AM na Androida - beta do pobrania

• 703 Odpowiedzi
  • 242784 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
Odp: AM na Androida - beta do pobrania
« Odpowiedź #630 dnia: Luty 06, 2012, 07:51:46 »
Na HTC EVO 3D

A pod kątem obciążenia i ładowania baterii w samochodzie jak się zachowywała na twoim HTC? Chciałem wiedzieć czy to tylko SAMSUNGi mają problem z ładowaniem baterii podczas korzystania z tej Bety
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2012, 09:38:33 wysłana przez grzesk »

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #631 dnia: Luty 06, 2012, 10:24:39 »
Dodam jeszcze pytanie- czy kursor po zatrzymaniu  np. na  skrzyżowaniu stoi w miejscu czy "lata" jak w moim hd2?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #632 dnia: Luty 06, 2012, 10:55:41 »
Stoi. A o lataniu na HD2 było już wiele wpisów.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #633 dnia: Luty 06, 2012, 11:53:20 »
Mnie dzisiaj już AutoMapa nie rusza: Przeterminowana licencja.
Choć ten napis od soboty już mam, ale zwykle po południu automatycznie się przedłużała o jeden dzień (0 dni licencji).
Ciekawe, czy dzisiaj znów się przedłuży, czy już jednak opublikują betę 2...
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

PapaD

« Odpowiedź #634 dnia: Luty 06, 2012, 12:46:53 »
Dodam jeszcze pytanie- czy kursor po zatrzymaniu  np. na  skrzyżowaniu stoi w miejscu czy "lata" jak w moim hd2?
kolego ja kilka dni temu w Krakowie musiałem zjechać na pobocze i przełączyć się na AM windowsową, bo nie dało się jechać z betą. W centrum Krakowa jest dużo manewrów do wykonywania, a niestety co spojrzałem na ekran , to program nie wiedział gdzie jest. Wszystko było w miarę okey jak jechałem, jak tylko zbliżałem się do skrętu lub czekałem na skręt na światłach to kursor oraz wskazania na pilocie wariowały.

*

Offline butus73

• 41
  • Sprzęt: Samsung Galaxy NOTE 4, Asus Vivo Tab Note 8
« Odpowiedź #635 dnia: Luty 06, 2012, 13:13:00 »
U mnie na szczęście kursor "nie lata" w Desire HD a dzisiejsze wymuszone końcem androidowych testów podłączenie w samochodzie Modecoma Freeway MX2 to typowy pain in the ass. Niby dwurdzeniowy Atlas, 500Mhz, dużo pamięci a AM 6.10 działa na nim gorzej niż beta androidowa na moim Desire HD.
Licencję AM na tym Modecomie mam do sierpnia ale na 99% po wyjściu pełnej wersji kupię AM na Androida, po prostu bardziej podoba mi się jej używanie na telefonie.
Z ładowaniem zero problemów, kursor spokojny, nic się nie wykrzacza, żadnych FC. Pomijając kwestię braku kompatybilności z niektórymi ROMami i  sprawdzenia poprawności działania zablokowanych podczas testów funkcji bety to mogę rzec, że jestem zadowolony z tego co pokazał na razie Aqurat i czekam na finalną wersję.
Sam jestem zdziwiony takim obrotem sprawy - zwykle jestem malkontentem :]
Bartek

*

Offline twycz

• 10
  • Sprzęt: HTC Desire HD stockowy 2.3.5 / Sense 3.0
« Odpowiedź #636 dnia: Luty 06, 2012, 13:19:54 »
Upsss
Przy uruchomieniu mam komunikat
"! Błąd Niekompletna instalacja"
Czy to efekt końca licencji Beta ? a może mi się coś uwaliło ?

Edit:
Sprzęt był na kabelku jako dysk zewnętrzny i to blokowało odpalenie
Kabelka już nie ma a jest aAM na 0 dni :)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2012, 13:24:23 wysłana przez twycz »

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #637 dnia: Luty 06, 2012, 13:52:15 »
Dziękuję kolego "vonski". Pytałem jak jest w Evo , a o bolączce hd2 napisałem informacyjnie bo może nie wszyscy znają problem.

