AM na Androida - beta do pobrania

• 703 Odpowiedzi
  • 242733 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: AM na Androida - beta do pobrania
« Odpowiedź #450 dnia: Styczeń 23, 2012, 19:24:01 »
@PapaD, wraca do aAM.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #451 dnia: Styczeń 23, 2012, 19:32:49 »
Ja o tym gdzieś czytałem (chyba na xda), ale o ile dobrze zrozumiałem, ograniczenie do 450mA jest tylko wtedy, kiedy telefon uzna, że jest ładowany z portu USB komputera, a nie z ładowarki. A z czego się akurat ładuje, to rozpoznaje z połączenia pinów 2 i 3 (chyba) we wtyczce USB. Więc jeśli piny są odpowiednio połączone, to telefon uznaje, że nie jest ładowany z USB tylko z ładowarki i nie ogranicza prądu ładowania. Cel ćwiczenia jest taki, żeby nie przeciążać prądowo portów USB komputera.
Programem Voltage Control można tak zmienić parametry, żeby nawet z portu USB telefon szarpnął większy prąd, niż te 450mA.
Ale ręki sobie za powyższe odciąć nie dam, bo za licho nie mogę teraz odszukać tych informacji na xda...

EDIT: Na doświadczalne poparcie tej tezy mam fakt, że z ładowarką 0,7A Galaxy S II rozładowywał mi się podczas nawigacji całkiem szybko, a z 1A już trzymał. Zatem z pewnością wykorzystywał coś z tej nadwyżki prądu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2012, 19:41:45 wysłana przez Marek.S »
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #452 dnia: Styczeń 23, 2012, 20:05:12 »
Na HD2 po rozmowie telefonicznej był powrót do aAm,tak więc tego problemu nie ma ,ale używanie tego programu na dzień dzisiejszy na Leonie mija się z celem.Zrobiłem  w trakcie  jazdy kilka screenshotów (nb bardzo fajna funkcja z tym przyciskiem"Windowsa") co pokazuje aAM w trakcie nawigowania,totalna masakra.Nie wrzucam,kto ma HD2 ten wie a innych nie co stresować przed 23:00. :grin: .Wiem,wiem android na HD2 nawet w nand to nie android.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #453 dnia: Styczeń 23, 2012, 20:20:47 »
Jeśli fon rozpoznaje po zwartych pinach z czego ładuje to zamiast zwierać piny ,co nie jest łatwe, można poszukać odpowiedniego kabelka B)  te z literką"B" przy micro/mini USB to normalne kable do transmisji danych. Literka"A" oznacza kabelek do ładowania   B)   :ok:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2012, 20:22:46 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #454 dnia: Styczeń 23, 2012, 20:44:36 »
Sprawę rozwiązuje także stosowanie oryginalnego, firmowego uchwytu samochodowego Samsunga (w każdym razie dla SGS2 i Note). Tam wtyczki ładowarki nie wpina się wprost w telefon, tylko w moduł elektroniki uchwytu, a dopiero ten moduł ma gniazdo dokujące do telefonu. Wewnątrz modułu wszystko jest odpowiednio połączone i telefon zawsze rozpoznaje, że jest w uchwycie samochodowym, a nie wpięty do komputera. Minus jest taki, że każdorazowe wpięcie telefonu w uchwyt powoduje odpalenie aplikacji do obsługi głosowej i trzeba ją za każdym razem zamykać. No i jest jeszcze jeden drobny minus - cena tego uchwytu...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2012, 20:46:55 wysłana przez Marek.S »
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline Devonish

• *
  • 67
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII, Modecom MX3 HD Freeway
« Odpowiedź #455 dnia: Styczeń 23, 2012, 20:51:16 »
W ramach testów jutro potestuję jak radzi sobie ładowarka jeśli zmniejszę "pompowanie" budynków w 3D z 100%
 na 50%. Co ciekawe wychodzenie do menu aby zadzwonić często, a wygaszenie ekranu zawsze powoduje zawieszenia się funkcji LIveDrive (pomarańczowy znaczek). Dopiero ponowne uruchomienie Automapy pomaga.
Nigdzie nie dostałem odpowiedzi na pytanie o wyskakujące paski z informacją o utrudnieniach więc na podstawie moich obserwacji stwierdzam że czegoś takiego nie ma na androidzie.

