AM na Androida - beta do pobrania

• 703 Odpowiedzi
  • 242889 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AM na Androida - beta do pobrania
« Odpowiedź #180 dnia: Styczeń 15, 2012, 22:10:03 »
Nie wiem jak u Was koledzy ale u mnie po podmianie map na najnowsze nie działa wyznaczanie tras, itp.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #181 dnia: Styczeń 15, 2012, 22:37:53 »
A ja spytam - czemu o tej becie nie można podyskutować w dziale Automapy? Tam dyskutujemy o wersji PC i WM, a czemu o Androidzie tu? Bo sam nie wiem co ważniejsze - Automapa, czy Android...
Dokładnie. To samo tyczy się AM na iPhona. Nie można w dziale AM wydzielić działów podrzędnych "AM na Androida" i "AM na iPhona"? A tak to będę skakał po "fafnastu" działach.

To ja zadam pytanie inaczej, dlaczego użytkownicy iPhone czy Androida mają skakać po fafnastu działach i wydłubywać pojedyńcze wątki spośród milionów o wersji na WM/WCE. Do tego Am na Androida i iOS są to ZUPEŁNIE inne produkty nie mające poza nazwą NIC WSPÓLNEGO z wersją na WM/WCE, więc ktoś kto zna sztuczki i kruczki w wersji na WM generalnie nie jest automatycznie specjalistą i iAM oraz od AutoMapy na Androida.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline puker

• **
  • 125
  • Sprzęt: Asus P550, GSMART S1205, SGN,
« Odpowiedź #182 dnia: Styczeń 15, 2012, 22:45:51 »
...(testerem wersji na Windowsy mógł zostać każdy użytkownik AM z ważną licencją)...plus reszta
Jest jednak istotna różnica, której nie zauważyłeś - testerem bety AM na Andka może zostać każdy użytkownik, który chce nabyć AM i nie musi mieć ważnej licencji na AM windowsową, bo skąd ją ma wziąć, zważywszy, że AM ogłosiła zaprzestanie wsparcia WM.
W dodatku by przekonać się do niej, nie musi jej na początek kupować i rejestrować "bubla", o czym można poczytać w bogatych czeluściach działu o AM (na WM rozumie się).
Przypominasz sobie pierwsze kroki z AM przed jej zakupem i rejestracją, a szczególnie fragmencik udostępnionej mapki?
Mieszkaniec innego regionu niż na mapce, musiałby jechać "tam" by sprawdzić nawigację "live" - co dla mnie i nie tylko, było nie do przyjęcia.
W wypadku AM na Andka Aqurat zrobił dobry krok.
Co do reszty.
To, że AM miała problemy z WM, nie musi oznaczać, że będzie je miała z Andkiem.
Pożyjemy, zobaczymy.

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #183 dnia: Styczeń 15, 2012, 22:56:51 »

To ja zadam pytanie inaczej, dlaczego użytkownicy iPhone czy Androida mają skakać po fafnastu działach i wydłubywać pojedyńcze wątki spośród milionów o wersji na WM/WCE. Do tego Am na Androida i iOS są to ZUPEŁNIE inne produkty nie mające poza nazwą NIC WSPÓLNEGO z wersją na WM/WCE, więc ktoś kto zna sztuczki i kruczki w wersji na WM generalnie nie jest automatycznie specjalistą i iAM oraz od AutoMapy na Androida.

z tym, że dział Automapy nie jest działem OGÓLNYM a nie wcisnięty głęboko w WM tak jak to jest z androidowa automapą.
Skoro więc Automapa to dział ogólny to tam powinien byc podział na wątki WM, iOS, Android. Wtedy byłoby to logiczne. Ewentualnie tam powinny być wytłuszczone linki do odpowiednich działów.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #184 dnia: Styczeń 15, 2012, 23:01:06 »

z tym, że dział Automapy nie jest działem OGÓLNYM a nie wcisnięty głęboko w WM tak jak to jest z androidowa automapą.
Skoro więc Automapa to dział ogólny to tam powinien byc podział na wątki WM, iOS, Android. Wtedy byłoby to logiczne. Ewentualnie tam powinny być wytłuszczone linki do odpowiednich działów.

Była już o tym kiedyś dyskusja i ponieważ wątków o AM dla iOS czy Androida (pomijając chwilową fascynację) jest na tyle mała ilość, że tworzenie działów osobnych byłby to przerost formy nad treścią a znów te wątki po 2 dniach były by na 10 stronie działu AutoMapa. Zamiast rozpoczynać na nowo dyskusję, odkop stare wątki gdzie było to dyskutowane dawno temu...