« Odpowiedź #638 dnia: Luty 06, 2012, 19:30:26 »
Na HTC EVO 3D

A pod kątem obciążenia i ładowania baterii w samochodzie jak się zachowywała na twoim HTC? Chciałem wiedzieć czy to tylko SAMSUNGi mają problem z ładowaniem baterii podczas korzystania z tej Bety

W samochodzie mam kupioną ładowarkę, a właściwie gniazdo USB wkładane w miejsce zapalniczki. Daje ona prąd ładowania 1,2A na oryginalnym kabelku HTC. Nie mam problemu z ładowaniem w samochodzie.

*

Offline grzesk

• *
  • 69
« Odpowiedź #639 dnia: Luty 06, 2012, 21:16:55 »
W takim razie ciekawe od czego zależy, że na jednych telefonach ładowanie odbywa się normalnie a w innych nie daje rady.
Ja dziś zrobiłem mały test na 3 odcinakach po około 20 km gdzie dwie pierwsze "dwudziestki" to ta sama trasa tylko kierunek inny. we wszystkich przypadkach miałem włączony przesył danych dla AMTraffic i telefon przypięty do oryginalnej ładowarki od SGS2. AutoMapa pomimo zakónczonej licencji nadal działa i prowadzi.
Na 1 odcinku jechałem na AutoMapie i po dojechaniu na miejsce okazało się że zgubiłem gdzieś 5 % procent naładowania baterii.
Na 2 odcinku w drodze powrotnej uruchomiłem nawigację Sygic'a zainstalowaną na okres próbny 7 dni. Po dojechaniu na miejsce i sprawdzeniu stanu naładowania baterii okazało się że bateria podładowała się o jakieś 6 %.
Na 3 odcinku do innej miejscowości ale podobnej odległości odpaliłem znów AutoMapę i po dojechaniu na miejsce okazało się że stan baterii nie zmienił się i był taki sam ja na starcie (bateria miała jakieś 81%).

Dziwne to wszystko jest, że raz utrzymuje poziom a raz spada i nie daje rady ładować. Do tego okazuje się że może i to po części jest też wina telefonów SAMSUNGa jeśli użytkownicy HTC nie mają często takich problemów z ładowaniem ale z drugiej strony jeśli na SYGIC'u nie ma problemu z ładowaniem podczas nawigowania i telefon się nie grzeje tzn., że coś w AutoMapie jest skopane, że tak bardzo obciąża sprzęt!
Przez te kilka dni jak mam Sygica (jutro koniec testów) mogę stwierdzić, że chciałbym aby AutoMapa zabierała tyle zasobów co Sygic aby nie było problemów z ładowaniem i rozgrzewającym się do czerwoności telefonem, aby była tak zoptymalizowana pod tym kątem jak Sygic. Co najlepsze, pomimo mniejszego obciążenia telefonu Sygic działa o wiele sprawniej chodzi mi konkretenie o płynność przesuwania mapy, skalowania mapy podczas jazdy, kiedy to zbliżam się do jakiegoś manewru, czy chociażby czytelniejszy asystent pasa ruchu.
AutoMapa zaś ma lepsze mapy i rzecz gustu ale dla mnie fajniejszy wygląd. W mojej okolicy brakuje kilku ulic a o numeracji domów na mniejszych uliczkach nie wspomnę. Do tego Sygic w jednej miejscowości jakoś dziwnie wyliczał mi trasę prowadząc mnie na około, niezbyt optymalną trasą gdzie jest duży ruch i przede wszystkim jest dalej. AutoMapa poprowadziła wg. mnie (znam teren) poprawnie i do tego zgodnie z ustawionymi drogowskazami, gdzie ruch jest o wiele spokojniejszy.

Tyle z dzisiejszych testów :)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2012, 22:12:50 wysłana przez grzesk »

*

Offline puker

• **
  • 125
  • Sprzęt: Asus P550, GSMART S1205, SGN,
« Odpowiedź #640 dnia: Luty 06, 2012, 22:05:59 »
Dziwna ta aAM na Samsungach z Andkiem.
Podczas pierwszego testu na trasie z mojej wsi do W-wy nie zwróciłem uwagi na prądożerność aAM.
"W te i we wte" działała na Notce bez żadnych niespodzianek podłączona do ładowarki - może to wina pierwszych zachwytów lub niewiedzy o cyrkach z baterią.
Ale po powrocie do domu zauważyłem, że wskaźnik naładowania baterii jest na 38% - w pierwszej chwili sądziłem, że ładowarka się odłączyła.
Kolejny test zrobiłem podczas wyjazdu na zimowe wakacje do Zakopca.
Zauważyłem stopniowe rozładowywanie się baterii tak, jakby ładowarka nie ładowała.
Przerzuciłem nawigację na MapaMap i to samo, w dodatku MM maksymalnie pożarła RAM.
Dałem se z tym spokój - ale rzecz nie w tym, aby nawigację wyłączać kiedy potrzebna.
Wracając z wakacji naładowałem Notkę do maxa i - o dziwo - do samego celu poprowadziła mnie na wskaźniku 96%.

