AM na Androida - beta do pobrania

• 703 Odpowiedzi
  • 242754 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
Odp: AM na Androida - beta do pobrania
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 15, 2012, 13:29:09 »
1.   Brakuje mi możliwości kasowania wytyczonej trasy.

Można kasować. Po wytyczeniu trasy z mapy wchodzisz w trasa. Następnie klikasz klawisz opcje w telefonie. Jest tam min. demo i kasowanie trasy.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #151 dnia: Styczeń 15, 2012, 14:12:43 »
Jest to dość zawiłe ale jest, dziękuję i odszczekuję jeden punkt Hau, Hau, Hau.

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #152 dnia: Styczeń 15, 2012, 14:17:12 »

Niestety po 30 minutach jazdy autem moja Defy satelit/ów nie znalazła :)
Czekamy na kolejną wersję bety.
NE i GM bez problemu znalazły GPS ...widać coś jest po stronie programu ..;]

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #153 dnia: Styczeń 15, 2012, 14:17:34 »
1.   Brakuje mi możliwości kasowania wytyczonej trasy.
2.   Brakuje mi możliwości ustawienia programu, bo kluczowe parametry są nie aktywne.
3.   Brakuje mi możliwości ustawiania POI oraz Ostrzegania, są nie aktywne
4.   Brakuje mi możliwości wybierania Profili oraz tras alternatywnych.
No chłopie, przecież to jest beta, i to pierwsza. Brakuje kupy opcji, ale będą w wersji finalnej. "Zachwyty" są, bo jak spojrzysz wstecz na np. pierwszą wersję na iOS, to tam nic nie działało, a 90% ludzi w ogóle się nie włączała. A dali to do AppStore za grubą $, żadnej bety.
Ja ostatecznie ocenię tą betę po kilku dłuższych trasach, zobaczę jak się spisuje algorytm wytyczania tras, czy nie ma idiotyzmów z wersji WM (omijanie nieistniejących korków, wożenie po zjazdach z autostrad itd). Jeśli będzie działało tak jak wygląda, to będzie dobrze.

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #154 dnia: Styczeń 15, 2012, 14:38:50 »
@vonski napisał : No chłopie, przecież to jest beta.
A ja napisałem że to tylko szkic do programu, nie można nie można oferować bety stołu z dwoma nogami.
Inni nie wypuszczają bet i ich programy działają i są pełnofunkcjonalne.
Jak poważnie testować coś co jest w takim stanie, Aqurat tak działa i już nie widzi powodu dla którego miał by oddać do testów coś prawie sprawne.

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 15, 2012, 14:45:22 »
Galaxy Ace 320x480

-w czasie jazdy parę razy zgubił sygnał
-odnoszę wrażenie że potwornie szybko zżera baterie
-można wgrać "swoje" kolorki :)

-niestety nie mogę znaleźć plików z grafikami,  ktoś znalazł?
przydałoby się pogrzebać trochę w ustawieniach bo u mnie Asystent jest mikroskopijnych rozmiarów.

-udało się bez problemów wgrać mapy 1112 ;)

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 15, 2012, 14:46:35 »
Kolego "Darek_Foto"
Czy możesz podać jakiego  masz androida na karcie?
dziękuję

rom na którym działa AM to jest NexusHD2 - w dziale LEO jest wszystko opisane co i jak  instalować
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

Offline Paniki

• 337
  • [...] Jestem Ja i nie ma lepszych [...]
    • Audio SPA
  • Sprzęt: Chwilowo Spica :)... już po uff ;)
« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 15, 2012, 15:12:08 »
@Teodoryk - Ostrzeżenia, że przekraczasz prędkość też były? :E
Typhon > G500 > Wizard > Trinity > 5300 XM (Przejściowo) > Blue Angel > G900 > TyTN II > Diamond > Hero > Diamond 2 > Wildfire S > Milestone > Desire > Desire Z > HD2 > Desire HD > V970 > Evo 3D > Evo 3D > Galaxy S II > Galaxy Spica :E > Galaxy S II >

