem opcję dalej. Po zakończeniu instalacji poza konturami państw nie było innych danych. Pomogło odinstalowanie (opcja ponownie uruchomionego instalatora) i ponowna instalacja już bez sygnału o błędzie rejestracji map. Spróbuj w tą stronę... Idea pozdro.....

Nie mam pojecia co sie dzieje caly czas to samo ,instaluje sie normalnie cos tam przed instalacja sprawdz/rejestruje(musi byc polaczenie interentem).Nie wywala żadnych błeów na koniec komunikat ze wszystko sie ok zainstalowalo.Natomiast po uruchominiu widze tylko kontury państw żadne przybliżanie nie działa....coś jakby sie zwaliła moja rejestracja map na serverze automay...?Oczywiście wcześniej odinstalowuje i wycianam potem recznie wszystkie pozostałości ,może gdzies w katalogu "windows" zostaje jeszcze jakiś config ?
Nie mam pojęcia o co chodzi ,napisze dzsiaj do nich z opisem całej sytuacji...ale powoli mi sie odechciewa to chyba predzej jest wersja alfa...;)
pozdr.

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwiec 14, 2006, 13:15:42 »
Cytat: "firefox"
...
Oczywiście wcześniej odinstalowuje i wycianam potem recznie wszystkie pozostałości ,może gdzies w katalogu "windows" zostaje jeszcze jakiś config ?
Nie mam pojęcia o co chodzi
...

Sprobuj zainstalowac na 'czystym' systemie.

Pozdrawiam
julek

*

Offline pita62m

• **
  • 160
  • Sprzęt: 1940, 6033, N80
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwiec 14, 2006, 14:04:59 »
U mnie zainstalowało się bezproblemowo...
1,5 godziny i po krzyku :)
i całą dobę mogłem się cieszyć (hihihi 8) ) wersją beta...

a po dobie... przyjechałem grzecznie do pracy, wyłaczyłem prawidłowo AM i iPAQa i.....

zrobił się HardReset... bez mojego udziału... :evil:
super bajer :)

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwiec 14, 2006, 14:15:30 »
Z rozmowy z AM (dużo wcześniej przed ukazaniem sie Bety) powidziano mi,że mapy wersji 3s będą działały na czwórce.Mnie się uruchomić nie udało.Czy ktoś próbował?
Wracając do testów; Beta wyznacza trasę i....zapomina o jej narysowaniu  :lol: .Poprostu jej nie ma :( . Nie mogę zmienić tasy na szybką :!: .Po  włączeniu Bety , klikając na mapie ogólnej Europy na jakąkolwiek miejscowość AM4 sie wyłacza.Ponowne włączenie trwa min 2 minuty.Również tak się dzieje przy wyznaczaniu trasy i przesuwaniu mapy.Podczas jazdy jak zgubi sygnał GPS zawiesza się i niestety muszę robić reset.
I jeszcze jedno - podczas instalacji AM4B na laptopie zżera mi całą pamięć(ok330MB z 512) :!:  i trwa uruchomienie aplikacji bardzo długo, nawet do 5 minut.
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline Krzysiu77

• 34
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #125 dnia: Czerwiec 14, 2006, 14:40:36 »
Cytat: "Jarojaw"

Wracając do testów; Beta wyznacza trasę i....zapomina o jej narysowaniu  :lol: .Poprostu jej nie ma :( . Nie mogę zmienić tasy na szybką :!: .Po  włączeniu Bety , klikając na mapie ogólnej Europy na jakąkolwiek miejscowość AM4 sie wyłacza.Ponowne włączenie trwa min 2 minuty.Również tak się dzieje przy wyznaczaniu trasy i przesuwaniu mapy.Podczas jazdy jak zgubi sygnał GPS zawiesza się i niestety muszę robić reset.
I jeszcze jedno - podczas instalacji AM4B na laptopie zżera mi całą pamięć(ok330MB z 512) :!:  i trwa uruchomienie aplikacji bardzo długo, nawet do 5 minut.

Kolego Jarojaw czy czytałeś przed przystąpieniem do testowania znane błędy i uwagi

"Uwaga 1 : na tym etapie testów prosimy nie raportować usterek dotyczących aktualności map poniważ mapy zawarte w Beta1 zostały celowo okrojone oraz czerpią z dość starych źródeł danych. Prosimy także nie raportować uwag odnoszących się do funkcji nawigacyjnych. Będzie to przedmiotem kolejnej fazy testów."

Jaki masz procesor w laptopie ?? czy czasami w MDA III nie masz szybszego  :wink:
polecam rozpakowanie winrarem.