Parę dni temu zmieniłem ROM z KK5 na LA4.
Korzystając jeszcze z ważności bety pojechałem do W-wy z naładowaną Notką i włączoną ładowarką. Po ok. 60 km zauważyłem 86% naładowania baterii, więc wyłączyłem aAM. Po jakimś czasie ekran poinformował mnie o naładowaniu do 100% - włączyłem ponownie aAM i przez 200 km poprowadziła mnie do celu na 100%-ach naładowania.
W drodze powrotnej to samo.

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #641 dnia: Luty 07, 2012, 22:05:57 »
To będzie efekt działania SR, zależnie od dnia i godziny :ok:  pozdr

*

Offline grzesk

• *
  • 69
« Odpowiedź #642 dnia: Luty 13, 2012, 11:27:47 »
Napisałem z ciekawości pytania do Supportu AutoMapy jak wygląda sprawa prac nad kolejną wersją, obciążeniem sprzętu a tym samym ładowaniem i nagrzewaniem oraz o dostępność wersji na Europę. Otrzymałem taką odpowiedź:
"Nie ma jeszcze decyzji w kwestii wydania kolejnej bety albo wersji finalnej. Na chwile obecną rozwiązujemy problemy zgloszone w trakcie testow.

Co do nagrzewania się: zrozumiałym jest, że aplikacja która korzysta z GPS, połączenia internetowego, jednocześnie wyświetlając skomplikowaną grafikę i wykonując obliczenia w tle, wymaga bardzo dużo energii. Pracujemy nad poprawą wydajności, ale jej efekt zobaczy Pan najprawdopodobniej dopiero w wersji finalnej.

Co do Europy to też trudno ocenić kiedy się ona pojawi - zależy to także od wyniku negocjacji z dostawcą map Europy."

Chyba sobie jeszcze "trochę" poczekamy na kolejną możliwość sprawdzenia jak działa w terenie kolejna wersja aplikacji.

Pozdrawiam

*

PapaD

« Odpowiedź #643 dnia: Luty 13, 2012, 13:04:48 »
moim zadaniem najwcześniej beta2 pojawi się w maju i to już tylko dla wybranych (zaufanych) testerów, a final na wakacje XXXX :)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #644 dnia: Luty 13, 2012, 13:34:05 »
Niech dają Europę przed wakacjami i nawet mnie nie denerwują, z czym ja mam na urlop jechać?

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #645 dnia: Luty 13, 2012, 13:38:06 »
patrząc z punktu widzenia producenta, to finalna wersja(najlepsze rozwiązanie) powinna się ukazać przed euro 2012 (z wiadomych przyczyn) .... wydaje mi się też - że technicy łamią głowę żeby tak też się stało , ale czas pokaże jak będzie.

*

PapaD

« Odpowiedź #646 dnia: Luty 13, 2012, 15:17:57 »
patrząc z punktu widzenia producenta, to finalna wersja(najlepsze rozwiązanie) powinna się ukazać przed euro 2012 (z wiadomych przyczyn)
dobrze kombinujesz :)

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #647 dnia: Luty 13, 2012, 15:18:49 »
Niech dają Europę przed wakacjami i nawet mnie nie denerwują, z czym ja mam na urlop jechać?
Atlas Europy i żona pilotująca z bocznego siedzenia - mistrz nawigacji powraca, pytanie tylko czy warto ryzykować rozwodem :E

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #648 dnia: Luty 13, 2012, 15:23:52 »

wersje trial 7-dniowe, w jedną stronę jedna aplikacja a w drugą druga  :evil:
T10s->T65->V300->MDA Compact2->MDA Pro->HD2->Galaxy S3

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #649 dnia: Luty 13, 2012, 15:33:50 »
Atlas Europy i żona pilotująca z bocznego siedzenia - mistrz nawigacji powraca, pytanie tylko czy warto ryzykować rozwodem :E
W zeszłym roku z 20 godzinnej podróży żona przespała mniej więcej... 16. Tak, świetny pilot.  :ok:

wersje trial 7-dniowe, w jedną stronę jedna aplikacja a w drugą druga  :evil:
Z trialami łaski bez, mam Sygica z całą Europą i iGo. Ale ja chcę AM, podobała mi się bardzo ta beta.