*

Offline puker

• **
  • 125
  • Sprzęt: Asus P550, GSMART S1205, SGN,
« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 15, 2012, 15:21:58 »
Przetestowałem wczoraj AM na kilkuset kilometrowej trasie z  płd./zach. Polski do W-wy i z powrotem.
Wcześniej "pobawiłem" się nią "na sucho", sprawdzając dostępne opcje. Bardzo wygodny jest przycisk sprzętowy do zrzutu ekranu - przydatne użytkownikowi nie tylko dla robienia "pamiątek" z podróży, ale również producentowi dla pozyskiwania informacji dla supportu o błędach programu, dających się w ten sposób udokumentować.
Na próbę wyznaczyłem kilka tras, zobaczyłem na demo, później wykasowałem, i wyznaczyłem tę, w którą miałem zabrać się w realu.
W czasie testu AM nie korzystałem z Traffica - dla mnie bardziej przydatne jest CB.
Skupiłem się wyłącznie na obserwacji tego co dzieje się za szybą pojazdu (wyjątkowo trudne warunki drogowe) słuchając Marzenki co i jak mam robić.
Kilkakrotnie zjechałem z wyznaczonej trasy, kazała mi zawrócić lub wyznaczała taką, która mi nie pasowała, ale kiedy postawiłem "na swoim", pokorniutko przeliczyła nową trasę i przestała pyskować.
Do celu doprowadziła mnie tam gdzie chciałem.
Poobracałem AM parę razy w drodze powrotnej i słuchałem w tle mp3 z MortPlayera.
Rozczarowałem się jedną rzeczą - oczekiwałem "piruetów i salt w odwróconym logarytmie", o których tak wiele na forum - a tu zonk.
Może i dobrze - niezaabsorbowany ew. wybrykami AM i skupiony na tym co dzieje się na drodze, uniknąłem "bliskiego spotkania trzeciego stopnia" z osobnikiem w postaci pokaźnych gabarytów leśnym czworonogiem.
Innych błędów nie zauważyłem - tu też rozczarowanie czyniące mój kontakt z supportem za bezprzedmiotowy.
Innych opcji nie sprawdzałem, bo to wersja "beta".
Odbieram to tak, że producent w pierwszej odsłonie chce wysondować, czy "toto" działa i jak działa na różnych sprzętach.
Jednak nie wyobrażam sobie, by producent miał/musiał wyhodować AM na wszystko co jest - chyba, że byłby instalator z możliwością wyboru.
Dobre jest to, że testerem mógł zostać każdy a nie tylko "wybrańcy" szukający dziury w całym, zarzucający support zbędnymi bzdetami.
Od razu zaznaczam, że nie jestem połykaczem wszystkiego co zaoferuje AM ani też jej klakierem, od których aż roi się na forum.
Jakby co, to czekam na finala AM pod Andka.

OT/PS.
Błyskawiczne łapanie "fixa" to norma na Samsungu Galaxy Note - nie tylko z AM, ale paroma innymi jak Aura, Route 66, Navmax, MapaMap, Navitel, Locus, Osmand, Ozi itp.
Postawione na parapecie okna inne ustrojstwa z WM długo zastanawiały się nad tym "gdzie są".
To, że SGN potrafi złapać "fixa" w domu, nie znaczy, że robi to ponad normę i robi się z tego wyrzut w czyjąkolwiek stronę - dowodzi jedynie tego, że w końcu ktoś Samsung pomyślał nad wsadzeniem do urządzenia porządnego modułu GPS.
Napinanie bicepsów w tym temacie jest więc zbędnym wysiłkiem posiadaczy np. starszych produktów Samsunga - wystarczy kupić coś nowego, by przekonać się o celowości wyrzucenia starocia na śmietnik lub oddania go do muzeum techniki a nie imać się czczego teoretyzowania na zasadzie "nie mam, nie posiadam, ale wiem najlepiej".
Sprawdzenie złapania pierwszego "fixa" w domu nie jest żadnym testem, a jedynie odruchowym sprawdzeniem czy w ogóle "toto" działa - i tyle mojej dygresji.
Problemy z instalacją AM i jej działaniem na różnych telefonach  z Androidem niekoniecznie muszą wynikać z błędów samej AM - wystarczy poczytać opinie tu i na innych forach - najczęstszą przyczyną są ROM-y wypichcone przez kiepskich kucharzy lub brak firmowego Andka na konkretny model albo bałaganiarstwo samego użytkownika czy też jego brak wiedzy o tym co robi.
Na pokładzie mam zainstalowanego fabrycznie prawdziwego Androida - 2.3.6/N7000XXKK5/N7000XXKKA/Gingerbread.XXKKA, na którym działa to co ma działać i nie działa to co nie może działać i/lub nie jest do niego przeznaczone.