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #126 dnia: Czerwiec 14, 2006, 15:10:45 »
Być może coś pominąłem i to napewno:) Narazie nie raportuję do supportuAM tylko pytam na Forum.Teraz juz wiem.Dzięki.
Procesor mam 2.2GHz i 512 MB Ram.
A jak mam prowadzić testy skoro wyznaczanie trasy nie działa.(Zgodnie z opisem).Samo śledzenie nie wystarcza, tym bardziej,że kiedy się zgubi sygnał GPS zawiesza się urządzenie.Czyli Beta1 jest niestabilna.
Pozdrawiam - Jarek

Kolejna Karta SD umarała
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwiec 14, 2006, 16:07:34 »
Już gdzieś wyżej przeczytałem że komuś padła karta SD Kingstona. Ja się bawiłem AM4 zaledwie 3 godziny. (pomijając fakt że instalowałem ją 2 dni - najpierw problem z GUID, potem nie chciała się instalować, potem nie chciała się uruchamiać itp).)Jechałem z Wrocławia do Tarnowa i za Katowicami karta przestała żyć. Mam nadzieje że sprzedawca uzna mi gwarancje. Jakby nie było to całe 1Gb. Tylko moje pytanie czy to możliwe aby soft zabił kartę. Wsadziłem ją do czytnika w notebooku i niby jest widoczna ale jak kliknę na nią to woła "włóż kartę do czytnika"...

Re: Kolejna Karta SD umarała
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwiec 14, 2006, 20:44:18 »
Cytat: "pjotrekm"
Jechałem z Wrocławia do Tarnowa i za Katowicami karta przestała żyć. Mam nadzieje że sprzedawca uzna mi gwarancje. Jakby nie było to całe 1Gb. Tylko moje pytanie czy to możliwe aby soft zabił kartę. Wsadziłem ją do czytnika w notebooku i niby jest widoczna ale jak kliknę na nią to woła "włóż kartę do czytnika"...

w moim przypadku nie jest widoczna w zadnym czytniku (ani w PDA, ani w komputerze), a co do gwarancji to sie nie przejmuje, trzeba myslec pozytywnie przeciez za 18 minut (wy)gramy z Niemcami :).

pozdr
S

p.s. POLSKAAAAA GOLAAAAA, (i zeby mi sie nikt nie smial ze najkrotszy dowcip swiata)

*

Offline cin2000

• 509
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:12:17 »
:?  :)  :lol:  :D  :P  no sory, nie wytrzymałem.  :wink:
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #130 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:19:39 »
no to pojechales :D

*

Offline shado

• **
  • 102
  • Sprzedam uszkodzone Mio A201 i pokrowiec, uchwyt
    • http://www.skocz.pl/deco/
  • Sprzęt: Mio A201 Kingston2GB AM4.0.1
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #131 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:20:49 »
miało być tak dobrze, a wyszło jak zwykle :cry:
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:28:35 »
Cytat: "cin2000"
:?  :)  :lol:  :D  :P  no sory, nie wytrzymałem.  :wink:

teraz to sie latwo smiac, a pokopac pilke przez 2 ostatnie minuty to nie bylo komu .... ale zeby temat nie uciekl bo my to offtopicznie jedziemy ... potwierdzam istnienie supportu automapy napisali do mnie maila jako do uzytkownika acera n50 ze trzeba z ustawieniami gps cos zmienic ... ONI ISTNIEJA!!!

pozdr
Sebastian

*

Offline ererce

• **
  • 175
AM4
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:46:05 »
Witam,

Ogólnie to AM4 na razie pozytywnie mnie zaskoczyła. Jest w miarę szybka, dobrze przygotowana i czytelna grafika. Korzystając z systemów GPS w różnych autach oraz PDA (TT i NavMan) muszę przyznać, że jest to spory krok naprzód.
Z niecierpliwością czekam na prawdziwą wersję beta, która będzie przeliczała trasy, bo ta to tak naprawdę to pre-alfa. Jest funkcjonalność graficzna, menu, GPS i niewiele więcej.

Pierwsze moje uwagi już AM dostało, ale tu na forum muszę się wypłakać. Instalator jest do bani. Wolny, ciężki w obsłudze, wybór i selekcja map wymaga poprawy. Konieczność udostępnienia maksymalnej ilości pamięci, nawet przy instalacji tylko jednego kraju jest bez sensu. NavMan ma to rozwiązane znacznie lepiej.

AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:59:02 »
Cytat: "smiodus"
napisali do mnie maila jako do uzytkownika acera n50 ze trzeba z ustawieniami gps cos zmienic ...

Tylko, że to nie działa...

*

Offline ererce

• **
  • 175
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #135 dnia: Czerwiec 15, 2006, 00:05:46 »
No właśnie szlag mnie trafił. Przecież ten formularz na stronie dla pre-alfa testerów jest do kitu. Jeśli każdy błąd mam zgłaszać w ten sposób, wypełniając x pól, dodając zrzut etc. to jest bez sensu. Czemu nie ma normalnego forum, albo dołączania w postaci ms word'a. Przecież nie da się opisać funkcji, dorzucić ekranu, pokazać wyniku, znowu funkcja znowu ekran... ech... sorka za pesymizm, ale po meczu zacząłem zgłaszać uwagi formalne i mnie desperacja wzięła...
Może napiszmy do AM, aby coś z tym zmienili?[/url][/i]

*

Offline dylek

• **
  • 192
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #136 dnia: Czerwiec 15, 2006, 00:10:47 »
na moim sprzęcie instalacja choc dluga ale jakos poszla ( w sumie prosta jak budowa cepa) ale potem przy pierwszym uruchomieniu hard reset, kolejnego narazie nie było. wyszukiwanie celu trwa nieskonczenie dlugo, jeszcze ani razu nie udało mi się wyznaczyć trasy ani chociażby z gps na bt się prawidlowo połączyć.  juz jestem zmeczony byciem betatesterem  :cry:

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #137 dnia: Czerwiec 15, 2006, 00:22:02 »
Widzę że macie coś pecha z tymi restartami. Mnie się nie zdarzyło, choć sam program kilka razy zakończył niespodziewanie działanie. Instalacja trwała co prawda dość długo ale raczej nie opisywane tu 1,5 godziny.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwiec 15, 2006, 00:45:15 »
Cytat: "dylek"
... jeszcze ani razu nie udało mi się wyznaczyć trasy ani ... juz jestem zmeczony byciem betatesterem  :cry:

Tak to jest gdy się chce testować funkcje, których w tej becie nie ma ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline GKM

• 25
    • KMG
  • Sprzęt: TT730;N900 ; PC:Vista
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwiec 15, 2006, 01:08:26 »
Na obecnym etapie testowanej AM4.B1,można ja jedynie przyrównać do samochody z którego ktoś wcześniej
wymontował kierownicę i dał owy pojazd do testów.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 15, 2006, 07:46:41 »
Gdy czytam (niektore) watki to nasowa mi sie taki wniosek, ze AM popelnila blad udostepniajac probna wersje fragmentu funkcjonalnosci NIEPRZYGOTOWANYM, PRZYPADKOWYM betatesterom. Niestety, osoby ktore nie mialy wczesniej kontaktu z produkcja oprogramowania, tetowaniem wybranych funkcji beda reagowaly negatywnie, niemal panicznie na produkt jako calosc.
Nieprzypadkowo AM wymaga sprawdzenia SZCZEGOLOW funkcjonalnosci i SZCZEGOLOWEGO raportu. Tylko tak mozna skutecznie przystapic do szybkich zmian programistycznych.
Dajcie im szanse....

*

Offline dylek

• **
  • 192
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwiec 15, 2006, 09:29:59 »
Cytat: "nocny_m"
Cytat: "dylek"
... jeszcze ani razu nie udało mi się wyznaczyć trasy ani ... juz jestem zmeczony byciem betatesterem  :cry:

Tak to jest gdy się chce testować funkcje, których w tej becie nie ma ...

Tak, niedokładnie przeczytałem tekst.  :lol: poprawie się

AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwiec 15, 2006, 12:47:12 »
testowanie softu to naprawde ciezka praca. wymaga nie tylko czasu ale i doslownie niebianskiej cierpliwosci. przez to mam nadzieje udalo mi sie przeslac do AM kilka ciekawych uwag  :lol: nie ma to jak zabicie czasu przed obrona magisterki  :twisted:

*

Offline Wieniu

• 21
  • Sprzęt: HD2
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #143 dnia: Czerwiec 15, 2006, 13:06:08 »
Cytat: "smiodus"
czy ktos ma jakies odpowiedzi z supportu z ostatnich 24h? Bo posiadam takie odczucie ze support ma juz urlop ... i przygotowuje sie do procesji.

pozdr
S

Właśnie otrzymałem odpowiedź na sugestie, mimo iż po jej wysłaniu pojawił się znany wszystkim komunikat: Dziekujemy za zainteresowanie programem beta testów AutoMapy 4.0. ....... itd

Czy komukolwiek działa ostrzeganie o POI?

*

Offline ererce

• **
  • 175
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #144 dnia: Czerwiec 15, 2006, 13:06:57 »
Cytat: "perla"
Nieprzypadkowo AM wymaga sprawdzenia SZCZEGOLOW funkcjonalnosci i SZCZEGOLOWEGO raportu. Tylko tak mozna skutecznie przystapic do szybkich zmian programistycznych.

