W takim razie ciekawe od czego zależy, że na jednych telefonach ładowanie odbywa się normalnie a w innych nie daje rady.
Ja dziś zrobiłem mały test na 3 odcinakach po około 20 km gdzie dwie pierwsze "dwudziestki" to ta sama trasa tylko kierunek inny. we wszystkich przypadkach miałem włączony przesył danych dla AMTraffic i telefon przypięty do oryginalnej ładowarki od SGS2. AutoMapa pomimo zakónczonej licencji nadal działa i prowadzi.
Na 1 odcinku jechałem na AutoMapie i po dojechaniu na miejsce okazało się że zgubiłem gdzieś 5 % procent naładowania baterii.
Na 2 odcinku w drodze powrotnej uruchomiłem nawigację Sygic'a zainstalowaną na okres próbny 7 dni. Po dojechaniu na miejsce i sprawdzeniu stanu naładowania baterii okazało się że bateria podładowała się o jakieś 6 %.
Na 3 odcinku do innej miejscowości ale podobnej odległości odpaliłem znów AutoMapę i po dojechaniu na miejsce okazało się że stan baterii nie zmienił się i był taki sam ja na starcie (bateria miała jakieś 81%).
Dziwne to wszystko jest, że raz utrzymuje poziom a raz spada i nie daje rady ładować. Do tego okazuje się że może i to po części jest też wina telefonów SAMSUNGa jeśli użytkownicy HTC nie mają często takich problemów z ładowaniem ale z drugiej strony jeśli na SYGIC'u nie ma problemu z ładowaniem podczas nawigowania i telefon się nie grzeje tzn., że coś w AutoMapie jest skopane, że tak bardzo obciąża sprzęt!
Przez te kilka dni jak mam Sygica (jutro koniec testów) mogę stwierdzić, że chciałbym aby AutoMapa zabierała tyle zasobów co Sygic aby nie było problemów z ładowaniem i rozgrzewającym się do czerwoności telefonem, aby była tak zoptymalizowana pod tym kątem jak Sygic. Co najlepsze, pomimo mniejszego obciążenia telefonu Sygic działa o wiele sprawniej chodzi mi konkretenie o płynność przesuwania mapy, skalowania mapy podczas jazdy, kiedy to zbliżam się do jakiegoś manewru, czy chociażby czytelniejszy asystent pasa ruchu.
AutoMapa zaś ma lepsze mapy i rzecz gustu ale dla mnie fajniejszy wygląd. W mojej okolicy brakuje kilku ulic a o numeracji domów na mniejszych uliczkach nie wspomnę. Do tego Sygic w jednej miejscowości jakoś dziwnie wyliczał mi trasę prowadząc mnie na około, niezbyt optymalną trasą gdzie jest duży ruch i przede wszystkim jest dalej. AutoMapa poprowadziła wg. mnie (znam teren) poprawnie i do tego zgodnie z ustawionymi drogowskazami, gdzie ruch jest o wiele spokojniejszy.
Tyle z dzisiejszych testów