Ps. Marek.S mam taki uchwyt więc wypróbuję coś mocniejszego ~1A.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #456 dnia: Styczeń 23, 2012, 21:33:31 »
Próbować zawsze warto, ale na Note już było testowane.
Jak już pisałem, u mnie ładowanie trwa w stanie równowagi - ani procenta w górę, ani procenta w dół (uchwyt fabryczny, ładowarka 1,2A). W nadziei na przełamanie tego impasu na swoją korzyść, wyburzyłem ostatnio całe miasto do piwnic (0% wysokości). Niestety ładować nie zaczęło...

Wydaje mi się, że dalsze zwiększanie amperażu ładowarki faktycznie nie ma sensu: z ładowarką 0,7A rozładowywało się. Z ładowarką 1A trwało w bezruchu. Z ładowarką 1,2A też trwa w bezruchu, więc chyba faktycznie nie przyjmuje więcej, niż 0,9A - 1A...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2012, 21:54:09 wysłana przez Marek.S »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #457 dnia: Styczeń 23, 2012, 22:31:55 »
W ramach testów jutro potestuję jak radzi sobie ładowarka jeśli zmniejszę "pompowanie" budynków w 3D z 100% na 50%.
Pewnie bez zmian, ATPO możesz mi wytłumaczyć po co w ogóle używasz trybu 3DR?
Wielu moich znajomych używa AM, ale nie znam żadnego, który by tego używał na codzień.
Większość wyłączała 3DR od razu, nieliczni po pierwszych bardzo krótkotrwałych zachwytach
tez szybko uznawali, że nie ma z tego gadżetu żadnego z tego pożytku i przełączali się na zwykłe 3D.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2012, 22:33:33 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #458 dnia: Styczeń 23, 2012, 22:58:57 »
U mnie na Galaxy Ace spuszczenie powietrza z budynków do zera rozwiązało problem prądożerności calkowicie.

Bateria prawidłowo się ładuje podczas jazdy i jest ZIMNA ! :) Zużycie procesora spadło do 78%

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #459 dnia: Styczeń 23, 2012, 23:19:05 »
JAk wypompować budynki w Androidowej wersji? :)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

« Odpowiedź #460 dnia: Styczeń 23, 2012, 23:21:30 »
JAk wypompować budynki w Androidowej wersji? :)
Nacisnij 3d, trzymaj i po prawej stronie ściągnij na 0 (zero)

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #461 dnia: Styczeń 23, 2012, 23:33:28 »
Włączyłem sobie demo trasy, nie widzę żadnego 3d... Hm...

Połączone: Styczeń 23, 2012, 23:34:37
A nie, wróć, pojawiło się jak tapnąłem w asystenta pasa ruchu. Dziwne ;)
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #462 dnia: Styczeń 23, 2012, 23:41:19 »
Klikamy gdziekolwiek na ekranie, pojawia się ikonka 3D w lewym dolnym rogu.  Po przytrzymaniu zmieni się na ikonkę budynków, Teraz spuszczamy powietrze suwakiem po prawej stronie ekranu.

*

Offline LegiaWarszawa

• **
  • 104
  • Sprzęt: I9100
« Odpowiedź #463 dnia: Styczeń 24, 2012, 09:24:20 »
Kilka szybkich pytan (licze na takie same odpowiedzi;>)
1. co to jest tryb 3dR - czym sie rozni od 3d?
2. czy koledzy faktycznie potwierdza ze na 2d bateria sie laduje na tym samym sprzecie co na 3d pada?
3. u mnie wczoraj na ladowarce od iphona usb zeszla na takiej samej trasie jak bez ladowania nie o 30% a o 20% wiec roznica niewielka, inaczej - nie nadaje sie na trasy.
4. czy jest na sgs kanapka juz i czy ktos moze odpalil na to AM? Nie wiem jak na innych tel. ale koledze na HD2 kanapka zjada duuuuzo mniej baterii niz wczesniejszy andek - kiedys po 30-40% w nocy, teraz po 10. Moze to jest rozwiazanie wstepne - przesiasc sie na kanapke.
ostatnio była: Nokia 5800, E72, Desire_Z, SGS i9000
jest: SGS II i9100 oraz Samsung Omnia W i8350
i narazie nie zamierzam zmienic ani na SGS III ani na Note2 :D