*

PapaD

« Odpowiedź #650 dnia: Luty 13, 2012, 17:31:55 »
Ale ja chcę AM, podobała mi się bardzo ta beta.
Obawiam się, że producent na finala przygotuje nam wąską listę urządzeń kompatybilnych z androidową AM :E

*

Offline boobass

• **
  • 177
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 2
« Odpowiedź #651 dnia: Luty 14, 2012, 20:19:36 »
Widzę, że problem ładowania baterii w SGS II mają również inni.

Nie potrzebne wg mnie jest na stałe włączone podświetlenie przycisków dotykowych (strzałka w tył oraz menu). To też nie potrzebnie pobiera energię.

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #652 dnia: Luty 14, 2012, 20:49:18 »
Obawiam się, że producent na finala przygotuje nam wąską listę urządzeń kompatybilnych z androidową AM :E

Przecież na WinMo też była (jest) dość wąska lista wspieranych urządzeń (http://www.automapa.pl/?PEI=10241&lng=PL). Z działaniem na innych w zasadzie nie ma przecież jednak problemu.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

PapaD

« Odpowiedź #653 dnia: Luty 15, 2012, 19:42:37 »
Przecież na WinMo też była (jest) dość wąska lista wspieranych urządzeń (http://www.automapa.pl/?PEI=10241&lng=PL). Z działaniem na innych w zasadzie nie ma przecież jednak problemu.
Bo widzisz mi chodziło o to, że np na WM wspieranym urządzeniem, czyli rozumiem, urządzeniem, które zespół AM przetestował dając pozytywna opinię jest słynne z problemów z AM HTC HD2. Być może , że wiesz, ale przypomnę to urządzenie działa nieprawidłowo pod WM, pomimo bycia na liście kompatybilnych. Co jest nie tak nie będe przypominał, bo już tony słów o tym było. W każdym razie jak sobie taki szczęśliwy posiadacz HD@ nie opaczuje cabem z netu, to mu kursor gps będzie wywijał krakowiaka i przy okazji mapa. Stąd pomyślałem sobie, że producent juz takiego błędu mam nadzieję drugi raz nie popełni i da do androida pewna listę, żeby uniknąć negatywnych opinii na forach o sprzętach niewspieranych.

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
« Odpowiedź #654 dnia: Luty 16, 2012, 00:34:37 »
Problem ładowania w Samsungu jest do obejścia. Wystarczy Voltage Control.
Maksymalny prąd ładowania to 500mA nawet na oryginalnym zestawie samochodowym Samsunga (1A).
Testy robiłem pod bardzo mocnym obciążeniem.

*

Offline grzesk

• *
  • 69
« Odpowiedź #655 dnia: Luty 16, 2012, 07:20:18 »
Może i są do obejścia jak piszesz i nie każdy zestaw samochodowy SAMSUNGA ma taką ładowarkę, np. do SGS2 ma 0,7A ale takie zmiany z ładowaniem mogą zrobić nieliczni. Tu nie chodzi o to aby jakoś obejść problem. Produkt ma działać poprawnie na urządzeniu. Przeciętny "Kowalski" nie będzie grzebał w telefonie, on nawet nie wie lub nawet nie słyszał co to root. Najczęściej bierze telefon u operatora i z niego korzysta a nie ciągle w nim grzebie i będzie oczekiwał aby działał jak należy i taka AutoMapa też powinna mu działać bez kombinacji z prądem ładowania.
To Aqurat z AutoMapą musi coś zrobić. Dlaczego na nawigacji Sygic takich problemów nie ma a też korzysta z tych samych podzespołów i do tego ma płynniejszą grafikę jeśli chodzi o aplikację? Tam się dało zoptymalizować pod sprzęt, to i tu niech tak zrobią bo widać, że to jest możliwe.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2012, 15:39:07 wysłana przez grzesk »

