AM 5.1 beta - testy rozpoczęte

• 405 Odpowiedzi
  • 106252 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
Odp: AM 5.1 beta 2
« Odpowiedź #360 dnia: Lipiec 23, 2008, 19:36:33 »
Posiadam PDA ETEN X500 i używam AM 5.0.7
W jaki sposób można po testować AM 5.1 w wersji beta.
Gdzie można ściągnąć plik instalacyjny ?   
Dodatkowo musisz mieć aktualny klucz  do AM
zawodowy kierowca...

« Odpowiedź #361 dnia: Lipiec 23, 2008, 21:22:20 »
Tylko wybrani testerzy/użytkownicy otrzymali możliwość testowania wersji beta.

(...)
/wyciąłem szczątkowe linki, żeby się coniektórzy niepotrzebnie nie napalali na nową wersję. nM./

No i?
Są lepsi i gorsi legalni użytkownicy? Jeżeli Pan Kowalski chce potestować, ale nie dostał zaproszenia - to co może takiego zrobić "nielegalnego" ? Odkryć jakąś nową, tajemniczą funkcję?
Przecież to anormalne żeby tak ukrywać na forum linki i robić hierarchię - ja potestuję, a ty sobie tylko poczytaj i cierpliwie poczekaj.

Ja zaproszenia nie dostałem, ale wersję beta ściągnąłem. Dzięki innym - prawdopodobnie - normalniejszym użytkownikom.

Dochodzę do wniosku, że na forach typowo "warezowych" pomimo ogólno-dostępnego nielegalnego softu, można spotkać się z dużo większą wyrozumiałością i zrozumieniem wobec innych.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 21:26:51 wysłana przez untaztood »

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #362 dnia: Lipiec 23, 2008, 21:47:07 »

No i?
Są lepsi i gorsi legalni użytkownicy? Jeżeli Pan Kowalski chce potestować, ale nie dostał zaproszenia - to co może takiego zrobić "nielegalnego" ? Odkryć jakąś nową, tajemniczą funkcję?
Przecież to anormalne żeby tak ukrywać na forum linki i robić hierarchię - ja potestuję, a ty sobie tylko poczytaj i cierpliwie poczekaj.

Ja zaproszenia nie dostałem, ale wersję beta ściągnąłem. Dzięki innym - prawdopodobnie - normalniejszym użytkownikom.

Dochodzę do wniosku, że na forach typowo "warezowych" pomimo ogólno-dostępnego nielegalnego softu, można spotkać się z dużo większą wyrozumiałością i zrozumieniem wobec innych.

Przecież tu nie chodzi o to podział na lepszych i gorszych.
Wersja beta nie spełnia wymagań jakie może stawiać legalny użytkownik wobec firmy produkującej soft. Może powodować uszkodzenie urządzenia, wykasowanie danych itp. zdarzenia.
Osoby testujące program mają tego świadomość.
Każdy użytkownik ma zagwarantowaną aktualizację map 3 raz w roku.
Jeśli program ulega rozbudowie to takie osoby wymagają "podania" do publicznej wiadomości wersji programu sprawnej i nie powodującej komplikacji. W tym celu producent podaje do zamkniętego grona kolejne wersje programu celem testowania.

To, że można spotkać w sieci linki do wersji beta świadczy tylko o:
- nieodpowiedzialności części testerów wobec  odbiorców takich informacji umieszczanych w sieci
- nieodpowiedzialności części testerów wobec producenta

Nie ma powodów do chwalenia się z Pana strony.
Uważam również, że żadna z osób które dokonują takich przecieków również nie powinna być dumna z siebie. Nikt z nich się nie przyzna i uważam, że świadczy to tym iż nie są to, jak Pan to nazwał, normalniejsi użytkownicy, a raczej tchórze i osoby niesłowne wobec producenta.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #363 dnia: Lipiec 23, 2008, 21:49:44 »
No i?