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #464 dnia: Styczeń 24, 2012, 09:42:42 »
wczesniejszy andek - kiedys po 30-40% w nocy, teraz po 10.
Nie wiem co twój kolega nagrzebał, ale to nie było normalne zużycie dla żadnej wersji systemu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #465 dnia: Styczeń 24, 2012, 10:44:21 »
Cytat: LegiaWarszawa
co to jest tryb 3dR - czym sie rozni od 3d?
To jest 3D 'Reality' czyli z budynkami 3D, na zwykłym 3D są tylko płaskie obrysy budynków (2D).

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #466 dnia: Styczeń 24, 2012, 11:35:53 »
@LegiaWarszawa napisał : koledze na HD2 kanapka zjadła.
Co to jest kanapka ?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #467 dnia: Styczeń 24, 2012, 12:15:48 »
Ice Cream Sandwich...

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #469 dnia: Styczeń 24, 2012, 13:16:47 »
Dziękuję.

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #470 dnia: Styczeń 24, 2012, 13:55:14 »
@LegiaWarszawa napisał : koledze na HD2 kanapka zjadła.
Co to jest kanapka ?

Przepraszam... Nuda w pracy...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 14:20:06 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #471 dnia: Styczeń 24, 2012, 16:34:06 »
Ja o tym gdzieś czytałem (chyba na xda), ale o ile dobrze zrozumiałem, ograniczenie do 450mA jest tylko wtedy, kiedy telefon uzna, że jest ładowany z portu USB komputera, a nie z ładowarki. A z czego się akurat ładuje, to rozpoznaje z połączenia pinów 2 i 3 (chyba) we wtyczce USB. Więc jeśli piny są odpowiednio połączone, to telefon uznaje, że nie jest ładowany z USB tylko z ładowarki i nie ogranicza prądu ładowania. Cel ćwiczenia jest taki, żeby nie przeciążać prądowo portów USB komputera.
To ja pisałem, nie na xda, tylko tutaj (tzn. gdzieś w wątku AM, ale na którym forum to już chyba nikt nie znajdzie). A jest tak jak napisałeś.
Programem Voltage Control można tak zmienić parametry, żeby nawet z portu USB telefon szarpnął większy prąd, niż te 450mA.
Ale ręki sobie za powyższe odciąć nie dam, bo za licho nie mogę teraz odszukać tych informacji na xda...
Tak, ale to protezowanie -- w ten sposób z portu USB kompa też będzie ciągnął te np. 750mA, co zdrowe dla niego nie będzie.

Połączone: [time]Styczeń 24, 2012, 16:35:43[/time]
Jeśli fon rozpoznaje po zwartych pinach z czego ładuje to zamiast zwierać piny ,co nie jest łatwe, można poszukać odpowiedniego kabelka B)  te z literką"B" przy micro/mini USB to normalne kable do transmisji danych. Literka"A" oznacza kabelek do ładowania  8)   :ok:
A dokładnie to te z B to kable do ładowanie i transmisji danych, natomiast te z A to kable "ulepszone" do stosowania do ładowarek made-in-China (tylko do ładowania oczywiście).

Połączone: Styczeń 24, 2012, 16:38:23
Wydaje mi się, że dalsze zwiększanie amperażu ładowarki faktycznie nie ma sensu: z ładowarką 0,7A rozładowywało się. Z ładowarką 1A trwało w bezruchu. Z ładowarką 1,2A też trwa w bezruchu, więc chyba faktycznie nie przyjmuje więcej, niż 0,9A - 1A...
Są sposoby na zmierzenie prądu ładowania (soft w Markecie?), np. Blade nie przyjmuje więcej niż 750mA.
Ale najważniejsze -- najpierw trzeba sprawdzić w "Menu"->"Ustawienia"->"Informacje o telefonie"->"Informacje o telefonie" jaki typ ładowarki mamy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 16:38:23 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #472 dnia: Styczeń 24, 2012, 16:38:55 »
xspojlerx: Bardzo kreatywna nuda  :mrgreen:

Ja dzisiaj po ponadgodzinnej jeździe w mieście przy wyzerowanej wysokości budynków i wyłączonym BT odnotowałem 1% (słownie: jednoprocentowy) wzrost naładowania baterii. No po prostu przeżyłem szok :O , bo myślałem, że to w ogóle niemożliwe przy włączonej aAM. A tak poważnie, to z tym ładowaniem, to jest naprawdę porażka i dramat. Jak panowie z AM coś z tym nie zrobią, to użyteczność całego programu staje się bardzo problematyczna...

