AM 5.1 beta - testy rozpoczęte

• 405 Odpowiedzi
  • 105949 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline UPX

• 28
  • Sprzęt: ASUS A639 / WM6
Odp: AM 5.1 beta 2
« Odpowiedź #300 dnia: Lipiec 18, 2008, 15:04:29 »

Czy komuś z Was podczas nawigacji w ogóle przydają się te budynki 3D? Mnie akurat tylko przeszkadzają.

Ja też je mam na stale wyłączone (dzięki temu forum) zasłaniają trasę i jestem za tym by była możliwość pominięcia ich w instalacji
w iGO8 po prostu je wykasowałem z karty i mam spokój ( na razie trzymam jeszcze ukształtowanie terenu ale bliski jestem decyzji o wykasowaniu)
Zamiast budynków 3D w AM lepsze by było 3D węzłów komunikacyjnych  prostsze do zrobienia i b. przydatne w nawigacji

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #301 dnia: Lipiec 18, 2008, 15:17:06 »
Dokładnie też uważam, że wizualizacja w 3D wiaduktów byłaby bardzo przydatna w nawigacji.
Ale mnie budynki w 3D nie przeszkadzają i zawsze z nimi jeżdżę. Chociaż przyznam, że nie przydają się, ale też nie przeszkadzają mnie - traktuje je jako fajny bajer.

Co do Miplo, mam Mio 168 i nie miałem żadnych problemów z instalacją i synchronizacją z Miplo. Korzystam z nich na co dzień, ponieważ baza POI w AM jest naprawdę uboga.

Wracając do tematu: AM 5.1 Beta 2 nadal chodzi mało płynnie, pojawia się "rozglądam się" i ogólnie nie jestem zadowolony. Muszą więcej popracować na programem, nie zapominając o mapach, bo ostatnio też mnie zawiedli.
Wg mnie na początek przydałyby się aktualizacje najlepiej co miesiąc, a nie co kwartał. Po drugie muszą szybciej wprowadzać poprawki zgłaszane oraz po trzecie: sami muszą analizować najnowsze zdjęcia satelitarne i robić więcej zwiadów w terenie, aby uaktualnić mapy.
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #302 dnia: Lipiec 18, 2008, 15:19:05 »
Wczoraj trochę pojeździłem po ścisłym centrum Krakowa (strefa B), z włączoną funkcją budynków 3D. Pomijając fakt że najnowszych budynków nie było w AM, to te co były skutecznie przysłaniały układ ulic (a Manhattan to wszakże nie jest). W nawiązaniu do wypowiedzi Marka, zastanawia się czy można by zrobić dwu wariantowe wyświetlanie: "wszystkie budynki" lub tylko "charakterystyczne budynki"?

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #303 dnia: Lipiec 18, 2008, 15:22:40 »
Niebawem ma się pojawić beta3 i z tego co się dowiedziałem trochę rzeczy będzie poprawione - np. porzucanie "zapętlonej" trasy, czyli jednak będzie lepsza identyfikacja zaliczenia punktu "przez".

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #304 dnia: Lipiec 18, 2008, 15:46:55 »
Zatem czekamy na beta 3, miejmy nadzieję, że będzie o niebo lepsza od beta 1 i 2. Ciekaw jestem kiedy planują wydanie finalnej wersji, miesiąc temu o to pytałem i dostałem odpowiedź, że jeszcze w lipcu.
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #305 dnia: Lipiec 18, 2008, 15:53:54 »
Tak sobie czytam ten wątek, tu i ówdzie wtrącam swoje 3 grosze, ale to czego mi brakuje w tym wszystkim,
to jakiegoś porządku. Fajnie, że ma forum jest taki temat, tyle, że do odpluskwiania niewiele wnosi.

Jak już gps_am nadmienił niebawem będzie b3.

Proponuje dobrym zwyczajem opracować coś co zwie się 'test plan". Tak by był jakiś wspólny schemat,
co testujemy, na jakim urządzeniu i jaki obszar.
Pewnikiem do b2 to już się go nie zastosuje, ale do b3 to czemu nie?

To dałoby nam wgląd na samą jakość programu i informacje co jest jeszcze do zrobienia. Nie wątpię, że
byłaby to duża pomoc dla programistów AM.