*

Offline LegiaWarszawa

• **
  • 104
  • Sprzęt: I9100
« Odpowiedź #185 dnia: Styczeń 15, 2012, 23:35:15 »
Apel do wszystkich maruderó - to jest wersja BETA, zyczylbym sobie aby kazdy produkt BETA byl bezprobemowo dzialajacy tak jak AM, bo widzialem juz wiele roznych BET czy to aplikacji czy gier czy systemow i zazwyczaj bylo duzo gorzej!
Wszyscy chca od razu wszystko, nie ma tak - BETA powinna byc darmowa przez jakies 5-6 miesiecy, to minimum. Userzy maja czas na zdecydowanie czy im dana navi pasuje, a programisci na poprawienie bledów. Beta ma wyeliminowac wiekszosc niespodziewanych bledow i dostosowac produkt do userow, przede wszystkim ma on dzialac stabilnie jak wyjdzie w nowej wersji. "Andków" jest wiele roznych i to moze tylko przeszkadzac wdrozyc produkt na wielką skalę.
Ja sie ciesze, ze w koncu wyszla, potestuje i bede raportowal kazdy problem.

Kwestia rynku - czy, tak naprawde, ktorakolwiek wielka konkurencja dla AM - naviexp, sygic bo to chyba dwie najwieksze navi na andka, ma tak szybko i doskonale aktualizowane mapy jak AM (tu mowa ogolnie o AM nie tej wersji z android)? NIE ma a to chyba najwazniejsza funkcjonalnosc szczegolnie dla ludzi, ktorzy navi traktuja jako pomoc przy jezdzeniu, dla taksówkarzy czasami jest zbedna, ale zauwazcie ze Ci co juz maja navi to jezdza na AM w 90% na oryginalnej wersji za ktora zaplacili, podobnie z kierowcami w wielu firmach - spotykam takich, co maja AM, a testowali rozne rywatnie i wiekszosc i tak wybierala AM...

Licencja akurat powinna byc przenosna z innego urzadzenia... aktywujesz na nowym, nie odpala sie na starym i oproblem z glowy - tu podejscia producenta nie rozumiem. Ja malo jezdze z navi, ale 100 pln zaplace za dobrze dzialajaca AM, ot po to, zeby miec i nie uzywac dwóch, bo jedna pokazuje fotoradary a druga ladniej wyglada:)
ostatnio była: Nokia 5800, E72, Desire_Z, SGS i9000
jest: SGS II i9100 oraz Samsung Omnia W i8350
i narazie nie zamierzam zmienic ani na SGS III ani na Note2 :D

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #186 dnia: Styczeń 15, 2012, 23:43:52 »

... a znów te wątki po 2 dniach były by na 10 stronie działu AutoMapa. Zamiast rozpoczynać na nowo dyskusję, odkop stare wątki gdzie było to dyskutowane dawno temu...

nie byłoby tak gdyż:
Dział Automapy miałby w sobie poddziały WM, iOS, android.
nawet gdyby było ich kilka ( w co nie wierzę) to byłyby ciągle na zwoim miejscu bo kto z Wm pisałby w dziale androida?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #187 dnia: Styczeń 15, 2012, 23:47:50 »
... AM ogłosiła zaprzestanie wsparcia WM.
Ke?  :O  :terrified:

W dodatku by przekonać się do niej, nie musi jej na początek kupować i rejestrować "bubla", o czym można poczytać w bogatych czeluściach działu o AM (na WM rozumie się).
Znajdź mi znaczący na rynku program nawigacyjny offline, który możesz sobie potestować przed zakupem.
Aqurat w niczym nie odbiega (ani na plus, ani na minus od pozostałych).
Poza tym ja nie widzę większego sensu w testowaniu produktu przez osoby, które tegoż produktu nie znają. Większość czasu zmarnują nad poznaniem produktu zanim zaczną sensowne maile słać.