*

Offline julekjulek

• *
  • 81
  • Sprzęt: LG G3
« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 15, 2012, 15:22:56 »
...
A ja napisałem że to tylko szkic do programu, nie można nie można oferować bety stołu z dwoma nogami.
...
Jak poważnie testować coś co jest w takim stanie, Aqurat tak działa i już nie widzi powodu dla którego miał by oddać do testów coś prawie sprawne.
Przesadzasz.

Według mnie aAM v1.2.0(0089) beta,  pomimo nieaktywnych wielu funkcji widocznych w menu,
umożliwia poprawną nawigację GPS na terenie Polski.
// oczywiście na sprzęcie w którym program prawidłowo się instaluje i wykrywa odbiornik GPS

Pozdrawiam,
julek

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 15, 2012, 15:36:19 »
Przesadzasz - być może, a może przyzwyczaiłem się do innej jakości.
Nie twierdzę że nie da się nawigować, owszem nawigacja na HTC Leo po poprawce GPS jest bardzo poprawna, po przejechaniu 40 kilometrów po Warszawie ani razu nie jechałem obok drogi co na WM zdarza się często.
Rozumiem co to Beta, może wystarczyło poczekać tydzień i udostępnić coś bardziej testowego.
Czekam na ostateczną wersję na Androida jak na wiosnę i może betę oceniam zbyt krytycznie.

*

Offline frankie12

• 31
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #161 dnia: Styczeń 15, 2012, 15:51:28 »
Galaxy Ace 320x480

-w czasie jazdy parę razy zgubił sygnał
-odnoszę wrażenie że potwornie szybko zżera baterie
-można wgrać "swoje" kolorki :)

-niestety nie mogę znaleźć plików z grafikami,  ktoś znalazł?
przydałoby się pogrzebać trochę w ustawieniach bo u mnie Asystent jest mikroskopijnych rozmiarów.

-udało się bez problemów wgrać mapy 1112 ;)

Ja nie mam żadnych problemów "nawigacyjnych", ale faktycznie bardzo szybko zjada zasoby energii na SGN. Porównuję z iGO i Aurą. O Google navi nie wspominając.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #162 dnia: Styczeń 15, 2012, 15:53:31 »
a co sądzicie o wprowadzaniu adresu/POI ?
napisałem do supportu że powinni dodać androidowe wprowadanie i zamiast klikać kolejne okna klikam mikrofonik i mówię

warszawa, jerozolimskie, luxmed   a on asam mi pokazuje wyniki ze to aleje jerozolimsie 186 np
albo
poznań pizza , a on mi proponuje lokalizacje

takie brniecie przez okna jest niewygodne bo pomimo tego że każda nawigacja pokazuje aby nie obsługiwać w czasie jezdy to praktyka  jest prawie zawsze inna

pooglowe mapy robią to idealnie, AM też powinna

PS na galaxy s2 śmiga i wygląda pieknie !!!!!!