Połączone: [time]Styczeń 24, 2012, 16:45:15[/time]
To ja pisałem, nie na xda, tylko tutaj (tzn. gdzieś w wątku AM, ale na którym forum to już chyba nikt nie znajdzie). A jest tak jak napisałeś.

Bardzo przepraszam za niezamierzony plagiat, ale jestem niemal pewny, że czytałem o tym gdzieś także po angielsku. Więc chyba gdzieś na xda, bo niewiele innych miejsc przeglądam.
A jak już mam przyjemność z ekspertem, to zapytam: czy jest także jakieś softwarowe ograniczenie prądowe przy ładowaniu z ładowarki (nie USB) i czy można jakoś programowo zwiększyć ten limit? Pytam, bo wydaje się, że Note nie jest w stanie brać więcej, niż 0,9A - 1A.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 16:48:22 wysłana przez Marek.S »

*

Offline tomekq

• 18
  • Sprzęt: CRUSER ALPHA B50, SAMSUNG GALAXY SII AaM
« Odpowiedź #473 dnia: Styczeń 24, 2012, 17:06:26 »
Witam wszystkich

Chciałbym podzielić się z wami moimi spostrzeżeniami odnośnie prądożerności  AM na telefonach Samsung Galaxy SII  .
A więc
Przetestowałem kilka ładowarek od samochodowej do sieciowej (AM - budynki - suwak na zero i widok mapy w połowie trasy przełączony na 2d)
- Samochodowe to oryginał Samsung - bateria ładowana jest a mimo to rozładowuje się bardzo szybko
- samochodowa Nokia - bateria ładowana jest a mimo to rozładowuje się ale zdecydowanie wolniej od oryginału Samsunga a ma tylko 550mA
- samochodowa Made in China (NoName) sedes kompletny
- Ładowarka sieciowa oryginał Samsung podłączona do przetwornicy (przetwornica 300W) nie daje rady telefon rozładowuje się
- Ładowarka sieciowa oryginał Nokia (model AC-10E 1200mA) ładuje telefon ale co mnie zaskoczyło zawiesza ekran. Klawisz środkowy działa dwa boczne już nie. Brak możliwości przesuwania ekranu. Brak możliwości odebrania rozmowy. AM działa ale była włączona przed podłączeniem ładowarki. nie mogłem sprawdzić czy daje radę ładować bo się wystraszyłem że mi uszkodzi telefon i odłączyłem. Próbowałem kilkakrotnie ale te same objawy.

Po moich spostrzeżeniach AM na androida + SGSII to zestaw jak na razie nie na długie trasy. Wczoraj przejechałem 600 km i poza AM nic nie używane w telefonie (rozmowy odbierałem na innym telefonie) telefon podłączony do ładowarki i żeby nie te postoje u klienta i ładowanie się telefonu bez AM to bym nie dała rady wrócić z włączoną AM do domu.
Mam cichą nadzieję że coś programiści wymyślą z tą aplikacją żeby nie była tak prądożerną aplikacją.

Powiem szczerze że testowałem dwie inne aplikacje GPS i one nie były nawet w ułamku tak prądożerne jak AM   

Tyle moich spostrzeżeń odnośnie testu.
Jeżeli ktoś wpadnie na jakiś pomysł jak sprawić aby ładowarka dawała radę ładować nasze telefony to proszę sie podzielić tą informacją. Czekałem na tą mapę z niecierpliwością bo rozwiązało by mi to wiele problemów. A okazuje się ze tu nadal d**a
Pozdrawiam wszystkich i czekam na dobre wiadomości :) :O~ :mrgreen:   
tomekq
Samsung Galaxy SII AaM 4.1.2
AutoMapa Android 1.5.0 (0255) PL 1306
CRUSER ALPHA B50