Nikt nie powiedział,że świat jest sprawiedliwy.,.. dawno minął czas sprawiedliwości społecznej gdy wszyscy mieli takie same żołądki...  :P
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 22:03:25 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #364 dnia: Lipiec 23, 2008, 21:52:47 »

Jeszcze dopisze do postu który został poprzednio dopisany, że chwalenie się odwiedzaniem forów typowo warezowych chwały nie przynosi. I jakoś ja bym nie był dumny że osoby korzystające z nielegalnego softu są  bardziej wyrozumiali, bo dla mnie to są przestępcy.
Paweł

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #365 dnia: Lipiec 23, 2008, 22:24:19 »
Cytat: untaztood
No i?

A słyszałeś kiedy o słowie kultura?
Impreza zamknięta, wejścia za zaproszeniem, czy kulturalny człowiek  będzie się domagał wpuszczenia do środka kuchennymi drzwiami?
Bo o chce potestować? A zaspokajanie czyjegoś chciejstwa ma być miarą normalności?
To, że któryś z zaproszonych, 'skseruje zaproszenia' i rozda kumplom spod baru, żeby też mieli zabawę to ma być powód do chwały?
Wybacz, chyba żyjemy w zupełnie różnych światach ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Daneczek

• 25
  • Sprzęt: SGS III.
« Odpowiedź #366 dnia: Lipiec 23, 2008, 22:47:59 »
Zgadzam się z nocnymMarkiem. Nie było by już teraz problemu gdyby już ukazała się wersja oficjalna 5.1. Ale problem kultury zostanie  - jak zwykle......

*

Offline plesniak

• 489
« Odpowiedź #367 dnia: Lipiec 23, 2008, 23:05:43 »
I tu do przemyślenia coś dla producentów AM. Jak się dodaje nowe państwa, to wypadałoby je dodać przed wakacjami. Teraz mamy już połowę wakacji a wersja 5.1 jeszcze się nie ukazała. Wydaje mi się że najlepsze terminy ukazania map to styczeń (ferie), czerwiec (wakacje) i... nie wiem.... wszystkich świętych????.... Moim zdaniem kluczowym terminem aktualizacji map powinien być czerwiec... i niby tak jest... ale "emisja" map chyba trochę późno, bo kto jedzie do Bułgarii, Grecji we wrześniu...

Mała uwaga. Brakuje mi wysp Kanaryjskich :) Musiałem korzystać z Que.
Paweł

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #368 dnia: Lipiec 23, 2008, 23:08:25 »
A moim zdaniem dostęp do wersji "beta" powinni mieć wszyscy legalni użytkownicy. Przecież producent nic przez to nie traci, a wręcz zyskuje. Wystarczy ostrzec użytkowników, że wersja może działać niestabilnie, jest niedopracowana i stosuje się ją na własną odpowiedzialność.
A tak wychodzi niby wersja finalna i przeważnie i tak są z nią kłopoty i za tydzień, czy dwa jest potrzeba wydania nowej wersji, bo zwyczajnie nie była dostatecznie przetestowana wersja beta.
NavRoad NR430 BT

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #369 dnia: Lipiec 23, 2008, 23:16:36 »
bo kto jedzie do Bułgarii, Grecji we wrześniu...
:oops:

Odkryłem coś takiego u mnie, przy dłuższym nieużywaniu menu, podświetlenie gaśnie, mam zaznaczone że am zarządza energią. Ale gaśnie za każdym razem, chyba że tak ma być   :-?
Na mapie jest ok.
Napisane: Lipiec 23, 2008, 23:12:44
A moim zdaniem dostęp do wersji "beta" powinni mieć wszyscy legalni użytkownicy.
Wedlug mnie nie, nic by to nie wniosło poza marudzeniem i niezadowoleniem. można przyjąć że 90% lub więcej użytkowników włącza am przestawia jedną lub dwie opcje menu i nic więcej nie robi ani nie zauważa większości niedoróbek. Po co nam to? Po co narzekania, słuchanie jaki program jest do bani bo np wyłączył się w centrum Paryża a my zgubiliśmy się na cacy? Dlatego jest taki podział, to chyba logiczne?
zawodowy kierowca...