Marcel

*

PapaD

« Odpowiedź #163 dnia: Styczeń 15, 2012, 16:14:20 »
Panowie postawiłem androida odpalanego jako dodatkowy system z karty SD i działa. Teraz ściągnę nowe cudeńko :)
Postawiłem jakiegoś andka Nexus HD2 z wersja andka 2.2.1 . NIe wiem czy to dobre, ale działa okey :E

Automapa działa i to szybko, odpala sie chyba w 2 sekundy. Nie wiem jeszcze jak z fixem , bo siedzę w domu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2012, 17:17:35 wysłana przez PapaD »

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #164 dnia: Styczeń 15, 2012, 16:48:19 »
Ha ha ha  :grin:

Cyanogenmod 7, Android 2.3.3, Magic 32A, AM działa  :ok:
Dopiero dzisiaj przeszła instalacja, co się okazało wywalał się bo zrywało pobieranie, a wraz z nim wifi, ciekawe...
Jak Ci sie udało odpalic AM na Cyanogenmod 7? Mi jak i innym,którzy maja CM7 automapa nie rusza.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #165 dnia: Styczeń 15, 2012, 19:18:03 »
Normalnie, zainstalowałem i działa

*

Offline as007

• *
  • 86
  • Overclocker
  • Sprzęt: Nexus 4 / ZTE Grand X IN / SGTab 2 7.0
« Odpowiedź #166 dnia: Styczeń 15, 2012, 19:27:41 »
Tak dla ciekawości odpaliłem Automape na SDK Android 2.3.3 API 10 i chodzi, tylko że się tnie niemiłosiernie i oczywiście nie ma GPS'u. :smiley:

*

PapaD

« Odpowiedź #167 dnia: Styczeń 15, 2012, 19:51:59 »
W przypadku Androida na SD instalacja poprawek zip systemu jest banalna. Przy wyłączonym systemie w katalogu z Androidem na karcie zakładasz katalog root i wrzucasz system\itd z rozpakowanej poprawki ...
u mnie w katalogu Android na karcie jest juz katalog root. Czy rozpakowana poprawkę zwyczajnie do niego dokopiować ?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #168 dnia: Styczeń 15, 2012, 20:00:30 »
Dobre jest to, że testerem mógł zostać każdy a nie tylko "wybrańcy" szukający dziury w całym, zarzucający support zbędnymi bzdetami.
Po czym wnosisz, że wydumani przez Ciebie "wybrańcy" (testerem wersji na Windowsy mógł zostać każdy użytkownik AM z ważną licencją) ta czynią?
Czyżbyś pracował w supporcie Aquratu?  :mrgreen:

Problemy z instalacją AM i jej działaniem na różnych telefonach  z Androidem niekoniecznie muszą wynikać z błędów samej AM - wystarczy poczytać opinie tu i na innych forach - najczęstszą przyczyną są ROM-y wypichcone przez kiepskich kucharzy lub brak firmowego Andka na konkretny model albo bałaganiarstwo samego użytkownika czy też jego brak wiedzy o tym co robi.
To może być problem Aquratu, bo AutoMapa może mieć problemy na róznych romach, na których inne programy będą potrafiły pracować dobrze.
Inna bajka, że Aqurat nie potrafił zrobić AutoMapy, żeby na fabrycznych romach z WM pracowała dobrze a co dopiero na "gotowanych".
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

PapaD

« Odpowiedź #169 dnia: Styczeń 15, 2012, 20:00:55 »
1.   Brakuje mi możliwości kasowania wytyczonej trasy.
Można kasować. Po wytyczeniu trasy z mapy wchodzisz w trasa. Następnie klikasz klawisz opcje w telefonie. Jest tam min. demo i kasowanie trasy.

kurcze ja tego nie widzę, tzn szukam dema trasy. Czy może ktoś wkleić obrazek, bo zaraz wybuchnę :E Jak wchodzę w "trasa", tam gdzie mam start i koniec, to nie mam żadnego telefonu, a podobno tam coś trzeba tapnąć i pojawia sie lista do wyboru.