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #474 dnia: Styczeń 24, 2012, 17:11:09 »

Jeżeli ktoś wpadnie na jakiś pomysł jak sprawić aby ładowarka dawała radę ładować nasze telefony to proszę sie podzielić tą informacją. Czekałem na tą mapę z niecierpliwością bo rozwiązało by mi to wiele problemów. A okazuje się ze tu nadal d**a
Pozdrawiam wszystkich i czekam na dobre wiadomości :) :O~ :mrgreen:   
tomekq a czytałeś cały ten temat? zajrzałeś do działu SGS2? podawalem rozwiazanie kilka razy...
oczywiscie nie jest to rozwiazanie dla wszystkich ale działa

*

Offline tomekq

• 18
  • Sprzęt: CRUSER ALPHA B50, SAMSUNG GALAXY SII AaM
« Odpowiedź #475 dnia: Styczeń 24, 2012, 17:17:24 »
Przepraszam kolego marcinl ale nie widziałem nic na ten temat a to może z tego powodu że mało tam zaglądam.
Czy mogę prosić o link to tematu (tak może trochę z lenistwa żeby nie przeglądać całego działu) bardzo proszę i dziekuję.
tomekq
Samsung Galaxy SII AaM 4.1.2
AutoMapa Android 1.5.0 (0255) PL 1306
CRUSER ALPHA B50

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #476 dnia: Styczeń 24, 2012, 17:33:10 »
jest aktualny z wczoraj i moje porady też z wczoraj w tym wątku poszukaj trochę

*

Offline Devonish

• *
  • 67
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII, Modecom MX3 HD Freeway
« Odpowiedź #477 dnia: Styczeń 24, 2012, 18:00:05 »
Jak obiecywałem tak potestowałem. Dzisiaj 350 km i 5 godzin ciągłej jazdy. Budynki na 50% wysokości i skala ~545m. Telefon na dzień dobry 90% naładowania a po zakończeniu nawigacji Uwaga.....95%. Pozostałe warunki te same- łądowarka 0,7A Samsung.

Dla mnie albo budynki tak obciązają pamięć i procesor albo zmiana skali z 385m na 545m odciążają aplikację. Wcześniej najczęściej jeźziłem na domyślnej najbliższej skali.

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
« Odpowiedź #478 dnia: Styczeń 24, 2012, 23:14:44 »
Ja dzisiaj po ponadgodzinnej jeździe w mieście przy wyzerowanej wysokości budynków i wyłączonym BT odnotowałem 1% (słownie: jednoprocentowy) wzrost naładowania baterii. (...)

Jak obiecywałem tak potestowałem. Dzisiaj 350 km i 5 godzin ciągłej jazdy. Budynki na 50% wysokości i skala ~545m. Telefon na dzień dobry 90% naładowania a po zakończeniu nawigacji Uwaga.....95%. (...)

No to widzę, że zgodnie ustaliliśmy sobie możliwą prędkość ładowania w optymalnych warunkach Samsunga z aAM: 1% na godzinę. Znaczy wystarczy przejechać jakieś 6-8 tysięcy km (zależnie od prędkości) i można sobie do pełna naładować całkowicie rozładowaną baterię. W tym stanie wróżę aAM świetlaną przyszłość  :D

A abstrahując od tego czarnego humoru, to widać, że problem jest na tyle poważny, że niemalże całkowicie zdominował dyskusję nad tą Betą. Mam jednak nadzieję, że ktoś z supportu Automapy tu zagląda, bo jeśli czegoś z tym nie zrobią, to choćby resztę programu doprowadzili do stanu absolutnego ideału  :wink: , to i tak nie bardzo da się używać na Samsungach, a wydaje mi się, że to jednak istotna część docelowego segmentu dla tej aplikacji.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2012, 23:17:51 wysłana przez Marek.S »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #479 dnia: Styczeń 24, 2012, 23:58:22 »
Cytat: Marek.S
Mam jednak nadzieję, że ktoś z supportu Automapy tu zagląda...
Nie widziałem ani razu, by ktoś z nich ten wątek przegladał ...
Poza tym uwagi z betatestów wysyła się do supportu, tu się można poudzielać towarzysko.