*

Offline plesniak

• 489
« Odpowiedź #370 dnia: Lipiec 23, 2008, 23:24:26 »
A moim zdaniem dostęp do wersji "beta" powinni mieć wszyscy legalni użytkownicy. Przecież producent nic przez to nie traci, a wręcz zyskuje. Wystarczy ostrzec użytkowników, że wersja może działać niestabilnie, jest niedopracowana i stosuje się ją na własną odpowiedzialność.
A tak wychodzi niby wersja finalna i przeważnie i tak są z nią kłopoty i za tydzień, czy dwa jest potrzeba wydania nowej wersji, bo zwyczajnie nie była dostatecznie przetestowana wersja beta.

Nie wiem czy wszyscy rozumieją co to znaczy wersja beta. Wersja beta jest do AKTYWNYCH testów, czyli nie ma być traktowana jak wersja finalna z błędami, ale wersja TYLKO do testowania. Nie mylić z wersjami beta innego oprogramowania rozpowszechnianego ogólnodostępnie. Tutaj zagrożenia są zupełnie inne (uszkodzenie sprzętu, wjechanie w drzewo) i dlatego producent znalazł sobie betatesterów ( od których oczekuje informacji o błędach - jak za dużo betatesterów to za dużo pokrywających się informacji o błędach - powiedzmy że jesteśmy producentami kefiru, dajemy go 10 sobom żeby powiedziały czy smak odpowiada. 9 mówi że odpowiada 1 mówi że kwaśny - to po co proponowac kefir 100 osobom żeby 10 powiedziało że kwaśny?.. niepotrzebne informacje trzebna eliminować i tu AM chwała za to)  i nikt się nie powinien obrażać że nie został do betatestów zaporoszony. Co do poprawek wersji finalnych to niestety tak bywa. Oficjalnie na stronie wisi 5.0.7 ale producent wysyła link od wersji 5.0.9 w przypadku problemów i tego postępowania zrozumieć nie mogę.
Paweł

*

Offline p360

• 310
« Odpowiedź #371 dnia: Lipiec 23, 2008, 23:42:57 »
no ja też nie, kolega miał problem z 5.0.7 i przyszedł do mnie z tym, ja mu na to że jest 5.0.9 a on że nie... no tak na stronie nie ma tego?! a czemu nie wiem  :-| w końcu producent poprawił tam kompatybilność z niektórymi sprzętami.... chyba że jest coś o czym jeszcze nie wiemy  :O
zawodowy kierowca...

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #372 dnia: Lipiec 23, 2008, 23:47:45 »
Tylko wybrani testerzy/użytkownicy otrzymali możliwość testowania wersji beta.

(...)
/wyciąłem szczątkowe linki, żeby się coniektórzy niepotrzebnie nie napalali na nową wersję. nM./

"napalanie się" to chyba trochę niefortunne stwierdzenie  :O,
uważam, że:
1. każdy z legalnych użytkowników na zasadzie pełnej dobrowolności powinien mieć możliwość testowania AM bety i zgłaszania uwag tzn.  mógłby mieć wpływ na przyszłą wersję AM.
2. "wybrańcy" którzy otrzymali zaproszenia do testowania wcale nie muszą być grupą reprezentującą oczekiwania większości użytkowników co do przyszłego kształtu AM.
3. "odwiedzanie forów typowo warezowych" jest indywidualną sprawą każdego użytkownika i myślę że nikogo pouczać na tym forum nie trzeba, bo każdy odpowiada sam za siebie.
4. Ostatecznie producent AM określił jaki zakres i forma testów jest dla niego najlepszy, co niekoniecznie musi być dobre dla ostatecznego kształtu AM.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 23:52:04 wysłana przez jachu77 »