*

Offline ciesiel

• *
  • 80
  • Sprzęt: Motorola Moto G 2nd gen.
« Odpowiedź #656 dnia: Luty 16, 2012, 07:40:03 »
Z tym rozładowaniem sgs2 przy podłączonej ładowarce to pewnie wynik grzechów z wersji WM. Tam też AM przejmowała całą kontrolę nad funkcjami oszczędnościowymi urządzenia i jak mogła to uruchamiała profil pracy maksymalnej...
Przy PDA to dużo nie szkodziło ale jak takiemu urządzeniu jak samsung, każe się dwóm rdzeniom pracować non-stop na maksymalnej prędkości, przy okazji wybudzając inne moduły, to normalne że ładowanie nie wyrabia. Po prostu trzeba zmienić nastawienie programistyczne i trochę się poduczyć ;)
Myślę, że już problem jest namierzony i likwidowany - i dobrze, że wypłynął podczas bety.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #657 dnia: Luty 16, 2012, 15:06:19 »
Z tym rozładowaniem sgs2 przy podłączonej ładowarce to pewnie wynik grzechów z wersji WM. Tam też AM przejmowała całą kontrolę nad funkcjami oszczędnościowymi urządzenia i jak mogła to uruchamiała profil pracy maksymalnej...
Jakich grzechów?
AM jedynie nie pozwalała na:
  • wyłączanie podświetlenia ekranu (zmieniając ustawienie dotyczące czasu po jakim podświetlenie ekranu miało się wyłączyć)
  • wyłaczenie całkowite ekranu (zmieniając ustawienie dotyczące czasu po jakim ekran miał się wyłączyć)

Pozostałe ustawienia ekranu zostawały bez zmian (np. automatyczna jasność ekranu lub stały jej poziom).

Przy PDA to dużo nie szkodziło
Bo w WindowsMobile 6 jest po ludzku zrobione zarządzanie energią a w Andku jest z tym tragedia.

Po prostu trzeba zmienić nastawienie programistyczne i trochę się poduczyć ;)
A to inna bajka, bo widać po efektach (bo inni mogą - a Aqurat nie może), ze programiści Aquratu mają się czego od kolegów z branży uczyć.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #658 dnia: Luty 16, 2012, 15:29:36 »
Bo w WindowsMobile 6 jest po ludzku zrobione zarządzanie energią a w Andku jest z tym tragedia.

Z tym się nie zgodzę... i mówię to z perspektywy kilkutygodniowych testów na ISC@HD2 i SGS2...

Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i odpowiedzieć sobie na pytanie czy skoro inne nawigacje (np. przytoczone powyżej) potrafią korzystać z dostępnych zasobów, niczym AM nie ustępując funkcjonalnie, to czy coś jest nie tak z telefonami, czy z AutoMapą?

Pozdrawiam.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #659 dnia: Luty 16, 2012, 16:11:25 »
Absolutnie daleki jestem od twierdzenia, że aAM pod względem czerpania energii jest ok.
Bo lektura tego wątki mówi sama za siebie. :S

Ale wracając do OT o zarządzaniu energią, to nie znam smartphone'u z Androidem, który normalnie użytkowany potrafi pracować 4-5 dni. Moja dwuletnia Omnia i8000 to spokojnie potrafi (kilka telefonów dziennie i kilkanaście SMSów).
Mnie mój SGS+ przeraża, bo już godzinę po zdjęciu z całonocnego ładowania bateria jest w 1% rozładowana (wysłany jeden SMS).   :O
Sprzęt ledwo daje radę dwa dni wytrzymać (podświetlenie ekranu na 0).
Używany podobnie jak Omnia i8000, której wskaźnik baterii po dwóch dniach pokazuje 74% (wczoraj o 22:00) SGS+ po tym samym czasie pracy pokazuje kilka procent (wczoraj o 22:00) dwa dni temu zdechł o 20:00.

Zresztą gdzie by nie poczytać, to wszędzie powtarzany jest jak mantra jeden minus przejścia ze smartphone'a z WM na smartphone'a z Adroidem - czas pracy na baterii mniejszy ok. o połowę.

A na innym forum jest taki co mu aAM pracuje bez ładowania 3-4h i jeszcze nosem kręci, ze "bez rewelacji"  :E
[źródło: http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285757917&page=0&vc=1]
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2012, 16:23:30 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .