Dobrze by było, by określenie "szybka" dotyczyło autostrad, dróg krajowych i głównych ..., natomiast "optymalna" było rozsądkiem łączącym czas przejazdu i drogę do pokonania.
Szybka ma być szybka, a nie po określonych kategoriach. Jak szybciej będzie krajówką, OK. Jak szybciej będzie lokalną przez wsie, to niech prowadzi lokalną, a nie krajową gdzie do wyboru tiry, dziury albo fotoradary i ograniczenia do 70.
To o czym piszesz, załatwi Ci Traffic. Po to chyba powstał.
Po to jest szybka i optymalna, by użytkownicy mieli wybór. Co Twoim zdaniem ma zrobić ktoś, kto w określonych rejonach ma alergię na żółte, albo trasę z Poznania do Mielna AutoMapa niezależnie od wariantu, jaki wybierze - wyznaczy mu przez Trzciankę, Wałcz, Czaplinek, Połczyn ?
Zapewniam Cię, że na tej trasie jest więcej patroli, niż na 11-ce, a wjeżdżając ze wsi do wsi, też nie nadgonisz czasu. Gdyby była do wyboru "Krajobrazowa" - to OK

Natomiast droga do pokonania jest identyczna jak przez Piłę i to "pokonaną" obwodnicą.
Jakoś w tym przypadku nie widzę sensu zjazdu z 11-ki. Przynajmniej ja

Zgodzę się z Tobą w jednym - że czasami żółtymi lub nawet lokalnymi, można określony odcinek pokonać szybciej, niż czerwonymi. Tylko jakoś AM w żadnym znanym mi wariancie, nie sugeruje wylotu z Poznania dla jadących na Koszalin, przez Murowaną Goślinę, Studzieniec i Rogoźno

, a ja z tego odcinka nagminnie korzystam i polecam go każdemu. Więc raczej nie jestem alergikiem żółtego

, pomimo, że końcówka tego odcinka kolorystycznie nie jest nawet żółta. Ale średnią można na niej wypracować niezłą

.
Pozdrawiam