W wypadku AM na Andka Aqurat zrobił dobry krok.
Nie mieli innego wyjścia. Iluż legalnych i "aktywnych" użytkowników AutoMapy ma telefony z Androidem?
Na pewno mniej, niż ci wyżej wymienieni + cała masa "legalnych inaczej".
Po daniu ciała z iAM wolą przetestować soft na jak największej liczbie platform sprzętowo-programowych.
+ cały ten szum medialny przed wydaniem oficjalnej wersji.
Jeśli uważasz, że jest to "gest" Aquratu w kierunku uzytkowników, to...
... nie będę Cię wyprowadzał z błędu ;)
Skoro lepiej się z tym czujesz :)

To, że AM miała problemy z WM, nie musi oznaczać, że będzie je miała z Andkiem.
Oby nie, oby. :ok:
Bo jak konkurencja poprawi się z mapami to już nie będzie tak łatwo.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

« Odpowiedź #188 dnia: Styczeń 15, 2012, 23:48:22 »
u mnie w katalogu Android na karcie jest juz katalog root. Czy rozpakowana poprawkę zwyczajnie do niego dokopiować ?
Jak masz wątpliwości to zrób sobie kopię katalogu root przed zmianami.

*

PapaD

« Odpowiedź #189 dnia: Styczeń 15, 2012, 23:51:18 »
NexusHD2-Gingerbread SD - działa na nim aAM.
PapaD - chciałem dać Ci linka do gotowej wersji ale adres na tym forum okazał się podejrzany.
Dzięki za dobre chęci :) Już postawiłem na karcie SD zaproponowany przez kolegę Jachraniaka system NexusHD2-Gingerbread_V3.2a_SD_(Android-2.3.7) , dołożyłem poprawkę GPS_Libraries_v2.1_NMEA_for_HD2_Gingerbread_update.zip i AM śmiga jak złoto, fixa mi złapała nawet przy oknie, tak więc jutro pierwsza jazda. Mam pytanie, czy w becie można wypompować powietrze z budynków ?

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #190 dnia: Styczeń 15, 2012, 23:55:10 »
To ja zadam pytanie inaczej, dlaczego użytkownicy iPhone czy Androida mają skakać po fafnastu działach i wydłubywać pojedyńcze wątki spośród milionów o wersji na WM/WCE.
A to nie można podlinkować w ten sposób, żeby działy o iAM i AndroidowejAM były wudoczne tu i tu?
Trzeba byłoby utworzyć takowe i zrobić tak, zeby były dostępne tu i tu.

Myślę, że AutoMapa "zasługuje" na odrębny dział w działach:
  • Nawigacja GPS Android
  • Nawigacja GPS dla iOS

I wszyscy byliby zadowoleni (jak sądzę).

Osoby ze sporą wiedzą o AutoMapie Windowsowej, które "przesiadły się" całkowicie na nowe produkty łatwo mogłyby pomagać nowym, nieświadomym "zagrożenia" (np. profilami ;) ) użytkownikom mając wszytskie działy w jednym miejscu.
A osoby, które szukają navi dla swoich systemów miałyby dział pod ręką.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #191 dnia: Styczeń 16, 2012, 00:10:44 »
Myślę, że AutoMapa "zasługuje" na odrębny dział w działach:
  • Nawigacja GPS Android
  • Nawigacja GPS dla iOS
I wszyscy byliby zadowoleni (jak sądzę).

Myślę, że nie, przez rok w dziale iOS powstało 12 wątków o Automapie, to trochę za mało jak na oddzielny dział, o Navigonie jest znacznie więcej wątków...

Osoby ze sporą wiedzą o AutoMapie Windowsowej, które "przesiadły się" całkowicie na nowe produkty łatwo mogłyby pomagać nowym, nieświadomym "zagrożenia" (np. profilami ;) ) użytkownikom mając wszytskie działy w jednym miejscu.

Przypominam, sa to różne produkty. O jakich profilach mówisz ? Wiedza zdobyta przy WM/WCE jest bezużyteczna w przypadku wersji na iOS i Andka...
Do tego jak się przesiadły na Andka to nie będą miały problemu z trafieniem do działu Nawigacyjnego w Kategorii Android...

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #192 dnia: Styczeń 16, 2012, 00:17:45 »
Myślę, że nie, przez rok w dziale iOS powstało 12 wątków o Automapie, to trochę za mało jak na oddzielny dział, o Navigonie jest znacznie więcej wątków...
Może jednak warto to przemyśleć.
Może warto to zrobić dla wszytskich programów nawigacyjnych, które są dostępne na rózne platformy?

Przypominam, sa to różne produkty. O jakich profilach mówisz ? Wiedza zdobyta przy WM/WCE jest bezużyteczna w przypadku wersji na iOS i Andka...
Do tego jak się przesiadły na Andka to nie będą miały problemu z trafieniem do działu Nawigacyjnego w Kategorii Android...
Źle mnie zrozumiełeś :)
W obecnej formie, Ci co się przesiądą na nowe platformy nie zajrzą nawet na działu AM Windowsowej i nie będą mogli pomóc.
A jeśliby mieli podlinkowane działy "w kupie" to z sentymentu ;) może zajrzą i zadającym pytania newbie coś podpowiedzą.

DarekFoto może sobie następcę wychowa, jak się przesiądzie? ;)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #193 dnia: Styczeń 16, 2012, 00:27:07 »
@PapaD - Mam pytanie, czy w becie można wypompować powietrze z budynków ?
Tak jak w WM w lewym dolnym rogu po dotknięciu ekranu pojawia się 2D lub 3D > przytrzymanie 3D i po prawej suwakiem na 0.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #194 dnia: Styczeń 16, 2012, 00:36:15 »
..........Wiedza zdobyta przy WM/WCE jest bezużyteczna w przypadku wersji na iOS i Andka...
.........
Nie do końca :ohreally:     Mapa z WM działa w  aAM  Działają również schematy kolorów  wystarczy przekopiować ( i zmienić nazwę bo w programie na razie nie można przełączać) A kto wie jak się robi schematy kolorów ?  .... Ci co robili to na WM AM :ok:   Bliźniaczo podobne są też  pliki  .settings więc doświadczenia z WM AM się przydadzą   :ok:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

PapaD

« Odpowiedź #195 dnia: Styczeń 16, 2012, 07:26:38 »
@PapaD - Mam pytanie, czy w becie można wypompować powietrze z budynków ?
Tak jak w WM w lewym dolnym rogu po dotknięciu ekranu pojawia się 2D lub 3D > przytrzymanie 3D i po prawej suwakiem na 0.
dziękuję , działa :)

*

Offline krakowiak54

• *
  • 54
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Touch Pro, Samsung S3mini, Xperia Z3
« Odpowiedź #196 dnia: Styczeń 16, 2012, 07:30:55 »
A mnie na HTC Wildfire w Pleyu na oryginalnym romie instaluje się ale później to już załamka - chodzi jak żółw. Coś jest nie tak.

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #197 dnia: Styczeń 16, 2012, 08:27:27 »
LG Swift Black P970 działa idealnie (firmware Europe Open 10E)  :grin:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2012, 08:31:04 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #198 dnia: Styczeń 16, 2012, 09:11:00 »
NIE PODMIENIAJCIE MAP na najnowsze !

po podmianie nie działa wyznaczanie dłuższych tras........ wyskakuje błąd AM_hubnet

wszytsko inne działa ale wyznaczanie długich tras wywala błąd

ponieważ to beta proponuję z wielką uwagą grzebać w automapie bo pojawią się błędy przez które support zamiast pracować nad usterkami bedzie walczył z naszymi  "prototypami" programu
przez to dłużej potrwa wypuszczanie finalnej wersji ______chyba że o to chodzi :)

M

*

PapaD

« Odpowiedź #199 dnia: Styczeń 16, 2012, 09:48:05 »
Panowie jestem dziś po pierwszej 15 km trasie po Warszawie na HTC HD2 . Ogólnie powiem tak, biorąc poprawkę, że to beta to system działa, fixa łapie i prowadzi do celu. To tak ogólnie, dokładniej powiem tak, że program ogólnie "ładny" , natomiast u mnie występuje dokładnie taki sam problem jaki miałem na wersji 6.x na windows mobile, tzn jak stoję na światłach to kursor mi biega i kręci mapą , mówiąc ogólnie ucieka gdzieś z trasy obok, każe nagle zawracać, prędkość na postoju oscyluje pomiędzy 0 - 5 km/h itd. Dopiero jak ruszę spod świateł, to AM się uspokaja i prowadzi nazwijmy to dobrze. O ile w windows mobile problem przeze mnie wspomniany likwiduję poprzez wyłączenie tzw usługi A-gps , tak w androidzie nie mam zielonego pojęcia gdzie takie A-gps wyłączyć :( Tak więc do czasu jak nie zwalczę tego poważnego problemu, to powiem szczerze, że nie bardzo chce mi się to dalej testować. Jeżeli ktoś z kolegów ma pomysł jak w andku to poprawić, to będę wdzięczny.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #200 dnia: Styczeń 16, 2012, 10:06:54 »
To o czym piszesz to przypadłość HD2, a nie bety programu. Na WM był na to fix od kolegi Mayek, poszukaj na forum. Na androida ktoś by go musiał przerobić...