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #306 dnia: Lipiec 18, 2008, 18:58:19 »
Brawo dla kolegi voyagera to dobry pomysł z:
- na jakim sprzęcie testujemy,
- co testujemy,
- jaki obszar

Pozdrowionka:-)
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #307 dnia: Lipiec 18, 2008, 19:12:13 »
Cytat: UPX
Zamiast budynków 3D w AM lepsze by było 3D węzłów komunikacyjnych  prostsze do zrobienia i b. przydatne w nawigacji

Hehe, jakbym siebie słyszał >> 7 miesięcy temu << gdy pojawiły się pierwsze budynki 3D.
Ale co do tego, że to jest prostsze do zrobienia, to już wcale przekonany nie jestem, sądzę że wręcz odwrotnie,
za to co do znacznie większej przydatności - pełna zgoda  :ok:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline WWoytek

• 329
« Odpowiedź #308 dnia: Lipiec 18, 2008, 19:16:00 »
A mi tam się podobają budynki 3D, choć mogli by zrobić jako opcja wyłaczanie b. 3D dla tych którym to przeszkadza.. Prawda?

Pozdrowionka

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #309 dnia: Lipiec 18, 2008, 19:53:36 »
Też macie zmartwienie?  :)
Mi nie podoba się poziom, na jakim jest zaszyte "wczytaj trasę". Logicznie rzecz biorąc, należałoby kliknąć Trasa>wczytaj (np. w miejsce "demo", które może się znaleźć na drugiej stronie menu trasa, jako chyba sporadycznie używane poza testami).
Mniej intuicyjnie, ale zgodnie z logiką AM powinno być "Prowadź do">"wczytaj trasę - na drugiej stronie menu są jeszcze wolne miejsca. Opcja ta jest w trasa>modyfikuj>wczytaj niby tyle samo kliknięć co w przykladzie z prowadź do, ale jakoś tak mniej przejrzyście.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #310 dnia: Lipiec 18, 2008, 19:58:39 »
Wg mnie przydałoby się rozdzielenie Pokazuj pozycję GPS i wysokość n.p.m.
Pisałem o tym do supportu jakieś 2 miesiące temu i nic.
Wolałbym, żeby było osobno:
Pokazuj:
[] pozycję GPS
[] wysokość n.p.m.
[] ....

Osobiście nie potrzebuje mieć wyświetlanych współrzędnych geograficznych, a wysokość by się przydała.

Co o tym myślicie?
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #311 dnia: Lipiec 18, 2008, 20:02:36 »
A mi tam się podobają budynki 3D, choć mogli by zrobić jako opcja wyłaczanie b. 3D dla tych którym to przeszkadza.. Prawda?

Pozdrowionka

Przecież opcja wyłączania budynków 3D jest już od dawna  :D Popatrz na ekran pda w trakcie nawigacji, pod warunkiem, że nie ukryłeś sobie tych przycisków.

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #312 dnia: Lipiec 18, 2008, 20:11:14 »

Pozdrowionka

To nie chodzi o to, czy budynki 3D przeszkadzają, czy nie, bo można to przecież wyłączyć, tylko o to, jakie są priorytety. Te budynki 3D to fajny bajer, ale wypadało by go wprowadzić dopiero po "dopieszczeniu" pozostałych elementów programu, które są bardziej użyteczne oraz uzupełnieniu map

Cytat: UPX

Hehe, jakbym siebie słyszał >> 7 miesięcy temu << gdy pojawiły się pierwsze budynki 3D.
Ale co do tego, że to jest prostsze do zrobienia, to już wcale przekonany nie jestem, sądzę że wręcz odwrotnie,
za to co do znacznie większej przydatności - pełna zgoda  :ok:

No i właśnie, pomimo tego, że zapewne wizualizacja 3D węzłów byłaby trudniejsza, to od tego lepiej było zacząć, bo jest to o wiele bardziej przydatne w nawigacji  :ok:

Krótko pisząc Miplosync i Miplo loc powinien byc integralną częścią AM, w końcu ikonki są.

Dokładnie :ok:, przynajmniej nie kombinował bym, czy pisać do supportu Miplo, czy AM  :mrgreen:.

