AM na Androida - beta do pobrania

• 703 Odpowiedzi
  • 242892 Wyświetleń

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
Odp: AM na Androida - beta do pobrania
« Odpowiedź #660 dnia: Luty 16, 2012, 17:00:05 »
To chyba zależy jeszcze z jakiego urządzenia wm na jakie na androidzie przechodzisz. Bo ja akurat przesiadłem się z htc hd2 na sgs+ no i kolego bateria to mi trzyma dwa razy dłużej (albo prawie). Oba kupiłem nowe dla ścisłości. Pozdrawiam

« Odpowiedź #661 dnia: Luty 16, 2012, 17:04:32 »
Ale wracając do OT o zarządzaniu energią, to nie znam smartphone'u z Androidem, który normalnie użytkowany potrafi pracować 4-5 dni. Moja dwuletnia Omnia i8000 to spokojnie potrafi (kilka telefonów dziennie i kilkanaście SMSów).

Mój LG P500 android 2.3.3 wytrzymuje 4-5 dni bez ładowania przy normalnym użytkowaniu.

Próbujesz porównać 2 systemy ale na zupełnie innych urządzeniach co wg mnie jest bardzo niemiarodajne. Ostatni telefon z WM wyszedł wieki temu i od tego czasu telefony bardzo się zmieniły. Zobacz jaką moc obliczeniową ma SGS II a jaką ma twoja Omnia.

To tak jak gdyby mówić, że Porsche 911 jest gorzej zoptymalizowane od Trabanta, bo Trabant pali 8 a Porsche 14l/100km...

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #662 dnia: Luty 16, 2012, 18:06:22 »
Dokładnie to miałem na myśli. Mój stary spv m650 na wm też lepiej trzyma niż sgsII. Pzdr

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #663 dnia: Luty 16, 2012, 18:44:18 »
Dokładnie to miałem na myśli. Mój stary spv m650 na wm też lepiej trzyma niż sgsII. Pzdr

Nie wiem chłopaki dlaczego tak narzekacie na sgsII, brat ma ten tel. już jakieś pół roku, kupiony nie od operatora, rozmawia nie tak mało ale fakt, że transmisji danych używa rzadko gdy chce poczytać wiadomości bo akurat na coś czeka, jego rekord to 10 dni pracy non stop po niedawnej aktualizacji softu, średnio musi ładować go co 5-6 dni.
T10s->T65->V300->MDA Compact2->MDA Pro->HD2->Galaxy S3

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #664 dnia: Luty 16, 2012, 19:01:49 »
Nie narzekam na SGSII. Miałem na myśli to co kolega wyżej czyli że nie można porównywać pod względem trzymania baterii spv m650 na windzie i sgsII na androidzie bo rzeczywiście ten drugi może słabo wypaść ale to nie znaczy że bym się na niego wymienił. Ale chyba trochę odbiegamy od tematu. Pozdrawiam

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #665 dnia: Luty 16, 2012, 19:03:58 »
Potwierdzam, przy normalnym użytkowaniu jako telefon wytrzymuje bez problemu te 5-6 dni. Jak więcej korzystam z WiFi, czasem coś się obejrzy gdzieś w terenie jak się czeka, to wtedy 2 -3 dni.
Przy AutoMapie jak już ktoś wspomniał 3-4 godziny i ładować się nie chce a przy takich warunkach w drugi koniec polski nie jestem w stanie dojechać z tym programem nie mówiąc o innym kraju bo jak coś to będę polował na wersję na Europę.

Pozdrawiam

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #666 dnia: Luty 16, 2012, 19:59:30 »
Bardzo trafne porównanie, M650 z 2,8" LCD i prockiem 200Mhz vs 4,3 WVGA + 2x 1,2GHz. Bardzo dziwne, że trzyma słabiej, bardzo.

:alien:

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #667 dnia: Luty 16, 2012, 21:31:30 »
Bardzo trafne porównanie, M650 z 2,8" LCD i prockiem 200Mhz vs 4,3 WVGA + 2x 1,2GHz. Bardzo dziwne, że trzyma słabiej, bardzo.
Akurat takie to bez sensu ale Omnia i8000 vs Galaxy I to już chyba zbliżona sprzętowo konfiguracja.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #668 dnia: Luty 16, 2012, 21:51:40 »
Owszem, to ma sens. Ale jak ludzie wyciągają zabytki pokroju Artemisa sprzed 6 lat to już jest niepoważne. Tak się składa, że lata temu M650 też miałem, i trzymanie jego baterii przez 5-6 dni można włożyć między bajki. A niech se ktoś na nim teraz spróbuje uruchomić AM 6.x w trybie 3D, powodzenia życzę.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #669 dnia: Luty 16, 2012, 22:22:05 »
W temacie baterii Android vs WM, tak jak napisałem moje subiektywne odczucia po instalacji ICS na HD2 są takie, że bateria nie rozładowuje się szybciej, a wręcz przeciwnie. Mam więc porównanie na tym samym sprzęcie i obu systemach, zresztą kilka osób z forum również instalowało Androida na HD2 i może podzielą się swoimi uwagami. Automapy nie udało mi się uruchomić na ICS... może beta2 będzie działać...

