AM na Androida - beta do pobrania

• 703 Odpowiedzi
  • 242904 Wyświetleń

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
Odp: AM na Androida - beta do pobrania
« Odpowiedź #210 dnia: Styczeń 16, 2012, 12:34:59 »
Jak widać z ich odpowiedzi szanse na migrację licencji z  WM na Androida spadły gdzieś na 0,0001%. Pesymiści górą.

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #211 dnia: Styczeń 16, 2012, 12:49:43 »
Na LG-P970 Swift Black AutoMapa beta1 nie przełącza się automatycznie w tryb nocny, czy u kolegów też występuje taki "problem" jedynie można z opcji MENU włączyć ręcznie tryb nocny.
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #212 dnia: Styczeń 16, 2012, 12:55:03 »
Jak widać z ich odpowiedzi szanse na migrację licencji z  WM na Androida spadły gdzieś na 0,0001%. Pesymiści górą.
Szczerze mówiąc ja osobiście byłem tego pewien na 100%.

« Odpowiedź #213 dnia: Styczeń 16, 2012, 13:01:29 »
U mnie się przełącza automatycznie (Arc S). Co do licencjonowania - jeśli Am nie umożliwi przejścia to straci kolejnych klientów.
Ja sam mam do nawigacji puki co Xperię X1 (WM 6.5.5) i Am dla Androida była dla mnie długo oczekiwanym objawieniem. Jeżeli nie będę mieć możliwości przejścia na Androida, to na 95% zrezygnuję w cholerę z tego produktu na rzecz alternatywnego (a przy okazji tańszego...) oprogramowania.

*

Offline boobass

• **
  • 177
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 2
« Odpowiedź #214 dnia: Styczeń 16, 2012, 13:20:44 »
Na chwilę obecną nie mam licencji i będę kupował nową na Andka, pod warunkiem że cena będzie na poziomie 99-120zł. Jeżeli nie to zostaję na Navigonie - licencję mam dopiero od dwóch tygodni :)

P.S. Może są to moje pobożne życzenia, ale muszą nas czymś przyciągnąć.

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #215 dnia: Styczeń 16, 2012, 13:23:38 »
Na HTC HD2 potwierdzam bieganie kursora na skrzyżowaniach.
Zaobserwowałłem tez jedną rzecz, że czasami na zakrętach kursor jedzie mi prosto w pole jakbym nie skręcił :-)
Wydaje mi się że to problem tego samego co skakanie na skrzyżowaniach.
Czy tez to zaobserwowaliście?
Ogołnie "interfejs" graficznie mi się podoba.

*

PapaD

« Odpowiedź #216 dnia: Styczeń 16, 2012, 13:41:25 »
Czy w androidzie da się jakoś wyłaczyć a-gps ?
Instalujesz z Marketu program "GPS Test" i w ustawieniach masz opcję Clear AGPS oraz Update AGPS.

dzięki, już zainstalowałem i ustawiłem zgodnie z Twoja instrukcją, po pracy przetestuję. A jak u ciebie kursor się zachowuje, bo zrobieniu tego "Clear..." ?

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #217 dnia: Styczeń 16, 2012, 14:38:00 »
@vonski napisał : Oczywiście starych map sobie nie zachowałem
Zrobiłem kopię oryginalnych map dla tej wersji, wystarczy podmienić.
http://hotfile.com/dl/142116649/04b5d51/AMMap.zip.html

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #218 dnia: Styczeń 16, 2012, 15:09:32 »
Bóg zapłać dobry człowieku :)

*

M.Sydor

« Odpowiedź #219 dnia: Styczeń 16, 2012, 15:44:19 »
Nie wiem jak u Was koledzy ale u mnie po podmianie map na najnowsze nie działa wyznaczanie tras, itp.

Potwierdzam. Niektóre krótkie trasy wyznaczają się, ale dłuższe na ogół nie.

Galaxy Note

*

Offline boobass

• **
  • 177
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 2
« Odpowiedź #220 dnia: Styczeń 16, 2012, 15:47:00 »
Chłopaki, proszę nie kombinujcie z tymi mapami. Będzie się Wam krzaczyć i nie będzie wiadomo z jakiego to powodu.