I podsumowując na zakończenie: przecież chyba nikomu z nas nie chodzi o to, że AM jest beznadziejna, źle nas prowadzi do celu, jest nieużyteczna, bo nikt o zdrowych zmysłach nie kupował by takiego programu. AM jest całkiem fajnym programem, tylko chodzi o to, że jest parę denerwujących szczegółów, które po prostu uprzykrzają życie, a można by je poprawić skupiając się właśnie na nich, a nie na siłę dodawać "wodotryski" np. w postaci budynków 3D. Na to przyjdzie jeszcze czas później. A teraz skupić się na mapach, zrobić kompletną numerację we wszystkich miejscowościach, uzupełnić sieć dróg dojazdowych do budynków i zrobić coś z POI (albo aktualizacja w programie AM, albo poprawić działanie Miplo).
NavRoad NR430 BT

*

Offline Aphi

• *
  • 86
  • Sprzęt: Asus A696 WM6 PL + AM6.5a
« Odpowiedź #313 dnia: Lipiec 18, 2008, 20:14:58 »
Wolałbym, żeby było osobno:
Pokazuj:
[] pozycję GPS
[] wysokość n.p.m.
[] ....
Co o tym myślicie?

3 x TAK
Ja też bym tak wolał, również mnie to wkurza :]

Panowie, a jak często wam się Hołek myli?
U mnie czasem potrafi np. powiedzieć: "Za xx metrów na rondzie prosto", a na mapie jak byk jest pokazane, że to nie rondo tylko np skręt w prawo.
Co ciekawe, sytuacje takie zdarzają się w miejscach, gdzie wcześniej (na tej samej wersji programu) mówił dobrze.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 20:19:43 wysłana przez Aphi »
Pozdrawiam
Aphi

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #314 dnia: Lipiec 18, 2008, 20:20:16 »
Support Miplo albo ma wakacje, albo olewa sprawę (może mam pecha, ale nie dostałem odpowiedzi na żaden z 6 emaili, wysłanych od początku tego roku).

To raczej masz pecha. Czasami do nich pisuje i zazwyczaj odpowiedz jest w ciągu max. 12 godzin. Bywało że odpowiedz miałem po 10-15 minutach i to często w godzinach np. późno wieczornych.

Ale zauważyłem że z kontaktem ze strony faktycznie są problemy, lepiej pisać bezpośrednio na maila support@miplo.pl

*

Offline gps_am

• *
  • 80
« Odpowiedź #315 dnia: Lipiec 18, 2008, 20:30:40 »
Wysyłałem zdublowane wiadomości. O ile w pierwszym przypadku opis podałem niezbyt precyzyjnie, a w dodatku następnego dnia sam znalazłem rozwiązanie, to w drugiej wiadomosci podałem nr błędów, które nie są opisane na miplo.pl ( #1131 i #1015) i ... cisza od 7 dni.
Sam zdążyłem sobie poradzić.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #316 dnia: Lipiec 18, 2008, 20:38:24 »
Osobiście nie potrzebuje mieć wyświetlanych współrzędnych geograficznych, a wysokość by się przydała.

Co o tym myślicie?

Dokładnie.
Wydaje mi się że w wersjach AM4 była taka możliwość. Współrzędne faktycznie są dla mnie mało potrzebne, ale na jakiej jestem wysokości lubię sobie popatrzeć  :ok:
Zwłaszcza w czasie urlopu w górach.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 20:40:33 wysłana przez Dolek »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #317 dnia: Lipiec 18, 2008, 21:32:02 »
Panowie, a jak często wam się Hołek myli?
U mnie czasem potrafi np. powiedzieć: "Za xx metrów na rondzie prosto", a na mapie jak byk jest pokazane, że to nie rondo tylko np skręt w prawo.
Co ciekawe, sytuacje takie zdarzają się w miejscach, gdzie wcześniej (na tej samej wersji programu) mówił dobrze.

Ja już tego typu błędów dawno nie uświadczyłem, aż do wczoraj w Krakowie gdzie aż trzy razy spotkałem się z błędem niezgodności: głos mówi "na rondzie prosto" a strzałka pokazuje że na rodzie w lewo. No i oczywiście błąd był w komunikacie głosowym.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #318 dnia: Lipiec 18, 2008, 21:36:52 »

Co o tym myślicie?

