Przetestowałem wczoraj AM na kilkuset kilometrowej trasie z płd./zach. Polski do W-wy i z powrotem.
Wcześniej "pobawiłem" się nią "na sucho", sprawdzając dostępne opcje. Bardzo wygodny jest przycisk sprzętowy do zrzutu ekranu - przydatne użytkownikowi nie tylko dla robienia "pamiątek" z podróży, ale również producentowi dla pozyskiwania informacji dla supportu o błędach programu, dających się w ten sposób udokumentować.
Na próbę wyznaczyłem kilka tras, zobaczyłem na demo, później wykasowałem, i wyznaczyłem tę, w którą miałem zabrać się w realu.
W czasie testu AM nie korzystałem z Traffica - dla mnie bardziej przydatne jest CB.
Skupiłem się wyłącznie na obserwacji tego co dzieje się za szybą pojazdu (wyjątkowo trudne warunki drogowe) słuchając Marzenki co i jak mam robić.
Kilkakrotnie zjechałem z wyznaczonej trasy, kazała mi zawrócić lub wyznaczała taką, która mi nie pasowała, ale kiedy postawiłem "na swoim", pokorniutko przeliczyła nową trasę i przestała pyskować.
Do celu doprowadziła mnie tam gdzie chciałem.
Poobracałem AM parę razy w drodze powrotnej i słuchałem w tle mp3 z MortPlayera.
Rozczarowałem się jedną rzeczą - oczekiwałem "piruetów i salt w odwróconym logarytmie", o których tak wiele na forum - a tu zonk.
Może i dobrze - niezaabsorbowany ew. wybrykami AM i skupiony na tym co dzieje się na drodze, uniknąłem "bliskiego spotkania trzeciego stopnia" z osobnikiem w postaci pokaźnych gabarytów leśnym czworonogiem.
Innych błędów nie zauważyłem - tu też rozczarowanie czyniące mój kontakt z supportem za bezprzedmiotowy.
Innych opcji nie sprawdzałem, bo to wersja "beta".
Odbieram to tak, że producent w pierwszej odsłonie chce wysondować, czy "toto" działa i jak działa na różnych sprzętach.
Jednak nie wyobrażam sobie, by producent miał/musiał wyhodować AM na wszystko co jest - chyba, że byłby instalator z możliwością wyboru.
Dobre jest to, że testerem mógł zostać każdy a nie tylko "wybrańcy" szukający dziury w całym, zarzucający support zbędnymi bzdetami.
Od razu zaznaczam, że nie jestem połykaczem wszystkiego co zaoferuje AM ani też jej klakierem, od których aż roi się na forum.
Jakby co, to czekam na finala AM pod Andka.
OT/PS.
Błyskawiczne łapanie "fixa" to norma na Samsungu Galaxy Note - nie tylko z AM, ale paroma innymi jak Aura, Route 66, Navmax, MapaMap, Navitel, Locus, Osmand, Ozi itp.
Postawione na parapecie okna inne ustrojstwa z WM długo zastanawiały się nad tym "gdzie są".
To, że SGN potrafi złapać "fixa" w domu, nie znaczy, że robi to ponad normę i robi się z tego wyrzut w czyjąkolwiek stronę - dowodzi jedynie tego, że w końcu ktoś Samsung pomyślał nad wsadzeniem do urządzenia porządnego modułu GPS.
Napinanie bicepsów w tym temacie jest więc zbędnym wysiłkiem posiadaczy np. starszych produktów Samsunga - wystarczy kupić coś nowego, by przekonać się o celowości wyrzucenia starocia na śmietnik lub oddania go do muzeum techniki a nie imać się czczego teoretyzowania na zasadzie "nie mam, nie posiadam, ale wiem najlepiej".
Sprawdzenie złapania pierwszego "fixa" w domu nie jest żadnym testem, a jedynie odruchowym sprawdzeniem czy w ogóle "toto" działa - i tyle mojej dygresji.
Problemy z instalacją AM i jej działaniem na różnych telefonach z Androidem niekoniecznie muszą wynikać z błędów samej AM - wystarczy poczytać opinie tu i na innych forach - najczęstszą przyczyną są ROM-y wypichcone przez kiepskich kucharzy lub brak firmowego Andka na konkretny model albo bałaganiarstwo samego użytkownika czy też jego brak wiedzy o tym co robi.
Na pokładzie mam zainstalowanego fabrycznie prawdziwego Androida - 2.3.6/N7000XXKK5/N7000XXKKA/Gingerbread.XXKKA, na którym działa to co ma działać i nie działa to co nie może działać i/lub nie jest do niego przeznaczone.