« Odpowiedź #373 dnia: Lipiec 24, 2008, 00:05:03 »
Bardziej jednak przemawia do mnie argumentacja dotycząca dostępu do wersji beta dla większej liczby użytkowników. Oczywiście w pełni poinformowanych o możliwych następstwach używania oprogramowania w wersji testowej np w postaci świadomej akceptacji tego faktu analogicznie do akceptacji warunków licencyjnych przy instalacji. Być może także wersja taka nie powinna  być dostępna na stronie producenta w miejscu zwykłych upgrade a w miejscach gdzie mniej zaawansowany użytkownik zagląda rzadko. Faktem jest, że wersje testowe pojawiają się  do ściągnięcia w sieci poza obiegiem oficjalnym. Wymagają normalnej legalnej rejestracji tj. posiadania aktywnego klucza licencji. Skoro firma nie chce udostępniać tych wersji wszystkim niech zablokuje rejestracje dla użytkowników nie zaproszonych do testowania - i po sprawie. Co do powielania danych od testerów na temat ew. błędów to raczej zaleta dająca pewność, że dany błąd nie zależy od specyficznych warunków testowania i występuje w różnych sytuacjach na różnym sprzęcie. Skoro producent zdecydował sie na publiczne udostępnianie softu do do testowania a nie oparł sie na testowaniu za pomocą swoich pracowników na swój własny koszt winien raczej dążyć do rozszerzania grupy testujących. Co do samych testów - oczywiście nie mam pretensji do społecznie i nie odpłatnie testujących, ale testy te nie uchroniły producenta od katastrofalnych błędów typu wyznaczam nową trasę - bo jadę szybko.

« Odpowiedź #374 dnia: Lipiec 24, 2008, 00:08:02 »

A słyszałeś kiedy o słowie kultura?
Impreza zamknięta, wejścia za zaproszeniem, czy kulturalny człowiek  będzie się domagał wpuszczenia do środka kuchennymi drzwiami?
Bo o chce potestować? A zaspokajanie czyjegoś chciejstwa ma być miarą normalności?
To, że któryś z zaproszonych, 'skseruje zaproszenia' i rozda kumplom spod baru, żeby też mieli zabawę to ma być powód do chwały?
Wybacz, chyba żyjemy w zupełnie różnych światach ...

No jeżeli porównuje się świat "wirtualny" - oprogramowanie do nawigacji i to - czy będę mógł je pobrać - czy też wszyscy będą ją na siłę trzymać pod kluczem - do świata "realnego" - zamkniętych imprez, na które zaproszenie wyrwałem od znajomego spod lady - to potwierdzam - żyjemy w zupełnie różnych światach.

(...) Tutaj zagrożenia są zupełnie inne (uszkodzenie sprzętu, wjechanie w drzewo) i dlatego producent znalazł sobie betatesterów ( od których oczekuje informacji o błędach - jak za dużo betatesterów to za dużo pokrywających się informacji o błędach (...)
Idealna argumentacja. Ciekawe, co by powiedział ubezpieczyciel, gdyby "legalny" użytkownik wersji beta wjechał w drzewo, a ten by mówił, że go tak mapa kierowała...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2008, 07:09:32 wysłana przez untaztood »

*

Offline UPX

• 28
  • Sprzęt: ASUS A639 / WM6
« Odpowiedź #375 dnia: Lipiec 24, 2008, 00:35:06 »
Posiadam PDA ETEN X500 i używam AM 5.0.7
W jaki sposób można po testować AM 5.1 w wersji beta.
Gdzie można ściągnąć plik instalacyjny ?

Nie martw się i tak będziesz (czy chcesz czy nie) beta-testerem kolejnych wesji AM tylko bez literki "b" jak każdy
z dotychczasowych użytkowników AM i to nie ważne czy w wersji legalnej czy warezowej ( będzie co czytać na forum)
Jedynie iGO wypuściło wersję demo iGO8 co wyszło programowi na dobre i widać to w wersji finalnej
(iGO8+skin Ultra 3.8)
Już wcześniej pisałem że testowanie programu przez grupę wybrańców-pasjonatów nie poprawi
jakości obsługi i jego funkcjonalności tego pomimo wszystko najlepszego polskiego programu nawigacyjnego.
oczekiwania tzw "aktywnych wybrańców" rozmijają się od oczekiwań większość "normalnych" Użytkowników tego programu

Jeszcze dopisze do postu który został poprzednio dopisany, że chwalenie się odwiedzaniem forów typowo warezowych chwały nie przynosi. I jakoś ja bym nie był dumny że osoby korzystające z nielegalnego softu są  bardziej wyrozumiali, bo dla mnie to są przestępcy.