NIE PODMIENIAJCIE MAP na najnowsze !

po podmianie nie działa wyznaczanie dłuższych tras........ wyskakuje błąd AM_hubnet
Potwierdzam, powyżej 150-180km trasy nie da się wytyczyć. Oczywiście starych map sobie nie zachowałem :P

*

PapaD

« Odpowiedź #201 dnia: Styczeń 16, 2012, 10:28:30 »
To o czym piszesz to przypadłość HD2, a nie bety programu. Na WM był na to fix od kolegi Mayek, poszukaj na forum. Na androida ktoś by go musiał przerobić...
Tak to prawda,  to jest przypadłość HD2 ale tylko w kontekście Automapy, bo na innych softach jakie mam w urządzeniu od początku było dobrze, tylko HD2 po AM musiałem leczyć patchem Mayeka :P Czy w androidzie da się jakoś wyłaczyć a-gps ? Może to warto byłoby sprawdzić, bo na windows mobile to bardzo pomogło.

*

Offline WWoytek

• 329
« Odpowiedź #202 dnia: Styczeń 16, 2012, 10:49:22 »
Pytanie co do Asystenta Pasa Ruchu... zostanie taki maleńki, czy ulegnie zmianie...?

*

PapaD

« Odpowiedź #203 dnia: Styczeń 16, 2012, 11:09:28 »
nie tylko asystent jest mikro, fotoradary i inne punkty POI to też bez luby na rozdzielczości HD2, czyli 480x800 nie podchodź. Ja mam nadzieję, że wersja androidowa nie będzie uboższa niż ta na WM, a chodzi mi o brak tabliczek z numerami dróg, brak mozliwości wyboru co ma mi się pokazywać na dolnej belce (np miejscowość i numer drogi) , brak mozliwości wyboru jakie wskaźniki maja być na panelu pilota, bo możeja nie chcę mieć godziny dojazdu, a wolę mieć pozostały czas, tak jak mamy to na windows mobile. A i maciupeńkie są nazwy ulic jakie są na mapie w trakcie nawigowania, zakładam, że to też będę mógł powiększyć, bo teraz to ledwo co odczytuję.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #204 dnia: Styczeń 16, 2012, 11:15:45 »
Nazwy ulic?
Ustawienia -> Mapa -> Wielkość czcionek

Jak na Note z ekranem HD widać, to na WVGA też będzie.

*

Offline WWoytek

• 329
« Odpowiedź #205 dnia: Styczeń 16, 2012, 11:20:47 »
Fotoradary (ikona) czy nie można by tych ikonek uporządkować w ten sposób aby znajdowały się każda na drodze (środek linii - drogi), lub jeśli radar jest z prawej lub lewej strony drogi to żeby wszystkie te ikonki dotykały drogi (jeśli z lewej radar to dotyka (przyklejona) drogi z lewej strony i podobnie do tych z prawej, jeśli z prawej to dotyka (przyklejona) drogi z prawej strony). W tej chwili to jest tak, że raz ikonka fotoradaru jest na drodze innym razem daleko z prawej lub lewej strony... może Ktoś wprowadziłby taki porządek  :police:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2012, 11:44:32 wysłana przez WWoytek »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #206 dnia: Styczeń 16, 2012, 11:44:26 »
No my z tym na pewno nie zrobimy porządku, trzeba pisać do supportu ;)

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #207 dnia: Styczeń 16, 2012, 11:46:07 »
Czy w androidzie da się jakoś wyłaczyć a-gps ?
Instalujesz z Marketu program "GPS Test" i w ustawieniach masz opcję Clear AGPS oraz Update AGPS.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #208 dnia: Styczeń 16, 2012, 12:03:28 »
Witam,
Ponieważ kończy mi się licencja 27-01, to napisałem do AM, czy będzie możliwe przeniesienie licencji z Windosa.
Odpowiedź:

<CYTAT>
Witamy,

Zasady licencjonowania wersji na Androida udostepnimy po jej publikacji.

Choc raczej jest mala szansa na mozliwosc migracji z wersji na system
Windows.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen 
AutoMapa (gm) 
</CYTAT>

I teraz co mam robić ? :)
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #209 dnia: Styczeń 16, 2012, 12:17:18 »
I teraz co mam robić ? :)

Nic nie rób.
Używaj bety póki jest za darmo.
Jak wyjdzie wersja finalna to będzie tańsza niż ta na WM.