Pozdrawiam.

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #670 dnia: Luty 17, 2012, 07:59:10 »
Jaki ICS zainstalowałeś? Możesz podać link?
Dziękuję

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #671 dnia: Luty 18, 2012, 11:37:59 »
Ale wracając do OT o zarządzaniu energią, to nie znam smartphone'u z Androidem, który normalnie użytkowany potrafi pracować 4-5 dni. Moja dwuletnia Omnia i8000 to spokojnie potrafi (kilka telefonów dziennie i kilkanaście SMSów).

HTC Touch HD, naładowany do 100% ładowarką samochodową (oryginał HTC, trasa Częstochowa-Warszawa), odłączony od ładowarki wczoraj, koło godziny 19.00. Od tego czasu wykonane 2 którkie rozmowy. W chwili obecnej ma... 57% na wskażniku naładowania akumulatora. Sorki, ale prosty Samsung Spica z Androidem lepiej wypada pod tym względem.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2012, 11:44:32 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #672 dnia: Luty 18, 2012, 16:20:36 »
Z tego co wiem to "windowsowe" HTC słynęły właśnie z kiepskich czasów pracy.
Stąd właśnie (swego czasu) zdecydowałem się na Samsunga (najpierw i900 potem i8000).

Pytanko
Jak ręcznie odblokować odcinek zablokowany?
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2012, 21:40:00 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #673 dnia: Luty 19, 2012, 20:06:11 »
Jaki ICS zainstalowałeś? Możesz podać link?
Dziękuję

NexusHD2 ICS z http://android.hd2roms.com/.

Pozdrawiam.

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #674 dnia: Luty 20, 2012, 21:49:23 »
Dziekuje.Jestem na nartach to sprobuje po powrocie.

*

PapaD

« Odpowiedź #675 dnia: Luty 22, 2012, 15:46:07 »
ja bawiłem sie tym ICS-em, ale tak jak kolega wspomniał zapomnij na razie o AM na tym ROM-ie. Ale ogólnie ładny jest, choć dziwne bo jak doinstalowalem mu GO lunchera EX to ROM mi tak spowolnił, że z niego na razie zrezygnowałem (testowane na wersji 1.3 na razie). Acha i zanim sobie to zainstalujesz (wersję 1.4) to poczytaj sobie, bo coś ludzie piszą, że nie działa camera i trzeba to patchować, żeby zadziałało. Fajnie, że często wychodzą aktualizacje, to pewnie za miesiąc już będzie w pełni funkcjonalny romik :) A puki co to to jak dla mnie Nexus Gingerbread z andkiem 2.3.7 wymiata na Leosiu :) Dobra koniec OT
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2012, 15:54:15 wysłana przez PapaD »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #676 dnia: Luty 25, 2012, 12:34:14 »
Fajnie, że aAM beta działa mimo, iż wszyscy spodziewali się działania do 2 lutego. Szkoda tylko, że w odróżnieniu do wAM i iAM nie jest pozytywnie autoryzowana przez serwery LiveDrive...

Każda próba pobrania danych kończy się komunikatem o wygasłej subskrypcji. Proponuję sprawdzić
Menu>AM'Traffic>Historia komunikatów

To przykład jak Aqurat marnotrawi potencjał...

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #677 dnia: Luty 25, 2012, 12:41:19 »
Fajnie, że aAM beta działa mimo, iż wszyscy spodziewali się działania do 2 lutego.

Komu działa, temu działa. Mnie nie działa.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #678 dnia: Luty 25, 2012, 12:48:29 »
Szkoda tylko, że w odróżnieniu do wAM i iAM nie jest pozytywnie autoryzowana przez serwery LiveDrive...
... To przykład jak Aqurat marnotrawi potencjał...
LiveDrive to nie uratuje ale szkoda tych, którzy mogliby z tego korzystać.

Z drugiej strony każdy kij ma dwa końce. Beta działa u każdego (mam na myśli brak konieczności posiadania licencji) i nie wiem czy tak działający jak obecnie LiveDrive więcej osób do aAM zachęci czy zniechęci.  :mrgreen: ;)
Pozdrawiam
Karol

*

Smerfik

« Odpowiedź #679 dnia: Luty 26, 2012, 01:15:39 »
Darowanemu koniowi się w ząbki nie zagląda :)
Zadaniem bety nie jest chyba zachęcanie, czy zniechęcanie, ale wyłuskanie błędów w celu ich wyeliminowania przez producenta w wersji finalnej.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2012, 01:21:22 wysłana przez Smerfik »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #680 dnia: Luty 26, 2012, 01:23:50 »
Darowanemu koniowi się w ząbki nie zagląda :)
Zadaniem bety nie jest chyba zachęcanie, czy zniechęcanie, ale wyłuskanie błędów w celu ich eliminacji przez producenta.
Po ciszy w temacie Beta2 oraz po w połowie nieaktywnym programie (beta1) wnioskuję, że wypuścili betę między innymi, żeby zatrzymać część klienteli, która chcąc-nie chcąc przesiadła się na Androida.
I jeśli za długo nie będą zwlekać z kolejną wersją (a najlepiej finalną) to im się to po części uda.
Ja np jeszcze trochę poczekam z zakupem softu. Jeśliby do dziś bety aAM nie było, to już dawno "jeździłbym na" innym programie.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #681 dnia: Luty 26, 2012, 10:35:55 »
Ano właśnie...

ochkarol jest w tym elitarnym gronie, które nie przesiadło się na Androida, gdy zaczął on zdobywać rynek, w przeciwieństwie do innych użytkowników wAM, którzy wrzucili ważne licencje do szuflady i kupili inny soft nawigacyjny w Android Market, czy bezpośrednio od producenta.

Czas pokazał, że nawigacje na androida czy na ios, w wydaniu innych developerów nie są w stanie czy tez nie chcą nadążać za zmianami w naszej sieci dróg. Weźmy taką Mapęmap...

iOS - ostatnia aktualizacja 17 sierpień 2011
Android - ostatnia aktualizacja 26 październik 2011

Nie było Automapy więc ludzie brali co było dostępne i już wydali pieniążki na nawigację... Aqurat przespał ten czas.

I mamy taką sytuację - większość użytkowników nie potrzebuje aż tak dobrych map jakie daje Automapa, więc są zadowoleni z tego co kupili; mapamap, sygic, tomtom, navigon czy naviexperta... Wydali pieniądze i korzystają, wielu z nich jest tak zadowolonych, że nie wyda powtórnie pieniędzy.

Aqurat może odzyskać tych użytkowników wystarczy że udostępni przeniesienie licencji z wAM do aAM.

Żeby było jasne, nie myślę o przesiadce na wAM*, po prostu staram się realnie ocenić rynek.

* - muzyka się liczy, a w tym względzie iphone + itunes jest nie do pobicia  :ok:

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #682 dnia: Luty 26, 2012, 12:17:03 »
Mnie już wisi czy da sie "przejść z licencją czy nie". Poszła (bez subskrypcji) do ludzi razem z moją Omnią i8000. :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #683 dnia: Luty 26, 2012, 12:21:50 »
Mnie już wisi czy da sie "przejść z licencją czy nie". Poszła (bez subskrypcji) do ludzi razem z moją Omnią i8000. :mrgreen:

Mnie też to generalnie wisi. Licencję mam do końca sierpnia. Na dniach kupuję nowy telefon, z Androidem, z WinMo się definitywnie rozstaję, a i AM w obecnej wersji mam już powyżej dziurek w nosie.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #684 dnia: Luty 26, 2012, 12:30:00 »
... a i AM w obecnej wersji mam już powyżej dziurek w nosie.
Masz na myśli wersję na Windowsa czy na Androida?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #685 dnia: Luty 26, 2012, 14:22:52 »
Masz na myśli wersję na Windowsa czy na Androida?

Windowsową. Testy androidowej zakończyły się wcześniej, niż się zaczęły. Należę do grona szczęśliwców, którym AM nie widzi GPSu.

*

PapaD

« Odpowiedź #686 dnia: Luty 26, 2012, 14:36:30 »
....AM w obecnej wersji mam już powyżej dziurek w nosie.
Jerzu analizując Twoje ciekawe sprawozdania z tras wniosek się nasuwa, że ciebie zniechęcił live drive. Weź to wyłącz (poza tak naprawdę Warszawą to się to do niczego nie nadaje, a i tutaj pamiętam pakowało mnie to ustrojstwo wielokrotnie w oko cyklonu) w cholerę i zobaczysz, że AM naprawdę fajnie działa. Nie wierzę, że nie masz w aucie cb radia, to przecież robi za LD i w zaokrągleniu ze 100% skutecznością. Po co się denerwować kretyńskimi wycieczkami, żeby zaraz wrócić na tę samą drogę. Ja od czasu jak to wyłączyłem naprawdę polubiłem ten soft windowsowy. Żeby tylko jeszcze nie rozglądał się lub czekał na ruch to byłoby dla mnie idealnie. Kiedys psioczyłem na AM windowsowe, ale jak zobaczyłem i co gorsza pojeździłem na becie androidowej, to jak z powrotem odpaliłem AM windowsową, to jakby ktoś mi miód na serce wylał - o prostu bajka i graficznie i pod względem funkcjonalności oraz działania w trasie. He he ale przez tę androidową AM wymagania mi się obniżyły :E
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2012, 14:40:42 wysłana przez PapaD »

*

Smerfik

« Odpowiedź #687 dnia: Luty 26, 2012, 15:19:40 »
Na dniach kupuję nowy telefon, z Androidem, z WinMo się definitywnie rozstaję, a i AM w obecnej wersji mam już powyżej dziurek w nosie.
Nie rozumiem, skąd u Ciebie tyle "negatywów" w stosunku do windowsowych wersji AM. Może po prostu włączyłeś jedno okienko za dużo (LD) i oczekiwałeś po tej funkcji zbyt wiele.
Ja korzystam z windowsowej wersji AM i z grubsza rzecz ujmując, nie mam powodów do narzekań. Routing - to bolączka, ale od tego są typy tras i punkty przez.
Przesiadka na Robota niczego nie rozwiązuje w tej materii. W jednym zgoda - producent przespał czas, kiedy wszyscy wypuszczali wersje na Andka i zapewne zgubił część klienteli. Nie sądzę, by udało mu się teraz odzyskać tych, którzy jeździli i jeżdżą na smartfonach, wymienili sprzęt na "Robota", siłą rzeczy zostali zmuszeni do zmiany programu nawigacyjnego i mających wcześniejsze doświadczenia z AM podobne do Twoich. Teraz producent AM musi walczyć o nowych klientów i ew. odzyskanie utraconych, jakością i wszechstronnością swojego produktu, a nie pijarem.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #688 dnia: Luty 26, 2012, 17:56:11 »
* - muzyka się liczy, a w tym względzie iphone + itunes jest nie do pobicia  :ok:
Trochę OT, ale niech będzie: to co napisałeś było prawdą może 2-3 lata temu. Obecne nowe sprzęty z Androidem niczym nie ustępują jabłkom jeśli chodzi o jakość odtwarzanej muzyki, a niektóre wręcz je wyprzedzają. I nie jest to moja opinia (mi akurat słoń na ucho nadepnął), ale poważnych portali zajmujących się recenzowaniem sprzętu.
Zaś co do itunes to ja osobiście uważam to za największą wadę Apple i dla mnie jest głównym powodem, dla którego pozbyłem się iPhone;ów i więcej ich nie kupię. Ale co kto lubi...

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #689 dnia: Luty 26, 2012, 20:46:52 »
Jerzu analizując Twoje ciekawe sprawozdania z tras wniosek się nasuwa, że ciebie zniechęcił live drive. Weź to wyłącz (poza tak naprawdę Warszawą to się to do niczego nie nadaje, a i tutaj pamiętam pakowało mnie to ustrojstwo wielokrotnie w oko cyklonu) w cholerę i zobaczysz, że AM naprawdę fajnie działa.
Tak jest. Moje zastrzeżenia do AM skończyly się wraz z końcem licencji  :mrgreen:

Nie wierzę, że nie masz w aucie cb radia, to przecież robi za LD i w zaokrągleniu ze 100% skutecznością.
Nie wszędzie CB zdaje egzamin.
Co Ci po CB (jeśli nawet jest info o korku), jeśli nie znasz miasta. Podawane są nazwy ulic, które tak naprawdę nic Ci nie mówią.
Przecież nie będziesz siedział z AM na kolanie i wklepywał punkty "przez" zgodnie z wytycznymi "moblików".
Na trasie to inna bajka.
Pozdrawiam
Karol