Bez przesady. Nikt tu nie dramatyzuje. Jednakże ważną częścią testów beta jest uzyskanie jak to napisałeś szczegółowego raportu. Dlatego też większość firm tworzy specjalne oprogramowania do raportowania takich problemów, które np. robi automatyczne zrzuty ekranu, dołącza wygenerowany log. etc.
Tu mamy do czynienia z formularzem w php, który przy zgłoszeniu każdego pojedynczego błędu wymaga wprowadzenia i zaznaczenia różnych opcji, które są nazwane w sposób, iż każdy może zrozumieć je inaczej. Dodatkowo, za każdym razem musisz podawać klucz wersji - po co?
Przez ostatnie ileś tam lat pracując nad wypuszczaniem nowych wersji produktu przekonałem się, że osobom nietechnicznym należy umożliwić składanie raportu w dowolnej formie, a w dziale niech sobie siedzi student i to klasyfikuje. Inaczej zniechęcisz testerów do wysyłania uwag.

Dajcie im szanse....

Ja im dam i się nie poddaję - uwagi idą w każdej wolnej chwili :-)
Poza tym trzeba przyznać - support AM odpowiada i wyjaśnia wątpliwości.
Wielkie brawa!

*

Offline miszka

• **
  • 123
    • http://www.tychy-online.pl
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwiec 15, 2006, 13:30:08 »
Hm.... ja wczoraj znalazlem blad przy wrzucaniu zalacznikow, wywalalo array'a w var_dump'ie - dzisiaj to poprawili, chyba, ze "samo" sie naprawilo ;)

Zgodze sie jednak z opinia, iz powinno byc narzedzie do raportowania. Choc i ono moze miec bugi :D

Z 2 jednak strony, jakby sie nad tym pochylic, to moze to jest celowe dzialanie. AM moze wyjsc z zalozenia, ze beta testerow jest na tyle duzo, ze "utrudnienie" im pracy, pozwoli odfiltrowac osoby, ktore zapisaly sie do jaj, dla slawy i uznania kolegow z podworka :)

Poki co, ja zaliczam sie do osob, ktre AM 4 nie zainstalowaly na Pockecie, udalo mi sie to zrobic tylko na PC.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
GUID - kolejna osoba z problemem
« Odpowiedź #146 dnia: Czerwiec 15, 2006, 22:27:40 »
Tak tylko gwoli ścisłości zgłaszam się jako kolejna osoba, która spróbowała wszystkiego i nie ma żadnej możliwości przejść rejestracji map - zawsze otrzymuję komunikat "Błąd podczas ustalania GUID" i koniec. Aplikację zainstalowałem bez map, mapy dorzuciłem, ale oczywioscie bez rejestracji nie ma szans. Może przydałby się jakiś dodatkowy moduł tylko do rejestracji?
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline john_robot

• 21
  • Sprzęt: IP 4S
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #147 dnia: Czerwiec 15, 2006, 23:00:41 »
Gdy czytam (niektore) watki to nasowa mi sie taki wniosek, ze AM popelnila blad udostepniajac probna wersje fragmentu funkcjonalnosci NIEPRZYGOTOWANYM, PRZYPADKOWYM betatesterom. Niestety, osoby ktore nie mialy wczesniej kontaktu z produkcja oprogramowania, tetowaniem wybranych funkcji beda reagowaly negatywnie, niemal panicznie na produkt jako calosc.
Dajcie im szanse....

Zgadzam się z Tobą, że btest jest pracą trudną i jakże niewdzięczną. Mam za sobą testy 2 aplikacji, przy których moj skromny udział (wcale nie największy, ale jednak bardzo absorbujacy czasowo) doprowadzil autorów do finalnej edycji. Warto jednak pamietac ,ze to autor podejmuje ryzyko wyniku testu wybierajac sposob w jaki to przeprowadzi oraz ewentualnych konsekwencji. Nie wiem jak sobie to wyobrazal zespol AM ,ale dopuszczanie do BT wersji obarczonej tak duzym bledem programowym dla przypadkowo wybranej grupy testerow jest dla mnie pojsciem na totalna latwizne. Ale to przecież nic nie kosztuje ! Nieprawdaż ?. Sorry..Od czasu do czasu utratę danych BT na skutek HR.  :o

*

Offline miszka

• **
  • 123
    • http://www.tychy-online.pl
AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwiec 16, 2006, 00:17:28 »
jakubd
mam to samo:) poslalem juz do supportu

AutoMapa 4.0 beta
« Odpowiedź #149 dnia: Czerwiec 16, 2006, 10:09:56 »
Mam takie pytanko czy AM 4.0 pojdzie na MIO 168