A tak przy okazji, czy może mi ktoś z kolegów dać linka do jakigoś romu andkowego , który ma polski język, działa na nim AM oraz może być odpalany z SD karty. Ja mam rom bez polskiego języka, więc zamiast trasa w automapie, to mam Route :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2012, 20:14:42 wysłana przez PapaD »

*

Offline puker

• **
  • 125
  • Sprzęt: Asus P550, GSMART S1205, SGN,
« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 15, 2012, 20:32:01 »
...szukam dema trasy. Czy może ktoś wkleić obrazek...
Po naciśnięciu przycisku Trasa otwiera się ekran z parametrami trasy.
Po naciśnięciu sprzętowego klawisza Menu otwiera się okienko popup, w którym jest m. in. klawisz programowy Demo.
Naciskasz go i "jedzie".

*

PapaD

« Odpowiedź #172 dnia: Styczeń 15, 2012, 20:33:39 »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #173 dnia: Styczeń 15, 2012, 20:39:27 »

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #174 dnia: Styczeń 15, 2012, 20:45:32 »
No pięknie. można powiedzieć, że nareszcie jest :)

Powiem szczerze, że mi się interfejs bardzo podoba, sposób planowania trasy też i wszystko było by ok gdyby to się tak nie cięło (demo trasy).
Pytanie do znaczy, specjalistów w dziedzinie androida : czy w ogóle mając androida na HD2 będziemy mogli komuś głowę zawracać
na temat cięcia się, wywalania, czegokolwiek oprócz błędów mapy czy routingu ? Bo jak widać po samym fixie GPS takich kwiatków może być więcej. Np. jakieś nie do końca zgodne sterowniki grafiki czy coś w tym stylu.

P.S.
Pytałem dziś aqurat o sposób dystrybucji to dostałem odpowiedź, że "nie wiedzą" :)
A interesuje mnie to, bo 5 stycznia skończyła mi się subskrypcja i nie wiem czy czekać bo i tak trzeba będzie kupić nowy program-licencję, czy będzie można przenieść na inną platformę. NIE WIEDZĄ. Choć pewnie wiedzą, ale jeszcze kilkaset osób może przedłuży licencję zamiast nie przedłużać i czekać na finalną na androida.
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #175 dnia: Styczeń 15, 2012, 20:52:49 »
Kolego "Darek_Foto"
Czy możesz podać jakiego  masz androida na karcie?
dziękuję
Podawałem: NexusHD2-Gingerbread na SD - polecam, wszystko działa i jest po Polsku.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline wapienm

• 17
  • Sprzęt: Desire, AM 6.10, Modecom MX2
« Odpowiedź #176 dnia: Styczeń 15, 2012, 20:58:03 »
Witam AM na Desire ( zwykły nie rootowany bo po co) instaluje sie bezbłędnie, fixa łapie w max 10 sekund ( w domu przy oknie też) a trasy wyznacza szybciej i sensowniej niż jej siostra na Modecomie. zrobiłem dzisiaj ponad 250 km Warszawa Łódź i z powrotem i generalnie jest super.
Na opcje można poczekać w końcu to beta. Pewnie częśc kolegów dzisiaj czuje sie dziwnie ale trzeba przyznać = gratulacje dla producenta

*

Offline Waszko

• 1330
  • Sprzęt: TomTom Go 5200 WiFi, Discover
« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 15, 2012, 21:13:54 »

Niestety po 30 minutach jazdy autem moja Defy satelit/ów nie znalazła :)
Czekamy na kolejną wersję bety.
NE i GM bez problemu znalazły GPS ...widać coś jest po stronie programu ..;]

Dokładnie. Więc ja nie kombinuje z wgraniem a-gps itp. tylko czekam na poprawkę bety  :ok:

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #178 dnia: Styczeń 15, 2012, 21:50:35 »
NexusHD2-Gingerbread SD - działa na nim aAM.

PapaD - chciałem dać Ci linka do gotowej wersji ale adres na tym forum okazał się podejrzany.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2012, 22:00:22 wysłana przez ycbo »

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 15, 2012, 22:01:30 »
Dziękuję Darku i pozdrawiam.