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #221 dnia: Styczeń 16, 2012, 16:08:02 »

ja jednak mam nadzieję, że tak się nie stanie, a jeśli nawet to cena nowej licencji będzie na poziomie jej przedłużenia dla systemów WM.
T10s->T65->V300->MDA Compact2->MDA Pro->HD2->Galaxy S3

*

M.Sydor

« Odpowiedź #222 dnia: Styczeń 16, 2012, 16:13:52 »
Ale zarobić można na 2 sposoby: ustawić wysoką cenę, np. 200zł i sprzedać kilka tysięcy licencji (a piractwo będzie na taką samą skalę jak w WM), albo dać rozsądną cenę (70-90 za roczną licencję, podobnie jak jest teraz) i sprzedać kilkadziesiąt tysięcy... Problem jest taki, że Android to system który niestety nie stwarza większych problemów przy instalacji piratów, więc jeśli przywalą z grubej rury, to mnóstwo userów pójdzie po lewiznę i tyle.

Może mnóstwo userów pójdzie na lewiznę, ale powiem szczerze: nawigacja, która tylko prowadzi do celu, to dzisiaj zdecydowanie za mało. Bez aktualnych informacji o ruchu drogowym nawigacja traci 50% funkcjonalności. Dla mnie to podstawa i dla coraz większej rzeszy użytkowników. A o ile mi wiadomo, na piratach LiveDrive działa niespecjalnie...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2012, 16:40:42 wysłana przez M.Sydor »

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #223 dnia: Styczeń 16, 2012, 17:41:45 »
ja jednak mam nadzieję, że tak się nie stanie, a jeśli nawet to cena nowej licencji będzie na poziomie jej przedłużenia dla systemów WM.

Na iOS nie można, to czemu się łudzicie, że na Androida będzie można ? Co do cen, myślę, że będą zbliżone do wersji iOS czyli jakieś 150zł na rok...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

PapaD

« Odpowiedź #224 dnia: Styczeń 16, 2012, 17:44:48 »
Czy w androidzie da się jakoś wyłaczyć a-gps ?
Instalujesz z Marketu program "GPS Test" i w ustawieniach masz opcję Clear AGPS oraz Update AGPS.
dzięki, już zainstalowałem i ustawiłem zgodnie z Twoja instrukcją, po pracy przetestuję.
No więc tak faktycznie ustawienie opcji "clear agps" likwiduje jakieś 70% wyskoków kursora "w pole". Widac, że kursor ma chęć powędrować gdzie w boczek, ale coś go trzyma na miejscu. A po czym to poznaję, a to po tym, że jak dojeżdżam do świateł i zatrzymuję auto, to w momencie jak samochód stanie to prędkość na wskaźniku pilota pokazuje o dziwo jakieś 20 km/h i jak dla mnie dość powoli spada do zera, mniej więcej jakieś 5 sekund. Co dziwnego zauważyłem jeszcze apropos kursora. Jak ruszam to mam wrażenie, że kursor przysypia jeszcze chwile i dopiero rusza "za mną", by po kilkunastu metrach w miarę poprawnie pokazywać pozycję na drodze, ale jest widoczny taki efekt zamrożenia sie kursora przy ruszaniu. No nic długa droga jeszcze do przyzwoitego działania, pożyjemy zobaczymy.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #225 dnia: Styczeń 16, 2012, 17:48:23 »
Nie wiem jak u Was koledzy ale u mnie po podmianie map na najnowsze nie działa wyznaczanie tras, itp.
Przenosiliście sam plik mapy czy przenosiliście wraz z nim pliki hubnet, speeds, events?...

(...) A o ile mi wiadomo, na piratach LiveDrive działa niespecjalnie...
ZTCW to na iOS, skrakowana AM pobiera też LD...

*

Offline LegiaWarszawa

• **
  • 104
  • Sprzęt: I9100
« Odpowiedź #226 dnia: Styczeń 16, 2012, 18:48:25 »
Jest tu jakis spec od navi:)  :mrgreen: chodzi o kwestie porownania ORYGINALNYCH LICENCJONOWANYCH Sygica i Naviexperta i tej naszej AM - co jest na plus u konkurencji (wiem ze beta i nie ma co sie spinac zastanawiam sie czy w ogole przetestowac NE).
ostatnio była: Nokia 5800, E72, Desire_Z, SGS i9000
jest: SGS II i9100 oraz Samsung Omnia W i8350
i narazie nie zamierzam zmienic ani na SGS III ani na Note2 :D