Dokładnie.
Wydaje mi się że w wersjach AM4 była taka możliwość. Współrzędne faktycznie są dla mnie mało potrzebne, ale na jakiej jestem wysokości lubię sobie popatrzeć  :ok:
Zwłaszcza w czasie urlopu w górach.

No tak, ledwie AM coś uprości, to się nie podoba, a inni znów marudzą, że menu skomplikowane  :mrgreen:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #319 dnia: Lipiec 18, 2008, 21:41:08 »
Stąd wniosek, że upraszczają nie to co byśmy chcieli.  :smile:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 22:06:30 wysłana przez emisiu »

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #320 dnia: Lipiec 18, 2008, 21:43:54 »
Odkąd wprowadzili możliwość ustawienia po swojemu "własnego menu" to uważam,
że głównym nie ma co sobie głowy zawracać. Zawsze coś można poprawić, ale tez zawsze ktoś będzie nie zadowolony.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline WWoytek

• 329
« Odpowiedź #321 dnia: Lipiec 18, 2008, 23:17:18 »
Czy ktoś z Kolegów posiada Navroad nr450bv, moje urządzenie w czasie nawigowania jak na chwilkę dłuższą lub krótszą dam go w stan uśpienia to po wyjsciu ze stanu uśpienia nie może złapać sygnału GPS i się wiesza, pomaga tylko reset?? - automapa 5.1beta2, chyba błąd na 5.0.7 wszystko OK!.
Napisane: Lipiec 18, 2008, 22:56:30
Chyba znalazłem rozwiązanie problemu z zawieszaniem mapy po wyjsciu ze stanu uśpienia(zmniejszona częstotliwość odczytu portu GPS z 0,5 na 0,25), tylko sam nie wiem czy zmianie powinny być takie problemy???, czy to normalne???. Na AM 5.1 nie zauważyłem, jak to ktoś wcześniej opisał skaczącej/tańczącej/przeskakującej na inny pas ruchu AM (wskaźnika GPS) w momencie zatrzymania auta np. na światłach.

Pozdrawiam

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
skala?
« Odpowiedź #322 dnia: Lipiec 19, 2008, 00:18:53 »
Czy w 5.2beta przywrócono możliwość wyświetlania skali mapy?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #323 dnia: Lipiec 19, 2008, 00:33:00 »
Nie, skala została dodana już w AM5.1beta1.

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #324 dnia: Lipiec 19, 2008, 08:49:36 »
Czy ktoś z Kolegów posiada Navroad nr450bv, moje urządzenie w czasie nawigowania jak na chwilkę dłuższą lub krótszą dam go w stan uśpienia to po wyjsciu ze stanu uśpienia nie może złapać sygnału GPS i się wiesza, pomaga tylko reset?? - automapa 5.1beta2, chyba błąd na 5.0.7 wszystko OK!.
Napisane: Lipiec 18, 2008, 22:56:30
Chyba znalazłem rozwiązanie problemu z zawieszaniem mapy po wyjsciu ze stanu uśpienia(zmniejszona częstotliwość odczytu portu GPS z 0,5 na 0,25), tylko sam nie wiem czy zmianie powinny być takie problemy???, czy to normalne???. Na AM 5.1 nie zauważyłem, jak to ktoś wcześniej opisał skaczącej/tańczącej/przeskakującej na inny pas ruchu AM (wskaźnika GPS) w momencie zatrzymania auta np. na światłach.
Pozdrawiam

U mnie przy pierwszym włączeniu AM beta2  nie znajduje satelity, dopiero wyłączenie GPSa z menu AM i ponowne włączenie  powoduje że od razu łapie max sygnał. I tak jest za każdym razem.
Paweł

*

Offline jaz99

• *
  • 50
  • Sprzęt: HX4700/Asus P750
« Odpowiedź #325 dnia: Lipiec 19, 2008, 11:43:19 »
Co do instalacji AM to czy nie mogło być tak że przegrywam cały program na SD wkładam SD do PDA (uruchamiam program instalacyjny AM
z poziomu PDA) łączę się z serwerm AM i robię rejestrację wtedy instalacja trwała by może 15...20 min a nie jak u mnie 6 godzin.
(opcja instaluj na karcie SD u mnie jest nieaktywna w programie instalacyjnym)