Co do stron typu warez to drobna uwaga: tam nikt nie nazywa pytającego piratem, złodziejem tylko dlatego że ma wersję programu starszą niż
aktualnie wydana przez AM jak to ma miejsce na tym forum i jedyną odpowiedzi na zadane pytanie ze strony niektórych
"Clubowicz-ów" jest zainstaluj nową wersję: no bo jak legalny Uzytkownik AM może mieć niektualną wersję AM przecież ona ma tyle błedów że nie da się jej używać a skoro używa to ma pirata. Trochę tą logikę niektórych popsuła sama AM z wersjami 5.0.7 i 5.0.9

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #376 dnia: Lipiec 24, 2008, 09:03:08 »
Odnosnie wersji to w dobie globalnego internetu raczej najszybsza altualizacja jest przez net. Co do wersji to zgadzam sie, ze moga nie dzialac, ale mi sie nie zdarzylo tak, zeby nowsza hodzila gorzej (nie dawalo sie korzystac) niz starsza. Poza tym z tego co wiem to 5.05 jest witamiizowana, wiec... A z innej strony dlaczego mamy pomagac komus kogo nie znamy i do tego ma program do ktorego sami wkladalismy sily i energie za free.
Napisane: Lipiec 24, 2008, 09:01:35
ale nie traktujmy tez kazdego newbie ak zlodzieja. W koncu forum pdaclub to najlepsze forum odnosnie, pda, nawigacji, etc.

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #377 dnia: Lipiec 24, 2008, 09:07:27 »
A jeżeli komuś się subskrypcja skończyła na 5.0.5? Też go nazywanie piratem....

Forum jest po to, żeby pomagać a nie wyzywać od złodziei..
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #378 dnia: Lipiec 24, 2008, 09:39:56 »
A to ciekawe:
"wybrańcy" którzy otrzymali zaproszenia do testowania wcale nie muszą być grupą reprezentującą oczekiwania większości użytkowników co do przyszłego kształtu AM.
A warezowcy muszą?

"Wybrańcy", to ci, którzy niegdyś zgłosili się do testowania, a później zgłaszali AM informacje o zauważonych błędach. Setki ludzi zapisywały się do testowania, ale wielu z nich nie zgłosiło kompletnie żadnej uwagi. Więc AutoMapa wyselekcjonawała tych, którym się chce. Proste. Co tu doszukiwać się drugiego dna?

Testowanie to dość łatwy zabieg - stwierdzenie: (działa)/nie działa/działa nieprawidłowo. Nic więcej.
Czy betatesterzy mają wpływ na kształt programu i jego funkcjonalność? Żaden. Oni tylko testują projekt, który już został stworzony przez producenta oprogramowania.

Całe bicie piany o tym, co by kto w AutoMapie chciał, a czego nie chciał, odbywa się na Forum. I pewnie w korespondencji z Supportem AM. Incydentalnie przez dyskusje publiczne jak z projektem menu dla AM 4. Głos pojedynczego betatestera liczy(ł) się tak samo, jak głos nieujawnionego warezowca.

Jeśli ktoś (posiadający licencję AM) w fazie betatestów napisze rozsądnego maila do Supportu AM, że chciałby zostać "wybrańcem" i w motywacji uprawdopodobni, że wie co pisze i może być z niego pożytek w wyłapywaniu bugów, to gwarantuję, że zostanie dokooptowany do grupy. Wiem, bo sam tak robię - mnie też często olewają.

A co się tyczy sugestii "zainstaluj se najnowszą wersję" - a co niby należałoby powiedzieć gościowi narzekającemu na dysfunkcjonalność, która w nowszej wersji została poprawiona? I problem jest nieaktualny.
Jeśli ktoś raz na 12 miesięcy nie aktualizuje programu do nawigacji samochodowej za kwotę równą 20 litrom paliwa (niepełne tankowanie nawet do malucha - Fiata 126p), to prawdopodobieństwo że używa softu crackowanego jest bliskie 1. Trudno się zatem dziwić uwagom niektórych Forumowiczów. Bo to nieracjonalne zachowanie. Albo komuś ta nawigacja niepotrzebna, więc niech nie truje odwłoka, albo używa warezów i musi zmienić forum.

I tyle.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #379 dnia: Lipiec 24, 2008, 09:48:57 »
Cytat: UPX
Co do stron typu warez to drobna uwaga: tam nikt nie nazywa pytającego piratem, złodziejem ...

No jakże odkrywcze, w środowisku samych piratów nazwanie kogoś złodziejem to przecież faux-pas  :mrgreen:

Cytat: noose

1. Bardzo rzadki przypadek, w kilka dni od ukazania się v5.0.5 wyszła poprawiona v5.0.7
2. Może w swojej chęci pomagania zaczniesz od niezamykania drzwi do domu i samochodu? Złodziej zapewne będzie wdzięczny za pomoc ...

*

Offline noose

• **
  • 189
    • Tanio, szybko, dobrze - wybierz 2
  • Sprzęt: Samsung Omnia + AM5EU
« Odpowiedź #380 dnia: Lipiec 24, 2008, 09:57:22 »
Cytat: noose

1. Bardzo rzadki przypadek, w kilka dni od ukazania się v5.0.5 wyszła poprawiona v5.0.7
2. Może w swojej chęci pomagania zaczniesz od niezamykania drzwi do domu i samochodu? Złodziej zapewne będzie wdzięczny za pomoc ...
1. Żadki, ale możliwy, prawda?
2. A tutaj o co Ci chodzi?

Jak rozumiem wszyscy na tym forum mają w 100% legalny soft w domu, nie korzystają z plików mp3 i filmów divx/xvid tak?
Było: Asus A696 WM6 + iGO 2006plus + AM5PL, Nokia 500 (na sprzedaż jak ktoś chce - tanio:P)
Jest: Samsung Omnia WM6.1 + AM5EU

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #381 dnia: Lipiec 24, 2008, 10:03:39 »
"Wybrańcy", to ci, którzy niegdyś zgłosili się do testowania, a później zgłaszali AM informacje o zauważonych błędach. Setki ludzi zapisywały się do testowania, ale wielu z nich nie zgłosiło kompletnie żadnej uwagi. Więc AutoMapa wyselekcjonawała tych, którym się chce. Proste.

No i sie mylisz.

Zglosilem sie przy testach AM4, bo mialem niecodzienny PDA jakim jest HP iPAQ hw6515 [z kwadratowym ekranem 240x240] i mysle, ze wlasnie tylko dlatego mnie zaprosili do testow. Nadano mi oficjalny numer licencyjny do testow [dzialal tylko z wersjami beta AM4]. Niezglosilem ZADNEJ uwagi.

Przyszly bety AM5 i tez zostalem zaproszony do testow. Nie mialem licencji na swoj iPAQ [niekupilem AM] wiec testow AM5 na swoim sprzecie nie moglem realizowac, ale mam sluzbowego PNA w aucie wraz z legalna licencja AM wiec jednak testowalem, ale tez nie zglosilem zadnej uwagi do supportu.

I co - przyszly testy AM5.1 i tez zostalem zaproszony.

Podkreslam - na email ktory mnie zaprosili do testow nie mam zarejestrowanej AM, bo po prostu jej nie posiadam.
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #382 dnia: Lipiec 24, 2008, 10:10:12 »
No i sie mylisz.

Nie, nie mylę się. Wyjątki nie czynią reguły.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #383 dnia: Lipiec 24, 2008, 10:10:45 »
Marku.. masz w 95% rację ale jest jeszcze jeden aspekt sprawy. Przypominasz sobie zapewne jakie miałem problemy z 5.0.7 gdy AM się zamykała w momencie przeliczania trasy. W dniu 4 kwietnia zostałem zaproszony do Centrum Serwisowego Automapy by zostawić swojego PDA. Diagnoza i usunięcie problemu trwało niemal 2 tygodnie -wykryli błąd w kodzie. Dzięki temu właśnie powstała 5.0.8.... było potem jeszcze kilka 5.0.9.
I tu nasuwa się pytanie: dlaczego nie udostępnili do ściągnięcia 5.0.9, dlaczego od kilku miesięcy "wisi" na stronie 5.0.7 skoro sami wiedzą, że jest w niej kilka poważnych błędów w kodzie... ?
Co by szkodziło opublikowanie 5.0.9 z informacją, że zawiera kilka poprawek ?
Przecież gdyby poza mną inny, zwykły użytkownik AM miał ten sam problem, użytkownik, który nie uczestniczy w testach, który nawet może nie ma pojęcia, że istnieje nasze Forum to od kilku miesięcy jest skazany na produkt z wadą o której producent wie, na produkt za który zapłacił!
Szczerze mówiąc nie rozumiem takiego traktowania klientów zwłaszcza, że wrzucenie instalki z aktualną wersją wcale nie wymaga aż tak wiele wysiłku......