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #227 dnia: Styczeń 16, 2012, 19:12:28 »
Na Note śmiga jak burza, choć owszem- Note ma power pod maską ;)

Na SGS2 też działa b.ładnie. Ogólnie po doświadczeniach z WinCE to jestem mile zaskoczony :P

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #228 dnia: Styczeń 16, 2012, 20:23:46 »
Przenosiliście sam plik mapy czy przenosiliście wraz z nim pliki hubnet, speeds, events?...
Ja przenosilem wszystkie pliki z katalogu z mapą wiec i te rowniez.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2012, 20:29:35 wysłana przez kwojtow »

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #229 dnia: Styczeń 16, 2012, 21:00:48 »
Jest tu jakis spec od navi:)  :mrgreen: chodzi o kwestie porownania ORYGINALNYCH LICENCJONOWANYCH Sygica i Naviexperta i tej naszej AM - co jest na plus u konkurencji (wiem ze beta i nie ma co sie spinac zastanawiam sie czy w ogole przetestowac NE).

Naviexperta nie znam, ale posiadam aktualne licencje na Sygic (cały świat) i Navigon (Europa). Nie bardzo mam czas na długie wywody, ale powiem krótko: dzisiaj odinstalowałem obydwie te nawigacje i zostawiłem sobie tylko betę AM. Jeśli nie będę musiał wyjechać poza Polskę do czasu wydania na androida pełnej AM na Europę, to z pewnością nie zainstaluję ich z powrotem. W mojej ocenie koncepcja AM jest spójna i logiczna, natomiast tamte aplikacje są chaotyczne. Trochę jak zbiór kolejnych łatek i rozwiązań odpowiadających na kolejne problemy i wymogi użytkowników. Wygodniej i zdecydowanie bardziej intuicyjnie używa mi się nawet tej bety z ograniczoną funkcjonalnością, niż w pełni funkcjonalnych Sygica i Navigona.
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline Spili

• **
  • 236
  • Sprzęt: Blue Angel, N95 8GB, HTC HD2, SGSII, SGSIII, SGSIV
« Odpowiedź #230 dnia: Styczeń 16, 2012, 22:25:29 »
Dzisiaj miałem okazje przejechać z nią Sosnowiec - Wawa - Sosnowiec...

Nie wiem jak u Was ale jak po 100km mi piknęło że bateria się rozładowuje to zdębiałem! (SGS II)
Na innych navi (Sygic, Navitel) ładuje słabiej to fakt. Zawsze mam jeszcze BT włączone pod słuchawkę...
Ładowarka Belkin 1A i przy AM NIE DAJE RADY!
No coś nie teges...

Nie włącza z automatu nocnej mapki...
W drodze powrotnej skończyły się głosowe komendy (!)

Reszty sie uczę bo jeszcze nigdy nie używałem AM :)
Zawsze iGO było numero uno :)

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #231 dnia: Styczeń 16, 2012, 22:50:36 »
Spieszę poinformować, że kiedy miałem jeszcze SGS2 i używałem Navigona, to oryginalna, fabryczna ładowarka samochodowa Samsunga nie dawała rady ładować i akumulator stopniowo się rozładowywał. I to wcale nie bardzo wolno. Zacząłem używać ładowarki HTC (od HD2), która miała większy prąd ładowania (1A) i jakoś dawała radę.
Co zabawne, przy Galaxy Note z silniejszym procesorem i większym ekranem nie ma tego problemu. Włączona nawigacja, ekran z maksymalnym podświetleniem, bluetooth do słuchawki i akumulator stoi na 100% z ładowarką Samsunga. Zrozumie ktoś?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2012, 22:53:25 wysłana przez Marek.S »
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline MiruK