Z jakiej wersji AM korzystasz? Mam Asusa 696 czyli sprzęt niewiele różniący się od Twojego. Mam zainstalowanego Active sync 4.5 i to wystarcza żeby opcja instalacji na karcie SD była aktywna. Jedynym warunkiem jest chyba to że czytnik musi być czytnikiem zewnętrznym (tak jak u mnie) znajomemu nie wyświetla się instalacja na czytniku z tym że on ma czytnik wbudowany w  kompa. Jeśli tak jest jak pisze to zakup za 6 zł czytnik kart SD podłączany do USB, drugim kablem podłącz PDA i powinien Ci się wyświetlic wariant instalacji na karcie SD, Przed chwila instalowałem AM Europe i cała instalacja trwała 10 minut.

W moim przypadku (Asus P750 w trybie czytnika kart) nie jest potrzebne instalowanie Active Sync'a (i całe szczęście!).

Opcja instalowania na karcie SD jest nieaktywna, gdy program instalacyjny uruchamiany jest bez uprawnień administratora. Wystarczy wtedy wydać komendę "runas /user:administrator cmd" i wyświetlonym oknie komend uruchomić program instalacyjny, a instalacja na karcie SD bez ActiveSync będzie możliwa.

Pisałem do supportu przy okazji AM 5.1 B1, że powinna być wyświetlana przyczyna niedostępności tej opcji, ale jak widać mają większe zmartwienia ;)
Napisane: Lipiec 19, 2008, 11:22:06
No tak, ledwie AM coś uprości, to się nie podoba, a inni znów marudzą, że menu skomplikowane  :mrgreen:

Gdzieś około 2000 roku odwiedził mnie kolega z firmy Microsoft i przez kilka godzin traktował mnie jak królika doświadczalnego: notował wszystkie czynności i operacje, które wykonuję, jak je wykonuję i jak szybko. Dodam, że używałem wtedy linuksa :D

Tak więc mam małą sugestię do twórców AM: zróbcie coś podobnego. Spróbujcie określić reprezentatywną grupę użytkowników nawigacji i obserwujcie ich sposób używania automapy. Pewnie wyjdzie kolejna kopia TomToma  :wink:, ale jeśli to nie zostanie zrobione, AM może wypaść z rynku, a byłoby szkoda....

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #326 dnia: Lipiec 19, 2008, 12:57:26 »
Brawo dla kolegi voyagera to dobry pomysł z:
- na jakim sprzęcie testujemy,
- co testujemy,
- jaki obszar

Pozdrowionka:-)

Chyba mnie nie zrozumiałeś. No cóż. W wolnej chwili spróbuje coś sklecić.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #327 dnia: Lipiec 19, 2008, 15:01:59 »
Gdzieś około 2000 roku odwiedził mnie kolega z firmy Microsoft i przez kilka godzin traktował mnie jak królika doświadczalnego: notował wszystkie czynności i operacje, które wykonuję, jak je wykonuję i jak szybko. Dodam, że używałem wtedy linuksa :D

Niech zgadnę..., ten kolega miał na imię Bill? Taki szczupławy, w okularkach.  :smile:

*

Offline jaz99

• *
  • 50
  • Sprzęt: HX4700/Asus P750
« Odpowiedź #328 dnia: Lipiec 19, 2008, 15:12:37 »

Niech zgadnę..., ten kolega miał na imię Bill? Taki szczupławy, w okularkach.  :smile:

Duże i poważne firmy :wink: prowadzą takie badania. W końcu sprzedają produkty zwykłym ludziom, a nie tylko i wyłącznie fachowcom   B)

I żeby było na temat: Sądząc po menu Automapy i sposobie jej obsługi, jej producent nie przeprowadził takich badań i posłużył się _chyba_ tylko  tym formum i betatesterami. A to nie jest reprezentatywna grupa użytkowników.....  :wink:

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #329 dnia: Lipiec 19, 2008, 15:23:01 »
Akurat badania to przeprowadził, tylko pytanie co się stało z wynikami
Paweł