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2008, 10:27:34 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #384 dnia: Lipiec 24, 2008, 10:46:48 »
Nikt z nich się nie przyzna i uważam, że świadczy to tym iż nie są to, jak Pan to nazwał, normalniejsi użytkownicy, a raczej tchórze i osoby niesłowne wobec producenta.

Przyznaje sie.

I wcale nie czuje sie osoba nieslowna wobec producenta, bo nie jestem posiadaczem AM. Czy to legalnej czy tez pirata, bo iGO lepsze :-)

A ze Automapa mnie ciagle zaprasza do testow choc nie mam licencji prywatnej na AM to jej problem.
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #385 dnia: Lipiec 24, 2008, 12:40:49 »
no ja też nie, kolega miał problem z 5.0.7 i przyszedł do mnie z tym, ja mu na to że jest 5.0.9 a on że nie... no tak na stronie nie ma tego?! a czemu nie wiem  :-| w końcu producent poprawił tam kompatybilność z niektórymi sprzętami.... chyba że jest coś o czym jeszcze nie wiemy  :O
Jak masz problem który rozwiązuje wersja 5.0.9 to dzwonisz do obsługi klienta w AM i z pewnością dostaniesz link a dla reszty jest on (link) niepotrzebny i zamieszczenie go na stronie AM jako ogólnodostępny spowodowało by tylko że ludziska by przeinstalowały sobie program i potem narzekali że nic się nie zmieniło  :P
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #386 dnia: Lipiec 24, 2008, 13:04:50 »
Jak masz problem który rozwiązuje wersja 5.0.9 to dzwonisz do obsługi klienta w AM i z pewnością dostaniesz link a dla reszty
To tak jakby firma motoryzacyjna, która wykryła usterke w układzie kierowniczym usuwała ją tylko tym, którzy się zwróca do nich z problemem a nie wzywala klientów i usuwała masowo na swój koszt wszystkim , którzy mają ta wadę....

Napisane: Lipiec 24, 2008, 13:02:31
zamieszczenie go na stronie AM jako ogólnodostępny spowodowało by tylko że ludziska by przeinstalowały sobie program i potem narzekali że nic się nie zmieniło  :P
Wystarczy by przy aktualizacji dopisali, że zawiera funkcjonalności wersji poprzedniej ale usuwa kilka błędów...
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #387 dnia: Lipiec 24, 2008, 13:42:54 »
Cytat: Puniek
To tak jakby firma motoryzacyjna, która wykryła usterke w układzie kierowniczym usuwała ją tylko tym, którzy się zwróca do nich z problemem a nie wzywala klientów i usuwała masowo na swój koszt wszystkim , którzy mają ta wadę....

No nie do końca, ta usterka to raczej z innego gatunku, pozostając w tej terminologi którą zaproponowałeś,
mógłby to być składnik chemiczny z wierzchniej warstwy kierownicy, który powoduje, że kierowcom
używającym w samochodzie rękawiczek ze sztucznej irchy barwią się one na niebiesko (na szczęście nie trwale)
Cała reszta nie ma pojęcia o tej wadzie, a wymiana wadliwej kierownicy nic u nich nie zmieni.

*

Offline UPX

• 28
  • Sprzęt: ASUS A639 / WM6
« Odpowiedź #388 dnia: Lipiec 24, 2008, 13:55:45 »
Czy ten kto nie chce testować programu musi instalować najnowszą wersję i wkurzać się na jej działanie.
A może AM pomyslałaby o tych Uzytkownikach który wcale nie marzą o eksperymentach z nową AM
i wydała aktualizację map do poprzedniej wersji (v 4 ;v5.0.5; 5.0.7; 5.0.9 ) i niech wtedy spokojnie testuje na wybranych  i lubiących kłopoty swoje nowe produkty
A reszta miałaby spokój.