• *
  • 68
« Odpowiedź #232 dnia: Styczeń 16, 2012, 23:10:56 »
heh z tym ładowaniem miałem podobny problem na HD2, oryginalna ładowarka HTC nie dawała rady, co ciekawe wywaliłem z tej ładowarki oryginalny (cienki skręcony) kabelek  i wpiąłem do niej kabel od ładowarki sieciowej, teraz ładuje pięknie i bateria się nie rozładowywuje
HD2 + NexusHD2-Gingerbread_V3.2a_NAND_(Android-2.3.7)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #233 dnia: Styczeń 17, 2012, 07:03:29 »
OT
co do baterii i ładowarek w przypadku SGS2 istotne jest to, że defaultowo producent, z zupełnie niewiadomych przyczyn obciął wartość A jaka napływa z ładowarki do 550mA więc zastosowanie ładowarki o wydajności 2A zupełnie nic a nic nie poprawi
łatwo sprawdzić - czas ładowania mizerną ładowarką z zestawu o wydajności max 700mA to ok 4h do kilku % do 100%, tyule samo czasu ładuje dużą ładowarką firmowa od jakiejś tam Nokii o wydajności 1,2A
oczywiście są sposoby na powiększenie tej wartości (nie jest to niebezpieczne ani dla baterii, ani dla sprzętu) wymaga roota
i można podwyższyć do 950mA, co prawda ostatnio na xda znalazłem info, że maxymalnie przyjmie i tak 750 czy 800 mA
nie mniej jest znaczna różnica ładowarka z zestawu (700mA) zamiast ładować ok 4 ładuje średnio 3,15 a co za tym idzie nawet największy pobór nie da rady rozładowywać w trakcie ładowania  :E jak to się zdarzało na fabrycznym ustawieniu w SGS2

*

Offline kurđ

• *
  • 62
  • Sprzęt: SGS 6 Edge 128GB
« Odpowiedź #234 dnia: Styczeń 17, 2012, 09:41:30 »
Jak najbardziej masz Marcin rację. Ale tak jak poprzednik powiedział kabelek też może mieć znaczenie. Sam ostatnio kupiłem sobie skręcany do auta i po dłuższej jeździe z HD2 z ładowarką 1A i Automapą zauważyłem, że baterii ubywa a nie przybywa, powoli ale jednak. Zdziwiłem się i już myślałem, że kolejna ładowarka uwalona. Dla pewności wróciłem do starego kabelka z ładowarki sieciowej... i wow działa jak należy. Wniosek z tego, że niektóre kable są inaczej zakończone i prawdopodobnie telefon wykrywa ładowanie jako z USB, przypuszczam że wtedy prąd jest jeszcze bardziej ograniczony.

Nie zmienia to faktu, że nowa Automapa na Androida jest strasznie prądożerna, mi na SGS2 bateria zaczęła spadać skokami co 2% :(

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #235 dnia: Styczeń 17, 2012, 09:45:26 »
prawdopodobnie telefon wykrywa ładowanie jako z USB, przypuszczam że wtedy prąd jest jeszcze bardziej ograniczony.
dokładnie tak
ale i to mozna poprawić za pomocą softu - Voltage Control
 :wink:

*

Offline LegiaWarszawa

• **
  • 104
  • Sprzęt: I9100
« Odpowiedź #236 dnia: Styczeń 17, 2012, 10:25:34 »
Samo to, że żre to nic - poprawią, ale pokazywanie baterii nie dotyczy faktycznego stanu, mój tel jak dojechałem do domu mial 8-9% (SGS1) a navi pokazywała 30%... to nalezy zglosic do AM przede wszystkim.
ostatnio była: Nokia 5800, E72, Desire_Z, SGS i9000
jest: SGS II i9100 oraz Samsung Omnia W i8350
i narazie nie zamierzam zmienic ani na SGS III ani na Note2 :D

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #237 dnia: Styczeń 17, 2012, 10:28:26 »
to nie w kabelku problem, a w ladowarce. ladowarka powinna mieć zwarte piny 2 i 3 (data). jeżeli tak nie jest to telefon wykrywa to jako zasilanie z portu usb i ogranicza prąd do 500mA. trzeba zewrzec te piny.

Sprawdźcie w statusie baterii czy macie ac power czy usb power przy ładowaniu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2012, 10:29:59 wysłana przez rgr »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #238 dnia: Styczeń 17, 2012, 10:30:13 »
jw. nie trzeba zwierać pinów
jesli mamy roota wystarczy podnieść mA w ustawieniu USB z 450 na wyższą wartość i gotowe

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #239 dnia: Styczeń 17, 2012, 10:31:49 »
Nie zmienia to faktu, że nowa Automapa na Androida jest strasznie prądożerna, mi na SGS2 bateria zaczęła spadać skokami co 2% :(

Samsung galaxy Ace - pierwszy raz spotkałem się z sytuacją że tył telefonu jest gorący -widać że pobór prądu przez AM jest zdecydowanie powyżej normy. bateria po prostu niknie w oczach.

miejmy nadzieję że w wersji komercyjnej ten ewidentny babol zostanie poprawiony.