A co się tyczy sugestii "zainstaluj se najnowszą wersję" - a co niby należałoby powiedzieć gościowi narzekającemu na dysfunkcjonalność, która w nowszej wersji została poprawiona? I problem jest nieaktualny.
Jeśli ktoś raz na 12 miesięcy nie aktualizuje programu do nawigacji samochodowej za kwotę równą 20 litrom paliwa (niepełne tankowanie nawet do malucha - Fiata 126p), to prawdopodobieństwo że używa softu crackowanego jest bliskie 1. Trudno się zatem dziwić uwagom niektórych Forumowiczów. Bo to nieracjonalne zachowanie. Albo komuś ta nawigacja niepotrzebna, więc niech nie truje odwłoka, albo używa warezów i musi zmienić forum.

no i długo nie trzeba czekać jest przykład: jeżeli ktoś nie aktualizuje to to potencjalny pirat czyli złodziej.
Wydaliśmy na AM5 600,- zł i nie mamy zamiaru wykupować następnej subskrypcji na aktualizację tego programu
nie dlatego że nas na to niestać ale dlatego że program nie spełnia oczekiwań i nie jest to nieracjonalne zachowanie
bo dlaczego mamy nabijać co roku kasę firmie która nie potrafi wydać nawet instrukcji do swojego programu.

Albo komuś ta nawigacja niepotrzebna, więc niech nie truje odwłoka, albo używa warezów i musi zmienić forum
Typowe: jeśli niepotrzebna nawigacja ( w domyśle najnowsza AM) to używa warezów i won z forum bo tu sami "uczciwi Uzytkownicu AM"
Myślę że część z tych pryncypialnych użytkowników AM poprostu jest wkurzona tym że oni kupili AM a reszta na nie i Oni też  mają najnowszą AM i do tego jeszcze
zadają tu pytania zamiast na jakimiś warezowym forum.
Przyznaję się korzystam  też z informacji z forum typu warez bo tam tez są przydatne informacje i nikt nie odmawia pomocy tylko dlatego że ktoś ma np wersję 5.0.x a nie 5.0.y
Co do paliwa to nie 20 litrów a 120 litrów ( 2 pełne zbiorniki ) za AM Europa i jestem też wkurzony ale nie na tych co mają warezową AM
( bo to ich wybór ) a na ten program, bo są to jak na razie stracone pieniądze ( 120 litrów paliwa ktoś mi ukradł i kogo mam nazwać złodziejem?)

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #389 dnia: Lipiec 24, 2008, 14:42:08 »
Błędem AM jest to że nie udostępniają pełnowartościowej wersji testowej - np. działającej przez jeden miesiąc co pozwoliło by sprawdzić funkcjonalność programu i pomóc podjąć decyzję o ew. zakupie. Ale jestem przekonany że wtedy spore grono osób które pojeździło by samochodem na AM po prostu nie kupiło by tego produktu. Niestety moim zarzutem ciągle i wciąż jest to że jakość map jest po prostu w wielu wypadkach fatalna, konkurencja naprawdę poczyniła znaczne postępy w tej materii. I jeszcze raz podkreślę że może producent powinien się skupić zamiast na dodawaniu "paska postępu trasy" z prawej, lewej czy gdzieś tam i budynków 3D na czymś co jest w przypadku takiego produktu najważniejsze - jakość map! Jeśli geosystem "zatrzymał" się w miejscu to może AM powinna pomyśleć o zmianie dostawcy danych kartograficznych? Ok, wiem zawsze można wysłać do supportu ślad trasy i zwrócić uwagę na błędy, ale czy kupując laptopa który notorycznie się "wiesza" mailuję do hp że jest problem ale spędzę tydzień na rozgryzaniu i ponownie do nich napiszę co jest nie tak? A przecież sporo informacji podanych jest na tacy w miplo.pl gdzie użytkownicy piszą np - ta droga nie istnieje, tutaj brakuje kawałka, ta ulica nazywa się Słoneczna a ta Krakowska etc, producent mógłby by to chyba jakoś wykorzystać?!

Pozdrawiam, M.